Wednesday, 29 June 2011

Γαριδοσαλάτα με σως μουστάρδας

Θυμάστε την πατατοσαλατα με την σάλτσα μουστάρδας?
Πάμε να φτιάξουμε σήμερα μια εύκολη γαριδοσαλάτα, με την ίδια σάλτσα, που της ταιριάζει εξίσου όμορφα!

Υλικά
1 μεγάλο μαρούλι
500 γρ γαρίδες μεσαίες καθαρισμένες
σως μουστάρδας
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις γαρίδες μας και τις βάζουμε με λίγο αλάτι να βράσουν.
Αν είναι κατεψυγμένες, όταν πάρουν μια βράση χύνουμε το πρώτο νερό για να φύγει η μυρωδιά της αμμωνίας που έχουν συνήθως τα κατεψυγμένα.
Αν είναι φρέσκιες δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό, τις βάζουμε σε καυτό νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.
Όταν βράσουν τις σουρώνουμε, τις αλατοπιπερωνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Σε σαλατιέρα χοντροκόβουμε το μαρούλι, αφού πρώτα το πλύνουμε πάρα πολύ καλά, προσθέτουμε τις γαρίδες, περιχύνουμε την σαλάτα μας με την σως μουστάρδας που θα βρείτε εδώ, ανακατεύουμε πολύ καλά και απολαμβάνουμε την δροσερή σαλατούλα μας.
Καλή επιτυχία!
Μέτη

Monday, 27 June 2011

Παγωτό μόκα-σοκολάτα

Αυτήν την εποχή φτιάχνω συνέχεια παγωτάκια.
Το χω ξαναπεί, δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο από ένα σπιτικό παγωτό.
Θα σας δροσίσω λοιπόν σήμερα με ένα από τα πιο αγαπημένα μου παγωτά.
Με βελούδινη υφή, με το άρωμα του καφέ και την γλύκα της σοκολάτας.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 ζαχαρούχο γάλα (περίπου 400 γρ.)
1 σαντιγί μόρφατ (250 γρ.)
500 γρ. κρετόρε (φυτική κρέμα γάλακτος)
100 γρ. κουβερτούρα υγείας (πικρή)
3 κουταλάκια νες καφέ (σκόνη ή κόκκους)
50 ml γαλλικό καφέ ή εσπρέσο
50 ml λικέρ καφέ ή Kahlua
Στην πράξη:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Ενώνουμε το λικέρ με τον γαλλικό καφέ και διαλύουμε στο μείγμα τα 3 κουταλάκια νες καφέ.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ ή σε βαθύ μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά, σε δυνατή ταχύτητα, να πήξουν και να αφρατέψουν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε δοχείο παγωτού μεταλλικό ή σε κάποιο μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Μετά από 1-1,5 ώρα το ξαναχτυπάμε καλά, και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Το αφήνουμε να παγώσει και το απολαμβάνουμε με σιρόπι σοκολάτας ή όποιο άλλο μας αρέσει, εγώ αυτό το παγωτό το προτιμώ σκέτο, χωρίς τίποτε από πάνω.
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα σας εύχομαι!

