Friday, 18 July 2014

Smoothie με φρούτα του δάσους


Ένα δροσιστικό, παγωμένο και απολαυστικό smoothie ετοιμάσαμε σήμερα για να σας ξεδιψάσουμε!!
Ετοιμάζεται γρήγορα, πανεύκολα και επιπλέον δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά μέλι.
Εάν το προτιμάτε πιο γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη μέλι ή στέβια αντί για μέλι.
Πάμε να το φτιάξουμε και να δροσιστούμε!

Υλικά για 2 ποτήρια:
1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά
2 μεγάλες ώριμες μπανάνες
2/3 ποτηριού κατεψυγμένα φρούτα του δάσους
μισό ποτήρι τριμμένο πάγο
2 κουταλιές μέλι
Τι κάνουμε:
Απλά πράγματα!
Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στη κανάτα του μπλέντερ και δουλεύουμε μέχρι να κοπούν εντελώς τα φρούτα και ο πάγος.
Αδειάζουμε το μείγμα σε δυο ποτήρια και απολαμβάνουμε το δροσερό smoothie μας!
Εύκολο, έτσι??
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Wednesday, 16 July 2014

Πένες ριγκάτε με απάκι


Ένα από τα πιο αγαπημένα μου αλλαντικά, είναι το απάκι.
Εξαιρετικής γεύσης προϊόν, παράγεται στην Κρήτη, από πολύ παλιά. Από τα Βυζαντινά χρόνια.
Είναι μαλακό κρέας, από την περιοχή κοντά στα νεφρά του ζώου, συνήθως χοιρινό. Τα παλιά χρόνια, παρασκευαζόταν και από αγρίμι (αίγαγρο). Αλατίζεται, μετά καπνίζεται και μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό καιρό.
Αγαπημένο αλλαντικό των Κρητικών, σήμερα το βρίσκουμε εύκολα στα Σ/Μ, συσκευασμένο.
Ο καλός μου που έχει ιδιαίτερη αγάπη στα κρητικά προϊόντα, και εγώ μην νομίζετε ότι πάω πίσω, αγόρασε κάποια στιγμή μια μικρή ποσότητα, από κατάστημα με κρητικές λιχουδιές.
Ασφαλώς, δεν ήταν η πρώτη φορά που αγόραζε απάκι. Συνήθως το φτιάχνω με αυγουλάκια. Αυτή την φορά όμως αποφάσισα να το μαγειρέψω με κρέμα γάλακτος και λιαστή ντομάτα. Συνοδεύτηκε με πένες ριγκάτε.
Ετοιμάστηκε γρήγορα, αλλά το ίδιο γρήγορα εξαφανίστηκε από τα πιάτα μας. Το ευχαριστηθήκαμε το φαγάκι μας, εκείνη την ημέρα!
Πάμε να σας πω πως το έφτιαξα, γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε!
Οι πληροφορίες για το απάκι, είναι από το βιβλίο, " Κρητική παραδοσιακή κουζίνα" Μαρίας και Νίκου Ψιλάκη. ( Εκδόσεις Καρμάνωρ, 1995).

Θα χρειαστούμε:
300 γρ. ζυμαρικά πένες ριγκάτε
200 γρ. απάκι
400 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης
2-3 λιαστές ντομάτες
1 κουταλιά μαργαρίνη
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λίγο μοσχοκάρυδο
2 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε:
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με άφθονο, αλατισμένο νερό με λίγο ελαιόλαδο, να βράσουν.
Συγχρόνως, κόβουμε το απάκι σε καρεδάκια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και την μαργαρίνη, να ζεσταθούν καλά. Ρίχνουμε μέσα το απάκι και το αφήνουμε να σοταριστεί, σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα φυλλαράκια του φασκόμηλου ολόκληρα. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ακόμα.

Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μας, την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα. Χαμηλώνουμε την φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.
Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες, σε κομματάκια και τις προσθέτουμε και αυτές.
Όταν δούμε την σάλτσα μας να δένει, κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά. Αφαιρούμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου. Ρίχνουμε στην σάλτσα μας, την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι.
Ελέγχουμε τα ζυμαρικά μας, αν είναι έτοιμα. Το πόσο θα τα βράσουμε, είναι καθαρά θέμα προτίμησης του καθενός μας. Εμείς τα θέλουμε να "κρατάνε" λίγο.
Τα σουρώνουμε καλά και τα σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή απ΄ ευθείας στα πιάτα μας.
Από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα με το απάκι και την λιαστή ντομάτα. Λίγη τριμμένη γραβιέρα, του ταιριάζει επίσης.
Στολίζουμε με φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου.
Αν δεν βρούμε απάκι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λούζα, ένα άλλο πολύ ωραίο αλλαντικό.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

Monday, 14 July 2014

Μουσακάς με πουρέ πατάτας


Θα σας ομολογήσω ότι είμαι πολύ περήφανη γι αυτήν την συνταγή μου!
Πριν κάποιους μήνες πήρα μέρος με αυτήν την συνταγή σε έναν διαγωνισμό που οργάνωσε η Ντίνα Νικολάου, και ο μουσακάς μου ψηφίστηκε στις 10 πρώτες καλύτερες συνταγές!!
Είναι πραγματικά ένας πεντανόστιμος μουσακάς, όπου την διαφορά κάνει η επικάλυψη με πουρέ πατάτας αντί για μπεσαμέλ, η φρέσκια μοτσαρέλα και ο βασιλικός.
Πάμε να σας πω πως θα τον φτιάξουμε!

Τα υλικά μας για μεσαίο πυρέξ ή ταψί:
3-4 μελιτζάνες φλάσκες
Για τον κιμά
μισό κιλό κιμά ανάμεικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό( ή μόνο μοσχαρίσιο)
15-20 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2-3 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
4-5 ντοματίνια ψιλοκομμένα
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
μισό κουταλάκι ζάχαρη
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και πιπέρι
Για τον πουρέ:
5-6 μεγάλες πατάτες
1 κουταλιά βούτυρο
2/3 κούπας τσαγιού ζεστό γάλα
10 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον:
260 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε κομματάκια
3-4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές τριμμένο σκληρό τυρί ή παρμεζάνα
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το πάνω και κάτω άκρο τους και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν όσο χρειάζεται, αλλάζοντας κατά διαστήματα το νερό.
Όταν ξεπικρίσουν, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας από τα νερά και τις αλατίζουμε. Τις λαδώνουμε με ένα πινέλο και από τις δυο πλευρές και τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα ελαφρώς. Αν προτιμάμε, μπορούμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες αντί να τις ψήσουμε.
Ετοιμάζουμε τον κιμά
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά. Προσθέτουμε κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά για τον κιμά και λίγο νεράκι. Σιγομαγειρεύουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ.
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τις φλούδες και τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε είτε με το ειδικό εργαλείο είτε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το βούτυρο, έπειτα το γάλα λίγο λίγο με προσοχή, γιατί θέλουμε ο πουρές μας να είναι σφικτός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι.
Προσθέτουμε επίσης πιπέρι και τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
Συναρμολόγηση.
Πασπαλίζουμε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος με τη φρυγανιά. Απλώνουμε τις μισές φέτες με τις μελιτζάνες φροντίζοντας να καλύψουν όλη την βάση του σκεύους.
Πάνω από τις μελιτζάνες απλώνουμε τη μισή μοτσαρέλα και πάνω από αυτήν όλο το μείγμα του κιμά.
Στρώνουμε την επιφάνεια ομοιόμορφα και απλώνουμε την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Βάζουμε τον πουρέ σε σακούλα κορνέ με χοντρή μύτη και κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια, με προσοχή όμως γιατί θα πρέπει να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του φαγητού.
Αν θέλουμε φυσικά μπορούμε να απλώσουμε τον πουρέ επάνω από τις μελιτζάνες, όπως κάνουμε συνήθως και με τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και περιχύνουμε με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε το φαγάκι μας λίγο να κρυώσει και μετά σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Saturday, 12 July 2014

Σαλάτα με κολοκυθάκια και μπέικον


Σαλατούλα έχει το μενού σήμερα, με τρυφερά κολοκυθάκια που είναι και της εποχής.
Διαιτητική δεν θα την έλεγα, είναι μια πλούσια σαλάτα που άνετα τρώγεται και ως κυρίως γεύμα.
Παρμεζάνα, μπέικον, κουκουνάρι και ένα νόστιμο ντρέσινγκ με μουστάρδα, θα κάνουν την σαλάτα αυτή από τις αγαπημένες σας καλοκαιρινές σαλατούλες.
Με την συνταγή αυτή συμμετέχω στον διαγωνισμό της Parmigiano Reggiano. Εύχομαι καλή επιτυχία, σε όλες τις ελληνικές συμμετοχές.
Πάμε όμως να ετοιμάσουμε την νόστιμη σαλάτα μας!

