Tuesday, 18 October 2016
Λιαστές ντομάτες στον φούρνο
Λένε πως η καλύτερη εποχή για τα πομοντόρια είναι ο Αύγουστος, γι αυτό μου έκανε εντύπωση όταν πέτυχα στην λαϊκή μου ωραιότατες ντομάτες πομοντόρο.
Ευκαιρία σκέφτηκα να κάνω λιαστές ντομάτες, που αρέσουν σε όλους μας στο σπίτι.
Εκτός όμως από τα πομοντόρια, λιαστές ντομάτες μπορούμε να ετοιμάσουμε και με ντοματίνια βελανίδια που τα βρίσκουμε όλον τον χειμώνα, αλλά και με απλές ντομάτες, κομμένες στα 4 ή σε περισσότερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Αγόρασα λοιπόν τρία κιλά ντομάτες πομοντόρο και με περίσσια χαρά τις έκανα λιαστές στον φούρνο και έγιναν υπέροχες!!!!!!
Φυσικά πήρα και συμβουλές από χέρι που τις έχει φτιάξει πολλές φορές, για να μην έχουμε ατυχήματα!
Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται!
Θα χρειαστούμε:
ντομάτες (κατά προτίμηση πομοντόρο)
αλάτι
ελαιόλαδο
σκορδάκι
μυρωδικά που προτιμάμε
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στην μέση.
Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, όπου τις αφήνουμε για 12 ώρες περίπου, να στραγγίξουν από τα υγρά τους.
Εγώ τις άφησα όλο το βράδυ, ώστε το πρωί να είναι έτοιμες για τον φούρνο.
Παρότι η συμβουλή ήταν να αφαιρέσω από τις ντομάτες τα σπόρια, δεν το έκανα και τελικά δεν το μετάνιωσα.
Αφού περάσουν περίπου 12 ώρες, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130 βαθμούς.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στις σχάρες του φούρνου και στα ρηχά ταψάκια και τοποθετούμε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Αλατίζουμε και ψήνουμε για μιάμιση ώρα, στον αέρα, στους 130 βαθμούς.
Κατόπιν βγάζουμε από τον φούρνο τα ταψιά και τις σχάρες, και αφήνουμε τις ντομάτες να κρυώσουν.
Μετά γυρίζουμε όλες τις ντομάτες από την άλλη πλευρά και τις αλατίζουμε πάλι (λίγο).
Ξαναβάζουμε τα ταψιά και τις σχάρες στο φούρνο, στους 120 βαθμούς με αέρα για μία με μιάμιση ώρα.
Εδώ χρειάζεται προσοχή.
Όταν περάσει η 1 ώρα, ελέγχουμε τις ντομάτες. Δεν θέλουμε να ξεραθούν και να στεγνώσουν
Επειδή όμως δεν είναι όλα τα κομμάτια ίδια σε μέγεθος, μπορεί κάποια να είναι έτοιμα και κάποια να θέλουν λίγο ακόμη ψήσιμο, οπότε θα πρέπει να ξαναμπούν στον φούρνο.
Ο χρόνος που θα είναι έτοιμες οι ντομάτες διαφέρει ανάλογα με τη ποικιλία και το μέγεθος της ντομάτας που θα χρησιμοποιήσουμε Το σημαντικό είναι να μην μας ξεραθούν και στεγνώσουν τελείως γι’ αυτό τις παρακολουθούμε συνεχώς.
Όταν πλέον είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε ζεστές ακόμη σε βάζο αποστειρωμένο.
Προσθέτουμε φετάκια από σκορδάκι και τα μυρωδικά που προτιμάμε.
Εγώ έβαλα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης.
Ρίχνουμε στο βάζο ελαιόλαδο, ώστε να καλύπτονται οι ντομάτες.
Μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο βάζο για ένα χρόνο, ίσως και παραπάνω.
Στο δικό μας σπίτι πάντως, δεν νομίζω να …… αντέξουν τόσο ;-)
Καλή επιτυχία!
Vasia B.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.