Saturday, 5 July 2014

Γλυκό ψυγείου λεμόνι - καρύδα


Ένα γλυκάκι με φρυγανιές και ζελέ, που όλοι λίγο πολύ το ξέρετε, ένα δροσερό γλυκάκι ψυγείου που θυμίζει μαμά!!
Το φτιάχνουμε με όποια γεύση ζελέ προτιμάμε, και είναι πάντα το ίδιο νόστιμο.
Στην σημερινή συνταγή το έχω λίγο «πειράξει», προσθέτοντας κρέμα λεμονιού και ινδοκάρυδο.
Η μητέρα μου το έφτιαχνε με κρέμα βανίλια και ζελέ κεράσι ή βερίκοκο και πρόσθετε στο ζελέ κομμένα φρούτα κομπόστας ή φράουλες.
Μπορούμε αν προτιμάμε να αντικαταστήσουμε τις φρυγανιές με μπισκότα πτι μπερ που θα τα έχουμε βουτήξει σε λίγο χλιαρό γάλα.
Εγώ χρησιμοποίησα για το γλυκό μου φρυγανιές σικάλεως, μου αρέσουν περισσότερο, αλλά φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλές, σταρένιες.
Πάμε να φτιάξουμε το δροσερό γλυκάκι μας!

Τα υλικά μας:
Για την βάση:
μισό πακέτο φρυγανιές σίκαλης ή τις κλασσικές σταρένιες
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
¼ ενός λεμονιού (κομμάτι)
Για την κρέμα βανίλια:
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
500 ml γάλα
ζάχαρη (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
Για την κρέμα λεμονιού
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου λεμόνι
λίγο ξύσμα λεμονιού
500 ml γάλα
ζάχαρη (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
Για την επικάλυψη:
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
200 ml ζεστό νερό
200 ml παγωμένο νερό
Επιπλέον:
3-4 κουταλιές τριμμένο ινδοκάρυδο
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε το ζελέ πρώτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει τελείως. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα ώστε να μην πήξει, το θέλουμε υγρό.
Ετοιμάζουμε την βάση.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη και το λεμόνι και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι αυτό να κρυώσει λίγο.
Στρώνουμε σε ένα ταψάκι τις φρυγανιές. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το σιρόπι πάνω τους ώστε να απορροφηθεί εξίσου σε όλες.
Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας, σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας αλλά με λιγότερο γάλα όπως βλέπετε στα υλικά από όσο αναγράφεται στην συσκευασία, γιατί την θέλουμε πιο σφικτή.
Περιχύνουμε τη κρέμα προσεκτικά επάνω από τις σιροπιασμένες φρυγανιές και αμέσως πασπαλίζουμε με τριμμένο ινδοκάρυδο.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τη κρέμα λεμονιού σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, χρησιμοποιώντας και πάλι λιγότερο γάλα. Προσθέτουμε και λίγο ξύσμα λεμονιού για έξτρα άρωμα.
Απλώνουμε προσεκτικά την κρέμα λεμονιού πάνω από την κρέμα βανίλιας και το πασπαλισμένο ινδοκάρυδο. Αφήνουμε περίπου 15-20 λεπτά να κρυώσει.
Με ένα κουτάλι προσθέτουμε επάνω από την κρέμα λεμονιού το ζελέ λεμόνι, που θα πρέπει να έχει κρυώσει.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 5-6 ώρες περίπου να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Σερβίρουμε τα κομμάτια του γλυκού πασπαλίζοντας αν θέλουμε με λίγο ινδοκάρυδο.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

19 comments:

Ροδανθη said...

Ουάου τέλειο,απο εμφάνιση και σίγουρα και απο γεύση.
Να είσαι καλά Ελένη καλό σ/κ!!!!

cook said...

δεν ξερω κανένα που να λεει οχι σε αυτό το μαμαδίστικο γλυκό...καλημερα!

nikiad.blogspot.gr said...

Υπέροχο καλοκαιρινό γλυκάκι !!!

Pink Angel said...

Φαίνεται σούπερ!!!! ❤

Marie-Anne said...

Τρελλαίνομαι γι αυτή την εκδοχή με λεμόνι, κι όμως, πριν από μία ώρα το έφτιαξα με γεύση βερύκοκο!!
Την επόμενη φορά, θα το κάνω έτσι!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!!!

αχτίδα said...

Υπέροχο, όλα αυτά τα καλοκαιρινά και απλά γλυκά είναι τα αγαπημένα μου.Στείλε βρε πουλάκι μου ένα ..κομμάτι!

Sophie said...

Ένα κομματάκι και για μένα παρακαλώ είναι πεντανόστιμο!!!!Φιλάκια!!!

Ariadni St. said...

Και εμενα μου άρεσε πολύ!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφο γλυκό
Φιλάκια ...

Martha said...

Στην κρέμα λεμονιού δε λέμε ποτέ όχι, όση και να φάμε, ούτε και στην πειραγμένη κρέμα με ινδοκάρυδο! Σας ευχαριστούμε λοιπόν!

DIMI said...

Υπέροχο καί καλοκαιρινό τό γλυκάκι σου Ελένη!!Θά τό δοκιμάσω!Καλό Κυριακή!!Φιλάκια!

mookies said...

Πολύ καλό και δροσερό το "πειραγμένο". Μου άρεσαν οι αλλαγές και οι προσθήκες που έκανες στο κλασικό μαμαδογλυκό!

Neli said...

Πολυ δροσερο πολυ Καλοκαιρινο πολυ χρωματιστο,αν αφαιρεσω το ινδοκαρυδο που δε συμαπθω καθολου το βρισκω υπεροχο ,πολλα φιλια καλη εβδομαδα

Ειρήνη Ε. said...

Αγαπημένο μαμαδίστικο γλυκό!! Δροσερό και γευστικό μαζί! Πολύ ωραίο έγινε Ελενάκι!!
Καλή εβδομάδα.

Ερμιόνη said...

Πραγματικά αγαπημένο και απίστευτα διαχρονικό γλυκάκι!
Είναι εύκολο, πεντανόστιμο, οικονομικό και μου αρέσει που τα κομμάτια στέκονται τόσο όμορφα όταν κοπούν!
Πολύ μου αρέσει και η παραλλαγή που μας προτείνεις Ελένη, αγαπημένες γεύσεις!
Φιλιά

- spoonstories- said...

Τι δροσερό γλυκό είναι αυτό? Τέλειες οι αλλαγές κορίτσι! Ένα ταψάκι και για μένα!!!

Mary said...

Για να είμαι ειλικρινής, αν κι έχω ακούσει πολλές φορές γλυκάκι με φρυγανιές δεν το έχω γευτεί ποτέ.
Λατρεύω το λεμόνι και θα το δοκιμάσω, φαίνεται υπέροχο!

Φιλάκιααααααα!!!

Μάχη Μ said...

Πολύ όμορφη εικόνα, ωραίο γλυκό!

Dimitra Decorasylum said...

Φτιάχνει κάτι παρόμοιο η πεθερά μου και όλοι μας πάντα το εξαφανίζουμε! Θα της πω πάντως να το δοκιμάσει και με φρυγανιές όπως προτείνεις εσύ! Όπως και να έχει είναι ένα άκρως απολαυστικό γλυκάκι. Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...