Wednesday, 2 July 2014

Ρυζομαφινάκια με παρμεζάνα


Πανεύκολα και πάρα πολύ νόστιμα ρυζομαφινάκια με παρμεζάνα, μπέικον και φέτα.
Η συνταγή αυτή είναι μία από τις συμμετοχές μου για τον διαγωνισμό Parmigiano Reggiano CrossCooKing 2014.
Για μεγαλύτερη ευκολία δίνω τα υλικά σε κούπες και κουταλιές και όχι σε γραμμάρια.

Χρειαζόμαστε:
1 κούπα βρασμένο ρύζι
5 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κοφτό κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1,5 φλιτζανάκι σόδα αναψυκτικό
1/3 φλιτζανιού τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
μισό φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φέτα
3/4 φλιτζανιού γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
2 αυγά μεγάλα
1 φέτα μπέικον
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
μισό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά για το πασπάλισμα
λίγη γραβιέρα ή γκούντα
λίγη παρμεζάνα
Τι κάνουμε:
Σε ένα ταψάκι για muffins 12 θέσεων, τοποθετούμε 12 χάρτινες θηκούλες για muffins. Λαδώνουμε με ένα πινέλο πολύ καλά τις χάρτινες θηκούλες, χρησιμοποιώντας καλαμποκέλαιο. Πασπαλίζουμε κάθε χάρτινη θηκούλα με λίγο αλεύρι.
Προτίμησα να κάνω αυτήν την διαδικασία ώστε αν κολλήσουν τα ρυζομαφινάκια μου στις θηκούλες, αυτό να συμβεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Και τούτο γιατί σε άλλη συνταγή, χρησιμοποίησα χάρτινες θηκούλες αγορασμένες από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων, που θεωρητικά θα έπρεπε να ήταν αντικολλητικές. Αλλά τελικά δεν ήταν με αποτέλεσμα εκείνα τα κεκάκια που είχα φτιάξει να κολλήσουν. Γι΄αυτό ας είμαστε καλύτερα σίγουροι, λαδώνοντας και αλευρώνοντας τις θηκούλες μας.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το σοτάρουμε ως να ροδίσει σε αντικολλητικό τηγανάκι.
Μέσα σε ευρύχωρο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπαίκιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα τυριά, το ξύσμα από λεμόνι και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο θυμάρι. Το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ, καθώς και το σοταρισμένο μπέικον.
Κατόπιν προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Τρίβουμε από πάνω λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αναψυκτικό σόδας, ανακατεύοντας πολύ καλά.
Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε το μείγμα μας και ανάλογα αλατίζουμε, αν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο. Δεν ξεχνάμε ότι τα τυριά μας περιέχουν αρκετό αλάτι, ειδικά η φέτα και η παρμεζάνα.
Χτυπάμε λίγο τα δύο αυγά σε ένα μπολάκι. Τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν με τα άλλα υλικά.
Με μια μικρή κουτάλα, μοιράζουμε το μείγμα των muffins στις δώδεκα θηκούλες που έχουμε ήδη ετοιμάσει.
Βάζουμε το μαφινοταψάκι μας σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Αφού ψηθούν βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για μερικά λεπτά. Κατόπιν αφαιρούμε τα ρυζομαφινάκια και τα τοποθετούμε σε σχάρα μπισκότων ως να κρυώσουν εντελώς.
Προαιρετικά μπορούμε 5 λεπτά πριν βγάλουμε τα μαφινάκια από τον φούρνο, να τα πασπαλίσουμε με τριμμένη γραβιέρα ανακατεμένη με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ή αλλιώς με λίγη τριμμένη γκούντα.
Αν δεν καταναλώσουμε τα μαφινάκια την ίδια ημέρα, τα βάζουμε σε κουτί που κλείνει καλά και τα φυλάμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

nikiad.blogspot.gr said...

Υπέροχη ιδέα !!!! Θα τα φτιάξω σίγουρα !!!!!

mia maria said...

Τι ωραία ιδέα! Φαίνονται υπέροχα!

The Dark Chef said...

Πολύ ωραία συνταγή και το ρύζι που περισσεύει αξιοποιείται ωραιότατα έτσι! Ιδιαίτερα και αρωματικά επίσης και χάρη στο ξύσμα λεμονιού, μπράβο θα ταιριάζει με τη γεύση των τυριών!
Καλό & νόστιμο Ιούλιο εύχομαι!

SpIrToKoYto said...

Θεωρρώ πως θα είναι από τις ωραιότερες συνταγές...Πρωτότυπη,πανεύκολη και πεντανόστιμη...
( πάω να την φτιάξω τώρα,να κάνει παρέα στον αρακά μας,μη νοιώθει μοναξιά)

Πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...♥

Μαρία Έλενα said...

Φαίνονται πεντανόστιμα.
Καλό μήνα.
Φιλάκια ...

ΕΛΕΝΑ said...

Φοβερή συνταγή Ειρηνάκι, ξεχωριστά και ιδιαίτερα τα μαφινάκια σου!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!

DIMI said...

Ζωγράφισες πάλι Ειρήνη μου!!!Παντανόστιμα τά ριζομαφινάκια σου!!Πρωτότυπη καί εύκολη συνταγή!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!

- spoonstories- said...

Δεν έχω δοκιμάσει κάτι ανάλογο! Θα το ήθελα πολύ! Εύκολα και διαφορετικά τα μαφινάκια σου!Καλό Μήνα Ειρήνη μου^^

Ariadni St. said...

Πάρα πολύ ωραία πρόταση. Ρυζακι και τυρακι λιωμενο yummy

Στέλλας Κουζινομπερδέματα said...

Μμμμ, φαίνονται νοστιμότατα Ειρήνη!!
Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!

Maria B. said...

Ολο εμπνεύσεις είσαι Ρηνάκι μου. Αυτην την προτασή σου είμαι σίγουρη οτι θα την λατρέψει ο γιός μου ο οποίος είναι fan του ρυζιού και των τυριών. Παίρνω λοιπόν 2-3 μαφινάκια για να τον ''ταίσω'' !!!! χιχιχιχι

φιλια πολλά και πολλές καλημέρες !!

Maria B. said...

Πάνω στην λαχτάρα μου να προλάβω να πάρω του παιδιού μου τα μαφινάκια ξέχασα να ευχηθώ καλή επιτυχία !!!
καλή επιτυχία Ειρηνάκι !!!!

Ερμιόνη said...

Καλή επιτυχία Ειρήνη μου!
Δείχνουν πραγματικά εξαιρετικά και είμαι σίγουρη ότι θα είναι με τέτοια υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει!
Τα φιλιά μου!

Mary said...

Πρωτότυπη συνταγή, φαίνονται πολύ νόστιμα!
Καλή επιτυχία να έχεις Ειρηνάκι μου!

Φιλάκιαααααα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...