Wednesday, 8 September 2010

Ραβανί

Όταν ο καλός μου εξέφρασε την επιθυμία του να φτιάξουμε φούρνο με ξύλα στο χωριό, στην αρχή τα έχασα.
Λατρεύω το χωριουδάκι μου, αλλά πώς να το κάνουμε?? Είμαι γέννημα θρέμμα της πόλης.
Μια χαρά έχω βολευτεί τον ηλεκτρικό μου φούρνο, δεν είχα καμιάν απολύτως επιθυμία να ψήσω στα ξύλα.
Όμως εκείνος μου υποσχέθηκε ότι η συμμετοχή μου θα ήταν μόνο να ετοιμάσω το ταψί που θα έμπαινε στον φούρνο και όλα τα υπόλοιπα θα τα έκανε ο ίδιος.
Έτσι λοιπόν αποκτήσαμε τον πολυπόθητο φούρνο.Ολο το χωριό μαζεύτηκε για να μας εξηγήσει πότε καταλαβαίνουμε ότι «έκαψε» σωστά ο φούρνος, πως θα πρέπει πριν βάλουμε το ταψί να έχουν «ασπρίσει τα χείλη», πως θα τον καθαρίζουμε με την πανιάρα, και διάφορα άλλα τέτοια που στην αρχή μου φαινόντουσαν κινέζικα, αλλά πλέον έχω εξοικειωθεί με τις εν λόγω ορολογίες.Για μερικούς μήνες, απλά τον καμαρώναμε τον φούρνο μας.
Μετά μια μέρα δειλά δειλά, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα ταψί με πατάτες, μυρωδικά και μπύρα (συνταγή του καλού μου).
Έγιναν απλά υπέροχες!!!! Τόσο νόστιμες πατάτες δεν είχα ξαναδοκιμάσει.
Μετά προσθέσαμε και κρέας, το οποίο έγινε λουκούμι.
(το πρώτο πληθυντικό που χρησιμοποιώ, είπαμε, είναι για την συμμετοχή μου το ταψί να φτάσει στον φούρνο… ως εκεί!)
Μετά φτιάξαμε ένα κατσικάκι με κριθαράκι, χάαααλια έγινε, αφού δεν με αφήσανε ούτε να το φωτογραφίσω, όπως βλέπετε το μισό έμεινε, το…. κατασπαράξανε!!!Ε, κι αφού γίναμε … εξπέρ στα φαγητά, ήρθε η ώρα του γλυκού.
Να δοκιμάζαμε να ψήσουμε και ένα γλυκάκι??
Καρυδόπιτα ή ραβανί?? Ραβανί που είναι το αγαπημένο του καλού μου!!
Έγινε «θεϊκό»!!!! Το απολαύσαμε με μπόλικο σιρόπι και το συνοδεύσαμε με παγωτάκι.
Για όσους δεν διαθέτουν φούρνο με ξύλα, η συνταγή που θα σας δώσω είναι χιλιοδοκιμασμένη και στον ηλεκτρικό μου φούρνο, κανένα πρόβλημα.
Αν πάλι επιμένετε να το δοκιμάσετε ψημένο στον φούρνο με τα ξύλα, το Σαββατοκύριακο θα είμαι στο χωριουδάκι μου και θα το ξαναφτιάξω!
Κοπιάστε!!!!

Τα υλικά μας:
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. αλεύρι φαρίνα
260 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
50 ml γάλα
1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν
3 βανίλιες άρωμα
Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
2.5 κούπες νερό
2 βανίλιες άρωμα
χυμό μισού λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ φρέσκο βούτυρο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι, σιμιγδάλι, βανίλιες, μπέικιν.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με την ζάχαρη και το γάλα.
Ενώνουμε τα στερεά υλικά με το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για 30-40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το βούτυρο που θα το προσθέσουμε στο τέλος να πάρει κι αυτό μια βράση.
Όταν το γλυκό μας κρυώσει αρκετά, το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το σιρόπι που πρέπει να είναι ζεστό.
Φτιάξτε το και απολαύστε ένα ραβανί που μοσχοβολάει βανίλια και φρέσκο βούτυρο!
Καλή επιτυχία!!(και μια φωτό από το λιμανάκι του χωριού μας, την Σαμπατική)

Tuesday, 7 September 2010

Τας κεμπάμπ

Όταν αναφέρομαι σ’ αυτό το φαγητό, έρχονται πάντα αναμνήσεις από το πατρικό μου σπίτι.
Άλλωστε στα περισσότερα Ελληνικά σπίτια, πολλά από τα χειμωνιάτικα Κυριακάτικα μεσημέρια, η γλυκιά μανούλα μαγειρεύει αυτό το φαγάκι και όλη η οικογένεια περιμένει με ανυπομονησία να στρωθεί το τραπέζι.
Τα παιδιά μου, ακολούθησαν και αυτά την δική μας τακτική και έτσι περιμένουν πως και πως να σερβιριστεί η λαχταριστή μερίδα τους!!!