Τα υλικά μας:
800 γρ. μικρά και τρυφερά κολοκυθάκια
1 φλιτζανάκι (70 ml) ελαιόλαδο
2 φλιτζανάκια (150 ml) νερό
8 φέτες μπέικον
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές κουκουνάρι
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
Για το dressing:
μισή κούπα λάδι
1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
4 κουταλιές μπαλσάμικο
Τι κάνουμε:
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια.
Σε απλωτό αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, βάζουμε τα κολοκυθάκια με το ελαιόλαδο και το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, με σκεπαστό το σκεύος, για 12-15 λεπτά.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρότερα κομμάτια και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά, να φύγει το πολύ λίπος.
Βάζουμε σε απλωτή σαλατιέρα τα κολοκυθάκια καλά στραγγισμένα.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα, το σοταρισμένο μπέικον, τα κουκουνάρια και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε απαλά.
Χτυπάμε σε ένα σέικερ όλα τα υλικά για το dressing και περιχύνουμε την σαλάτα μας.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!

Friday, 11 July 2014

Γκασπάτσο με αγγούρι και αβοκάντο


Οι ζέστες έπιασαν για τα καλά, το καλοκαιράκι είναι εδώ, και η γεύση μας αποζητά όλο και πιο συχνά δροσερές επιλογές.
Κάτι σαν το δροσιστικό και τόσο εύγευστο γκασπάτσο με αγγούρι και αβοκάντο, που σας προτείνω σήμερα!
Δοκιμάστε το κάποιο ζεστό βραδάκι, είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση!!! Μια κρύα σούπα που θα φτιάξετε και θα ξαναφτιάξετε όλο το καλοκαίρι!!

Υλικά για 4 μερίδες:
220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
2 μεγάλα αγγουράκια
1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
1 σκελίδα σκόρδου
16 φύλλα φρέσκου βασιλικού (πλατύφυλλου)
6-7 φυλλαράκια μέντας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές ξύδι
αλάτι και μαύρο πιπέρι
Για την διακόσμηση:
4 φέτες αγγούρι
μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα αγγουράκια από τις φλούδες, αφαιρούμε τα σπόρια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Καθαρίζουμε επίσης και το αβοκάντο και το κόβουμε κι αυτό σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα δουλεύουμε μέχρι να κοπούν και να ενωθούν μεταξύ τους.
Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και δουλεύουμε για δευτερόλεπτα το μπλέντερ, ίσα ίσα να ενσωματωθεί το γιαούρτι στο μείγμα μας.
Σερβίρουμε το δροσερό γκασπάτσο σε ποτήρια, τοποθετώντας μερικά φυλλαράκια βασιλικού και μια φέτα αγγούρι στο κάθε ποτήρι.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Thursday, 10 July 2014

Κέικ με κερασάκια και καρύδα


Τα κέικς είναι από τα γλυκά που προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τα πιο "καλόβολα". Εύκολα στην παρασκευή τους, φτιάχνονται με άπειρες γεύσεις και συνδυασμούς.
Συνήθως τα τιμούν αν όχι όλοι, οι περισσότεροι σε μια οικογένεια.
Με το πρωινό ή απογευματινό ρόφημα, στην εργασία, στο σχολείο, μια μερίδα καλοφτιαγμένο σπιτικό κέικ είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να μας κρατήσει ως την ώρα του φαγητού.
Ένα πλούσιο και νόστιμο κέικ σας έχουμε σήμερα.
Κερασάκια γλασέ συνδυάζονται με αρωματική καρύδα και γευστική κρέμα τυριού.
Στο τέλος σιροπιάζεται με σιρόπι από σπιτικό γλυκό πετροκέρασο, δίνοντάς μας ένα υπέροχο κέικ!
Ας μην καθυστερούμε όμως με τα λόγια!! Αμ' έπος αμ' έργον, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών!!