Saturday, 25 June 2011

Κερασο-ζελέ

Ίσως το πιο εύκολο καλοκαιρινό γλυκάκι!
Δροσιστικό και απόλυτα καλοκαιρινό, ετοιμάστε το με ελάχιστα υλικά και απολαύστε το!!
Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκα κεράσια, θα πρέπει να προσέξετε να είναι αρκετά γλυκά, διότι το κερασο-ζελέ δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.
Μπορείτε επίσης ωραιότατα να χρησιμοποιήσετε γλυκό κουταλιού κεράσι ή κερασάκια γλασέ ή μαρασκίνο.
Όπως και να το φτιάξετε, θα εκπλαγείτε από την ευκολία και την νοστιμιά του!
Τα υλικά μας:
2 φάκελοι φρουί ζελέ κεράσι
500 ml καυτό νερό
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
15-20 φρέσκα κεράσια ή γλυκό κεράσι ή κερασάκια γλασέ ή μαρασκίνο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκα κεράσια, αφαιρέστε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο (ένα φτηνούλι είναι που αφαιρεί τα κουκούτσια στο άψε σβήσε) και κόψτε τα στην μέση.
Βράστε 500 ml νερό και διαλύστε καλά σε αυτό τους 2 φακέλους φρουί ζελέ κεράσι.
Αφήστε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Προσθέστε το γιαούρτι και χτυπήστε το μείγμα καλά με αυγοδάρτη ή με το μίξερ, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αδειάστε το σε μεγάλη μακρόστενη φόρμα ή και σε φόρμα κέικ αντικολλητική.
Απλώστε τα κεράσια σε όλη την επιφάνεια, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, έτσι ώστε όταν θα ξεφορμάρετε το γλυκό να μην είναι ανάποδα.
Αφήστε τα να βυθιστούν μόνα τους στο γλυκό.
Βάλτε το ζελέ στο ψυγείο για μερικές ώρες, ώστε να «σφίξει» καλά!
Ξεφορμάρετε σε πιατέλα, αφού προηγουμένως έχετε βυθίσει την βάση της φόρμας σε καυτό νερό, έτσι ώστε να αποκολληθεί εύκολα το γλυκάκι.
Κόψτε το σε φέτες και απολαύστε το.
Αν το θέλετε πιο γλυκό, περιχύστε το με σιρόπι βύσσινο ή κεράσι.
Να έχετε ένα καλό, όμορφο, γλυκό Σαββατοκύριακο!!!

Thursday, 23 June 2011

Λουκάνικα με πατάτες


Το Πάσχα που βρέθηκα στην Καρδίτσα, φρόντισα να εφοδιαστώ με τα περίφημα καρδιτσιώτικα λουκάνικα, τα οποία αφού χώρισα σε μερίδες (δεδομένου ότι αγόρασα και ποσότητες), αποθήκευσα στον καταψύκτη μέχρι να αποφασίσω πως θα τα φτιάξω.
Το συγκεκριμένο φαγάκι μπορεί να είναι ένα ωραιότατο μεζεδάκι για το ουζάκι ή την μπυρίτσα σας, μπορεί να είναι όμως και ένα κανονικό φαγάκι, εγώ ως τέτοιο το έφτιαξα.
Τα λουκάνικα μαγειρεμένα έτσι παραμένουν ζουμερά και οι πατατούλες αποκτούν έξτρα άρωμα και γεύση από τα διάφορα μυρωδικά.
Πάμε να τα φτιάξουμε:

Τα υλικά μας:
2 μεγαλούτσικα λουκάνικα χωριάτικα
5-6 πατάτες
1 πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι κρασί λευκό
μισό φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές μουστάρδα
χυμό 2 λεμονιών
ξύσμα ενός λεμονιού
ρίγανη – θυμάρι – αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες, τις πατάτες σε μικρότερα κομμάτια, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φετάκια και τις πιπεριές σε λωρίδες.
Σε αντικολλητικό τηγάνι με σκέπασμα (ή κατσαρόλα αν δεν έχουμε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκεπαστό) σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πατάτες για μερικά λεπτά, ίσα να πάρουν χρώμα.
Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, την πιπεριά και τα λουκάνικα.
Προσθέτουμε και τις πατάτες, τα φέρνουμε όλα μερικές βόλτες και σβήνουμε με το κρασί.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τον χυμό των λεμονιών, την μουστάρδα, το ξύσμα, ρίγανη και θυμάρι.
Περιχύνουμε όλα τα υλικά με το μείγμα αυτό.
Προσθέτουμε αλατάκι και πιπεράκι (όσο μας αρέσει) και μισό φλιτζάνι νερό.
Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγάκι μας να μαγειρευτεί για μισή ωρίτσα.
Τόσο εύκολα, σε μισή ωρίτσα έχετε έτοιμο νόστιμο μεζεδο-φαγάκι, που μαζί με μια πλούσια σαλατούλα αποτελεί ωραιότατο γεύμα.
Enjoy it!!!
Καλή επιτυχία, καλή σας μέρα!