Υλικά για 8 μερίδες
2, 250 κιλά κρέας, μοσχαράκι
ζητήστε απο τον κρεοπώλη να σας δώσει χτένι από σπάλα και
να σας το κόψει σε μερίδες για τας κεμπαπ.
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
μισή κουταλιά της σούπας πιπέρι
4-5 μπαχάρια
4-5 γαρύφαλλα
προαιρετικά ένα ξυλαράκι κανέλλας
μισό νεροπότηρο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
μια ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
Λίγο ξύδι
Νερό τόσο ώστε να σκεπάζεται καλά το κρέας

Πάμε να το φτιάξουμε
Κόβουμε και πλένουμε καλά το κρέας, το ραντίζουμε με λίγο ξύδι και το βάζουμε μόνο του σε μια κατσαρόλα, μόλις αρχίζει να πίνει τα υγρά του το μεταφέρουμε μαζί με ότι ζουμάκι έχει σε μια λεκανιτσα.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι. και το κρέας με το ζουμάκι του. Τα φέρνουμε λίγες βόλτες μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο, το αλάτι και το πιπέρι.
Όταν περάσουν περίπου ¾ της ώρας και θεωρούμε ότι το κρέας έχει αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι.
Βράζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και προς το τέλος χαμηλώνουμε λίγο, ώστε να δέσει ωραία η σάλτσα και να μην προσθέσουμε νερό.
Αν χρειασθεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε προσέχοντας πολύ την ποσότητα.
Κάνει περίπου μιάμιση ώρα για να γίνει, εξαρτάται βέβαια πάντα από το κρέας.
Δεν μπορώ να δώσω ακριβή ώρα γιατί το φτιάχνω πάντα στην χύτρα και χρειάζεται μόνο 25 λεπτά από την ώρα του βρασμού.
Συνοδεύεται ιδανικά με ρύζι ή μακαρόνια καθώς επίσης με τηγανιτές πατατούλες, με πουρέ, με χυλοπίτες, με λαζάνια κλπ
Καλή μας όρεξη !!

Monday, 6 September 2010

Πίτσα με μελιτζάνα

Σας περίσσεψαν 2-3 μελιτζάνες??
Φτιάξτε αυτήν την πολύ νόστιμη καλοκαιρινή πίτσα, που πιστεύω θα σας ενθουσιάσει.

Θα χρειαστούμε:
ζύμη για βάση πίτσας
2-3 μελιτζάνες τσακώνικες
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη
3 μέτριες φρέσκες ντομάτες
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κουταλάκι ρίγανη
300 γρ, τριμμένο γκούντα ή έμμενταλ
ελαιόλαδο
Πάμε να την φτιάξουμε:
Ετοιμάστε την βάση της πίτσας όπως περιγράφεται εδώ.
Η φτιάξτε την βάση που εσείς προτιμάτε ή ακόμα χρησιμοποιείστε κάποιαν έτοιμη.
Εγώ συνήθως φτιάχνω την δική μου στο Θερμομίξ, αυτήν την φορά επειδή βιαζόμουνα χρησιμοποίησα μιαν έτοιμη της Pillsbury που πολύ την έχω βολευτεί.
Κόψτε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και βάλτε τες σε νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν.
Αλλάξτε 2-3 φορές το νερό.
Σκουπίστε τες με απορροφητικό χαρτί και αραδιάστε τες σε λαδωμένο ταψί.
Ψήστε τες μέχρι να μαλακώσουν, όχι να ξεροψηθούν όμως.
Σε ελαιόλαδο σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι που έχετε κόψει σε φετάκια, την πιπεριά που έχετε κόψει σε λωρίδες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 10 περίπου λεπτά.
Προσθέστε την ντομάτα περασμένη από το μούλτι, ρίγανη, κέτσαπ και λίγο αλάτι.
Αφήστε την σάλτσα να «δέσει».
Απλώστε την σάλτσα στην βάση της πίτσας.
Από πάνω αραδιάστε τις ψημένες μελιτζάνες.
Πασπαλίστε με τα τριμμένα τυριά.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ψηθεί η βάση.

Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε την πίτσα με τον εξής πιο εύκολο και εξίσου νόστιμο τρόπο.
Απλώστε 2-3 κουταλιές κέτσαπ στην βάση της πίτσας.
Από πάνω αραδιάστε τις μελιτζάνες που θα έχετε ψήσει όπως παραπάνω.
Πάνω από τις μελιτζάνες απλώστε λεπτές φέτες φρέσκιας ντομάτας.
Λαδώστε και πασπαλίστε με ρίγανη,
Πάνω απ’ όλα απλώστε τα τριμμένα τυριά και ψήστε την πίτσα όπως λέμε παραπάνω.

Όποιον τρόπο κι αν διαλέξετε, θα απολαύσετε μιαν από τις νοστιμότερες πίτσες.
Καλή επιτυχία και καλή σας εβδομάδα!!!

Saturday, 4 September 2010

Tips για το σπίτι Νο 3

Να σας δώσω μερικά ακόμα tip-άκια που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη στο σπίτι?

*Για τις κολλημένες τσίχλες βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της ,που θα σπάσουν σαν γυαλί .

*Θέλετε να βγάλετε ένα ούπα ;
Πρέπει να βάλετε μια μεγάλη βίδα και μετά να την τραβήξετε με μια πένσα , οπότε θα βγει μαζί και το ούπα

*Όταν θέλουμε να τραβήξουμε μια βίδα κάπως σκουριασμένη , πρέπει να θερμαίνουμε το κεφάλι της ( με ένα αναπτήρα ) πριν την ξεβιδώσουμε .
Μπορούμε επίσης να θερμάνουμε την άκρη ενός κατσαβιδιού , η οποία θα μεταδώσει τη θερμότητα μόλις τοποθετηθεί πάνω στη βίδα

*Αν έχετε την άσχημη συνήθεια να χτυπάτε τα δάχτυλα σας για να βάλετε ένα καρφί , υιοθετήστε το ακόλουθο πολύτιμο τέχνασμα ...
Πριν καρφώσετε το καρφί , βάλτε την άκρη σε ένα κομμάτι χαρτόνι η σε μια τσατσάρα .
Θα κρατάτε το καρφί πιάνοντας το χαρτόνι με το ένα σας χέρι και θα καρφώνετε με το άλλο.

*Για να κάνετε μια τρύπα χωρίς σκόνη και να αποφύγετε να σας έρθει όλη η σκόνη στα μάτια όταν κάνετε μια τρύπα στο ταβάνι , αρκεί να τρυπήσετε ένα πλαστικό καπάκι στο κέντρο και να περάσετε το τρυπάνι σας σε αυτήν , ώστε να δέχεται το καπάκι όλη τη σκόνη.

*Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το
χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας ή στην τουαλέτα.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και στην αποχέτευση μας
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να τοποθετήσουμε το λάδι σε ένα οποιαδήποτε μπουκάλι ή άλλο δοχείο που θα πετάγαμε έτσι και αλλιώς, να το κλείσουμε καλά και να το πετάξουμε στα σκουπίδια.

*Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το ρυθμικό ήχο της στάλας που πέφτει από μια βρύση που στάζει.
Περιμένοντας τον υδραυλικό , δέστε έναν σπάγκο γύρω από τη βρύση και αφήστε τον ως τον πάτο του νιπτήρα .
Οι σταγόνες θα ακολουθούν τον σπάγκο ... και θα πέφτουν αθόρυβα ..

*Για εύκολο σιδέρωμα μαζεύετε τα πλυμένα ρούχα, όταν ακόμη είναι λίγο νωπά.
Το σιδέρωμά τους θα γίνει πιο εύκολο και με καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν, παρ' όλα αυτά, έχουν στεγνώσει εντελώς και είναι "κοκαλωμένα", βρέξτε τα με τον παραδοσιακό τρόπο (ψεκάζοντάς τα με νερό), τυλίξτε τα σφιχτά και αφήστε τα για μισή ώρα.
Ιδίως, τραπεζομάντιλα και πουκάμισα, λινά και βαμβακερά, θα γίνουν άψογα!!

