Tuesday 14 June 2011

Μπρόκολο γκρατέν με 4 τυριά

Καλώς σας βρίσκω και πάλι φίλοι μου!
Ελπίζω να περάσατε όμορφα το τριήμερο, εγώ πάντως πέρασα υπέροχα, έκανα και τα πρώτα μπανάκια για φέτος!
Η σύνδεσή μου κατά τα γνωστά σερνόταν κι έτσι δεν κατάφερα να επικοινωνήσω μαζί σας, οπότε έκανα αναγκαστική αποτοξίνωση.
Από σήμερα όμως, και πάλι μαζί!

Το σημερινό μας φαγάκι είναι πολύ νόστιμο, αν αγαπάτε το μπροκολάκι θα το ευχαριστηθείτε!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Τα υλικά μας:
800-1000 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο
250 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
100 γρ. ροκφόρ
200 γρ, τυρί Φιλαδέλφεια
200 γρ. γκούντα κομμένο σε καρεδάκια
180 γρ, καπνιστή γαλοπούλα ή καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
1 αυγό
Στην πράξη:
Ξεχωρίζουμε τα μπουκετάκια από το μπρόκολο και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό, τόσο ώστε να «κρατάνε», να μην μας λιώσουν δηλαδή.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο μπρόκολο αν θέλουμε.
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το τυρί Φιλαδέλφεια και το ροκφόρ, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Αν δεν σας αρέσει το ροκφόρ, αντικαταστείστε το με ίση ποσότητα τυρί Φιλαδέλφεια.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρεγκάτο τριμμένο, το αυγό καλά χτυπημένο και το ζαμπόν ή την γαλοπούλα κομμένο σε καρεδάκια.
Ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε μακρόστενο πυρέξ και αραδιάζουμε τα βρασμένα μπουκετάκια του μπρόκολου.
Ανάμεσά τους σκορπίζουμε το γκούντα κομμένο σε καρεδάκια.
Περιχύνουμε με την σάλτσα των λιωμένων τυριών.
Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουταλάκι να αναμειχθούν λίγο τα υλικά.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 30-35 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, προτού το κόψουμε σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία, καλή σας μέρα!

50 comments:

mari beika said...

Ένα φαγητό νόστιμο, κάνει αυτούς που δεν τρώνε το μπρόκολο να το αγαπήσουν.
Φιλιά πολλά

Anonymous said...

Ilove the brokolaki and I love this fish, good recipe Elena! have a nice day!

Δώρα said...

Το λατρεύουμε!!Είναι ο μόνος τρόπος για να φάει ο άντρας μου-κι εγώ!!!-μπρόκολο και το κάνω συχνά!

Afroditi Dionysopoulou said...

Εχω δοκιμάσει μπρόκολο ογρατεν , αλλά με μπεσαμέλ φτιαγμένη με γιαούρτι ... την επόμενη φορά σίγουρα θα φτιάξω αυτή την συνταγή!
Καλημέρα Έλενα & καλή εβδομάδα :)

χαραυγή said...

Έλενα το φαγάκι σου φαίνεται πεντανόστιμο.Το μπροκολάκι μας αρέσει, μόνο που έχω ένα θέμα με το ροκφόρ.Αν το παραλείψω κι αυξήσω λίγο τη δόση των άλλων τυριών,δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα;Σ'ευχαριστούμε πάντως για την ιδέα σου γιατί όλες ξέρουμε ότι το καθημερινό φαγητό είναι ένα άγχος!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Σήμερα έχουμε λαϊκή και μπρόκολο φρέσκο μόλις πήρα.
Θα το δοκιμάσω παραλείποντας τα αλλαντικά γιατί θα με "βαρύνει"
στη χοληστερίνη... χα!

Sugar flowers creations said...

Πολύ ωραία συνταγή!!Εχω φτιάξει κάτι παρόμοιο και νομίζω ότι η δική σου εκδοχή θα είναι καλύτερη
Πολλά φιλία

Tante Kiki said...

Λατρεύω το μπρόκολο έτσι... εγώ κάνω κάτι παρόμοιο και με κατεψυγμένο μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο και ντομάτα. Γειά στα χέρια σου!!!
Φιλιά

mia maria said...

Κάποια εποχή έφτιαχνα κάτι παρόμοιο τόσο συχνά που παρά λίγο να μου το φέρουν στο κεφάλι, χαχα! Πολύ μου αρέσει!

spoon_n_love said...

