Saturday 17 October 2009

Το μάζεμα της ελιάς

’’Είμαι του ήλιου η θυγατέρα, η πιο απ’ όλες χαιδευτή.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη’’
(Κωστής Παλαμάς)Στο πόστ αυτό, θα σας περιγράψω τις ελίτσες που είχαμε μαζέψει πέρυσι. Το βάζω έτσι νωρίς, για να προτρέψω όσους δεν έχει τύχει να μαζέψουν ελιές, αλλά έχουν στον κήπο τους κάποιο δένδρο. Μην διστάσετε λοιπόν να το επιχειρήσετε ! η εποχή του μαζέματος αρχίζει από τον άλλο μήνα.
Μπορεί να κουραστείτε λίγο γιατί δεν είναι και ξεκούραστη δουλειά αλλά η ικανοποίηση που θα πάρετε θα είναι πολύ μεγάλη! Μπορεί η ποσότητα να μην είναι αρκετή για να βγάλετε λάδι, αλλά σίγουρα μπορείτε να φτιάξετε τις ελίτσες σας που θα συνοδεύουν το φαγάκι σας.
Ο καρπός που βλέπετε στην φωτογραφία είναι από τα δενδράκια μας στο εξοχικό. Μην φανταστείτε ότι έχουμε κανένα ‘λιοστάσι’ – 3 δένδρα έχουμε όλα κι όλα.
Ήταν τόσο όμορφες και έτοιμες για κόψιμο ώστε δεν μας άφησαν αδιάφορους και είπαμε ένα Σαββατοκύριακο να το παίξουμε αγρότες. Το μάζεμα και το κλάδεμα όπως είπαμε δεν είναι εύκολη δουλειά. Αντιθέτως είναι επίπονη. Θέλει γερά χέρια!! Οι αγρότες μας είναι αξιέπαινοι!! !Ευτυχώς που ο άντρας μου όλη αυτήν την διαδικασία την είχε ζήσει από κοντά στο χωριό του όταν ήταν μικρός, με τις δικές τους ελιές και έτσι ήταν άψογος ......εργάτης !
Το μάζεμα έγινε με τον παλιό κλασσικό τρόπο. Η ποσότητα ήταν τέτοια που δεν χρειάστηκαν ούτε μηχανήματα αλλά ούτε και αλυσοπρίονο για τις κλάρες – ένα καλό πριόνι και τέλος. Αυτά ήταν όλα κι όλα τα εργαλεία μας.
Στρώσαμε που λέτε κάτω από τα δένδρα τα λιόπανα. Κατόπιν τοποθετήσαμε μια σκάλα κοντά στο δένδρο και κόψαμε τις περιττές κλάρες και τις ρίξαμε στο λιόπανο, έτσι κάναμε συγχρόνως και κλάδεμα (έκανε δηλαδή!!).Τις ελιές που βρίσκονται επάνω στο δένδρο τις μαζεύουμε με το χέρι μία-μία ή τις τραβάμε από το κλαδί μ' ένα μικρό τσουγρανάκι –σαν αυτά που παίζουν τα μικρά στην παραλία. Mε τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε και τα κλαδιά που έχουμε κόψει.Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για λίγες ρίζες. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν ειδικά μηχανηματάκια που ξεχωρίζουν τις ελιές από τις κλάρες.
Εγω το παιξα .... χαζή και έκατσα σε μία καρέκλαπήρα αγκαλιά τα κλαδιά και τις μάζευα μία – μίακαι τέλος τις έβαζα πεντακάθαρες στο τσουβαλάκι.Εάν οι ελιές προορίζονται για λάδι δεν χρειάζεται να βγουν όλα τα φύλλα γιατί στο ελαιοτριβείο, έχουν μηχάνημα που τα διαχωρίζει.Τις κλάρες που κόβουμε τις αφήνουμε λίγο να ξεραθούν και χωρίζουμε τα μικρά ξυλαράκια για προσάναμα και τα άλλα τα χωρίζουμε αναλόγως το μέγεθος τους για ψησταριά, φούρνο ή το τζάκι. Η ελιά κάνει την καλύτερη φωτιά/κάρβουνο και δίνει υπέροχο άρωμα σε ότι και να ψήσουμε.
Θα ακολουθήσουν και επόμενες αναρτήσεις, με λεπτομέριες για το πως φτιάξαμε τις ελίτσες μας καθώς επίσης και φωτογραφίες απο την παραγωγή του λαδιού στα σύγχρονα ελαιοτριβεία.
Καθ’ ότι μέλος στο greekmasa, είχα πρωτο-δημοσιεύσει εκεί το συγκεκριμένο πόστ. Είχε πέσει λοιπόν πολύ γέλιο με τις δραστηριότητες μου during weekend που λένε και στο χωριό μου !!!! Θέλω να είστε σεμνοί και ταπεινοί στα σχολιά σας ! και πάνω απ’ όλα να μην σχολιάσετε ότι μάζευα καθιστή τις ελιές !!!!!! χιχιχιχιχιιχι!!
Αυτό το πόστ θέλω να το αφιερώσω μέσα από την καρδιά μου, στο άντρα μου. Χωρίς εκείνον δεν θα υπήρχε ούτε ο κήπος μας, αλλά ούτε και τα δενδράκια μας. Μην του το πείτε όμως και το πάρει επάνω του, έτσι ??
Y.Γ
. για όσους είναι στην ... ηλικία μου, δηλαδή συμμαθητές μου (τ’ ακούς gvarvakis??) ίσως να θυμούνται το υπέροχο ποίημα για την θυγατέρα του ήλιου όπως αποκαλούσε ο Κωστής Παλαμάς την ελιά. Το είχαν τα αναγνωστικά όλων των μεγαλυτέρων τάξεων του Δημοτικού. Το θυμόμουνα αυτό το ποίημα – αν και όχι όλο- γιατί με είχε συγκινήσει όταν ήμουν παιδάκι ή τελευταία στροφή. Για να σας το θυμίσω λοιπόν και για τους υπόλοιπους που ούτε το είδαν, ούτε το έχουν ματακούσει παραθέτω το ποίημα :
Η ελιά
Είμαι του ήλιου η θυγατέρα
H πιο απ’ όλες χαϊδευτή.
Xρόνια η αγάπη του Πατέρα
Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί.
Όσο να πέσω νεκρωμένη,
Αυτόν το μάτι μου ζητεί.

Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.
Δεν είμ’ ολόξανθη, μοσχάτη
Τριανταφυλλιά ή κιτριά·
Θαμπώνω της ψυχής το μάτι,
Για τ’ άλλα μάτια είμαι γριά.
Δε μ’ έχει αηδόνι ερωμένη,
M’ αγάπησε μία θεά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Όπου κι αν λάχω κατοικία,
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί·
ΩΣ τα βαθιά μου γηρατειά
Δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή·
Μ’ έχει ο Θεός ευλογημένη
Kι είμαι γεμάτη προκοπή·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Φρίκη, ερημιά, νερά και σκότη,
Tη γη εθάψαν μια φορά·
Πράσινη αυγή με φέρνει πρώτη
Στο Nώε η περιστερά·
Όλης της γης είχα γραμμένη
Την εμορφιά και τη χαρά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Εδώ στον ίσκιο μου από κάτου
Ήρθ’ ο Χριστός ν’ αναπαυθεί,
Kι ακούστηκε η γλυκιά λαλιά του
Λίγο προτού να σταυρωθεί·
Το δάκρυ του, δροσιά αγιασμένη
Έχει στη ρίζα μου χυθεί·
Είμ’ η ελιά η τιμημένη

Καλό σαββατοκύριακο και πολλά φιλιά!!

35 comments:

Maria Tzirita said...

