Monday, 31 October 2016

Κοτόπουλο κινέζικο


Σας έχω ξαναπεί πόσο πολύ αγαπάμε οικογενειακώς την κινέζικη και γενικά την ασιατική κουζίνα.
Οι μέρες που μαγειρεύω κινέζικα φαγητά, είναι οι μέρες που βλέπω πολλά χαμόγελα στα πρόσωπα των δικών μου και ακούω συζητήσεις του στυλ «η μαμά σήμερα μαγειρεύει κινέζικο» - «α τέλεια! Πότε θα είναι έτοιμο??» ή ακόμα και συζητήσεις του στυλ «η μαμά σήμερα μαγειρεύει κινέζικο, θέλεις να έλθεις σπίτι να φάμε? (τηλέφωνο σε φίλους ή φίλες)» - «έρχομαι τρέχοντας» και άλλα τέτοια.

Την σημερινή συνταγή ανακάλυψα εδώ κι εδώ.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν ο τρόπος που μαγειρευόταν το κοτοπουλάκι.
Έμπαινε στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για μερικά λεπτά.
Μετά παναριζόταν σε ένα μείγμα από μπέικιν πάουντερ και αλατοπίπερο και ξανα-έμπαινε στον φούρνο, σε δυνατή πλέον θερμοκρασία, όπου και ολοκληρωνόταν το ψήσιμο.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κοτόπουλο να γίνεται τραγανό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά.

Αλλά αυτό που απογείωνε στην κυριολεξία την γεύση του, ήταν η σάλτσα μέσα στην οποία ήταν βουτηγμένο!
Τώρα τι να σας πω γι αυτήν την σάλτσα??
Πικάντικη, γλυκιά, αρωματική, πλούσια, αγκάλιαζε το κοτοπουλάκι σε έναν απίστευτο συνδυασμό.
Φυσικά έφτιαξα και το πικάντικο γλυκόξινο κουνουπιδάκι μου, το θυμάστε??

Όποτε φτιάχνω κινέζικο, κατά γενική απαίτηση πρέπει να υπάρχει και αυτό στο τραπέζι μας.
Πάμε λοιπόν να μαγειρέψουμε κινέζικο κοτοπουλάκι, και να σας πω όλα τα μυστικά για ένα φαγάκι που θα μείνει σε όλους αξέχαστο.
Την συνταγή ακολούθησα σχεδόν ευλαβικά (έκανα βέβαια και κάποιες δικές μου αλλαγές), διπλασίασα όμως τις ποσότητες για το πανάρισμα και την σάλτσα, και τελικά αποδείχτηκε ότι πολύ καλά έκανα, αυτή η υπέροχη σάλτσα πρέπει να είναι μπόλικη, για να βουτάμε και να ξαναβουτάμε το κοτοπουλάκι μας μέσα σ’ αυτήν!

Τα υλικά μας:
10 κοπανάκια κοτόπουλου
Για το πανάρισμα
3 γεμάτες κουταλιές μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι πιπέρι
Για την σάλτσα
6 κουταλιές soya sauce
1 κουταλιά κορν φλάουρ
100 ml ζωμό κότας
(ή 100 ml καυτό νερό στο οποίο διαλύουμε έναν κύβο)
130 γρ. μέλι
4 κουταλιές ξύδι
2 κουταλιές sweet chilli sauce
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλιά χυμό λεμονιού ή lime
1 κουταλιά σκόνη σκόρδου
20 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά σησαμέλαιο ή κάποιο ελαφρύ λάδι
Στην πράξη:
Πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Έχει μεγάλη σημασία, το κοτόπουλο να είναι τελείως στεγνό πριν μπει στο φούρνο, γι αυτό φροντίζουμε να το διπλοσκουπίσουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά στεγνό.
Αν προτιμάμε, μπορούμε αντί για κοπανάκια να χρησιμοποιήσουμε φτερούγες κοτόπουλου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας σε κάποια δυνατή θερμοκρασία. Κατόπιν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και αφήνουμε τον φούρνο να λειτουργεί έτσι για 10 λεπτά.
Στρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο. Τοποθετούμε πάνω σε αυτό απλωτά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Ψήνουμε στους 120 βαθμούς για 20 λεπτά, κατά την διάρκεια των οποίων θα δούμε ότι το κοτόπουλο αρχίζει να «στεγνώνει».
Μετά τα 20 λεπτά βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το πανάρουμε μέσα σε ένα μείγμα που έχουμε φτιάξει ανακατεύοντας καλά το μπέικιν, το αλάτι και το πιπέρι.
Δυναμώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά ο φούρνος μας.
Στρώνουμε στο ταψί μας καθαρό αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το λαδώνουμε με ένα πινέλο. Αραδιάζουμε εκεί τα παναρισμένα κοπανάκια.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 40 λεπτά, φροντίζοντας στα μισά του χρόνου ψησίματος να γυρίσουμε τα κοπανάκια από την άλλη μεριά.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα
Βάζουμε σε ένα μπολάκι τις 2 από τις 5 κουταλιές soya sauce και τις ανακατεύουμε καλά με το κορνφλάουρ. Αφήνουμε το μπολάκι στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού. Κατόπιν χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα του κορνφλάουρ.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, ως να πήξει η σάλτσα (περίπου 4-5 λεπτά).
Περιχύνουμε το κοτόπουλο με αυτήν την υπέροχη σάλτσα, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά, από όλες τις μεριές.
Όση σάλτσα περισσέψει, την βάζουμε σε ένα μπολάκι και την σερβίρουμε μαζί με το κοτοπουλάκι, για να συμπληρώσει όποιος θέλει περισσότερη.
Φτιάχνουμε και ένα ρυζάκι μπασμάτι για να συνοδεύσουμε το φαγάκι μας, και καλή μας όρεξη!
Καλή επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...