Saturday 3 October 2009

Αρωματικές ... καταψυκτο-καταστάσεις!

Έχετε στον κήπο σας μαϊντανό – σέλινο – άνηθο και όλα αυτά τα συναφή μυρωδικά που νοστιμίζουν τα φαγάκια μας ???
Εάν δεν έχετε, όταν βρεθείτε σε μανάβικο ή σε λαϊκή και τα δείτε φρεσκοκομμένα και ζωηρά, αγοράστε αρκετή ποσότητα και καταψύξτε τα με τον τρόπο που τα φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια.
Κλάδεψα λοιπόν τις μυρωδάτες ριζούλες που έχουμε στο εξοχικό (όσο τα ψαλιδίζεις τόσο πιο πολύ μεγαλώνουν)έκοψα λίγο τα κοτσανάκια και τα έβαλα σε μια λεκάνη με μπόλικο δροσερό νερό, λίγο ξύδι και λίγο αλάτι.
Μετά από 20-30 λεπτά τα ξέβγαλα καλά , τα τίναξα να φύγουν τα πολλά νερά και τα άπλωσα σ’ ένα δίσκο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τα άφησα περίπου μια ώρα για να στεγνώσουν.Τα ψιλόκοψα με το ψαλίδι της κουζίνας ( ή μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι) και τα έβαλα σε πολυμπακ. Τα έκλεισα καλά για να μην περνάει μέσα αέρας και τα έβαλα στην κατάψυξη.
Όταν θα θέλω μυρωδικά , ανοίγω το σακουλάκι, παίρνω όσο χρειάζομαι και τα αλλά τα ξαναβάζω στην κατάψυξη.
Μην τα ξαναπλύνετε, ρίξτε τα κατ’ ευθείαν στο φαγητό που μαγειρεύετε.

Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξα και τα 16 κιλά, ΝΑΙ καλά ακούσατε, τα 16 κιλά φασολάκια, που έφερε ο άντρας μου μετά από την επίσκεψη του στο χωριό.
Μας πήρε γύρω στις 3 ώρες για να τα ετοιμάσουμε – τον έβαλα και εκείνον να βοηθήσει, όχι που θα μου την γλύτωνε μετά από το χουνέρι που μου έκανε.!!!!!
Η κορούλα μου με συμπόνεσε και ήρθε να βοηθήσει.
Όσο για τον γιό μου ? μας προσπέρασε και πήγε βόλτα.
Τα έβαλα σε δόσεις στην γούρνα του νεροχύτη, την γέμισα με νερό, έριξα ξύδι και αλάτι και τα άφησα για 20 λεπτά.
Τα λαχανικά πρέπει πάντα να τα βάζουμε για λίγη ώρα στο νερό με ξύδι και αλάτι γιατί έτσι βγαίνουν στην επιφάνεια ότι μυγάκια – πεταλουδίτσες κλπ. είναι κρυμμένα, σε μέρη που ούτε τα φανταζόμαστε.Ξέβγαλα καλά και τα άφησα για λίγη ώρα στο σουρωτό. Έστρωσα μεγάλες πετσέτες στο τραπέζι της κουζίνας και τα έριξα – απλωτά - επάνω και τα άφησα για λίγη ώρα.Τα καθαρίσαμε κόβοντας τις άκρες και μετά τα έβαλα σε μεγάλα σακουλάκια και τα ζύγισα με το κανταράκι.Τα 12 κιλά τα χώρισα σε σακουλάκια του κιλού και τα άλλα 4 σε μισόκιλα.
Τα έκλεισα με κάτι ωραία κλείστρα που έχω πάρει από το γερμανικό σουπερμαρκετέγραψα την ημερομηνία .......συσκευασίας και τα έβαλα στον καταψύκτη.Όταν θέλω να μαγειρέψω φασολάκια παίρνω το πακέτο μου και τα ρίχνω κατ’ ευθείαν στην κατσαρόλα χωρίς να τα ξεπαγώσω αλλά ούτε να τα ξαναπλύνω . Η φωτογραφία δείχνει πως είναι όταν βγούν απο την καταψυξη, σαν του ‘’μπαρμασταθη ‘’ ένα πράγμα.
Εάν βρείτε ωραία φασολάκια να το δοκιμάσετε, για λίγη ποσότητα δεν πρόκειται να κουραστείτε καθόλου, ούτε να δαπανήσετε ιδιαίτερο χρόνο.
Όταν θα τα μαγειρεύετε θα είναι σαν φρεσκοκομμένα, θα μοσχοβολάει όλο το σπίτι πρασινάδα !!!

Have a nice week end που λένε και στο χωριό μου !!!!!!!!!!!!

16 comments:

Ξανθή said...

Εγώ καταψύκτη δεν έχω κι έτσι δεν ασχολούμαι με όλη αυτή τη διαδικασία΄, μου άρεσε πολύ όμως το κανταράκι σου, ο γιος σου που προσπέρασε, σιγά μην έφτιαχνε τα φασολάκια το παιδί, αλλά πιο πολύ ο αποχαιρετισμός σου.
Φιλάκια Μαράκι!!!

Μαριλένα said...

Μαράκι, πολύ ωραία ιδέα!
ούτε εγώ εχω καταψύκτη, αλλά και η κατάψυξη μια χαρά ,μου κάνει.