Τα υλικά μας:
Για το κέικ
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
ελάχιστο αλάτι
175 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένη
175 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
160 γρ. cream cheese
110 γρ. κερασάκια γλασέ ολόκληρα
80 γρ. τριμμένη καρύδα
Για το σιρόπι
200 ml. σιρόπι από γλυκό πετροκέρασο
100 ml. νερό
Στην πράξη:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του στην μεσαία θέση.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 25εκ. χ Υ 8εκ. χ ΠΛ. 7,5 εκ. περίπου. Την αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε σε μια κατσαρολίτσα την μαργαρίνη με βούτυρο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, αλλά όχι να στερεοποιηθεί.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού τα κερασάκια γλασέ ολόκληρα καθώς και την καρύδα. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, φροντίζοντας τα κερασάκια μας να καλυφθούν καλά γύρω γύρω με αλεύρι και η καρύδα να ενσωματωθεί στο μείγμα του αλευριού.
Σε ευρύχωρο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη και το cream cheese. Χτυπάμε για 5 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε και την βανίλια. Σταματάμε το μίξερ.
Με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα, προσθέτουμε εναλλάξ στο μείγμα την λιωμένη αλλά κρύα μαργαρίνη και το μείγμα του αλευριού. Η διαδικασία αυτή είναι καλύτερα να γίνει σε 2-3 δόσεις, ώστε τα υλικά μας να αναμειχθούν σωστά.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει.
Βάζουμε την φόρμα με το μείγμα του κέικ στον ήδη προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για μία ώρα περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Ή αν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του γλυκού αυτή να βγαίνει καθαρή. Αν δούμε ότι το κέικ παίρνει γρήγορα χρώμα και αφού έχει περάσει ήδη μισή ώρα από την στιγμή που μπήκε στον φούρνο, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Στο μεταξύ και όσο ψήνεται το κέικ μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το σιρόπι από γλυκό πετροκέρασο και το νερό. Βάζουμε την κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά. Από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός μετράμε 10 λεπτά και κατόπιν αποσύρουμε το σιρόπι μας από την φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Αφού ψηθεί το κέικ το βγάζουμε από τον φούρνο. Το αφήνουμε μέσα στην φόρμα και βάζουμε την φόρμα πάνω σε σχάρα για κέικς ή μπισκότα. Αφήνουμε το κέικ να χλιάνει και αυτό.
Κατόπιν σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι κρύο και το κέικ μας τουλάχιστον χλιαρό. Αφήνουμε το κέικ μέσα στην φόρμα για να απορροφηθεί το σιρόπι.
Για να βοηθήσουμε το σιρόπι να εισχωρήσει καλύτερα μέσα στο κέικ τρυπάμε το κέικ εδώ και εκεί με μια οδοντογλυφίδα.
Με αυτήν την δόση σιροπιού το κέικ σιροπιάζεται καλά. Αν μας αρέσει όμως το κέικ μας περισσότερο σιροπιασμένο, το σιροπιάζουμε με μισό φλιτζάνι τσαγιού σιρόπι επιπλέον.
Αφού σιροπιαστεί το κέικ, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε όπως μας αρέσει και κατόπιν σερβίρουμε.
Μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ όποτε θελήσουμε και να το γαρνίρουμε με φρούτα της εποχής. Εγώ το έφτιαξα εποχή που τα κεράσια ήταν άφθονα και το γαρνίρισα με αυτά. Του ταιριάζουν πολύ καθώς και οι φράουλες που δίνουν ωραίο χρώμα.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

Wednesday, 9 July 2014

Κουζουλόπουλο


Συνταγή σήμερα από την Αγγελίνα, φίλη μας και παραγωγό του αγαπημένου μας SpIrto Web Radio!!
Η Αγγελίνα μας μαγείρεψε κουζουλόπουλο, δηλαδή κοτόπουλο που το …… μέθυσε με ρακόμελο και λικέρ πορτοκάλι!
Πάμε να δούμε τι καλά μας έφτιαξε!!

