Wednesday, 21 March 2012

Μπακαλιάρος κροκέτες

Πλησιάζει η 25η Μαρτίου, όπου παραδοσιακά τρώμε μπακαλιάρο-σκορδαλιά!
Η Έλενα και η Μαρία, που είναι από των φρονίμων τα παιδιά, μας έχουν ήδη δώσει συνταγές για πιταράκια μπακαλιάρου, παντζαροσαλάτα, σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια και σκορδαλιά με πατάτα.
Εδώ θα βρείτε και την δική μου σκορδαλιά με σησαμέλαιο, είναι αυτή που βλέπετε στην φωτό.
Θα έχουμε όμως κι άλλες συνταγές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου αυτήν την εβδομάδα.
Στο δικό μας σπίτι έχουμε και μικρά παιδάκια, οπότε φτιάξαμε μια πιο απλή έκδοση.
Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου, είτε σκέτες είτε εμπλουτισμένες με μυρωδικά και πρασινάδες.
Πάμε να τις φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μπακαλιάρο
1 κούπα αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι (έβαλα ξύδι δυόσμου)
λίγο πιπέρι
Προαιρετικά
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο
Στην πράξη:
Η Έλενα προτείνει να αγοράσουμε μπακαλιάρο έτοιμο ξαρμυρισμένο.
Αν όμως ο μπακαλιάρος μας δεν είναι ξαρμυρισμένος, τότε τον ξαρμυρίζουμε από την προηγούμενη της ημέρας που θα τον μαγειρέψουμε, ως εξής:
Αρχικά τον ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Στην συνέχεια τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε σε λεκάνη με νερό που να τον καλύπτει. Βάζουμε από πάνω του ένα πιάτο ή άλλο βαρύ αντικείμενο ώστε να τον κρατά βυθισμένο στο νερό.
Φροντίζουμε να αλλάζουμε τακτικά το νερό και να το ανανεώνουμε με φρέσκο καθαρό.
Αυτό το κάνουμε το λιγότερο 6-7 φορές.
Αφού ξαρμυρίσει καλά, τον βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε να βράσει για λίγο, μέχρι να μαλακώσει.
Σουρώνουμε το νερό που βράσαμε τον μπακαλιάρο και το αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε από τον μπακαλιάρο τις πέτσες και τυχόν κόκκαλα, και τον «ξαίνουμε» με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία και τοποθετούμε σε βαθύ μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ το ξύδι και το πιπέρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Ρίχνουμε στο μπολ και το αλεύρι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό από αυτό που έχουμε φυλάξει στην άκρη, μέχρι να πετύχουμε έναν παχύρευστο χυλό.
Στο στάδιο αυτό αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε το κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά, όλα ψιλοκομμένα.
Βάζουμε στο τηγάνι μας λάδι, να ζεσταθεί καλά.
Με δυο κουτάλια, παίρνουμε μια ποσότητα από τον χυλό και την ρίχνουμε στο τηγάνι με το ζεστό λάδι.
Τηγανίζουμε τις κροκέτες λίγες λίγες, για να έχουν χώρο να απλωθούν και να γυρίσουν μέσα στο τηγάνι.
Όταν τηγανιστούν και από τις δυο μεριές και πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα, τις βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Προσπαθούμε επίσης να τις προστατέψουμε από τα αδιάκριτα χέρια των περαστικών!
Είτε την απλή εκδοχή διαλέξετε είτε την εμπλουτισμένη με μυρωδικά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο νόστιμο!
Καλή σας όρεξη και καλά να περάσετε.
Αμαλία

29 comments:

grEAT said...

επειδη μονιμως ο μπακαλιαρος μου σπαει οταν τον τηγανιζω, νομιζω οτι αυτη η συνταγη ειναι φιαγμενη για εμενα!!!
καλη σου ημερα
ειρηνη

ΕΛΕΝΗ said...

Καλημέρα!Μου αρέσει πολύ ο μπακαλιάρος όταν έχει τραγανή κρούστα, θα δοκιμάσω τη συνταγή οπωσδήποτε!!!Φιλιά!!!

Στέλλα Μαρκοπούλου said...

Αυτά τα χέρια των περαστικών κάνουν όλη τη ζημιά ;))
Νόστιμη η συνταγή και θα προτιμήσω την απλή εκδοχή.
Καλημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Αμαλία καλημέρα. Ωραία και εύκολη συνταγή, να φάνε και τα πιτσιρίκια. Σήμερα μπακαλιάρο θα φτιάξω και εγώ.

Marί said...

Έχω πολύ καιρό να φτιάξω μπακαλιάρο, συνήθως τον έφτιαχναν άλλοι για μένα.
Όμως όπως τον βλέπω τώρα μου φαίνεται ότι θα τον δοκιμάσω φέτος.
Φιλιά, καλημέρα Χαλκίδα.

Effie's Sweet Home Designs said...

ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΡΟΚΕΤΕΣ...ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΩ...ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ! ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ! ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΟΡΙΤΣΑΡΕΣ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Αμαλία!! "Εθνικό" και πολύ αγαπημένο φαγάκι!!
Αυτή η τραγανή κρούστα που αγκαλιάζει τις κροκέτες είναι απλά συγκλονιστική!
Μ' αρέσει πολύ η εκδοχή με τα μυρωδικά! Μου φαίνεται πολύ φρέσκια και διαφορετική!