Μπράβο βρε Μαράκι που κάνετε και τέτοιες δουλειές! Σ'επαφή με τη φύση, ό,τι καλύτερο! Φιλάκια πολλά και καλό σαβ/κο!

Ξανθή said...

Μαρία μου όντως το ποίημα συγκινητικό!!
Όσο για το μάζεμα εμείς τάχουμε ξαναπεί και κρίμα που φέτος δεν έχει ελίτσες να τις μαζέψουμε μαζί όπως είχαμε πει πέρσι.
Πολλά φιλάκια και του χρόνου πάλι εδώ είμαστε!!

γαστεροπλήξ said...

και του χρόνου,
εμείς όσο είχαμε 25 ελιές δε μαζεύαμε τίποτε, εχουμε κι οι δυο μας σοβαρά προβλήματα με τη μέση μας κι είναι απαγορευτική τέτοιου είδους εργασία, ο γείτονας τις μάζευε, χαλάλι του, διότι τις φρόντιζε και κρατούσε καθαρό το οικόπεδο όλη τη χρονιά

μα εργάτρια καθιστή στην καρέκλα του σκηνοθέτη!!!!!!!!! εύγε!!!!!

Lila Xagorari said...

Μαράκι μου τέλεια η ανάρτηση. Όσοι δεν έχετε ελίτσες και θέλετε να ζήσετε την εμπειρία που περιγράφει η Μαρία, ελάτε στο κτήμα μας. 300 έχουμε ζωή να έχουν.!!!!!!!!!

Μαριλένα said...

Mαράκι, χαρά στο κουράγιο σου (είτε σε καρέκλα καθήμενη, είτε όχι :))

τεμπέλα εκ φύσεως στα των αγροτικών. οχι τώρα που μεγάλωσε, εξ απ' ανέκαθεν ήμουν, χαχχχ

όμως, τι ωραιότερο και τι καλύτερο!
εύγε και άριστα!
πρώτα στον άντρα σου
και μετά σε σένα, αμε! :)))

φιλάκια!

marian said...

Μαράκι μου γλυκό καλησπέρα,
πρωί ξεκίνησα απόγευμα έφτασε για να σου γράψω το σχόλιο μου!!!!
Τι μου θύμισες τώρα με το ποίημα του Παλαμά!!!
Εμένα μου έχουν μείνει η τρίτη και η πέμπτη στροφή!!!!
Φοβερό δεν είναι!!!!!
Όσο για τις ελίτσες σου μπράβο κόπέλα μου!!!!!
Κι οπως πει κακό λόγο που μαζεύεις τις ελιές καθισμένη,να του ..... σταθεί η ελιά στο λαιμό!!!!!χιχιχιχι(πλάκα κάνω,μην πάθει κανείς τίποτα και το΄χω και βάρος!!!!!!
Τις ζήλεψα τις ελίτσες σου και τα δεντράκια σου!!!!!
Μπράβο και στους δυο σας Μαρία μου να είστε γεροί και να μαζεύετε ελιές μαζί πάντα!!!!!
Εμείς έχουμε προγραμματίσει να πάμε με τα παιδάκια της τάξης μου τον άλλο μήνα σε ένα κτήμα στην Χαλκιδική να μαζέψουμε ελιές και να δούμε πως γίνεται το λάδι!!!
Θα σας φέρω φωτογραφίες από το μάζεμα!!!!(Λέτε να τις ρημάξουν τις ελιές τα κούτσικα!!!)

φιλάκια πολλά πολλά!!!!
Καλό Σ/Κ σε όλες σας!!!!:))

Giorgos Varvakis said...

