Tuesday, 9 June 2015

Γεμιστά με λαχανικά και μανιτάρια


Αγαπημένο φαγάκι τα γεμιστά!!!
Απαραίτητη επιλογή για το καλοκαιρινό ή το φθινοπωρινό μας τραπέζι.
Όσο για εμένα.....γεμιστά να είναι και ας είναι και κρύα!!!!
Νόστιμη όσο και πλούσια η σημερινή εκδοχή των γεμιστών που θα σας προτείνουμε.
Δεν περιέχει κιμά, αλλά λαχανικά όπως το καλαμπόκι και τα μανιτάρια.
Ιδιαίτερη νοστιμιά τους προσθέτει η γραβιέρα, οι ξανθές σταφίδες, αλλά και οι ελιές Καλαμών.
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μυρωδικά αλλά και λίγα μπαχαρικά όπως είναι το κύμινο και η κανέλα, που πραγματικά κάνουν την διαφορά στην γεύση!
Δοκιμάστε τα και απολαύστε τα!!!

Θα χρειαστούμε:
5 μεγάλες ντομάτες
4 μέτριες στρογγυλές πατάτες
1 μεγάλη πατάτα επιπλέον
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
6 κουταλιές καλαμπόκι
4 κουταλιές μανιτάρια σε φετάκια
1 κουταλιά σταφίδες ξανθές
10 ελιές Καλαμών
80 γρ. γραβιέρα κομμένη σε καρεδάκια
170 γρ. ρύζι νυχάκι
1 κουταλάκι ξερό δυόσμο
4-5 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ή μισό κουταλάκι ξερό βασιλικό
1/8 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
ελάχιστη τριμμένη κανέλα
1 κουταλιά πελτέ
1 κύβο ζωμό λαχανικών ψυγείου
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη
Τι κάνουμε:
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και πλένουμε καλά τις ντομάτες.
Αδειάζουμε με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ή του ειδικού εργαλείου την ψίχα από τις πατάτες και τις ντομάτες, όπως κάνουμε συνήθως για τα γεμιστά.
Αλατίζουμε το εσωτερικό τους και τα βάζουμε με το άνοιγμα προς τα κάτω, μέσα στο ταψάκι που θα ψηθούν.
Κρατάμε το εσωτερικό από τις πατάτες σε ένα μπολάκι και το εσωτερικό από τις ντομάτες σε άλλο βαθύ μπολ.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο να ροδίσει και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το ρύζι και το πλένουμε. Το στραγγίζουμε καλά και προσθέτουμε μέσα στο ίδιο μπολ το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα μανιτάρια σε φέτες, τις ξανθές σταφίδες, τις ελιές Καλαμών κομμένες σε κομματάκια, την τριμμένη γραβιέρα, τον βασιλικό ψιλοκομμένο, το κύμινο, το δυόσμο και την κανέλα. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα άλλα μυρωδικά και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη.
Μέσα στο μπολ που έχουμε βάλει την ψίχα ντομάτας προσθέτουμε τον πελτέ, τον κύβο λαχανικών, δυο τρεις κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο επιπλέον ξερό δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πολτοποιούμε όλα αυτά τα υλικά μαζί, χρησιμοποιώντας το μπλέντερ που διαθέτουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο επιπλέον αλάτι χρειάζεται, αφού ο κύβος λαχανικών περιέχει ήδη αλάτι.
Ρίχνουμε το μισό από αυτό το μείγμα στο μείγμα του ρυζιού. Δοκιμάζουμε το μείγμα ρυζιού-ντομάτας και προσθέτουμε αλάτι αν είναι απαραίτητο.
Καθαρίζουμε την μεγάλη πατάτα και την κόβουμε σε στρογγυλές φέτες 1/4 του εκατοστού πάχος. Ρίχνουμε τις φέτες της πατάτας μέσα στο μείγμα της πολτοποιημένης ντομάτας για να αρτηθούν και να νοστιμίσουν.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πατάτες. Όση γέμιση περισσέψει την σκορπίζουμε γύρω από τα γεμισμένα λαχανικά.
Βάζουμε ένα κουταλάκι από το μείγμα της πολτοποιημένης ντομάτας σε κάθε γεμιστό λαχανικό.
Σκεπάζουμε με τις στρογγυλές φέτες πατάτας.
Αν θέλουμε σκορπίζουμε ανάμεσα στα γεμιστά και τα κομματάκια από την ψίχα από τις πατάτες, που είχαμε κρατήσει στην άκρη, καθώς και όσες φέτες πατάτας έχουν περισσέψει.
Αδειάζουμε όλο το υπόλοιπο μείγμα από την πολτοποιημένη ντομάτα, επάνω στα γεμιστά.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, ως να μαλακώσει καλά τα ρύζι και το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό μας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό και καλή μας όρεξη.
Ειρήνη Ε.