Wednesday, 22 June 2011

Πατατοσαλάτα με μουστάρδα

Τον τελευταίο καιρό το έχω ρίξει στην δίαιτα και αυτή είναι η αγαπημένη μου σαλάτα.
Είναι χορταστική και πολύ νόστιμη, αλλά χωρίς πολλές θερμίδες και μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα.

Υλικά
½ κιλό πατάτες
1 μικρό κρεμμύδι
3 κουταλιές σούπας μαϊντανό
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα απαλή
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
ξύσμα από ½ λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες , τις τρυπάμε με πιρούνι και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με την φλούδα τους.
Όταν βράσουν και κρυώσουν τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε σαλατιέρα σε μεγάλους κύβους.
Στο μούλτι χτυπάμε το λάδι με την μουστάρδα , τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, αλάτι , πιπέρι και την ρίγανη , έτσι ώστε να γίνουν μια ωραία σάλτσα , με την οποία περιχύνουμε τις πατάτες μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες για να πάει παντού η σάλτσα μας και τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και το κρεμμύδι μας κομμένο σε φέτες.
Καλή σας όρεξη.
Μέτη

Monday, 20 June 2011

Caesar salad με κοτόπουλο

Θυμάστε την υπέροχη Caesar salad με μπέικον που μας έφτιαξε η Vasia??
Σήμερα θα σας δώσω και την δικιά μου συνταγή, μόνο που εγώ συνήθως την κάνω με κοτόπουλο.
Και με μπέικον και με κοτόπουλο, η Caesar είναι από τις πιο νόστιμες σαλάτες!
Δοκιμάστε την!

Θα χρειαστούμε
2 σνίτσελ ή φιλέτα κοτόπουλο
3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1 iceberg (σαλάτα) ή ένα μαρούλι
150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κούπα κρουτόν
1 συσκευασία dressing Caesar Helmans (235 ml)
Στην πράξη:
Έχουμε ζητήσει από τον χασάπη μας να μας κόψει τα φιλέτα σε λεπτές λωρίδες, αλλιώς τα κόβουμε εμείς με κοφτερό μαχαίρι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τις λωρίδες του κοτόπουλου σε λίγο ηλιέλαιο, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι, καπακώνουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 20-25 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε το μπαλσάμικο και δυναμώνουμε την φωτιά, ανακατεύοντας ταχτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Πλένουμε καλά το iceberg και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, την παρμεζάνα και τα κρουτόν.
Περιχύνουμε με το dressing, ανακατεύουμε καλά και η σαλάτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.
Αν μας πιάσουν οι προκοπές, μπορούμε να ετοιμάσουμε εμείς το dressing και τα κρουτόν, όπως περιγράφει η Vasia εδώ.
Καλή επιτυχία, να έχετε όλοι μιαν όμορφη εβδομάδα!!

Saturday, 18 June 2011

Rainbow rose

Σήμερα θέλησα να σας ομορφύνω και να σας φωτίσω λίγο την μέρα!
Αρκετή μαυρίλα και κατήφεια υπάρχει όλον τον τελευταίο καιρό, ας βάλουμε λίγο χρώμα στην ζωή μας, έστω και για λίγο.
Τα τριαντάφυλλα που βλέπετε είναι αληθινά!!
Τα αποκαλούν «τριαντάφυλλα ουράνιο τόξο» ή «ευτυχισμένα τριαντάφυλλα».
Βέβαια αληθινά είναι, αλλά κάποια τεχνητή παρέμβαση σίγουρα υπάρχει.
Σύμφωνα με την Wikipedia η παρέμβαση συνίσταται στην εκμετάλλευση των φυσικών διεργασιών του άνθους, με τις οποίες το νερό έχει συνταχθεί στο στέλεχος.
Με το διαχωρισμό του στελέχους σε διάφορα τμήματα και με εμβάπτιση κάθε τμήματος σε διαφορετικό χρωματιστό νερό, παίρνουμε τα υπέροχα πολύχρωμα άνθη που βλέπετε!
Σας αφήνω να τα απολαύσετε!!
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, γεμάτο χρώματα και αισιοδοξία!!!