Καλησπέρα Μαράκι!! Λίγο πριν μας αφήσει γεια η μέρα, κατάφερα να ανταποκριθώ στο κάλεσμά σου!!!
Τα Σ/Κ γενιά απέχω από την οθόνη, αλλά δε μπορούσα να αγνοήσω την πρόσκλησή σου :)
Και το ποίημα θυμήθηκα και τις σκηνές από το δικό μου μάζεμα στη Σάμο καμιά 30ριά χρόνια πίσω. Ακόμα αντέχουν οι γονείς μου και τρώμε λάδι από τα δέντρα μας! Να είναι καλά!!
Σ' ευχαριστώ για την αναφορά
Καλή λαδιά να έχετε
Φιλιά
Καλό βράδυ

Thalassenia said...

Μπράβο και στους δυό σας. Καλό κουράγιο και καλή σοδιά και φέτος.

faraona said...

Μπράβο σας βρε παιδιά!
Χιλια μπράβο!

Betty's Cuisine said...

Καλά Μαράκι η πολυθρόνα του σκηνοθέτη όλα τα λεφτά!
Πέρα απ τα αστεία όμως μπράβο σας! την διαδικασία του λιομαζώματος δεν την έχω βιώσει, ξέρω όμως καλά πως γίνεται τόσες φορές που τα έχω ακούσει στην Κρήτη. Και θα συμφωνήσω ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό που φτιάχνεις με τα χέρια και τον κόπο σου!

vasia b. said...

Να σου θυμίσω μωρό μου ότι επειδή ήμουν εκει και παρακολουθούσα απο κοντά το μάζεμα της ελιάς είχα την τύχη να πάρω και 'γω μια σακούλα ελιές που τις τιμήσαμε δεόντως όλο το χειμώνα.
Το επόμενο μάζεμα θα το κάνουμε μαζί μια και απ' ότι θυμάσαι το έχω εξασκήσει παλαιότερα το άθλημα
Πολλά φιλιά καλή μου αγρότισα!!!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Φιλενάδα άντε να δω πόσο πιο speechless από speechless θα με αφήσεις!!
Tην επόμενη φορά να με φωνάξεις κι εμένα να βοηθήσω!
Θα καθίσω σε μια καρεκλίτσα δίπλα σου και θα σου κάνω αέρα.
Σε αντάλλαγμα θα πάρω ένα σακουλάκι με ελίτσες παραγωγής σας!!

Εξαιρετικό το ποστ σου και κατατοπιστικότατο όπως πάντα, μπράβο και στους δυο σας τους προκομμένους!!
Σίγουρα οι ελίτσες οι μαζεμένες με τα χεράκια σας, δεν συγκρίνονται με τίποτα!
Φιλιά πολλά!

Alkmini said...

Eλενα μου
μια χρονια πηγα και γω στις ελιες που εχουν οι γονεις του "καλου μου" να το παιξω αγροτισσα και αφου ταπαιξα καθησα κατω απο μια ελια και φιλοσοφουσα σαν τους αρχαιους προγονους.
Ασε βρε φιλεναδα. καλο το λαδακι αλλα να τις μαζευουν αλλοι, εγω δεν ειμαι για τετοια σπορ.
φιλια για καλη νυχτα

Δημιουργία said...

Και του χρονου να ξαναμαζεψετε.Εμας φετος δεν εχουν καθολου ελιες, μαζεψα μονο γυρω στο μισο κιλο, αλλα θα τις φτιαξω ετσι για το καλο.

Unknown said...

υπέροχη ανάρτηση .....νάσαι καλά και εσυ και ο συζυγος σου....καλήυ σας εβδομάδα

Maria B. said...

Μαράκι μου, πιάσανε οι ευχές σου. Πέρασα ένα πολύ ωραίο σ/κ παρέα με αγαπημένους φίλους ! σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

καλή μέρα και καλή εβδομάδα !!!!!

σε φιλώ πολύ - πολύ !!!

Maria B. said...

Ξανθούλα μου !!! Του χρόνου το ραντεβού μας, εντάξει ??? Θα σου βάλω και εσένα μια καρεκλίτσα, θα έρθει και η Ελενα απο δίπλα να μας κάνει αέρα και οι σύζυγοι θα μαζεύουν την σοδιά !!!!!!! χιχιχιχι!!!!