*Μην πετάτε τα χαλασμένα λεμόνια!
Ακόμη και μουχλιασμένα ή σάπια είναι χρήσιμα.
Ανακατέψτε τα στο χώμα που καλλιεργείτε γαρδένιες, καμέλιες, αζαλέες ή ορτανσίες. Λειτουργούν ως λίπασμα για τα συγκεκριμένα φυτά

*Αν κόλλησε το φαγητό στην κατσαρόλα και δεν καθαρίζει, γεμίστε την μέχρι τη μέση με νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι και απορρυπαντικό πιάτων.
Τη βάζετε στη φωτιά να πάρει μια - δυο βράσεις. Κλείνετε τη φωτιά και την αφήνετε στην εστία μέχρι να κρυώσει. Κατόπιν την πλένετε και είναι πάλι αστραφτερή.
Γενικά, όταν θέλουμε να καθαρίσουμε οποιοδήποτε σκεύος με κολλημένο φαγητό, πριν το πλύνουμε, καλό είναι να προσθέτουμε ξύδι μαζί με το απορρυπαντικό πιάτων. Με τον τρόπο αυτόν καθαρίζει πιο γρήγορα και με καλύτερο αποτέλεσμα.

Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Μέτη

Thursday, 2 September 2010

Ριζότο με θαλασσινά

Το πεντανόστιμο αυτό ριζότο, το έφτιαξε η φίλη μου η Κατερίνα και μας το κέρασε για την επιτυχία του γιου της του Βαγγέλη που ήρθε 6ος στην σχολή Ναυτικών δοκίμων.!!!!
Η επιτυχία του Βαγγέλη ήταν πολύ μεγάλη, όπως μεγάλη ήταν και η νοστιμιά από το ριζότο.

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
8 μεγάλα μύδια με το μισό κέλυφος (στο s/m στα κατεψυγμένα)
500 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος (κατεψυγμένα)
10-12 γαρίδες (κατεψυγμένες, μετρίου μεγέθους)
4 ώριμες ντομάτες, αλεσμένες στο multi
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
μπόλικο χοντροκομμένο άνηθο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ούζο
1,5 κούπα ρύζι τύπου Αμερικής σπυρωτό, όχι γλασέ
αλάτι και πιπέρι (είτε φρεσκοτριμμένο είτε σε κόκκους)
μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά όλα τα μύδια και τις γαρίδες και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον άνηθο. Ανάβουμε το μάτι και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας.
Αφού πάρουν 2-3 βράσεις, προσθέτουμε το ούζο και αφήνουμε για λίγη ώρα χωρίς το καπάκι ώστε να εξατμιστεί το ούζο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες , το ρύζι, 2 κούπες νερό, το πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και παρακολουθούμε το βράσιμο του ρυζιού και συμπληρώνουμε νερό ΑΝ χρειάζεται, μέχρι να ολοκληρωθεί το βράσιμο.
Πριν βράσει εντελώς το ρύζι σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι ώστε να ολοκληρωθεί το βράσιμο με σβηστή την φωτιά. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε το κουκουνάρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.Κατερινάκι ευχαριστούμε για την πεντανόστιμη συνταγή και πάλι συγχαρητήρια στο παιδί !!!

Wednesday, 1 September 2010

Τυρόπιτα κέικ

Helloooooooo!
Τι κάνετε αγαπημένοι μας φίλοι?
Σας λείψαμε λιγάκι??
Πείτε μας ναι, πείτε μας ναι!!!
Ζητούμε συγγνώμη για την παρατεταμένη απουσία μας, αλλά ήταν κάτι που το είχαμε πραγματικά ανάγκη, να ξεκουραστούμε και να «αποτοξινωθούμε» λιγάκι.
Για μένα η αποτοξίνωση ήταν αναγκαστική, μιας και η Cosmote – με την οποίαν τσακωνόμουν καθημερινώς και ανελλιπώς - αποφάσισε ότι στην περιοχή μας ήταν περιττό να έχουμε 3G σύνδεση, κι έτσι έχοντας πλέον 2G, την παλιά αργή σύνδεση αν θυμάστε, κουράστηκα να προσπαθώ 1 ώρα για να ανοίξω μια σελίδα και παραιτήθηκα.
Μαζί και πάλι, με καθημερινές συνταγές πλέον, υποσχόμαστε να σας αποζημιώσουμε!
Καλό χειμώνα εύχομαι σε όλους, αν και αυτή η ευχή με … πληγώνει, μακάρι να κρατούσε για πάντα το καλοκαιράκι!

