Monday, 17 October 2016

Πως καταψύχουμε μπρόκολο


Δεν ξέρω πόσο αγαπάτε το μπρόκολο και πόσο συχνά το καταναλώνετε, αλλά εμείς το λατρεύουμε και το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.
Και όταν λέω μεγάλες, το εννοώ!
Εκτός από τις σαλάτες μας, όπου το μπροκολάκι μας αρέσει τραγανό και με μπόλικο λεμονάκι, φτιάχνω μπρόκολο γκρατέν, κεφτέδες με μπρόκολο και παρμεζάνα, μοσχαράκι με μπρόκολο, κοτόπουλο με μπρόκολο, μπρόκολο με φέτα στον φούρνο, το χρησιμοποιώ σε πολλά κινέζικα φαγητά μου, και γενικά το μπρόκολο δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το σπίτι μας.
Το μπρόκολο όμως είναι ένα σχετικά ευαίσθητο λαχανικό. Ακόμα και στο ψυγείο, δεν διατηρείται πολλές μέρες. Μετά από λίγες μέρες αρχίζει να «ξεφτίζει» και να κιτρινίζει.
Έτσι έπρεπε να βρω τρόπο να το διατηρήσω όσο πιο πολύ γίνεται, και να έχω στην διάθεσή μου μπρόκολο όποτε το χρειαζόμουν για τα φαγητά και τις σαλάτες μας.
Και η λύση ήταν φυσικά μία: Η κατάψυξη!!
Το να καταψύξουμε μπρόκολο δεν είναι τίποτε δύσκολο.
Θέλει τον χρόνο του, αλλά δεν χρειάζεται να είστε από πάνω του στα διάφορα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν.
Σκεφτείτε την οικονομία και την ευκολία που θα έχετε, και πάμε να καταψύξουμε μπρόκολο!

Αγοράζουμε όσα μπρόκολα θέλουμε να καταψύξουμε.
Εγώ συνήθως καταψύχω 4 κάθε φορά, φυσικά μπορείτε και περισσότερα ή λιγότερα, ανάλογα με την κατανάλωση που έχετε.
Βήμα πρώτο:
Κόβουμε το μπρόκολο σε κομμάτια, ανάλογα με την χρήση που το προορίζουμε.
Εγώ συνήθως το κόβω σε μπουκετάκια.

Πλένουμε τα κομμάτια πολύ καλά, με άφθονο νερό.
Βήμα δεύτερο:
Βάζουμε τα μπουκετάκια σε λεκανάκι, με νερό που να τα καλύπτει.
Εγώ συνήθως βάζω τα μπουκετάκια από κάθε μπρόκολο σε χωριστό λεκανάκι.
Σε κάθε λεκανάκι ρίχνουμε 2 κουταλιές ξύδι και 1 κουταλιά αλάτι.

Αφήνουμε το μπρόκολο μέσα στο λεκανάκι για 1 ώρα (είπαμε, είναι λίγο χρονοβόρο αλλά μην κάθεστε μια ώρα πάνω από το μπρόκολο και το κοιτάτε, κάντε τις δουλίτσες σας και επανέλθετε αργότερα.).
Το στάδιο αυτό είναι απαραίτητο, διότι αν τυχόν υπάρχουν τίποτε ζουζουνάκια μέσα στο μπρόκολο, με το ξύδι και το αλάτι θα εξοντωθούν.
Βήμα τρίτο:
Πολύ καλό ξέπλυμα και ολιγόχρονο βράσιμο.
Στραγγίζουμε τα μπουκετάκια και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Κατόπιν τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, να βράσουν.
Θα τα αφήσουμε να βράσουν ΜΟΝΟ για 3 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.)
Δεν θα σκεπάσουμε την κατσαρόλα, το μπρόκολο θα βράσει με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μας.
Έτσι θα διατηρηθεί το πράσινο χρώμα του.
Το στάδιο αυτό είναι επίσης απαραίτητο, διότι αν έχουν ξεμείνει τίποτα ζουζουνάκια ή βακτήρια, τώρα πια είναι παρελθόν ;-)
Βήμα τέταρτο:
Στέγνωμα.
Αφού τελειώσει ο βρασμός. στραγγίζουμε το μπρόκολο και το ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό, ώστε να κρυώσει πιο γρήγορα.
Κατόπιν απλώνουμε τα μπουκετάκια πάνω σε καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για καμιά ωρίτσα ή και παραπάνω.

Κατά διαστήματα ταμπονάρουμε το μπρόκολο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσει πιο γρήγορα.
Βήμα πέμπτο:
Κατάψυξη (επιτέλους!!)
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ταψάκια και απλώνουμε επάνω τα στεγνά μπουκετάκια του μπρόκολου, έτσι ώστε να μην επικαλύπτονται.
Βάζουμε τα ταψάκια στην κατάψυξη, ώστε να παγώσει πολύ καλά το μπρόκολο και να στερεοποιηθεί.

Αν προτού γίνει αυτό βάλουμε τα μπουκετάκια σε σακουλάκια με zip και τα φυλάξουμε στην κατάψυξη, τότε όταν θα χρειαστούμε μπρόκολο για κάποιο φαγάκι μας και θα ανοίξουμε την κατάψυξη, θα συναντήσουμε μια άμορφη μάζα, αφού όλα τα μπουκετάκια θα έχουν ενωθεί μεταξύ τους.
Με αυτόν τον τρόπο όμως, τα μπουκετάκια παγώνουν χωριστά, οπότε μετά τα βάζουμε σε σακουλάκια και δεν έχουμε πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε όσα χρειαζόμαστε, αφού εύκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους.
Δεν ξεχνάμε μέσα από κάθε σακουλάκι να βάλουμε χαρτάκι με την ημερομηνία που καταψύξαμε το κάθε μπρόκολο.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...