φιλια πολλά-πολλά !

Maria B. said...

Gasteroplix, είδες καλέ ? ή είσαι σικ ή δεν είσαι!! μπορούσες να το φανταστεις ότι θα μαζευα ελιες απο την καρέκλα του σκηνοθέρη ?? κι όμως !!χιχιχιχι!

Η μέση είναι άτιμο πράγμα, πρέπει να προσέχεις πολύ!!

καλή σου μερα

Maria B. said...

Lilaki, δεν βλέπω κανένας να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για να αποκτήσει εμπειρία !! γιατί άραγε ??? Χαρας το κουράγιο σας !!
300 !! ελιές !!!

καλό κουραγιο !!

φιλια πολλά

Maria B. said...

Marilenaki μου, όπως τα λες είναι, τα εύσημα πηγαίνουν στο αντρα μου! εκείνος τα τραβάει όλα αυτά τα αγροτικά, εγω απλώς του κάνω παρέα όπως είδες καθιστή και όχι σε μια οποιαδήποτε καρέκλα !!!!! χιχιχι!

φιλια στα ζουζουνια σου !!

Maria B. said...

Marianaki μου, είδες πως φαίνονται οι παλιοσειρές ??? όλοι το ψιλο-θυμόμαστε το ποιημάτακι. Ευχαριστούμε για τα γλυκά σου λόγια!! περιμένουμε φωτογραφιες απο τα πιτσιρίκια σου στο ελαιοτριβείο !! τα φανταζεσαι χαρά που θα κάνουν, μπορεί να το αναστατώσουν βέβαια, αλλά αυτά δεν είναι η χαρά της ζωής ?? το τιτιβισμά τους δεν είναι που μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε ???

αχ !!! και να σε είχαν τα παιδιά μου δασκάλα τους!

σε φιλώ πολύ-πολύ !

Maria B. said...

gvarvakis, ευχαριστώ που ήρθες στην παρέα μας εστω και σ/κ!!
να είναι πάντα καλά οι γονείς σου και να σας μαζεύουν τις ελίτσες σας !! Ημουνα σίγουρη ότι θα το θυμάσαι το ποίημα !!!!!!!!

φιλια στην όμορφη Σάμο !!!

Maria B. said...

Thalassenia, δυστυχώς εφέτος δεν έχουμε πολλές ελίτσες ίσα-ίσα θα μαζέψουμε λίγες για να βγάλουμε τον χειμώνα!!! Ετσι είναι αυτά τα δένδρα, μια χρονιά κάνουν πολλές και την άλλη πολύ λίγες. Του χρόνου να μαστε καλά, θα έχουμε πιο πολλές !


καλή σου μέρα και καλή βδομάδα

Maria B. said...

Faraona, ευχαριστούμε πολύ-πολύ για τα καλά σου λόγια !!

φιλια πολλά πολλά και καλημέρα !!!

Maria B. said...

Μπετουλα μου, δεν σας είπα να μην σχολιάσετε την πολυθρονίτσα μου ε ??? γιατί είσαι κακό παιδάκι ???
χχιχιχιχιχι!

εαν σου δωθεί η ευκαιρία να πας για ελίτσες, είναι φοβερή εμπειρία!!!

καλή βδομάδα και φιλια πολλα!

Maria B. said...

Vasia B., αμ δεν το ξέρω ότι ήσουνα εκεί όταν μαζεύαμε τις ελιές?? θα ξεχάσω το δούλεμα που μου έκανες ?? Αμα κοιτάξεις προσεκτικά την τριτη φωτογραφία, στο βάθος φαίνεται και η βεράντα σου !!!! Εγω μάλλον, όταν μαζεψετε τις ελίτσες σας δεν θα σας κάνω παρεϊτσα, σιγά μην έρθω εγω στα 40 στρέμματα ελαιώνα, να μαζεύω ελιές !!! δεν είσαι καλά πουλάκι μου !!! Πως τα καταφέρατε τότε μόνοι σας βρε θηρία???

