Monday 3 October 2016

Πως καταψύχουμε πράσα


Αγαπημένοι μας φίλοι
Όταν πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε την Κατηγορία «Στην Κατάψυξη», ειλικρινά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε της υποδοχής που θα τύγχανε!
Όπως φάνηκε πολλοί ήταν οι φίλοι που ενδιαφέρονταν για το ποια προϊόντα μπορούν να καταψυχθούν και με ποιον τρόπο, ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο στις δύσκολες μέρες που ζούμε.
Ειδικά όσον αφορά την κατάψυξη της πατάτας, ενός προϊόντος που οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν μπορεί να καταψυχθεί, ήταν εντυπωσιακό το ενδιαφέρον που υπήρξε, με αποτέλεσμα η σελίδα μας να ξεπεράσει τις 100.000 views σε μια μέρα!!!!!
Θα πούμε για μιαν ακόμη φορά, γιατί ίσως κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει καλά και μπορεί να θεωρούν το θέμα «κατάψυξη» υπερβολή. Δεν δίνουμε συμβουλές για το πώς θα αντικαταστήσετε τα φρέσκα τρόφιμα με κατεψυγμένα. Σίγουρα ένα προϊόν είναι καλύτερα να καταναλώνεται φρέσκο.
Όμως πολλές φορές έτυχε να βρεθούμε με μια παραπάνω ποσότητα από ένα προϊόν ή με κάποια ποσότητα που δεν θα καταναλώναμε άμεσα, άρα θα την πετούσαμε.
Δεν είναι κρίμα στις μέρες που ζούμε να πετάμε τρόφιμα??
Η δεν είναι οικονομία όταν αγοράσουμε κάποιο προϊόν στην εποχή του, άρα σε καλύτερη τιμή, να καταψύξουμε κάποια ποσότητα από αυτό??
Δεν είναι οικονομία χρόνου να έχουμε στην κατάψυξή μας έτοιμα κομμένα κρεμμύδια , πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια και πράσα για όταν θα τα χρειαστούμε?
Δεν είναι οικονομία να ξέρουμε ότι ακόμα κι αν κοντεύει να λήξει κάποιο προϊόν όπως πελτές, πάστα ελιάς ή διάφορες σάλτσες, δεν χρειάζεται να τα πετάξουμε ή να τα καταναλώσουμε άρον άρον για να μην τα πετάξουμε, αφού μπορούμε ωραιότατα να τα καταψύξουμε?
Γι αυτόν τον σκοπό δημιουργήσαμε την Κατηγορία της Κατάψυξης.
Οικονομία στην τσέπη μας και διαχείριση χρόνου, αυτό θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας.
Και θα συνεχίσουμε με ακόμα περισσότερες σχετικές αναρτήσεις, που ελπίζουμε να τις βρείτε ενδιαφέρουσες και να σας βοηθήσουν στην καθημερινή ζωή στην κουζίνα σας.
Πάμε όμως σήμερα να σας πούμε πόσο εύκολα μπορούμε να καταψύξουμε τα πράσα.

Πρασόρυζο, πρασόπιτες, πρασοκιμαδόπιτες, χορτόπιτες, χορτόσουπες, πρασοσέλινο …….. όπου και να μπει το πράσο γλυκαίνει και νοστιμίζει τα φαγάκια μας.
Τα πράσα τα χρησιμοποιώ πολύ και συχνά στην κουζίνα μου και όταν είναι η εποχή τους τα αγοράζω σε ποσότητες και τα καταψύχω..
Τα πράσα, ως γνωστόν, πιάνουν πολύ χώρο στο ψυγείο μας, ειδικά αν δεν τα έχουμε καθαρίσει πρώτα.
Μα και καθαρισμένα, πόσο θα διατηρηθούν στην ψύξη??
Αν δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σύντομα ή αν θέλουμε οποτεδήποτε τα χρειαστούμε να τα έχουμε έτοιμα, καθαρισμένα, η κατάψυξη είναι και πάλι η λύση!
Πάμε να δούμε πως!

Το να καταψύξουμε τα πράσα, είναι ότι πιο εύκολο υπάρχει.
Κόβουμε τα κοτσάνια και τα σκληρά πράσινα μέρη, και κρατάμε το άσπρο μέρος τους και το τρυφερό πράσινο.
Τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε πάρα πολύ καλά.
Τα ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα και τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κατόπιν τα κόβουμε σε ροδέλες.

Τοποθετούμε τις ροδέλες σε καλά κλεισμένα σακουλάκια από τα οποία έχουμε φροντίσει να αφαιρέσουμε τον αέρα.
Βάζουμε τα σακουλάκια στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για πάρα πολλούς μήνες.
Μέσα από το σακουλάκι βάζουμε οπωσδήποτε χαρτάκι με την ημερομηνία κατάψυξης και τον αριθμό των πράσων που περιέχει το σακουλάκι.
Τα δικά μου σακουλάκια περιέχουν συνήθως 10 πράσα, γιατί τόσα θέλω για το πρασόρυζό μου.
Για το πρασοσέλινό μου, τις πρασόπιτες ή τις διάφορες χορτόπιτες ή κιμαδόπιτες όπου πάντα προσθέτω και λίγο πράσο, έχω χωριστά σακουλάκια.
Όταν τα βγάλουμε από την κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο φαγάκι μας, δεν τα ξεπαγώνουμε, τα σοτάρουμε όπως είναι παγωμένα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τις πίτες, το πρασοσέλινο ή το πρασόρυζό μας.
Όπως βλέπετε ο τρόπος κατάψυξης των πράσων είναι και πανεύκολος, μα και καθόλου χρονοβόρος.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε όμως πόση ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου προσφέρει στην νοικοκυρά.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...