Wednesday, 9 April 2014

Χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο


Θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα, μια παραδοσιακή οικογενειακή μας συνταγή, που εδώ και χρόνια πηγαίνει από μαμά σε κόρη.
Αυτήν ακριβώς την πίτα έφτιαχνε η γιαγιά μου, η συνταγή πέρασε στην μαμά μου και πλέον την φτιάχνω κι εγώ και η αδελφούλα μου.
Φύλλο ξεκίνησα να μαθαίνω να ανοίγω από 13 χρονών (καλά, μην φανταστείτε και τέλεια) αλλά μεγαλώνοντας πιστεύω τα κατάφερα, και πέτυχα να ανοίγω φύλλο λεπτό και τραγανό, όπως ακριβώς μου αρέσει!
Την χορτόπιτα αυτή, εμείς την συνοδεύουμε με ξινόγαλο ή γιαούρτι πρόβειο.
Πάμε να σας πω πως την φτιάχνω και με χαρά να μοιραστώ μαζί σας την οικογενειακή μας συνταγή.

Χρειαζόμαστε:
Για τα φύλλα ( 10 φύλλα 32εκ.) :
270 γρ. αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
1 ποτήρι νερού, νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλιά ξύδι
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
650-700 γρ. διάφορα χορταρικά και μυρωδικά καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο)
250 γρ. θρυμματισμένη φέτα
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι (προαιρετικά)
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι για τα φύλλα.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό παραπάνω.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μια διαφανή μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά της μαζί.
Ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη πίτα.
Με την ζύμη μας, σχηματίζουμε ένα μπαστουνάκι (20εκ. περίπου) και το χωρίζουμε με ένα μαχαίρι σε 10 φέτες. Πλάθουμε 10 ζυμαράκια.
Παίρνουμε ένα από τα ζυμαράκια κάθε φορά για να ανοίξουμε φύλλο.
Πασπαλίζουμε μια μεγάλη καθαρή επιφάνεια με νισεστέ, τοποθετούμε σ’ αυτήν ένα ζυμαράκι, και το πασπαλίζουμε ξανά με νισεστέ.
Για να μην σας κουράζω με λεπτομέρειες, αλλά και για να έχετε σαφή εικόνα, δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως ακριβώς ανοίγουμε το φύλλο.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε στην βάση του ένα φύλλο.
Ανοίγουμε ένα δεύτερο φύλλο και το απλώνουμε επάνω από το άλλο. Λαδώνουμε καλά και ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες τρεις φορές.
Με τα δυο τελευταία φύλλα που θα ανοίξουμε, θα καλύψουμε την επιφάνεια της πίτας.
Λαδώνουμε ξανά το τελευταίο φύλλο, και χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια με ένα μαχαίρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking) 


Δείτε και το σχετικό βιντεάκι μας, που ελπίζουμε να το βρείτε αρκετά κατατοπιστικό!

24 comments:

Ξανθή said...

Αυτή είναι η κλασική χορτόπιτα Ελένη, Μπράβο!!

giota said...

υπεροχη και πολυ νοστιμη φαινετε.θα την φτιαξω και εγω.

mm_skg said...

Υπεροχη Ελενη! Πολυ ωραιο και το βιντεακι!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα! Δεν θα πω όχι σε μια λαχταριστή πιττούλα!!

SpIrToKoYto said...

Θα με κάνεις να ανοίγω φύλλο πρωινιάτικα μικρή Ελένη ε...???
Εχω τα χόρτα,οπότε είναι πειρασμός η πίτα σου...!!!

Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

Εφη said...

Ενα θα σου πω ...πάω στη λαική σε λίγο....θα με κάνεις να βγω εκτός προγράμματος αλλά θέλω να δω το φύλλο σου, δεν έχω καταφέρει ακόμα να κάνω φύλλο απολύτως του γούστου μου...εγώ ...η ντροπή του Μεσολογγίου...(όλο το σόι κάνει κάτι πίτες........αμάν, αμάν, αμάν!) Πρέπει να τους μπω στο μάτι...χιχιιχιχι! Φιλιά κόρες!

ΕΛΕΝΑ said...

Μα τι προκομμένο κορίτσι έχουμε εμείς???
Ελενάκι μου με τι εντυπωσιακή άνεση ανοίγεις φύλλο!!
Και η πιτούλα σου, ένα όνειρο, μια νοστιμιά!!!
Πολλά μπράβο σου!!
Φιλάκια!

syros2js said...

Αυτάάά είναι πρωί-πρωί!!!
Μπράβο, βρε Ελενάκι!!! Όταν λέμε χρυσοχέρα, το εννοούμε 100%!
Φιλάκια αμέτρητα, κούκλα μου!

Unknown said...