11 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Τι εννοείς ότι τα τρως και κρύα??
Εγώ τα γεμιστά μόνο κρύα τα τρώω, μην σου πω και από το ψυγείο!
Υπέροχη η vegan εκδοχή τους Ειρήνη μου, μ' αρέσουν πολύ τα υλικά της γέμισης που χρησιμοποίησες!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

Maria B. said...

καλό μεσημέρι !!! και εγω σαν το Λενάκι μας, γεμιστά να είναι και απο όπου να είναι !!!!!!!!!!!!

για στα χεράκια σου !!! ευχαριστούμε για την συνταγή !!!


φιλια πολλά πολλά

Zina Z said...

οντως! τα κρυα γεμιστα ειναι απλα ανεπανάληπτα!

ωραια η εκδοχη σου...τις σταφιδες λατρεψα, οποτε θα το δοκιμασω σιγουρα!

- spoonstories- said...

Μόλις βγαίνουν οι καλές ντομάτες και πιπεριές τα γεμιστά είναι στην κορυφή της λίστας! Η μαμά μου τα κάνει απίθανα! Με μανιτάρια δεν έχω δοκιμάσει Ειρήνη μου! Βρε λες?
Θα το δοκιμάσω εννοείται την επόμενη φορά...

Νίκη said...

Όλοι τα λατρεύουμε Ειρήνη μου- και ειδικά κρυα είναι πιο νόστιμα!
Πολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή αυτη! Τα μανιτάρια τα έχω καθιερωσει να αντικαθιστούν τη μελιτζάνα στα αυτοσχέδια χειμωνιάτικα μπριάμ που γινονται εξίσου νόστιμα με τα καλοκαιρινα!
Εχουμε να γεμίσουμε πολλά ταψιά όλο το καλοκαίρι, οπότε θα έχουμε ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε με κάθε τρόπο!
Φιλιά πολλά!!

nieneke nia said...

Ωραία ....πρεπει να είναι νόστιμο η εκδοχή αυτή !!!
θα το δοκιμάσω ...με πιπεριές από τον κήπο μου ...
φιλακια

Ερμιόνη said...

Προσωπικά προτιμώ τα γεμιστά μου χωρίς κιμά. Μου αρέσει όμως να είναι άφθονα σε λαχανικά και μυρωδικά και η εκδοχή σου πληρεί τις προϋποθέσεις Ειρήνη μου. Πολύ καλοκαιρινό φαγάκι με ενδιαφέρουσες προσθήκες.
Μου αρέσει πολύ που σκεπάζεις τα γεμιστά σου με φέτες πατάτας!
Φιλιά

Magda said...

Αγαπημένο φαγάκι δε λες τίποτα! Ήταν και είναι το αγαπημένο μου φαγητό κι αυτά φαίνονται πολύ ωραία. Εγώ συνήθως τα κάνω με κιμά και ρύζι αλλά με λαχανικά είναι πεντανόστιμα!

Tante Kiki said...

Πολύ πλούσια γεύση πρέπει να έχουν τα γεμιστά σου Ειρήνη μου!!! Πωπωωω, θεϊκή νοστιμιά!!!!!!!!! Γεια στα χέρια σου!!!
Καλό βράδυ!!

Beauty Follower said...

Ωραία ιδέα για αλλαγη!

http://beautyfollower.blogspot.gr

Neanikon Pastry Blog said...

Εξαιρετική πρόταση !! Πρέπει να το δοκιμάσω !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...