Μια πάρα πολύ νόστιμη πίτα να σας κεράσω σήμερα, η οποία είναι και πολύ εντυπωσιακή σαν κέρασμα σε φίλους!
Πάμε να δούμε πως την φτιάχνουμε!
Χρειαζόμαστε:
350 γρ. διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά
(κασέρι, τσένταρ, γκούντα, έμμενταλ)
170 γρ. ανθότυρο
170 γρ. φέτα
4 αυγά
300 ml κρέμα γάλακτος
λίγο πιπέρι
λίγη πάπρικα γλυκιά
Στην πράξη:
Τρίβουμε την φέτα, λιώνουμε με ένα πιρούνι το ανθότυρο και ανακατεύουμε όλα τα τυριά μαζί.Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα προσθέτουμε στα τυριά μαζί με πιπεράκι και την πάπρικα.
Τελευταία προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά.
Το αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη.
Βάζουμε την φόρμα σε ένα μεγαλύτερο ταψί στο οποίο προσθέτουμε νερό (μπεν μαρί φούρνου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή μέχρι να πήξει η πίτα μας.
Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε νερό στο ταψί.
Το νερό πρέπει να φτάνει ως την μέση της φόρμας περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, πριν την ξεφορμάρουμε πολύ προσεχτικά, βοηθώντας και με ένα μαχαίρι που περνάμε ανάμεσα στην πίτα και τα τοιχώματα της φόρμας.

Τip:
Με τις αναλογίες των τυριών που δίνω, η πίτα γίνεται αρκετά πικάντικη.
Αν την θέλετε πιο «γλυκιά», μειώστε την φέτα και αυξήστε τα κίτρινα τυριά.
Καλή επιτυχία και Καλό Μήνα εύχομαι σε όλους σας!!!

Friday, 13 August 2010

Καλό καλοκαίρι, Καλές διακοπές!!

Αγαπημένοι μας φίλοι,
Η μπλογκογειτονιά μας έχει σχεδόν αδειάσει, εμείς κι εμείς μείναμε!
Καλοκαιράκι, πιο χαλαρά τα πράγματα!!
Λιγότερη όρεξη για μαγείρεμα και περισσότερη για θαλασσίτσα και διακοπές.
Ήρθε λοιπόν η ώρα και για τις δικές μας διακοπές!!
Κρεμάμε τις κατσαρόλες μας, παίρνουμε μαγιώ, καπέλο, αντηλιακό και σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Όσοι ήδη επιστρέψατε, ελπίζουμε να περάσατε πολύ όμορφα. Καιρός για όμορφες δροσερές αποδράσεις ακόμα και μέσα στην πόλη, υπάρχουν υπέροχες γωνίτσες που θα σας κάνουν να νοιώσετε ότι το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Όσοι ετοιμαζόσαστε να ξεκινήσετε τώρα τις διακοπές σας, ευχόμαστε να περάσετε αξέχαστα και όσο το δυνατόν πιο ξέγνοιαστα.
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με πολλές πολλές νόστιμες συνταγές αλλά και πολλά ενδιαφέροντα θέματα!
Καλά να περνάτε όλοι!

Wednesday, 11 August 2010

Πεταλίδες με σπαγγέτι

Τις πεταλίδες φυσικά, τις ξέρετε όλοι.
Αυτόν όμως που δεν ξέρετε, είναι τον Νίκο που τις μαγείρεψε!!!!
Πάμε λοιπόν να σας τον συστήσω, μια και θα τον βλέπουμε, όπως μου είπε, αρκετά συχνά στο μπλοκοσπιτό μας.
Όταν τελειώσουν οι διακοπές του, θα μας μαγειρέψει θαλασσινές νοστιμιές. Είναι σπεσιαλίστας στο είδος και θα μας μεταφέρει μέσω των γραπτών του αλλά και μέσω βίντεο, στον θαυμαστό κόσμο της θάλασσας.
Ο Νίκος είναι φίλος και συνεταίρος του αδελφού μου.
Με την θάλασσα και τους “κατοίκους” της, έχουν σχέση έρωτα μια και είναι κατασκευαστές στολών κατάδυσης, ψαροντούφεκων και όλων των άλλων ... αξεσουάρ της κατάδυσης, που φέρουν την επωνυμία ΑΡΝΕΑ.
Όσοι ασχολούνται με κατάδυση ξέρουν ότι είναι μια από τις καλύτερες μάρκες που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Δεν λέω ότι είναι η καλύτερη μάρκα που κυκλοφορεί –που είναι και η αλήθεια βεβαίως βεβαίως- γιατί θα μου πείτε ότι είμαι ..... κουκουβάγια κλπ... κλπ..
Επίσης έχουν σχολές κατάδυσης στις οποίες διδάσκουν οι ίδιοι.
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, είναι από τους καλύτερους ψαροντουφεκάδες, με περγαμηνές και πολλά πολλά μετάλλια.