Thursday, 16 June 2011

Κοτόπουλο φιλέτο

Γεια σας !!
Εδώ είμαι κι εγώ καλέ!
Με χάσατε και νομίζατε ότι την γλυτώσατε από εμένα?? Χαχαχα!! Μέγα λάθος!!
Ι ΑΜ BACK, που λένε και στο χωριό μου !!!!
Καιρός είναι λοιπόν να μαζευτώ και εγώ στα λημέρια μας, για να ξεκουράσω λίγο και το Λενιώ μας, που την έχω αφήσει να μαγειρεύει μόνη της !!
Η σημερινή πρόταση είναι ένα σούπερ υγιεινό φαγάκι.
Έχουμε ένα πεντανόστιμο, ζουμερό και μαλακό φιλετάκι κοτόπουλου.

Υλικά
2 πακετάκια ή 1.200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο – μπούτι ή στήθος
Τον χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
Τον χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη - λίγο ξύδι.
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα φιλετάκια και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι.
Στην περίπτωση που έχουμε φιλέτο στήθος, τα χτυπάμε λίγο ώστε να απλώσουν και να γίνουν λίγο πιο λεπτά.
Τα βάζουμε σ’ ένα πυρεξάκι και ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη και αρκετό πιπεράκι.
Ανακατεύουμε τον χυμό του λεμονιού με αυτόν του πορτοκαλιού, την σκόνη της μουστάρδας και τα ρίχνουμε επάνω στο φιλέτο.
Τέλος προσθέτουμε το λάδι.
Μην σας φοβίσει η ποσότητα της μαρινάδας, το ζητούμενο είναι να ψηθεί το κοτόπουλο μέσα σ’ αυτήν για να διατηρηθεί μαλακό και ζουμερό.
Εάν έχουμε χρόνο, βάζουμε το κοτόπουλο με την μαρινάδα στο ψυγείο για καμιά ώρα, εάν δεν έχουμε απλά το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς, πάνω-κάτω φωτιά για περίπου μισή ώρα.
Μόλις περάσει ένα τέταρτο από την ώρα που το βάλαμε στο φούρνο, το γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο .
Μην το ξεροψήσετε ούτε να περιμένετε να πιεί όλο το ζουμί του όπως είπαμε και παραπάνω το ζητούμενο είναι να ψηθεί στους χυμούς.
Μην διστάσετε να το δοκιμάσετε, είναι πολύ εύγευστο και ζουμερό.
Καλή όρεξη!

Tuesday, 14 June 2011

Μπρόκολο γκρατέν με 4 τυριά

Καλώς σας βρίσκω και πάλι φίλοι μου!
Ελπίζω να περάσατε όμορφα το τριήμερο, εγώ πάντως πέρασα υπέροχα, έκανα και τα πρώτα μπανάκια για φέτος!
Η σύνδεσή μου κατά τα γνωστά σερνόταν κι έτσι δεν κατάφερα να επικοινωνήσω μαζί σας, οπότε έκανα αναγκαστική αποτοξίνωση.
Από σήμερα όμως, και πάλι μαζί!

Το σημερινό μας φαγάκι είναι πολύ νόστιμο, αν αγαπάτε το μπροκολάκι θα το ευχαριστηθείτε!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Τα υλικά μας:
800-1000 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο
250 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
100 γρ. ροκφόρ
200 γρ, τυρί Φιλαδέλφεια
200 γρ. γκούντα κομμένο σε καρεδάκια
180 γρ, καπνιστή γαλοπούλα ή καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
1 αυγό
Στην πράξη:
Ξεχωρίζουμε τα μπουκετάκια από το μπρόκολο και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό, τόσο ώστε να «κρατάνε», να μην μας λιώσουν δηλαδή.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο μπρόκολο αν θέλουμε.
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το τυρί Φιλαδέλφεια και το ροκφόρ, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Αν δεν σας αρέσει το ροκφόρ, αντικαταστείστε το με ίση ποσότητα τυρί Φιλαδέλφεια.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρεγκάτο τριμμένο, το αυγό καλά χτυπημένο και το ζαμπόν ή την γαλοπούλα κομμένο σε καρεδάκια.
Ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε μακρόστενο πυρέξ και αραδιάζουμε τα βρασμένα μπουκετάκια του μπρόκολου.
Ανάμεσά τους σκορπίζουμε το γκούντα κομμένο σε καρεδάκια.
Περιχύνουμε με την σάλτσα των λιωμένων τυριών.
Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουταλάκι να αναμειχθούν λίγο τα υλικά.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 30-35 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, προτού το κόψουμε σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία, καλή σας μέρα!