Πεντανόστιμο φαίνεται μου αρέσει πάρα πολύ,μπράβο σου

Asteri (Maria) said...

Μ'αρέσει τρελά!
Φιλάκια

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

όχι που δε θα έβαζες ροκφόρ, έτσι; και του πάει!!!!

paraxeno pirouni said...

Εμένα το μπρόκολο μου αρέσει πολύ και σκέτο βραστό με λαδολέμονο, οπότε αν μια φορά το φάμε και έτσι "τυράτο" και αμαρτωλό, δεν πειράζει!

Πάει και το 3ήμερο... Καλή εργάσιμη βδομάδα και πάλι :)

Betty's Cuisine said...

Περίσσευμα για μένα έχει?
ο καλός μου και η κόρη ούτε να το δουν το μπρόκολο, όποτε το φτιάχνω το τρώω μόνη μου :(
φιλάκια Ελενάκι...
(μπορεί να έχω εξαφανιστεί τελευταία, δεν σας ξεχνώ όμως και ευχαριστώ που μου κρατάτε συντροφιά...)

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου συμφωνώ!
Ετσι μάθανε να το τρώνε και οι γιοί μου!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Thank you Odile:)
Have a nice day too!!

ΕΛΕΝΑ said...

Δωράκι μου ο πιο νόστιμος τρόπος για να αναδειχθεί το μπροκολάκι νομίζω!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αφροδίτη μου και με μπεσαμέλ γιαουρτιού που το φτιάχνω, εξ ίσου νόστιμο γίνεται!
Πολλά φιλιά!

Peter M said...

Tessera tyria? Ohh la la...bale kai mia salata sto plai kai ena geuma edo..yum!

ΕΛΕΝΑ said...

Χαραυγή μου εγώ με το ροκφόρ έχω μια λατρεία, αλλά ξέρω ότι σε πολλούς δεν αρέσει.
Και βέβαια μπορείς να το αντικαταστήσεις, όπως γράφω και στην συνταγή, με ίση ποσότητα τυρί Φιλαδέλφεια!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Aντιγόνη μου, η αλήθεια είναι ότι αυτή την συνταγή δεν μπορώ να την φανταστώ χωρίς το αλλαντικό, της ταιριάζει πολύ!
Ομως φυσικά και θα το παραλείψεις αν υπάρχει πρόβλημα, η υγεια μας πάνω απ' όλα!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη μου η δικιά μου εκδοχή καλύτερη από την δική σου?
Αυτό είναι αδύνατον, τα δικά σου χεράκια κάνουν αριστουργήματα!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κική μου εσύ το κάνεις ακόμα πιο ... τούρμπο από το δικό μου, άρα ακόμα πιο νόστιμο!!!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου εγώ αποφεύγω τόση συχνότητα, γιατί να γλιτώσω το να μου το φέρουν στο κεφάλι δεν έχω την παραμικρή ελπίδα χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Nadia μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ Αστεράκι μου!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Γαστεροπλήξ αφού με ξέρεις!
Εχω τις αδυναμίες μου η γυναίκα:P
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Dark Chef η αλήθεια είναι οτι λίιιγο αμαρτωλό είναι.
Εντάξει όμως, δεν θα φάμε και όλο το ταψί, θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον ;-)
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Μπετούλα μου μην μου στεναχωριέσαι για τίποτε!
Ελπίζω μόνο να είσαι καλά!
Ησουν και θα είσαι πάντα το παρεάκι μας!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter έτοιμη και η σαλάτα, κόπιασε:))
Φιλάκια!!

manousina said...

Αγαπάμε το μπρόκολο και η συνταγή σου είναι για τους δύσπιστους που φοβούνται να το δοκιμάσουν , δεν ξέρουν τι χάνουν.
Εγώ ακόμα να μπω στην θάλασσα...
φιλάκια

Λαμπρινη said...

Εγω να σου πω την αλήθεια φιλενάδα μου , πιο πολυ ξερογλυφτηκα οταν διάβασα "μπανάκια" παρα με το μπροκολάκι . Το οποιο ειναι χάρμα βεβαιως αλλα ο νηστικός ...καταλαβαίνεις !
Αχ ποσο σε ζηλεύω , να καθεσαι σε κεινη την υπέροχη βεράντα και ο Δ.να ψήνει νοστιμιες στον φουρνο !!!!

