Friday 25 July 2014

Πικάντικο γιουβετσάκι


Πικάντικο το σημερινό μας γιουβετσάκι!
Ο καλός μου το λάτρεψε, παρότι δεν πολυτρώει τα ζυμαρικά. Του αρέσουν όμως τα πικάντικα φαγητά. Έτσι προσθέτοντας όλα τα ωραία μπαχαρικά στο φαγάκι μας, καθώς και λιαστές ντομάτες, έγινε από τα αγαπημένα του!
Είναι εύκολο στην παρασκευή του και όχι ιδιαίτερα καυτερό. Αν μας αρέσουν όμως τα καυτερά, θα αυξήσουμε την ποσότητα του μπούκοβου πάντα με προσοχή όμως.
Μπορούμε να το μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα εξ ολοκλήρου, αλλά εγώ προτιμώ να το βάζω στο φούρνο. Γίνεται πιο σπυρωτό και ακόμα πιο νόστιμο!
Πάμε να το φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
1 γεμάτο φλιτζάνι χονδρό κριθαράκι
250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
4 μεγάλες λιαστές ντομάτες
1 φρέσκο κύβο λαχανικών ή βοδινό
150 γρ. τυρί φέτα ή κίτρινο τυρί κομμένο σε κύβους ή φέτες
μισό κουταλάκι ρίγανη
1/8 κουταλάκι κουρκουμά
1/8 κουταλάκι κύμινο
1/8 κουταλάκι μπούκοβο
ελάχιστη κανέλα τριμμένη
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι 
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Τι κάνουμε:
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Το ίδιο κάνουμε και με το φρέσκο κρεμμυδάκι, κόβοντας και τα τρυφερά πράσινα φύλλα του.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε στα δύο και κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα δύο κομμάτια του σκόρδου. Μόλις γυαλίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά για να σοταριστούν μαζί και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον κύβο λαχανικών ή βοδινού, μια πρέζα ζάχαρη και τόσο νερό όσο χρειάζεται να ψηθεί το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Δοκιμάζουμε αν θέλει και άλλο αλάτι γιατί ο κύβος περιέχει συνήθως αρκετό.
Αφού πάρουν βράση, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψάκι που θα ψήσουμε το φαγητό μας.
Βάζουμε το ταψάκι στον προθερμασμένο φούρνο. Μόλις δούμε ότι αρχίζει και πάλι να βράζει μέσα στον φούρνο, ρίχνουμε και το κριθαράκι στο ταψάκι. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί, ανακατεύοντας που και που με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νερό.
Όταν δούμε ότι το κριθαράκι έχει μαλακώσει, προσθέτουμε και τα κομμάτια λιαστής ντομάτας. Δεν βάζουμε παραπάνω ποσότητα λιαστής ντομάτας, γιατί έχει έντονη γεύση.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δέσει η σάλτσα του φαγητού.
Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο.
Βάζουμε τα κομμάτια του τυριού μέσα στο γιουβετσάκι, καλύπτοντάς τα με το κριθαράκι.
Αφήνουμε το φαγητό μας για 5 λεπτά στην άκρη και κατόπιν σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.

11 comments:

Σοφία Ζ. said...

Πικάντικο και πεντανόστιμο το γιουβετσάκι σου Ειρήνη μου! Καλημέρα!

DIMI said...

Πολύ νόστιμο τό γιουβετσάκι σου Ειρήνη μου!!Κοίτα σύμπτωση!Κάτι ανάλογο μαγειρεύω καί εγώ!Χα χα!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

Tante Kiki said...

Πολύ νόστιμο γκιουβέτσι έφτιαξες Ειρήνη μου... πικάντικο και λαχταριστό!! Γεια στα χέρια σου!!
Φαντάζομαι το τσακίσατε!!!
Καλό ΣΚ!

- spoonstories- said...

Ειρήνη το γιουβέτσι είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά!Το έκανες και πικάντικο, αρωματικό και ζουμερό οπότε ναι θα φάω ένα ταψί στη καθισιά μου με χαρά!!Όμορφο Σ/Κ!σ

Μυρωδία said...

Πολύ νόστιμο το γιουβετσάκι, είναι από τις αδυναμίες μου, οφείλω να ομολογήσω, και θα το φτιάξω σίγουρα στον πατέρα μου, που του αρέσουν και τα καυτερά!

Martha said...

Και αγόρασα κριθαράκι χτες. Είδες; Σαν να ήξερα!

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό το γιουβετσάκι το νόστιμο και πικάντικο, το έβαλα στο μάτι!
Έχω και λιαστές ντομάτες σπέσιαλ από το μαγαζί της Αμαλίας μας!!
Καλό Σαββατοκύριακο Ειρηνάκι, φιλιά!

Elenis Cooking said...

Υπέροχο το γιουβετσάκι σου Ειρήνη μου, νόστιμο και πικάντικο!!!
Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!!!

Chrisi said...

Διαφορετικο ,πικαντικο και νοστιμο,ωραια λυση απλη και νοστιμη ,μπραβο ,πολλα φιλια.

Mary said...

Ωραιότατο και πολύ νόστιμο Ειρηνάκι μου!
Παίρνω τη μεριδούλα μου και μετά καταβροχθίζω όοοοολα τα δροσερά γλυκάκια!

Καλό Σ/Κ
Φιλάκια!!!

Ερμιόνη said...

Ένα τόσο περιποιημένο πιάτο με τόσα πολλά και καλά υλικά δεν γίνεται να μην το συμπαθήσεις Ειρήνη μου.
Υπέροχο πραγματικά με τα λαχανικά, τα τυράκια και τα ωραία μυρωδικά του!
Φιλιά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...