Monday 29 June 2015

Τυρόπιτα στριφτή με σπιτικά φύλλα


Σε μια νόστιμη, καλοφτιαγμένη τυρόπιτα, δύσκολα θα αντισταθεί κάποιος πιστεύω!
Η σημερινή πίτα είναι φτιαγμένη με φύλλα που άνοιξα εγώ, σύμφωνα με την διαδικασία που σας είχαμε δείξει για την χορτόπιτα, σε αυτό το βιντεάκι.
Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα φύλλα του εμπορίου αν προτιμάμε ή δεν έχουμε διάθεση να ανοίξουμε τα δικά μας.
Στην γέμιση της πίτας μου έβαλα ανθότυρο και φέτα, μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε το ανθότυρο με μανούρι αν το προτιμάμε ή να χρησιμοποιήσουμε μόνο φέτα!
Οι παρακάτω ποσότητες υλικών είναι για μικρό ταψάκι 28 εκ. αν θέλετε να ετοιμάσετε μια μεγαλύτερη πίτα, απλά διπλασιάστε τις ποσότητες των υλικών.
Πάμε και παρέα να ετοιμάσουμε μια νόστιμη και λαχταριστή τυρόπιτα!

Θα χρειαστούμε:
Για τα φύλλα:
¾ κούπας τσαγιού νερό
1 κουταλάκι ξύδι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
αλεύρι όσο πάρει (3-4 κούπες τσαγιού περίπου)
Για την γέμιση:
1 ½ κούπα τσαγιού τρίμματα από τυρί φέτα
1 κούπα τσαγιού τρίμματα ανθότυρου
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Επιπλέον
αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
2/3 κούπας τσαγιού ελαιόλαδο για τα φύλλα
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Βάζουμε όλα τα υλικά της σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο, ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα.
Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε 3 κούπες αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το νερό, το ξύδι και λίγο αλάτι.
Ζυμώνουμε ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Δεν βιαζόμαστε όμως να το προσθέσουμε. Ζυμώνουμε αρχικά για λίγη ώρα ώστε να ενεργήσει το αλεύρι και μετά αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί, για 30 λεπτά.
Κάνουμε ένα μπαστούνι με την ζύμη και το χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια, κόβοντάς τα με ένα μαχαίρι.

Για το άνοιγμα των φύλλων, δείτε το βιντεάκι που είχαμε ετοιμάσει για την χορτόπιτα και ακολουθείστε την ίδια διαδικασία.
Τα φύλλα που θα ανοίξουμε θα πρέπει να είναι λεπτά και να έχουν διάμετρο 42 εκ. περίπου.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι στρογγυλό διαμ. 28 εκ.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε με λάδι.
Πιάνουμε την μια μακριά άκρη και διπλώνουμε λίγο πιο πάνω από την μέση.
Βγάζουμε την γέμιση από το ψυγείο και την μοιράζουμε σε 6 ίσα μέρη.
Απλώνουμε την γέμιση στην άκρη του φύλλου και κατά μήκος, εκεί που είναι διπλωμένο, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Τυλίγουμε λίγο, κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες πάνω και κάτω και συνεχίζουμε το τύλιγμα.
Μεταφέρουμε το μπαστουνάκι στο ταψάκι μας όπως φαίνεται στην φωτό.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα, μεταφέροντας τα στο ταψάκι και τοποθετώντας τα έτσι, ώστε στο τέλος η πίτα μας να μοιάζει με «σαλιγκάρι»
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας πρώτα με λίγο λάδι και μετά με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς, για 40-45 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα σας ευχόμαστε!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...