Δημιουργία said...

Δεν εχω φτιαξει μπροκολο αλλα κουνουπιδι, εγινε πολυ ωραιο και το εφαγαν τα παιδια.Πιστευω και το μπροκολο να ειναι το ιδιο.

Rena said...

Το έχω φτιάξει αλλά με κουνουπίδι!
Καλή αρχή στα μπάνια εγώ κανένα ακόμη!

garlutti said...

Γεια σας από την Ισπανία ...... vigo βλέπετε TE SIGO. Λατρεύω τις συνταγές .. , Delicious ... Σας καλώ να μοιραστείτε τις συνταγές και το blog μου ... φιλιά MARIMI

Θεανώ said...

Ελενα καλημέρα. Υπέροχο το φαγητό σου. Λατρεύω το μπρόκολο και είναι ευκαιρία να κάνω και τους υπόλοιπους στην οικογένεια να το λατρέψουν!

Maria B. said...

Eλενάκι μου να μαι και εγώ !!!! αργησα να γραψω γιατί περίμενα να φάνε οι άλλοι το ροκφορ και να μείνει για μένα το υπόλοιπο κάτω κάτω χωρίς αυτό !!! χιχιχιχιχιχιχι!!!!

όπως πάντα, όνειρο η προτασή σου !!!

φιλια πολλά πολλά πολλά

Maria Tzirita said...

Ελενάκι μου κι εγώ έκανα μπανάκι το τριήμερο! Το μπρόκολο αγαπημένο κι ακόμα πιο αγαπημένο έτσι που το παρουσιαζεις! Φιλάκια πολλά!

Unknown said...

πολύ όμορφο...εμμμ..αυτά τα τυχερά έχουν όσοι πάνε σε ωραίους τόπους...π.χ. λεωνίδιο ας πούμε...νασαι καλά

ΕΛΕΝΑ said...

Manousina μου με αυτόν τον τρελόκαιρο, κι εγώ καθυστέρησα να ξεκινήσω μπανάκια φέτος.
Και η αλήθεια είναι ότι οι θάλασσες δεν έχουν ζεστάνει ακόμα καλά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Λαμπρινοφιλεναδούλαααα μουυυυ!!
Να δω πότε θα μου ρθεις να σε φιλοξενήσω και να πιούμε καφεδάκι στο χωριατοσπιτάκι μου!!
Φιλιά πολλά φιλεναδίτσα!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου εγώ πάλι δεν το χω φτιάξει ποτέ με κουνουπίδι, που φαντάζομαι ότι θα γίνεται πολύ ωραίο επίσης!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι μου ευχαριστώ!
Ελπίζω σύντομα να ξεκινήσεις μπανάκια, αν και με αυτόν τον καιρό δεν το ευχαριστιέσαι!
Την μια μέρα εκεί που κολυμπούσαμε ξέσπασε ξαφνικά καταιγίδα, τροπικοί γίναμε πλέον!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Garlutti καλώς όρισες!!
Και βεβαια θα επισκεφτούμε το blog σου!!
Καλά μαγειρέματα σου ευχόμαστε!

ΕΛΕΝΑ said...

Θεανώ μου εμένα ένα μυστήριο πράμα, μπρόκολο και κουνουπίδι το τρώνε όλοι στην οικογένεια.
Ευτυχώς!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Mαριώ μου, το δικό σου κομμάτι προνόησα να μην έχει ροκφόρ χα χα χαα!!
Τι να σου κάνω που δεν έμαθες να τρως από μικρή το ροκφόρ σου??
Φιλιά πολλά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Mαράκι μου πέρασες όμορφα το τριήμερο??
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Παναγιώτη χα χα χαα!!
Να σου πω την αλήθεια είχα δυο μήνες να πάω και μου είχε λείψει πολύ!
Φιλιά!

Thalassenia said...

Τώρα που το φάγατε όλο ήρθα κι εγώ.
Για να μη πω ότι δεν μου αρέσει θα λέω ότι δεν έχει, χαχαχα.
Αλλά στη δοκιμή δεν λέμε ποτέ όχι.

Φιλιά θαλασσένια.
Πάω για το κοτόπουλο που γράφει πάντα τη δική του ιστορία.

Giorgos Varvakis said...

Το αγαπάμε τρελά το μπροκολάκι Λενιώ μου και τη συνταγή που μας προτείνεις :)
Υπέροχο πιάτο!!!!!
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...