Wednesday, 16 July 2014

Πένες ριγκάτε με απάκι


Ένα από τα πιο αγαπημένα μου αλλαντικά, είναι το απάκι.
Εξαιρετικής γεύσης προϊόν, παράγεται στην Κρήτη, από πολύ παλιά. Από τα Βυζαντινά χρόνια.
Είναι μαλακό κρέας, από την περιοχή κοντά στα νεφρά του ζώου, συνήθως χοιρινό. Τα παλιά χρόνια, παρασκευαζόταν και από αγρίμι (αίγαγρο). Αλατίζεται, μετά καπνίζεται και μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό καιρό.
Αγαπημένο αλλαντικό των Κρητικών, σήμερα το βρίσκουμε εύκολα στα Σ/Μ, συσκευασμένο.
Ο καλός μου που έχει ιδιαίτερη αγάπη στα κρητικά προϊόντα, και εγώ μην νομίζετε ότι πάω πίσω, αγόρασε κάποια στιγμή μια μικρή ποσότητα, από κατάστημα με κρητικές λιχουδιές.
Ασφαλώς, δεν ήταν η πρώτη φορά που αγόραζε απάκι. Συνήθως το φτιάχνω με αυγουλάκια. Αυτή την φορά όμως αποφάσισα να το μαγειρέψω με κρέμα γάλακτος και λιαστή ντομάτα. Συνοδεύτηκε με πένες ριγκάτε.
Ετοιμάστηκε γρήγορα, αλλά το ίδιο γρήγορα εξαφανίστηκε από τα πιάτα μας. Το ευχαριστηθήκαμε το φαγάκι μας, εκείνη την ημέρα!
Πάμε να σας πω πως το έφτιαξα, γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε!
Οι πληροφορίες για το απάκι, είναι από το βιβλίο, " Κρητική παραδοσιακή κουζίνα" Μαρίας και Νίκου Ψιλάκη. ( Εκδόσεις Καρμάνωρ, 1995).

Θα χρειαστούμε:
300 γρ. ζυμαρικά πένες ριγκάτε
200 γρ. απάκι
400 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης
2-3 λιαστές ντομάτες
1 κουταλιά μαργαρίνη
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λίγο μοσχοκάρυδο
2 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε:
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με άφθονο, αλατισμένο νερό με λίγο ελαιόλαδο, να βράσουν.
Συγχρόνως, κόβουμε το απάκι σε καρεδάκια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και την μαργαρίνη, να ζεσταθούν καλά. Ρίχνουμε μέσα το απάκι και το αφήνουμε να σοταριστεί, σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα φυλλαράκια του φασκόμηλου ολόκληρα. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ακόμα.

Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μας, την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα. Χαμηλώνουμε την φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.
Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες, σε κομματάκια και τις προσθέτουμε και αυτές.
Όταν δούμε την σάλτσα μας να δένει, κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά. Αφαιρούμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου. Ρίχνουμε στην σάλτσα μας, την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι.
Ελέγχουμε τα ζυμαρικά μας, αν είναι έτοιμα. Το πόσο θα τα βράσουμε, είναι καθαρά θέμα προτίμησης του καθενός μας. Εμείς τα θέλουμε να "κρατάνε" λίγο.
Τα σουρώνουμε καλά και τα σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή απ΄ ευθείας στα πιάτα μας.
Από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα με το απάκι και την λιαστή ντομάτα. Λίγη τριμμένη γραβιέρα, του ταιριάζει επίσης.
Στολίζουμε με φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου.
Αν δεν βρούμε απάκι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λούζα, ένα άλλο πολύ ωραίο αλλαντικό.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

12 comments:

Maria B. said...

Καλημέρα Ρηνάκι μου με τις δημιουργίες σου !! φανταζει πεντανόστιμο το πιάτο που μας σερβίρεις σήμερα!!!

γεια στα χεράκια σου!!!


φιλια πολλά πολλά

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα κι από μένα Ειρηνάκι με τις νοστιμιές σου!!!
Ενα πεντανόστιμο πιάτο με ζυμαρικά, εμπλουτισμένο με ένα σωρό νοστιμιές!
Φιλάκια!

Σοφία Ζ. said...

Καλημέρα Ειρήνη! Πολύ νόστιμο πιάτο και ωραίος ο συνδυασμός που κάνεις. Φιλιά πολλά!

- spoonstories- said...

Το απάκι είναι και εμένα από τα αγαπημένα μου!! Και βλέπω τις φωτογραφίες σου και σκέφτομαι...να ορμήξω?..και να πάω που? στην οθόνη?Αχ να βλέπω νοστιμιά και να μην μπορώ να γευτώ...Φιλάκια Ειρήνη μου!

Tante Kiki said...

Φοβερά νόστιμο πιάτο Ειρήνη μου!! Πολύ ωραίος ο συνδυασμός!!!
Καλή σου μέρα!!!

DIMI said...

Πεντανόστιμο τό πιάτο πού μας παρουσίασες Ειρήνη μου!!!Ευκόλη καί λαχταριστή η συνταγή σου!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!!

rena said...

Το λατρεύω το απάκι όπως και τα ριγκατόνι και τα δύο μαζί ο τέλειος συνδυασμός!!!!!!!!!!!!!!!!
Φιλιά!!!!!

Stella Christomoglou said...

Τρελαίνομαι για απάκι και έτσι όπως το έφτιαξες με τα ριγκατόνι είναι σούπερ συνδυασμός!!!
Φιλάκια!!!

Ερμιόνη said...

Το απάκι το δοκίμασα στην Κρήτη πρώτη φορά και έκτοτε το λάτρεψα!
Υπερ-ενισχυμένη η μακαρονάδα σου Ειρήνη μου!
Πάρα πολύ γευστική και χορταστική!

Neli said...

Ωραίο και νόστιμο φαίνεται ,το απακι δεν το ξερω αλλα μου μοιαζει καλο ,πολλα φιλια καλο βραδυ.

cook said...

ουάου!!εξαιρετική ιδέα,συγχαρητήρια!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου πολύ ωραίο!
Απάκι δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά έτσι όπως το βλέπω...γιαααμμμμμ!!!

Φιλιααααααααά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...