Χρειαζόμαστε:
2 στήθη κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml ρακόμελο
50 ml λικέρ πορτοκάλι
χυμό από 1 λεμόνι
1 γενναία κουταλιά μουστάρδα (εγώ έβαλα πικάντικη)
1 κύβο λαχανικών
λαδάκι για το τσιγάρισμα
αλάτι - πιπέρι
Τι κάνουμε:
Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε 1 ποτήρι νερό.
Κόβουμε τα στήθη του κοτόπουλου σε λεπτές φέτες.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα (ή αντικολλητικό τηγάνι αν δεν σας πειράζει να αλλάξετε σκεύος στην συνέχεια) τσιγαρίζουμε στο λάδι τα στήθη κοτόπουλου, περίπου για 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμυδάκι μας.
Αφού πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, το σβήνουμε με το ρακόμελο και το λικέρ.
Όταν εξατμιστεί καλά το αλκοόλ, (όσοι έχετε χρησιμοποιήσει τηγάνι τώρα πρέπει να μεταγγίσετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα) προσθέτουμε τις φέτες κοτόπουλου και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τον κύβο, το λεμόνι και τη μουστάρδα.
Τα αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια δυο βράσεις, δοκιμάζουμε αν είναι όσο μαγειρεμένο θέλουμε, και το φαγάκι μας είναι έτοιμο.
Μπορούμε να το σερβίρουμε με πουρέ (όπως εγώ), ρυζάκι ή ακόμη και βραστά ή ψητά λαχανικά για πιο light απόλαυση!!!
Καλή επιτυχία!
Αγγελίνα

Tuesday, 8 July 2014

Μους γιαούρτι - μόκα - σοκολάτα


Σας αρέσει ο συνδυασμός καφέ και σοκολάτας??
Εμένα πολύ!!
Έτσι σκάρωσα αυτό το πανεύκολο, ελαφρύ και δροσερό γλυκάκι, που σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ λίγα υλικά μας δίνει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα!
Πάμε να το φτιάξουμε και παρέα!!

Υλικά για 4 μερίδες:
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
130 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα
1,5 κουταλάκι νες καφέ διαλυμένο σε 1 κουταλάκι νερό
3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη ή μερικές σταγόνες στέβια σε υγρή μορφή
Για την διακόσμηση:
ξύσμα σοκολάτας
Τι κάνουμε:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Αδειάζουμε το γιαούρτι μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε τον διαλυμένο καφέ και τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε καλά.
Η προσθήκη του καφέ θα «εξαφανίσει» την γεύση που αφήνει συνήθως το γιαούρτι.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 4 μπολάκια.
Πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας.
Τοποθετούμε τα μπολάκια στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αυτό ήταν όλο κι όλο!
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Monday, 7 July 2014

Τυροπιτάκια με κάσιους


Φο-βε-ρά!!!!
Πεντανόστιμα τυροπιτάκια με κάσιους, που εξαφανίζονται πριν καν το καταλάβουμε!
Ένα σνακ που ετοιμάζουμε γρήγορα και εύκολα και το απολαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι με την ίδια ευχαρίστηση!
Για πάμε να τα φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
350-370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φουσκωτό κουταλάκι μπέικιν
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
175 ml ηλιέλαιο
150 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
50 γρ. κάσιους
λίγο πιπεράκι
Επιπλέον
40-50 γρ. κάσιους
Τι κάνουμε:
Θρυμματίζουμε στο μούλτι τα κάσιους. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη, να είναι χοντροκομμένα.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το μπέικιν, το αυγό και λίγο πιπεράκι, και τα χτυπάμε με το σύρμα, να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε την φέτα και 50 γρ. κάσιους χοντροτριμμένα, και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Τελευταίο προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ώστε να πάρουμε ένα μείγμα μαλακό και εύπλαστο.
Παίρνουμε ποσότητες από το μείγμα μεγέθους σαν ένα καρύδι και σχηματίζουμε μπαλίτσες που τις πλαταίνουμε πολύ λίγο ανάμεσα στις παλάμες μας.
Χοντροτρίβουμε και τα υπόλοιπα κάσιους και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
Παίρνουμε μια μια μπαλίτσα και ακουμπάμε την πάνω επιφάνειά της στα κάσιους που έχουμε στο πιάτο, ώστε να κολλήσουν πάνω της μερικά κάσιους.
Αραδιάζουμε τις μπαλίτσες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου.
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν και μετά είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!
Γίνονται περίπου 25 τυροπιτάκια.
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα να έχουμε!!

Saturday, 5 July 2014

Γλυκό ψυγείου λεμόνι - καρύδα


Ένα γλυκάκι με φρυγανιές και ζελέ, που όλοι λίγο πολύ το ξέρετε, ένα δροσερό γλυκάκι ψυγείου που θυμίζει μαμά!!
Το φτιάχνουμε με όποια γεύση ζελέ προτιμάμε, και είναι πάντα το ίδιο νόστιμο.
Στην σημερινή συνταγή το έχω λίγο «πειράξει», προσθέτοντας κρέμα λεμονιού και ινδοκάρυδο.
Η μητέρα μου το έφτιαχνε με κρέμα βανίλια και ζελέ κεράσι ή βερίκοκο και πρόσθετε στο ζελέ κομμένα φρούτα κομπόστας ή φράουλες.
Μπορούμε αν προτιμάμε να αντικαταστήσουμε τις φρυγανιές με μπισκότα πτι μπερ που θα τα έχουμε βουτήξει σε λίγο χλιαρό γάλα.
Εγώ χρησιμοποίησα για το γλυκό μου φρυγανιές σικάλεως, μου αρέσουν περισσότερο, αλλά φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλές, σταρένιες.
Πάμε να φτιάξουμε το δροσερό γλυκάκι μας!

