Saturday, 20 June 2015

Σοκολατένιο κέικ με καρύδα


Κεκάκι κανείς;;;
Και τι κεκάκι!!! Από αυτά που λατρεύει κάποιος με το που θα τα δοκιμάσει!
Τελευταία διάγω την περίοδο της σοκολάτας! Της μαύρης σοκολάτας, της λευκής σοκολάτας, της σοκολάτας γάλακτος! Δεν έχω αφήσει σοκολάτα για σοκολάτα! Το κακάο πάει και έρχεται στο ντουλάπι μου!
Μην με ρωτήσετε γιατί. Δεν έχω απάντηση!
Μιαν αδυναμία στην σοκολάτα και στα σοκολατένια γλυκά, την έχω όσο να πει κανείς!! Το ξέρω, το ίδιο και εσείς!! Τελευταίως όμως μάλλον της παραέχω δείξει αδυναμία! Ειδικά στα κέικς που φτιάχνω σχεδόν κάθε εβδομάδα.
Το σημερινό μας είναι ιδιαιτέρως αρωματικό και σοκολατένιο!
Κακάο μέσα μαζί με μυρωδάτη καρύδα, άλλη αδυναμία αυτή, λευκή σοκολάτα για επικάλυψη με μπόλικη καρύδα ξανά.
Και στο τέλος....τα κερασάκια στην τούρτα....συγνώμη, τα κερασάκια στο κέικ ήθελα να πω, έτσι για να δώσουμε και λίγο χρωματάκι στο ολόλευκο της επικάλυψης!
Όπως λέει και ο λαός μας, τα ωραία κρατούν λίγο! Το ίδιο συνέβη και με το σοκοκαρυδάτο κεκάκι μου! Εξαφανίστηκε στα γρήγορα!!
Αχ!! και να είχα τώρα ένα δύο μεριδούλες! Μήπως να βάλω εμπρός να το ξαναφτιάξω;;
Πάμε όμως να σας πω την συνταγή!!

Τα υλικά μας:
3 μεγάλα αυγά
100 ml. ελαιόλαδο κατά προτίμηση ελαφρύ
300 γρ. ζάχαρη
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
60 γρ. σκόνη κακάο
60 γρ. τριμμένη καρύδα
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 κουταλιά (8 γρ.) μπαίκιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
200 ml. φρέσκο, χλιαρό γάλα
20 ml. χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
Για την επικάλυψη
200 γρ. λευκή κουβερτούρα
50 ml. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
τριμμένη καρύδα
κερασάκια γλασέ ή μαρασκίνο
Τι κάνουμε:
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στην ίδια διάμετρο και καλύπτουμε με αυτό τον πυθμένα του ταψιού. Βουτυρώνουμε το αντικολλητικό χαρτί καθώς και τα πλαϊνά του ταψιού.
Αλευρώνουμε το ταψάκι τινάζοντας κατόπιν το περίσσιο αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη το ταψάκι ως να το χρειαστούμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπαίκιν πάουντερ. Προσθέτουμε την καρύδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.
Σε βαθύ και μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, ρίχνουμε την ζάχαρη με τα αυγά και τα χτυπάμε πολύ καλά ν' αφρατέψουνκαι να αποκτήσουν το χρώμα του λεμονιού. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το ελαιόλαδο λίγο λίγο. Κατόπιν τον χυμό λεμονιού και αμέσως μετά την σόδα φαγητού. Μόλις τα υλικά ενσωματωθούν εντελώς σταματάμε το χτύπημα.
Με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ή ενός μεγάλου κουταλιού προσθέτουμε εναλλάξ στο μείγμα το χλιαρό γάλα και το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω με απαλές κινήσεις ως να επιτύχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο ταψάκι που ετοιμάσαμε προηγουμένως και ισιώνουμε την επιφάνειά το με το κουτάλι ή την σπάτουλα.
Βάζουμε το ταψάκι σε φούρνο προθερμασμένο στους 175 βαθ. Κελσίου.
Ψήνουμε για 50-55 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Ή αλλιώς για να είμαστε σίγουροι ότι το κέικ μας έχει ψηθεί σωστά, βυθίζουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Αν αυτό βγει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο να βγει από τον φούρνο.
Το αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα στο ταψάκι και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Φτιάχνουμε το γλάσο.
Ψιλοκόβουμε την λευκή κουβερτούρα και την βάζουμε σε μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ.
Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος. Δεν θέλουμε να βράσει. Την ρίχνουμε επάνω στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα ως να λιώσει.
Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ με το γλάσο λευκής κουβερτούρας.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα.
Αφού κρυώσει εντελώς το γλάσο, μεταφέρουμε προσεκτικά το κέικ με την βοήθεια μεταλλικής σπάτουλας σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Στολίζουμε με κερασάκια και κατόπιν κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

13 comments:

Ela said...

Oh, so tasty !!! Can I get some cake for morning coffee ...?
Greetings

Ξανθή said...

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Neanikon Pastry Blog said...

Φάινεται πολύ όμορφο !!!!
Καλό ΣΚ !!!!

Great Mangiaregreco said...

τελειο! και τρελλαινομαι για καρυδα!

Ερμιόνη said...

Εγώ, εγώ θέλω κεκάκι Ειρήνη μου!
Και το δικό σου που είναι τόσο πλούσιο σε γεύση (με σοκολάτα βεβαίως βεβαίως) και εμφανίσιμο, το θέλω και το παραθέλω μάλιστα!!
Φιλιά πολλά!

Iris mama goes vintage said...

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μερικές δόσεις έξτρα σοκολάτας!!!! Νόμος!!! Χεχε!!!

Μάχη Μ said...

Και εγώ τρελαίνομαι για σοκολάτα Ειρήνη, και το κεικάκι σου είναι τέλειο με την καρύδα!!
Καλό βράδυ!

- spoonstories- said...

Κεκάκι κανείς??Μα κάνουν τέτοιες ερωτήσεις πουλάκι μου? Φέρε εδώ 3-4 φέτες να τις ευχαριστηθούμε!!!
Καλημέρα!!!

Sophie said...

Κι εγώ το θέλω αυτό το υπέροχο κεκάκι και θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι στα κέικς είσαι μαστόρισσα λέμε!!
Καρύδα και σοκολάτα = λατρεία!!!!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

Δημιουργία said...

Τέλειο το κέϊκ σου Ειρήνη,συνδυάζει δυο πολύ αγαπημένα υλικά,καρύδα και σοκολάτα άσε πού μοιάζει με τουρτα.

Zina Z said...

τι αλλο να ζητησει κανεις? καρυδα και σοκολατα και το κερασακι για το κλεισιμο? εκπληκτικο!

Maria B. said...

Αγαπημένα υλικά που σίγουρα δίνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα !!!

φιλια πολλά πολλά πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...