Saturday, 11 June 2011

Τερίν λευκής σοκολάτας με cranberries

Φίλοι μου, την ώρα που θα σερβίρεστε γλυκάκι, εγώ θα είμαι στο χωριάτικό μου σπιτάκι, στα πάτρια.
Δεν μπορούσα όμως να σας αφήσω τρεις μέρες έτσι, γι αυτό έφτιαξα γλυκάκι που ελπίζω να ευχαριστηθείτε.

Τις προάλλες σκέφτηκα ότι είχα καιρό να επισκεφτώ το Μπαχάρ, κι έτσι ξεκίνησα για εφοδιασμό.
Η αλήθεια είναι ότι όποτε βρίσκομαι στο Μπαχάρ παρασύρομαι σε βαθμό ….κακουργήματος.
Αγόρασα διάφορα περίεργα μπαχαρικά, επίσης μπουκαλάκια με εσάνς κεράσι, βούτυρο, βερίκοκο, ροδάκινο, βατόμουρο, καραμέλα (σιγά μην δεν έπαιρνα), φράουλα, κλπ κλπ
Επίσης αγόρασα και μια σακουλίτσα με αποξηραμένα cranberries, που όμως μου φάνηκαν ζουμερά-ζουμερά!
Σκέφτηκα διάφορους τρόπους να τα αξιοποιήσω, και ξεκίνησα βάζοντας τα σε μια πολύ νόστιμη τερίν λευκής σοκολάτας.
Αν δεν βρείτε cranberries, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κερασάκια γλασέ ή μαρασκίνο, που θα τα ψιλοκόψετε ή και να αφήσετε την τερίν τελείως λευκή, χωρίς να προσθέσετε τίποτε.

Τα υλικά μας:
150 γρ. λευκή σοκολάτα
1 κουτί σαντιγί Morfat
1 ζαχαρούχο γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος
1 φακελάκι (10 γρ.) σκόνη ζελατίνης
6 κουταλιές σούπας νερό
80 γρ, cranberries αποξηραμένα, ή κερασάκια γλασέ ή μαρασκίνο ψιλοκομμένα
Πάμε να το φτιάξουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ ή σε βαθύ μπλέντερ, την κρέμα γάλακτος, την morfat και το ζαχαρούχο.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων την λευκή σοκολάτα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα.
Διαλύουμε την ζελατίνη σε 6 κουταλιές νερό.
Την αφήνουμε 2-3 λεπτά να φουσκώσει και κατόπιν την ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για μισό λεπτό, ή σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει διαυγής.
Την προσθέτουμε και αυτήν στο μείγμα μας.
Τα χτυπάμε όλα μαζί πολύ καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τα cranberries ή τα κερασάκια και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα μεγάλη και το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
Όταν είναι έτοιμο, ξεφορμάρουμε προσεχτικά ως εξής.
Περνάμε την λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα της φόρμας, ώστε να αποκολληθεί το γλυκό.
Κατόπιν βυθίζουμε την βάση της φόρμας σε καυτό νερό (συνήθως αυτό το κάνω στον νεροχύτη).
Κουνάμε την φόρμα δεξιά-αριστερά, οπότε το γλυκό μας αποκολλάται εύκολα πλέον.
Προσεχτικά ξεφορμάρουμε σε μακρόστενη πιατέλα.
Καλή επιτυχία, καλά να περάσετε όλοι, καλές βουτίτσες όσοι θα ξεκινήσετε ή έχετε ήδη ξεκινήσει τα μπάνια!!