Πάμε όμως στο θέμα μας που είναι οι πεταλίδες.
Ο Νίκος είναι και πολύ καλός μάγειρας, εν αντιθέσει με τον αδελφό μου που είναι πααάρα πολύ καλός, μόνο στο να τρώει!!!!.
Ήρθαν λοιπόν μια μέρα στο εξοχικό μας, μαζί με τον αδελφό μου και με το φουσκωτό τους στο τρέιλερ, για να πάνε για ψαροντούφεκο.
Φεύγοντας ο Νίκος, μου έδωσε την υπόσχεση ότι αυτά που θα πιάσουν, θα τα μαγειρέψει και θα τα αφιερώσει στο μπλοκ μας.
Περίμενα και εγώ που λέτε με αγωνία, τι θα είναι αυτό το εξαίσιο που θα πιάσουν, για να μπορέσω να σας το κεράσω.
Χα !Χα ! αστειάκι ! Όπως ήδη έχετε αρχίσει να καταλαβαίνετε, δεν έπιασαν τίποτα ! Ψάχνανε λέει, άκουσον-άκουσον, για κάτι σπέσιαλ και περιφρονούσαν τις υπόλοιπες ψαρούκλες που περνούσαν από δίπλα τους!!
Το τι καζούρα φάγανε, δεν λέγετε!!!!
Ωστόσο ο Νίκος, μιας και είναι ευαίσθητο παιδί, για να μην μας απογοητεύσει δεν γύρισε πίσω με τελείως άδεια χέρια.
Μάζεψε μερικές πεταλίδες και μας έφτιαξε ένα εύκολο πιάτο για ψαγμένους όμως ουρανίσκους και με πολύ έντονο το άρωμα της θάλασσας!

Παμε να δούμε τι έκανε.
Υλικά για 4 πιάτα
1 πακέτο σπαγγέτι νούμερο 5 ή ενα πακέτο λιγγουίνι
2-3 χούφτες πεταλίδες
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
Βράζουμε την πάστα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Πλένουμε τις πεταλίδες και καθαρίζουμε μ’ ένα μαχαιράκι το κέλυφος.
Αφαιρούμε δηλαδή τα χορταράκια και τα πετραδάκια που είναι κολλημένα επάνω τους.
Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σ’ ένα σουρωτό.
Σ’ ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι με καπάκι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σωτάρουμε το σκόρδο και ρίχνουμε τις πεταλίδες. Τις ανακατεύουμε μαλακά με μια ξύλινη κουτάλα για να πάει το λάδι παντού. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνουμε το φαγητό στην φωτιά για κανένα τέταρτο.
Κουνάμε κανα-δυό φορές το τηγάνι, για να μην κολλήσουν και λίγο πριν κλείσουμε το μάτι, προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Μόλις σουρώσουμε τα μακαρόνια, τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τις πεταλίδες και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λαδωθούν όλα τα μακαρόνια και να πάρουν την γεύση απο τις πεταλίδες.
Σερβίρουμε στο πιάτο και τρίβουμε φρέσκο πιπεράκι.
Απολαμβάνουμε το πιάτο μας που μυρίζει όλα τα αρώματα της θάλασσας.!!!Νίκο ευχαριστούμε πολύ.
Maria B.

Monday, 9 August 2010

Παγωτό πεπόνι

Μιας και οι ζέστες συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν, συνεχίζω κι εγώ την προσπάθεια να σας δροσίσω όσο μπορώ περισσότερο.
Το σημερινό παγωτό είναι πανεύκολο, δεν χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά να ετοιμαστεί, γίνεται πολύ νόστιμο και πολύ μυρωδάτο!!

