Saturday, 5 April 2014

Cheesecake με καραμελωμένο ανανά


Εξωτικό το cheesecake θα σας κεράσουμε σήμερα.
Ένας εκπληκτικός συνδυασμός γεύσεων και αρωμάτων, χαρακτηρίζει αυτό το γλυκό.
Κάθε κουταλιά του είναι σαν μια δροσερή ανάσα καλοκαιριού, παρότι είναι ένα cheesecake που επειδή χρησιμοποιούμε ανανά κονσέρβας, φτιάχνεται όλες τις εποχές.
Αντί για οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό, εδώ χρησιμοποιείται dulce de leche που μαζί με τον καραμελωμένο ανανά που στόλισε το γλυκό μας, δίνουν μια γλυκιά καραμελένια νότα!
Έχοντας χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μπισκότα σοκολάτας στην βάση με πολύ καλό αποτέλεσμα, τα διάλεξα και για αυτό το cheesecake.
Από την βάση ως την κορυφή και από την κορυφή ως την βάση, αυτό το γλυκό μας ικανοποίησε απόλυτα! Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς, εφ' όσον αποφασίσετε να το δοκιμάσετε.
Ας δούμε παρακάτω την συνταγή, με όλα τα μυστικά που θα συμβάλλουν στην επιτυχία της!

Τα υλικά μας:
Για την βάση
200 γρ. πτι μπερ σοκολάτας
140 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, λιωμένη
Για την γέμιση
300 γρ. τυρί μασκαρπόνε
350 γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
170 γρ. φέτες ανανά κονσέρβας
2 κουταλιές τριμμένη καρύδα
12 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
3 κουταλιές νερό
4 κουταλιές χυμό ανανά
1 κουταλιά χυμό από λάιμ
200 ml. γάλα καρύδας
200 γρ. dulce de leche
Για τον καραμελωμένο ανανά
250 γρ. ανανά (4 φέτες)
180 γρ. καστανή ζάχαρη
15 ml. χυμό λάιμ
Για το dulce de leche
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Στην πράξη:
Από την προηγούμενη ημέρα φτιάχνουμε το dulce de leche καραμελώνοντας το ζαχαρούχο γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκουμε εδώ.
Κόβουμε τον ανανά της γέμισης, σε κομματάκια του ενός εκατοστού. Τα απλώνουμε σε πιάτο με τριπλή στρώση απορροφητικού χαρτιού. Αφήνουμε να απορροφηθούν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Αν χρειαστεί, αλλάζουμε το βρεγμένο απορροφητικό χαρτί, με στεγνό και δεύτερη φορά. Αλλιώς το υγρό του φρούτου θα βγει στην γέμιση και θα την χαλάσει.
Τρίβουμε στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε την λιωμένη μαργαρίνη. Με ένα κουτάλι, ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα και τα μπισκότα να βραχούν καλά. 
Τα απλώνουμε στη βάση μιας φόρμας που κουμπώνει, διαμέτρου 23 εκ. περίπου. Πατάμε καλά με το κουτάλι, ώστε η βάση μπισκότου να έχει το ίδιο πάχος παντού. Την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να κρυώσει.
Αν χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό τσέρκι αντί για φόρμα, το τοποθετούμε απ' ευθείας σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε μπολάκι, μαζί με το νερό να μαλακώσουν. Κατόπιν τα στύβουμε καλά και τα ζεσταίνουμε σε κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά, μαζί με τον χυμό του ανανά και του λάιμ. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζελατίνη. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει αλλά όχι να στερεοποιηθεί.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε μπολ χτυπάμε το γάλα καρύδας για 3-4 λεπτά, να αφρατέψει λίγο.Το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τα δύο τυριά σε άλλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ. Τα χτυπάμε 2-3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, ως να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά το dulce de leche, την κρύα διαλυμένη ζελατίνη, την καρύδα, το γάλα καρύδας.
Το μείγμα μας θα αραιώσει, αλλά δεν μας πειράζει. Θα πήξει στο ψυγείο όταν κρυώσει.
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύσμα λάιμ στην γέμιση, δίνοντας ακόμη ωραιότερο άρωμα στο γλυκό μας.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα κομματάκια του ανανά.
Αδειάζουμε το μείγμα επάνω στην βάση μπισκότου. Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου ή ως να στερεοποιηθεί εντελώς το γλυκό μας.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το cheesecake, φτιάχνουμε τον καραμελωμένο ανανά.
Θα φροντίσουμε τουλάχιστον δύο ώρες πριν, να τον βάλουμε σε απορροφητικό χαρτί, όπως περιγράφουμε παραπάνω να στραγγίσει τα υγρά του.
Κόβουμε κάθε ροδέλα ανανά στα τέσσερα.
Σε μέτριο αντικολητικό τηγάνι, βάζουμε την ζάχαρη με το λάιμ. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά ως να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κομμάτια του ανανά. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, πάντα με την ξύλινη κουτάλα. Τα κομμάτια του ανανά, θα πρέπει να καλυφθούν γύρω γύρω από την καραμέλα. Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Ο καραμελωμένος ανανάς και το σιρόπι του, θα πρέπει να είναι κρύα πριν τοποθετηθούν επάνω στο γλυκό. Αλλιώς το σιρόπι θα εισχωρήσει στο cheesecake και θα χαλάσει την εμφάνισή του.
Αφαιρούμε την στεφάνη της φόρμας, αποκολλώντας την προσεκτικά με ένα μαχαιράκι που θα το σύρουμε περιμετρικά, ανάμεσα στο γλυκό και την φόρμα. Τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Γαρνίρουμε το γλυκό μας με το καραμελωμένο φρούτο όπως σας δείχνουμε στις φωτογραφίες ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Η επιφάνεια αυτού του cheesecake δεν είναι εντελώς λεία, λόγω της παρουσίας του ανανά και της καρύδας. Αυτό όμως καλύπτεται με τον καραμέλωμενο ανανά που θα τοποθετηθεί από πάνω.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