Τα υλικά μας:
Για την βάση:
μισό πακέτο φρυγανιές σίκαλης ή τις κλασσικές σταρένιες
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
¼ ενός λεμονιού (κομμάτι)
Για την κρέμα βανίλια:
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
500 ml γάλα
ζάχαρη (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
Για την κρέμα λεμονιού
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου λεμόνι
λίγο ξύσμα λεμονιού
500 ml γάλα
ζάχαρη (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
Για την επικάλυψη:
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
200 ml ζεστό νερό
200 ml παγωμένο νερό
Επιπλέον:
3-4 κουταλιές τριμμένο ινδοκάρυδο
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε το ζελέ πρώτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει τελείως. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα ώστε να μην πήξει, το θέλουμε υγρό.
Ετοιμάζουμε την βάση.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη και το λεμόνι και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι αυτό να κρυώσει λίγο.
Στρώνουμε σε ένα ταψάκι τις φρυγανιές. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το σιρόπι πάνω τους ώστε να απορροφηθεί εξίσου σε όλες.
Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας, σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας αλλά με λιγότερο γάλα όπως βλέπετε στα υλικά από όσο αναγράφεται στην συσκευασία, γιατί την θέλουμε πιο σφικτή.
Περιχύνουμε τη κρέμα προσεκτικά επάνω από τις σιροπιασμένες φρυγανιές και αμέσως πασπαλίζουμε με τριμμένο ινδοκάρυδο.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τη κρέμα λεμονιού σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, χρησιμοποιώντας και πάλι λιγότερο γάλα. Προσθέτουμε και λίγο ξύσμα λεμονιού για έξτρα άρωμα.
Απλώνουμε προσεκτικά την κρέμα λεμονιού πάνω από την κρέμα βανίλιας και το πασπαλισμένο ινδοκάρυδο. Αφήνουμε περίπου 15-20 λεπτά να κρυώσει.
Με ένα κουτάλι προσθέτουμε επάνω από την κρέμα λεμονιού το ζελέ λεμόνι, που θα πρέπει να έχει κρυώσει.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 5-6 ώρες περίπου να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Σερβίρουμε τα κομμάτια του γλυκού πασπαλίζοντας αν θέλουμε με λίγο ινδοκάρυδο.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Friday, 4 July 2014

Κοτόπουλο με μανιταρόσουπα


Ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγάκια με κοτόπουλο, είναι το σημερινό.
Το κοτοπουλάκι μαγειρεμένο έτσι, γίνεται πολύ τρυφερό, ζουμερό και νόστιμο.
Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι μαγειρεύεται μέσα σε μανιταρόσουπα στιγμής, τις σούπες δηλαδή αυτές που βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετς, τις διαλύουμε σε ζεστό νερό και είναι έτοιμες.
Έχω δώσει άλλη μια συνταγή με μανιταρόσουπα, όπου εκεί μαγειρεύωμοσχαράκι σε μανιταρόσουπα, αλλά όχι στιγμής. Πάρα πολύ νόστιμο φαγάκι κι εκείνο, αλλά τελείως διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα από το σημερινό.
Σας συνιστώ να τις δοκιμάσετε και τις δύο, θα εκπλαγείτε από την νοστιμιά τους!!
Στην σημερινή συνταγή λοιπόν, το κοτοπουλάκι αφού μαγειρευτεί για λίγο μέσα στην σούπα, μπαίνει στον φούρνο μαζί με μανιτάρια, σκορδάκι και μπαχαρικά, πασπαλίζετε με μπόλικα τριμμένα κίτρινα τυριά και μας δίνει ένα φαγάκι σκέτη απόλαυση.
Πάμε να το φτιάξουμε!!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε φιλετάκια
3 κουταλιές βούτυρο κρύο
1 φάκελο μανιταρόσουπα στιγμής (20 γρ. περίπου)
250 ml φρέσκο γάλα
1 φλιτζανάκι κρασί λευκό
250 γρ. μανιτάρια άσπρα, σε φετάκια
150 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1 κουταλιά σκόνη σκόρδου
1 κούπα τριμμένα κίτρινα μαλακά τυριά
αλάτι – πιπέρι
μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
Στην πράξη:
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών. Φροντίζουμε να τα πασπαλίσουμε καλά, από όλες τις μεριές.