Friday, 10 June 2011

Τάρτα φράουλα

Την συνταγή αυτή αφιερώνω στην φίλη μου την Νικολέτα, που μου ζήτησε να της φτιάξω την τάρτα.
Αν και τα γλυκά δεν με συγκινούν ιδιαίτερα, αφού μου το ζήτησε η φίλη μου δεν μπορούσα να πω όχι.
Και μιας και φραουλίτσες υπάρχουν ακόμα, πάμε να την φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
Για την βάση:
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
150γραμμάρια βούτυρο (εγώ έβαλα βιτάμ)
70 με 100γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 αυγό
ελάχιστο αλάτι
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
500 ml γάλα
4 – 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
Επιπλέον:
250ml κρέμα γάλακτος
300γραμμάρια ζάχαρη άχνη και 2 κουταλιές ακόμα
λίγη μαρμελάδα για να αλείψουμε την τάρτα και τις φράουλες

Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την βάση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκανίτσα.
Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια, τη ζάχαρη, το αυγό, το αλάτι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. (εάν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε 3 – 4 κουταλιές παγωμένο γάλα)
Πλάθουμε την ζύμη σε μία μπάλα την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την ξεχνάμε στο ψυγείο για 30 λεπτά το λιγότερο.
Όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος βγάζουμε από τη μεμβράνη τη ζύμη και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα.
Καλό είναι να μην προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη ζύμη με τον πλάστη.
Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, την ισιώνουμε ανάμεσα στις παλάμες μας και καλύπτουμε σιγά σιγά ολόκληρη την ταρτιέρα ή ατομικά φορμάκια για ταρτάκια.
Η ζύμη μας πρέπει να γίνει λεπτή.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά την ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια της τάρτας, καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και από πάνω ρίχνουμε μερικά φασόλια.
Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και αφήνουμε την βάση να κρυώσει πολύ καλά.
:Ετοιμάζουμε την κρέμα
Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη με μίξερ ή σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να είναι αφράτο το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και αραιώνουμε το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι, το αφήνουμε να πάρει μία βράση και αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων λίγο λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην μας κολλήσει .
Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει 1 – 2 βράσεις, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πολύ καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε και ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ανακατεύουμε για να μην δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνειά της.
Συναρμολόγηση
Για να είναι η βάση της τάρτας μας πιο αφράτη και να μην «λασπώσει» από την κρέμα, αλείφουμε με ένα πινέλο σιλικόνης την επιφάνεια της με μαρμελάδα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνουν μία αφράτη σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο.
Πλένουμε τις φράουλες, τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί, αφαιρούμε το πράσινο κοτσανάκι και τις κόβουμε σε φέτες.
Μόλις κρυώσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής, την αναμειγνύουμε με την σαντιγί, απλώνουμε το νέο μείγμα πάνω στην ζύμη με τη μαρμελάδα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τις φράουλες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας πάνω στην κρέμα.
Με το πινέλο σιλικόνης απλώνουμε μαρμελάδα και πάνω στις φράουλες .
Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες και η συνέχεια είναι γνωστή!!!!
Με τα παραπάνω υλικά έφτιαξα μία τάρτα σε ταρτιέρα 22 εκατοστών και 3 ατομικά ταρτάκια.
Μου περίσσεψε λίγη κρέμα που την έβαλα σε ένα μπολάκι, πρόσθεσα φράουλες και την απόλαυσα σαν ξεχωριστό γλύκισμα.
Καλή επιτυχία!!
Αμαλία

Thursday, 9 June 2011

Ρύζι πιπερονάτο

…. δηλαδή ρυζάκι με πολύχρωμες πιπεριές, εύκολο σπυρωτό και νόστιμο, ιδανικό για να συνοδεύσουμε τα κρεατικά μας!!

Υλικά για 4 άτομα
500 γρ ρύζι κίτρινο parboiled
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 μέτριο κρεμμύδι
100 γρ μανιτάρια
2 κύβοι ζωμό λαχανικών
1,5 λίτρο νερό
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό με τους κύβους να βράσει, ώστε να έχουμε ζωμό λαχανικών.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο να σοταριστούν.
Ρίχνουμε και το ρύζι να σοταριστεί και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τον ζωμό καυτό και αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Καλή μας όρεξη!!!
Μέτη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...