Monday, 14 July 2014

Μουσακάς με πουρέ πατάτας


Θα σας ομολογήσω ότι είμαι πολύ περήφανη γι αυτήν την συνταγή μου!
Πριν κάποιους μήνες πήρα μέρος με αυτήν την συνταγή σε έναν διαγωνισμό που οργάνωσε η Ντίνα Νικολάου, και ο μουσακάς μου ψηφίστηκε στις 10 πρώτες καλύτερες συνταγές!!
Είναι πραγματικά ένας πεντανόστιμος μουσακάς, όπου την διαφορά κάνει η επικάλυψη με πουρέ πατάτας αντί για μπεσαμέλ, η φρέσκια μοτσαρέλα και ο βασιλικός.
Πάμε να σας πω πως θα τον φτιάξουμε!

Τα υλικά μας για μεσαίο πυρέξ ή ταψί:
3-4 μελιτζάνες φλάσκες
Για τον κιμά
μισό κιλό κιμά ανάμεικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό( ή μόνο μοσχαρίσιο)
15-20 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2-3 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
4-5 ντοματίνια ψιλοκομμένα
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
μισό κουταλάκι ζάχαρη
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και πιπέρι
Για τον πουρέ:
5-6 μεγάλες πατάτες
1 κουταλιά βούτυρο
2/3 κούπας τσαγιού ζεστό γάλα
10 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον:
260 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε κομματάκια
3-4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές τριμμένο σκληρό τυρί ή παρμεζάνα
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το πάνω και κάτω άκρο τους και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν όσο χρειάζεται, αλλάζοντας κατά διαστήματα το νερό.
Όταν ξεπικρίσουν, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας από τα νερά και τις αλατίζουμε. Τις λαδώνουμε με ένα πινέλο και από τις δυο πλευρές και τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα ελαφρώς. Αν προτιμάμε, μπορούμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες αντί να τις ψήσουμε.
Ετοιμάζουμε τον κιμά
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά. Προσθέτουμε κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά για τον κιμά και λίγο νεράκι. Σιγομαγειρεύουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ.
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τις φλούδες και τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε είτε με το ειδικό εργαλείο είτε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το βούτυρο, έπειτα το γάλα λίγο λίγο με προσοχή, γιατί θέλουμε ο πουρές μας να είναι σφικτός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι.
Προσθέτουμε επίσης πιπέρι και τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
Συναρμολόγηση.
Πασπαλίζουμε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος με τη φρυγανιά. Απλώνουμε τις μισές φέτες με τις μελιτζάνες φροντίζοντας να καλύψουν όλη την βάση του σκεύους.
Πάνω από τις μελιτζάνες απλώνουμε τη μισή μοτσαρέλα και πάνω από αυτήν όλο το μείγμα του κιμά.
Στρώνουμε την επιφάνεια ομοιόμορφα και απλώνουμε την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Βάζουμε τον πουρέ σε σακούλα κορνέ με χοντρή μύτη και κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια, με προσοχή όμως γιατί θα πρέπει να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του φαγητού.
Αν θέλουμε φυσικά μπορούμε να απλώσουμε τον πουρέ επάνω από τις μελιτζάνες, όπως κάνουμε συνήθως και με τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και περιχύνουμε με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε το φαγάκι μας λίγο να κρυώσει και μετά σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

21 comments:

Tante Kiki said...

Μμμμμμμμμμμμμ!!! Υπέροχος ο μουσακάς σου Ελένη μου!!! Ο συνδυασμός όλων αυτών των υλικών αλλά και η εμφάνισή τους τον έκανε υπέροχο!!!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

mia maria said...

Πολύ νόστιμος φαίνεται ο μουσακάς σου Ελένη μου, δικαιωματικά πήρε τόσο καλή θέση στο διαγωνισμό. Συγχαρητήρια για την επιτυχία σου!

Μυρωδία said...

Πωπω, μόλις μου ήρθε μια ξαφνική λιγούρα για μουσακά!!
Μπράβο, η συνταγή φαίνεται πεντανόστιμη!!!

Σμαραγδένια Ρούλα said...

Μμμμμμ !!!! αυτό ο μουσακας είναι απο αυτούς που θα δικιμαστει επιγόντως.. Ελενη μου τα υλικα και η βραβευσή του στις 10 καλύτερες συνταγες.. στον διαγωνισμό.. εγγυόνται την νοστιμια της..!! να έχεις μια ομορφη εβδομαδα.. φιλακια.

The Dark Chef said...

Μπράβο, πολύ ωραία ιδέα και πιο ελαφριά συνταγή που θα είναι όμως το ίδιο (αν όχι και περισσότερο) νόστιμη με την κλασική!
Την καλημέρα μου και καλή βδομάδα εύχομαι!