ΕΛΕΝΑ said...

Μικρή Αμαλίτσα ψηφίζω ναι στα μυρωδικά, όπως είδες και τα πιταράκια μου τίγκα στο μυρωδικό τα κάνω!
Αλλά και τη σκέτη εκδοχή με τίποτα δεν θα την σνομπάρω!
Μας βάζεις σιγά σιγά στο πνεύμα του τραπεζιού της Κυριακής, όπου φυσικά θα κυριαρχήσουν ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά!
Πολλά φιλιά!

eleni said...

Αγαπώ!!!!!!!! Και του χρόνου!!!!!!!
Καλημέρα!!!
Φιλιά!!!

cinemarion said...

Πολύ ωραίο πιάτο και ωραία παρουσίαση!

Anonymous said...

Ωραια συνταγη Αμαλια θα την δοκιμασω.Με μπακαλιαρο φτιαχνω μια ωραια πιτα.Μπακαλιαρο-κρεμμυδια και γινεται τελεια.Ποπη

Amali said...

grEAT ειρηνη ναι είναι πετυχημένη δοκιμασμένη και χωρίς απώλειες..

ΕΛΕΝΗ και Στέλλα Μαρκοπούλου Καλό υπόλοιπο ημέρας, απλή ή σύνθετη εκδοχή οι περαστικοί κάνουν ζημιά!!!

Καλό σας απόγευμα

Amali said...

ειρήνη ναι κάτι πήρε το αυτί μου για μπακαλιάρους σήμερα...
Κρίμα και δεν μπορώ να πεταχτώ ως τον Πειραιά!!!

Amali said...

Και εγώ έφτιαξα πρώτη φορά πέρσι, που απέιχα από τη Χαλκίδα μας που έφτιαχναν άλλοι τους μπακαλιάρους!!!!

χαιρετισμούς από το μπλογκ γιατί στο δρόμο δεν έχουμε τρακάρει ποτέ!!!!

Amali said...

Έφη και Ερμιόνη δοκιμάστε και δεν θα χάσετε...

Καλό μεσημέρι

Amali said...

Ελενα ναι νομίζω και εγώ με τα πράσινα τσάκισα, αλλά και τα σκέτα είχαν άλλη γλύκα!!!

πολλά φιλιά

Amali said...

Ελένη, cinemarion και πόπη και του χρόνου να είμαστε καλά και που ξέρεις πόπη λες να κάνω μπακαλιαρόπιτα φέτος;;;

καλό μεσημέρι

Vassi said...

Thank you, Amalia!!!
Φαινεται τελειο.Ο μπακαλιαρος ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα.Να περασετε καλα το Σαββατοκυριακο!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ said...

Δεν έχω φτιάξει ποτέ μπακαλιάρο κροκέτες. Πάντα ήταν δουλειά της μαμάς. Νομίζω όμως πως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω.

Vasia b. said...

Αμαλίτσα μου,ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και ιδιαίτερα με την μορφή κροκέτας είναι από τα αγαπημένα μου!!!
Επειδή γιορτάζει η μητέρα μου αυτή την ημέρα πάντα το φαγάκι αυτό γίνεται από τα χεράκια της συνοδευόμενο και με τα παντζαράκια του!!!!!
Να πω εδώ ότι η μαμά μου προσθέτει και λίγο μπύρα στο κουρκούτι και το κάνει πιο αφράτο και τραγανό!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!!

Selcouth said...

Ωραίος ο μπακαλιάρος γενικότερα, αλλά και οι κροκέτες φαίνονται πεντανόστιμες!

Να είσαι καλά Αμαλία! Καλό απόγευμα.

KANTHAR0S said...

Μουφαίνεται πρέπει να επισκεφτώ την Πλάκα και να φάω τηγανητό μπακαλιάρο φουλ σκορδαλιά.

Thalassenia said...

Όπως και να τον μαγειρέψουμε θα έχει την τιμητική του σε λίγες μέρες.
Ωραία ιδέα τα μυρωδικά σου.

Φιλιά θαλασσένια.

mia said...

Eγώ τρώω το απέξω ..και όχι τον μπακαλιάρο...και τούτο φαίνεται καλό!!! καλησπέρα

Vita said...

Τι υπέροχα τραγανιστές που δείχνουν! Τέλειες!

Tante Kiki said...

Πρέπει να έγιναν πολύ νόστιμες! Και του χρόνου!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Τον λατρεύω τον μπακαλιάρο!! Τον ονειρεύομαι μέχρι να έρθει η τιμητική του μέρα!!!

Maria B. said...

Γεια στα χεράκια σου Αμαλί μου !!!!!! ονειρο φαίνονται οι κροκέτες σου !!!!!

και του χρόνου !!!!

φιλια πολλά πολλά

* δεν σου λέω πως περάσαμε στον καφέ για θα ζηλέψεις. Ενα σου λέω μόνο, σε μελετήσαμε παμπολλες φορές !!!!!!!!

ΜΕΤΗ said...

Aμαλια μου χρυσοχερα, φοβερες οι μπακαλιαροκροκετες σου!!!!!!

*στον επομενο καφε που θα ειναι λειαν συντομως, για κανονισε......

φιλακια πολλα , καλημερα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...