Βάζουμε αλεύρι σε ένα πιάτο και τα αλευρώνουμε.

Τινάζουμε την περίσσεια του αλευριού και τηγανίζουμε τα φιλετάκια τόσο, ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές. Δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν τελείως, το μαγείρεμά τους θα ολοκληρωθεί στον φούρνο, θέλουμε απλά να πάρουν χρώμα.

Τοποθετούμε τα φιλετάκια σε λαδωμένο πυρέξ.
Ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα και διαλύουμε σε αυτό την μανιταρόσουπα. Ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί στο γάλα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε απλωτό τηγάνι, και σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε στο τηγάνι την διαλυμένη στο γάλα μανιταρόσουπα και την σκόνη σκόρδου. Ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε τα φιλετάκια στο πυρέξ με το μείγμα του τηγανιού.
Τα περιχύνουμε προσεκτικά με το αδιάλυτο εβαπορέ.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά.
Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε τα φιλετάκια με τα τριμμένα τυριά και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για λίγα λεπτά, να λιώσουν τα τυριά.
Σερβίρουμε τα φιλετάκια μας ζεστά, με το συνοδευτικό που προτιμάμε.
Καλή επιτυχία!

Thursday, 3 July 2014

Μερεντομπισκοτάκια


Εδώ και αρκετό καιρό είχα δει στο διαδίκτυο να κυκλοφορούν αυτά τα μπισκοτάκια.
Μου φάνηκαν πανεύκολα γι αυτό και τα κατέταξα πρώτα πρώτα στη λίστα αυτών που ήθελα να φτιάξω.
Και τελικά τα έφτιαξα.
Τι να σας πω !!!! Ο χρόνος παρασκευής τους 1 λεπτό και το ψήσιμο τους 10-12 λεπτά!!!!
Το μόνο τους κακό είναι ότι πάλι σε ελάχιστο χρόνο, εξαφανίζονται !!! χιχιχιχι.
Πάμε να δούμε τι θέλουμε για να φτιάξουμε αυτά τα πεντανόστιμα μερεντομπισκοτάκια.

Υλικά για περίπου 25 μπισκοτάκια
1 κούπα του τσαγιού μερέντα
2 κούπες του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
μια σταλίτσα αλάτι ανακατεμένο μέσα στο αλεύρι
Προαιρετικά
τριμμένη σοκολάτα ή σταγόνες σοκολάτας
Τι κάνουμε:
Σ’ ένα μπολάκι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την μερέντα με τα αυγά, να ομογενοποιηθούν.
Σε χωριστό μπολάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι.
Ενώνουμε το περιεχόμενο των 2 μπολς και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν εκ νέου τα υλικά.
Η ζύμη θα μας φανεί μαλακιά αλλά ΔΕΝ πρέπει να προσθέσουμε καθόλου αλεύρι, οι ποσότητες των υλικών είναι αυτές που δίδονται και έτσι πρέπει να μείνουν.
Αλευρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μπαλίτσες από το μείγμα σε μέγεθος σαν το 2ευρω, τις πατάμε λίγο από πάνω και τις βάζουμε στο ταψί του φούρνου που το έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί απλώνουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, πάνω κάτω φωτιά, αυστηρά για 12 λεπτά.
Εάν θέλουμε τα μπισκοτάκια μας πιο σκληρά, τα ψήνουμε 1-2 λεπτά παραπάνω.
Τα ξεφουρνίζουμε αμέσως, τ’ αφήνουμε να πάρουν μια ανάσα και τα βάζουμε σε μια σχαρίτσα για να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν και δεν έχουν υγρασία τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Εμάς βέβαια δεν πρόλαβαν να μπουν σε κουτάκι, γιατί εξαφανίστηκαν την ίδια μέρα!!!!!!!!!
Δοκιμάστε τα και είναι σίγουρο ότι θα τα λατρέψετε !!!!
Καλή επιτυχία!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...