Υπέροχη φαίνεται και ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας, κάτι από την οικογενειακή παράδοση.Φύλλο αρκετά λεπτό, δεν έχω καταφέρει ακόμα ν΄ανοίξω, αλλά όχι ότι έχω προσπαθήσει και ιδιαίτερα.Μπράβο σου λοιπόν και για την ευκολία που το κάνεις!Χρυσοχέρα όπως λένε και τα κορίτσια πιο πάνω.Φιλιά.

Beauty Follower said...

Πολύ καλό το videaki!
Αγαπημενη πίτα, οποτε μου την κερνάνε την τσακίζω χα χα :)

Ariadni St. said...

Τα μαμαδίστικα φύλλα τα λάτρευω!!!!!!!

- spoonstories- said...

Ελένη μου τόσα πολλά χορταρικά βάζουμε και εμείς και ακόμα παραπάνω.Μπράβο σου! Έγινε υπέροχη.Όσο για το χειροποίητο φύλλο ξέρεις την άποψη μου!! Το καλύτερο σημείο της πίτας!!Φιλιά

Vasia b. said...

Υπέροχα όλα....το φύλλο η πίτα γενικά και το βιντεάκι!!!!
Θα συμφωνήσω κι εγω με την Ελενα η ανεση με την οποία ανοίγεις το φύλλο (και χωρίς να σου τρυπάει πουθενά) είναι μοναδική!!!! Μπράβο Ελενάκι μου!!!!Εγω στο αντίστοιχο φύλλο βάζω λίγο μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες λεμονιού αντι για ξύδι...το κάνει πολύ τραγανό!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!!

DIMI said...

Πώ πώ!!!Πολύ λαχταριστή η πιτούλα σου,Ελένη μου!!Εχω πολύ καιρό νά ανόιξω φύλλο ,θά τήν κάνω νηστήσιμη τήν άλλη εβδομάδα,πού θά έρθη καί η κόρη μου!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

Unknown said...

Τέλεια η πίτα!!!
Φιλάκια
Νεφέλη

Unknown said...

Τέλεια η πίτα!!!
Φιλάκια
Νεφέλη

Ερμιόνη said...

Αυτές οι συνταγές που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά είναι αληθινός θησαυρός.
Δείχνει πραγματικά υπέροχη, το ωραίο και τραγανό φύλλο, η πλούσια σε γεύση γέμιση, όλα της μου αρέσουν. Τουλάχιστον για μένα, η σπιτική χορτόπιτα είναι η καλύτερη μου πίτα και αυτή στην οποία δεν παίζει να αντισταθώ!
Φιλιά

Chrisi said...

Οι πίτες είναι η αδυναμια μου,ειδικα οι χορτοπιτες,πολυ νοστιμη πρέπει να ειναι η δικια σου,και η δικη μου οικογενεια,(οχι εγω ) τη συνοδευει παντα με γιαουρτι την πιτα ,οποια πιτα και να ειναι,θα τη φτιαξω τωρα που εχει ωραια και πολλα χορτα,φιλια ,καληνυχτα.

Mary said...

Γεια στα χεράκια σου Ελενάκι, υπέροχη!
Από μικρούλα φαινόσουν χρυσοχέρα!

Φιλάκια πολλά!

Maria B. said...

Ελενάκι μου επιτέλους εχθές κάποια στιγμή κατάφερα να δω το βιντεακι, είναι πολύ πολύ ωραίο !!!
Η πιτούλα σου φαντάζει τέλεια απο χρώμα και απο γεύση!!!

Οταν βρεθούμε το θέλω όλο το ταψάκι αυτό δικό μου !!!! χιχιχιχι!!!

γεια στα χεράκια σου μικρούλι !!!

Unknown said...

Υπέροχο το βιντεάκι σου...Ελενάκι μου...και φαίνεται εξαιρετική η πιτούλα σου....

Ειρήνη Ε. said...

Μεγάλη αδυναμία οι πίτες, Ελένη!!! Αξίζει κάθε κόπο το άνοιγμα του σπιτικού φύλλου, όταν το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο!
Το βιντεο άκρως κατατοπιστικό!
Καλό βράδυ!

Φαίη said...

Λατρευω τις πιτες και πολυ χρησιμο το βιντεακι για εμας που δεν το έχουμε πολύ με το μαγειρεμα! σημερα έκανα στοκ με πιτες χρυση ζυμη γιατι τις εχει προσφορα ο ΑΒ αλλα οταν τελειωσουν θα δοκιμασω σιγουρα τη συνταγη σου! :)

Φαίη said...

Λατρευω τις πιτες και πολυ χρησιμο το βιντεακι για εμας που δεν το έχουμε πολύ με το μαγειρεμα! σημερα έκανα στοκ με πιτες χρυση ζυμη γιατι τις εχει προσφορα ο ΑΒ αλλα οταν τελειωσουν θα δοκιμασω σιγουρα τη συνταγη σου! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...