Τα μόνα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
1 φυτική κρέμα γάλακτος 500 ml
1 γάλα ζαχαρούχο και
500 γρ πεπόνι ζυγισμένο καθαρισμένο (όσο πιο γλυκό, τόσο καλύτερα)
Το φτιάχνουμε λοιπόν
Χτυπάμε την φυτική κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί.
Βάζουμε στο μπλέντερ την χτυπημένη σαντιγί το πεπόνι και το ζαχαρούχο γάλα.
Τα χτυπάμε καλά όλα μαζί.
Αδειάζουμε σε μπολ ή δοχείο παγωτού και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Μετά από καμιά ωρίτσα ξαναχτυπάμε το παγωτό μας για ν’ αφρατέψει και ξανά κατάψυξη.
Αυτό είναι όλο κι όλο.
Να πω όμως και την αμαρτία μου. Το παγωτάκι έχει κίτρινο χρώμα. Πρόσθεσα στο χτύπημα και μερικές σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, για ν’ αποκτήσει το πρασινούλι της φωτο.
Το μπισκοτάκι-ντεκόρ, φτιαγμένο επίσης απ’ τα χεράκια μου, είναι μπισκοτάκι μαστίχας, κάποια στιγμή θα σας δώσω την συνταγή.
Να έχετε όλοι μιαν όμορφη εβδομάδα!

Friday, 6 August 2010

Παγωτό σύκο με σάλτσα σύκου

Ας φτιάξουμε ένα διαφορετικό παγωτό. Ένα παγωτό με αρκετά ιδιαίτερη γεύση, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις «γνωστές» γεύσεις παγωτών.
Αν πάλι θελήσετε να φτιάξετε μόνο τη σάλτσα, ταιριάζει υπέροχα πάνω από το γιαουρτάκι σας ή από οποιοδήποτε άλλο παγωτό.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε
Χρειαζόμαστε
2 κούπες γάλα φρέσκο
1 κούπα ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος
280-300 γρ. σύκα
ελάχιστο σαφράν (προαιρετικό)
Και για την σάλτσα σύκου
1 ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί
4-5 σύκα
¾ κούπας ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι κορν φλάουρ
Το φτιάχνουμε
Ζεσταίνουμε το γάλα .
Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με την ζάχαρη και τα ενώνουμε με το ζεστό γάλα. Ρίχνουμε και το σαφράν (αν θέλουμε). Τα ζεσταίνουμε όλα μαζί σε σιγανή φωτιά ή σε μπεν μαρί για λίγα λεπτά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τη σαντιγί, τα σύκα, και το περιεχόμενο με το γάλα. Τα χτυπάμε καλά καλά.
Αδειάζουμε σε μπολ και στην κατάψυξη.
Το παγωτό αυτό θέλει αρκετό χτύπημα, τουλάχιστον 3 φορές κάθε 1-2 ώρες. Μην το παραλείψετε εκτός βέβαια αν διαθέτετε παγωτομηχανή.
Για να φτιάξουμε την σάλτσα σύκου, λιώνουμε τα σύκα στο μπλέντερ ή μ’ ένα πιρούνι και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με το κρασί και την ζάχαρη για 5 λεπτά. Δένουμε την σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή ρευστότητα.
Καλή επιτυχία!

Wednesday, 4 August 2010

Καλαμαράκια κοκκινιστά με κρεμμυδάκια

Επέστρεψα και εγώ από τις διακοπές μου!!!!!
Αν και στεναχωριέμαι που γύρισα (σνιφ, σνιφ) οφείλω να ομολογήσω ότι ένοιωθα κάπως περίεργα μακριά σας !!
Βλέπετε μετά από μερικές ημέρες είχαν αρχίσει έντονα τα δείγματα της στέρησης. Μου έλειψαν τα νέα σας, τα αστεία σας, οι συνταγές σας, οι εντυπώσεις σας και όλα αυτά που υπάρχουν στην μπλοκογειτονιά μας !!
Πρώτη μέρα στο μπλοκ δεν θα μπορούσα να έρθω με άδεια χέρια.
Έτσι λοιπόν κερνάω νοστιμότατο φαγάκι με άρωμα, τι άρωμα ? τι άλλο εκτός από θαλασσινό?