σματς - σμουτς μικρό μου!!

Maria B. said...

Λενιώ μου, ναι ναι !! το βρήκες!!! αυτό ήταν που μου έλειπε όταν καθόμουνα στην καρεκλίτσα του σκηνοθέτη !!! μου ελειπε να είσαι δίπλα μου και να μου κάνεις αέρα !!!!!! χαχαχαχαχαχααχαχαχαχ!!! φοβερό αυτό που είπες!!!

Μην μου λες και πολλά καλά για το ποστ μου γιατι θα ξεκρεμάσω το καλά μου !!!!!

σε φιλώ πολύ - πολύ

Maria B. said...

Aliki, σίγουρα δεν είναι εύκολο για εμας που δεν έχουμε μαθει σε αγροτικές δουλειές να ανταποκριθούμε, γιατί είναι σκληρή η δουλειά στην ύπαιθρο !!!

καλή σου μέρα !!!

Maria B. said...

Δημιουργία, έτσι και οι δικές μας εφέτος πολύ λίγα πράγματα !! δεν πειράζει καλά να είμαστε και του χρόνου θα έχουμε μπόλικες !!!


φιλια πολλά-πολλά !!
καλημέρα είπα δεν είπα ! καλή σου μερα !!

Maria B. said...

homemade, σ'ευχαριστούμε πολύ-πολύ για τα καλά σου λόγια !!!!

φιλια πολλά !!! καλημερα και καλή εβδομάδα !!!

Maria B. said...

* Ελενιώ, εννοούσα το καλάμι μου, αλλά απο την χαρά που θα το ξεκρεμάσω δεν ξέρω τι λέω !!!!

φιλια

Amali said...

Ααααχ βρε Μαριώ μου τι ανάρτηση είναι αυτή, κάθε φορά από αρχές Σεπτέμβρη σκέφτομαι το μάζεμα των ελιών...δυστυχώς ή ευτυχώς κοντοφτάνει ο καιρός τους.... Μπάς και ενδιαφέρεσαι να δώσεις ένα χεράκι;;;;

Πολλά πολλά φιλιά

Υ.Γ. πολύ ωραίο το ποίημα και όντως η τελευταία στροφή

Mary said...

Αχ! βρε Μαριώ θα σε μαλώσω.
Που είναι η φωτό με την πασμίνα τυλιγμένη στους ώμους σου να μαζεύεις ελίτσες?
Μισά τα δίνεις μου φαίνεται.
Έπρεπε να μπει για να θαυμάσουν όλοι το πόσο trendy μπορεί να είναι κάποιος ακόμα και σε αγροτικές δουλειές.
Μια βουκόλα-business woman!

Τιτίκα said...

Ωραίο post με άφθονες πληροφορίες πλην μιας..
Πως ξέρουμε ποιά κλαρα θα κόψουμε; Πως κλαδεύεται δηλαδή έτσι η ελιά;

Maria B. said...

Τιτίκα καλή σου μέρα. Δεν νομίζω ότι μέσα απο ένα ποστ μπορώ να περιγράψω κατι το οποίο έχω πολύ λίγη γνώση! Ρωτάς απλα να ενημερωθείς ή θελεις να κλαδέψεις καποια συγκεκριμένα δένδρα? αυτά τα δένδρα εχουν ξανακλαδευτεί ? και αν ναι πριν πόσα χρόνια? είναι ψηλά δενδρα ή χαμηλά?? εχουν τα κλαριά τους πολύ χαμηλά, έχουν λαίμαργα κλαριά ή όχι? είναι σε κήπο ή σε χτήμα? όλα αυτά παίζουν ρόλο για να κόψεις τις κλάρες, ενημερωσέ με αν θέλεις και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο μπορώ.


φιλια πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...