φιλάκια πολλά
και καλό Σαββατοκυριακοδεύτερο :))

eleni said...

Μαράκι,ακριβώς την ίδια διαδικασία ακολουθώ και το χειμώνα έχουμε φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά.Και μαϊντανό,άνηθο και σέλινο ετοιμάζω γιασ τον καταψύκτη-είναι μια πολύ καλή ιδέα για να μη λείπουν ποτέ από την κουζίνα.
Καλό Σ/Κ-φιλιά!

πουαντερι said...

Ωραια κολπα!
Μου το εχει μαθει η μαμα μου αυτο και το κανω κι εγω. Αυτος ειναι και ο λογος που πηρα καταψυκτη για να χωρανε, εγω ψηνω και κολοκυθακια,μελιτζανες για τον χειμωνα και ετσι οπως λες τα εχουμε οτι ωρα θελουμε χωρις χημικα και προσθετα.
Αλλά βρε αθεοφοβη 16 κιλα;.........
χαρας το κουραγιο σου.

Thalassenia said...

Κάπως έτσι διατηρώ και γώ όλα τα μυρωδικά και άλλα λαχανικά του κήπου.
Είναι μεγάλη ευκολία όταν τα βρίσκεις έτοιμα μπροστά σου.
Σας χαιρετώ.

Πλεκτο Εγκωμιο said...

Πολύ πρακτική η ιδέα σου! Όλη η φρεσκάδα σε ένα σακουλάκι!! Πολύ καλό! Καλό σου βράδυ!

Betty's Cuisine said...

Πρακτικές ιδέες που μόνο στα μυρωδικά μπορώ να τις εφαρμόσω, λόγω έλλειψης καταψύκτη...
καλό σου βράδυ...

γαστεροπλήξ said...

σε λίγο θα φύγουμε εμείς από το σπίτι, εχουν κάνει κατάληψη οι καταψύκτες, απ' όλα βάζω και εγώ, τα περισσότερα είναι και από κήπους φίλων δίχως χημικά πρόσθετα, και μυρωδικά έχω άφθονα και στον καταψύκτη αλλα και φρέσκα στο μπαλκόνι
εγώ πριν χρησιμοποιήσω τα κατεψυγμένα λαχανικά τα ξεπλένω, έτσι έχουν καλύτερη γεύση, φεύγει η μυρωδιά της κλεισούρας, έχω και τις ιδιοτροπίες μου τι να κάνω !!!

Asteri (Maria) said...

Ωραία πράγματα!!!!

katerina said...

16 κιλά χαρας το κουράγιο σου!
Πολύ καλές οι συμβουλές σου, και εγώ κάπως έτσι συντηρώ αρκετά λαχανικά στον καταψύκτη όπως και τριμένη ντομάτα μέσα σε ποτηράκια μιας χρήσεως..

Phivos Nicolaides said...

Καλά, τις ταξιδιωτικο-καταψυκτο-καταστάσεις δεν τις είδες ακόμη;

Anonymous said...

16 ΚΙΛΑ??? ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ. ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ.
ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΒΑΖΩ ΣΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ.
ΔΩΣΕ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΜΕΤΗ.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ said...

Μαράκι καταρχήν να σου πω ότι το χωριό σου είναι πολύ προοδευμένο χιχιχιχι....
Επειτα, να πω ότι κάπως έτσι φτιάχνω και εγώ τα μυρωδικά αλλά και κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο) και κολοκύθια (κόκκινα, πράσινα) τριμμένα, για πίτες.
Τις μελιτζάνες μιας και αναφέρθηκε πως τις κρατάμε στην κατάψυξη; Επειδή έχω ακούσει ότι νερώνουν και πρέπει να είναι μαγειρευμένες.... Δεν το έχω επιχειρήσει και θέλω!!
Φιλάκια :))))

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι χρησιμότατη η ανάρτησή σου!
Το κανταράκι σου μου άρεσε πολύ, που να βρω ένα τέτοιο??
Το tip με το νερό και το ξύδι μου το έχεις πει, είναι πραγματικά απίστευτο το πόσα ζουζουνάκια που δεν φαίνονται καν, εμφανίζονται με αυτόν τον τρόπο όταν πλένουμε τα λαχανικά μας!
Φιλάκια!

Maria B. said...

Παιδάκια μου ευχαριστώ για την παρεϊτσα σας αλλά όλο το σ/κ ελειπα
και δεν μπορούσα να σας απαντήσω.

Χαίρομαι πολύ που με συμπονέσατε με τα 1 6 κ ι λ ά που συσκεύασα!!!! πεστε τα βρε παιδιά
γιατί νόμιζα ότι είμαι περίεργη!!!

ευχαριστώ για την συμπαράσταση !!!!!!!!

καλή εβδομάδα είπα ? δεν είπα !
Λοιπον καλή εβδομάδα έστω και έτεροχρονισμένα !!

Maria B. said...

ξέχασα να σας πω ότι το κανταράκι με έχει βολέψει αφάνταστα σε τετοιου είδους ... μεγαλοσωμες συσκεασίες που δεν χρειάζεται να είναι στο γραμμάριο. Το αγόρασα απο ένα χρωματοπωλείο, περίπου 4 ευρω. Ζυγίζει μέχρι 12 κιλά, χωρίζεται σε μισόκιλα αλλά και σε 100 γρ. Είναι πολύ βολικό !!!

φιλια πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...