ΕΛΕΝΑ said...

Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι αυτή που μου έκανε το μεγαλύτερο κλικ στον καθ' όλα υπέροχο μουσακά σου Ελενάκι μου!
Ήταν δυνατόν αυτός ο μουσακάς να μην εντυπωσίαζε στον διαγωνισμό??
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Χρύσα said...

Μπράβο Ελενάκι, και συγχαρητήρια για την επιτυχία σου στο διαγωνισμό, η οποία, με τέτοια συμμετοχή ήταν δεδομένη!
Πήρες ένα ήδη αγαπημένο πιάτο και το έκανες ακόμα καλύτερο!

Martha said...

Ελένη μου, ίσως να είναι η πρώτη φορά που λιμπίστηκα μουσακά και σκέφτηκα να τον κάνω! Ίσως ακριβώς γιατί δεν έχει μπεσαμέλ που με βαραίνει! Μια μοσχοβολιά είναι η δημιουργία σου, μπράβο σου βρε!

Kate'sCakeBox said...

Αγαπημένο μου Ελενάκι,Ελενά μου αγαπημένα μου κορίτσια πήρα τα μηνυματάκια σας και σας ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μου για την αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας!άνοιξα τον υπολογιστή μου ύστερα απο 4 μήνες μετά τον τραυματισμό της μητέρας μου!είμαι πολύ χαρούμενη που σας βρήκα πάλι δημιουργικές με έμπνευση φαντασία και με καλοκαιρινή διάθεση!!σας στέλνω σήμα επιστροφής για επικοινωνία!σας θαυμάζω είμαι φαν σας και είμαι πάλι εδώ!ο μουσακάς συναρπαστικός δεν έχω λόγια!έχω χάσει πολλά σας θαύματα στη κουζίνα οπότε έχω αρκετα ταξίδια στη γαστρονομία να κάνω!σας στέλνω την αγάπη μου και άπειρα φιθλάκια!

Stella Christomoglou said...

Τέλειος ο μουσακάς!!! Δίκαια ήταν μέσα στους 10 καλύτερους!!!
Θα τον δοκιμάσω σύντομα
Καλή βδομάδα
Φιλιά

DIMI said...

Τί υπέροχη καί πεντανόστιμη συνταγή Ελένη μου!!Τέλειος ο μουσακάς σου!!Πολύ gourmet γεύση!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!!

Ερμιόνη said...

Πολύ καλά κάνεις και είσαι περήφανη για τη συνταγή σου Ελενάκι!
Είναι ένας πραγματικά πολύ ξεχωριστός μουσακάς, που έχει παράλληλα στοιχεία από πίτα του βοσκού!
Και η προσθήκη μοτσαρέλας πραγματικά κάνει τη διαφορά!
Φιλιά πολλά και πάντα επιτυχίες και διακρίσεις!

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου said...

Μμ Μμ !! Απολαυστικός ακόμη και από την ανάρτηση φαντάζομαι στην γεύση!!!Την Πέμπτη έρχεται η κόρη για διακοπές θα της το ετοιμάσω για "εκπληξη" Ευχαριστώ για την πρόταση.Φιλάκι αγάπης καλοκαιρινά

Sophie said...

Φανταστικός φαίνεται ο μουσακάς και από γεύση πρέπει να είναι αχτύπητος!!!Μπράβο Ελένη μου!!!!Φιλάκια!!

mookies said...

Υπέροχη συνταγή Ελένη, άξιζε τη διάκριση που πήρε! Ο πουρές πατάτας και η μοτσαρέλα είναι που κάνουν τόσο ξεχωριστό το μουσακά σου!

Σοφία Ζ. said...

Την αξίζει την διάκριση. Μπράβο Ελένη! Συνταγή που αξίζει να δοκιμαστεί.

Nicky said...

Ωραιος ο μουσακας σου,μπραβο για την επιτυχια σου! Καλο απογευμα!

Ειρήνη Ε. said...

Φανταστική, νόστιμη και ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου μας μουσακά! Δικαίως ξεχώρισε στον διαγωνισμό! Μπράβο Ελενάκι!!
Καλό βράδυ.

Maria B. said...

Μόνο μια διάκριση αξίζει αυτή η εμπνευση Λενάκι μου ?? χίλια μπράβο αξίζει !!!!! γεια στα γλυκά σου χεράκια μικρό μου !!!


φιλια πολλά πολλά

- spoonstories- said...

Το έφτιαξα σήμερα και έγινε σούπερ πιάτο!Φάγαμε ώσπου σκάσαμε. Σίγουρα θα το ξανά φτιάξω κοριτσάκι!! Φιλιά πολλά

Mary said...

Συγχαρητήρια για τη διάκριση και την ωραία συνταγή Ελενάκι μου!

Φιλάκια πολλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...