16 comments:

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Οτι πιο γλυκό και ασυνήθιστο!
Να είσαι καλά Ειρήνη μου!

Φιλιά σε όλα τα τα κορίτσια!!!

- spoonstories- said...

Η dulce de leche είναι από τις αγαπημένες μου! Το γλυκό σου είναι ασυνήθιστο αλλά νοστιμότατο Κική μου!Ανυπομονώ να γευτώ το καραμελωμένο ανανά !!

Ερμιόνη said...

Πω πω!
Και εξωτικό και πολύ πλούσιο σε γεύση!
Μια μπουκιά από αυτό το cheesecake θα με ταξιδεύει σε υπέροχες παραλίες του εξωτερικού, με λευκή αμμουδιά και καταγάλανα νερά!
Φιλιά

Unknown said...

Πολύ ωραία ιδέα και πολύ γευστικό!Καλό Σαββατοκύριακο!:)

Maria Fe said...

Κολαζομαι :(
Και δεν φτιαχνουν και τιποτα στο σπιτι πια λογω διαιτας και νηστειας.. Ουφ...

Unknown said...

Mμμμ τέλεια συνταγή!!!
Καλό σ/κ
Νεφέλη

Vasia b. said...

Εξωτικά συναρπαστικό το cheescake σου Ειρήνη μου!!!!!Καραμελωμένος ανανάς και dulce de leche κάνουν αυτό το γλυκό ακαταμάχητο!!!Να περάσεις ένα όμορφο Σ/Κ!!!
Φιλιά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αφού ξέρεις τι αδυναμία έχω στα cheesecakes, γιατί μου το κάνεις αυτό????
Ονειρεμένο το εξωτικό γλυκό σου Ειρηνάκι μου, πολλά πολλά μπράβο σου!!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

DIMI said...

Πώ πώ!!Τί τέλεια συνταγή Ειρήνη μου!!Λατρεύω τά cheesecake καί τόν ανανά!!Ενα νόστιμο καί δροσερό επιδόρπιο!!Μπράβο σου!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

Chrisi said...

Ωραιο που φαινεταιιιι!!!!!!!,το τσιζ κεικ ειναι απο τα αγαπημενα μου γλυκα,με ανανα δεν το δοκιμασα,αλλα μου φαίνεται πολυ ωραίο,καλο βραδυ,φιλια.

Anonymous said...

απλα υποκλίνομαι...και ορμώ
τα σέβη μου

Helen Gr said...

Αυτό το γλυκό δεν παίζεται! Λαχταριστό και εξωτικό, με πλούσια γεύση και ωραία εμφάνιση!
Πειρασμός!

Φιλιά

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου τέλειο, τι να πω γιαυτό το γλυκάκι!!!Εξωτικό, δροσερό και πλούσιο σε γεύση!!!Πολύ όμορφη παρουσίαση!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Maria B. said...

Φαίνεται τέλειο !!!!!!!!!
πολύ ωραία παρουσίαση !!!

φιλια πολλά

Mary said...

Πολύ ωραίο, το βλέπω και είναι σα να το γεύομαι Ειρηνάκι μου!

Φιλιά!

Unknown said...

Εξαιρετικό...πρωτότυπο...τέλειο... και με πολύ ωραία παρουσίαση...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...