για 5-6 μερίδες χρειαζόμαστε:
2,5 κιλά καλαμαράκια (ζυγισμένα ακαθάριστα)
10 μέτρια ξερά κρεμμύδια
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
λίγο ξύδι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, τα πλένουμε πολύ καλά, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ξύδι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 3.
Τα αφήνουμε μόνα τους στην φωτιά για ένα τέταρτο.
Τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα βάζουμε μαζί με το ζουμάκι τους σε μια λεκανίτσα.
Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στην φωτιά.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, κομμένα σε μακρόστενες φετούλες,μαζί με το λάδι και τον πελτέ για να σωταριστούν.
Τέλος ρίχνουμε τα καλαμαράκια μαζί με το ζουμάκι τους, το αλάτι και το πιπέρι. Εάν το ζουμάκι που έχουν δεν φτάνει να τα σκεπάσει, προσθέτουμε λίγο νερό.
Τα βράζουμε περίπου για 25 λεπτά.
Ο χρόνος που αναφέρω είναι ενδεικτικός, εσείς βγάλτε λίγο από το φαγάκι, δοκιμάστε εάν σας αρέσει και κρίνετε αναλόγως πότε θα το σβήσετε. Μην προσθέτετε κατά την διάρκεια του βρασίματος πολλά νερά γιατί το ζητούμενο είναι να έχουμε στο τέλος μια ωραία δεμένη σάλτσα.Σερβίρουμε με πιλάφι ή με πατάτες τηγανιτές και απολαμβάνουμε το φαγάκι μας προσπαθώντας να ξεχάσουμε την λαϊκή ρήση που λέει.... «από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα» !!!!
Καλώς σας βρήκα !!!!!!

Sunday, 1 August 2010

Tips για την κουζίνα

Όλα τα φαγητά δεν πρέπει να αλατίζονται την ίδια στιγμή.
Τα όσπρια και τα λαχανικά σκληραίνουν όταν αλατίζονται από την αρχή του μαγειρέματος.
Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να αλατίζονται πολύ πριν το μαγείρεμά τους .
Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό εάν θέλουμε να 'τα πιάσει' το αλάτι. Το ίδιο ισχύει και για τις τηγανιτές πατάτες αλλά και για τα τηγανιτά αυγά.

Αν το φαγητό σας που βράζει είναι περισσότερο αλμυρό προσθέστε μια-δυο πατάτες μέσα και θα πάρουν την επιπλέον αλμύρα.

Για να μην κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμμύδια , καθαρίστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό η κάτω από τον απορροφητήρα η βάλτε τα κρεμμύδια για λίγη ώρα στην κατάψυξη.

Για να γίνει πιο ήπια η μυρωδιά του σκόρδου βάζουμε τις σκελίδες για αρκετή ώρα σε γάλα πριν τις χρησιμοποιήσουμε.

Για να γίνουν τα κέικ μας (και όλες οι αφράτες ζύμες) πιο αφράτα χτυπάμε πάντα ξεχωριστά τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας προσεχτικά για να μην φύγει ο αέρας.
Επίσης όταν η ζύμη μπει στη φόρμα δεν την χτυπάμε αλλά την βάζουμε προσεχτικά στον φούρνο και πρέπει πάντα ο φούρνος να είναι προθερμασμένος στην θερμοκρασία που θέλουμε γιατί αλλιώς θα ξεφουσκώσει και θα καθίσει

Για να κάνει η πίτα μας ωραία κρούστα αλείφουμε την επιφάνεια με ένα μίγμα από ένα αβγό χτυπημένο με γάλα και λάδι.

Μην βάλετε αβγό στην μπεσαμελ αλλά ρίξτε μέσα ότι τυρί θέλετε, κεφαλοτύρι , σκληρή φέτα η ρεγγατο για το παστίτσιο , η μπεσαμελ σας θα γίνει νοστιμότατη.

Επίσης αν σας σβολιάσει η μπεσαμελ κανένα πρόβλημα , ξεσβολιαζει αμέσως αν την χτυπήσετε πολύ καλά στο μίξερ η με το χέρι.

Εκτός από τη γνωστή μας φλούδα λεμονιού, ένας τρόπος για να μην μοσχομυρίσει ο τόπος με το κουνουπίδι μας είναι στο νεράκι του να βάλουμε να βράσει και ένα κλωνάρι σέλινο.

Για να μην γεμίσουν τα βραστά κολοκυθάκια μας νερό τα βράζουμε με τις άκρες τους και τις κόβουμε μετά το βράσιμο έτσι τα κολοκυθάκια μας θα μείνουν τρυφερά και δεν θα νερουλιάσουν.

Καλό μήνα, να έχετε μιαν όμορφη Κυριακή!
Μέτη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...