Friday 2 December 2011

Χοιρινό πρασοσέλινο

Το πρασοσέλινο είναι ένα από τα φαγάκια που αγαπώ πολύ και που ευτυχώς αρέσει πολύ και στα παιδιά μου, έτσι ώστε να το απολαμβάνουμε οικογενειακώς.
Το χω συνδυάσει με χειμώνα, ζεστό ζεστό, ξινούτσικο, με μπόλικη φετούλα, φρέσκο ψωμάκι και καλό κρασάκι.
Πάμε να το φτιάξουμε.

Χρειαζόμαστε:
1200-1500 γρ. χοιρινό κομμένο σε μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια
10 πράσα
500 γρ. σέλινο (αν βρείτε και καμιά σελινόριζα ακόμα καλύτερα)
μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κόλιαντρο ξερό ή λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι κρασί
αλάτι - πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 ζουμερά λεμόνια
Πως το μαγειρεύουμε:
Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε το κρέας και το γυρίζουμε ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί.
Κατόπιν προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε να καλύπτει το κρέας, αλάτι, πιπέρι και τον κολίαντρο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μαλακώσει το κρέας.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πράσα κομμένα σε ροδέλες μεγαλούτσικες (μόνο το άσπρο μέρος), τον μαϊντανό και το σέλινο που το έχουμε καλά πλυμένο και κομμένο σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Αν βάλετε και σελινόριζα, θα την καθαρίσετε προσεκτικά, θα την κόψετε σε κομμάτια «κυδωνάτα» και θα την προσθέσετε κι αυτήν στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί άλλη μισή ώρα.
Κατόπιν βάζουμε στην κατσαρόλα και το κρέας και τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν 4-5 βράσεις.
Με τον χυμό των λεμονιών και τα αυγά, φτιάχνουμε ένα αυγολέμονο όπως περιγράφουμε εδώ και αυγοκόβουμε το πρασοσέλινό μας.
Το σερβίρουμε ζεστό και μυρωδάτο.
Καλή επιτυχία!

43 comments:

Lila Xagorari said...

Θα βγω στον κήπο θα κόψω λίγες σελινόριζες και θα το φάμε στην υγειά σου!!!!

gwgw said...

Οντως Ελενακι μου πεντανοστιμο φαγητο,κι εμεις το λατρευουμε οικογενειακως ξινουτσικο και μυρωδατο..αχ αχ το ζηλεψα τωρα..
Γεια στα χερακια σου..
Καλη σου μερα,και καλο μηνα,φιλακια πολλα!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑΑ...ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΣΑ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.

Anonymous said...

αγαπημένο!καλημέρα!καλό μήνα!!
...irida...

Ξανθή said...

Παίρνω πιάτο γιατί δεν αρέσει στους υπόλοιπους.
Καλό μήνα!!!

Σοφία Ζ. said...

Αγαπημένο φαγάκι Έλενα. Καλημέρα και καλό μήνα!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Έλενα!! Εντάξει αυτό το φαγητό είναι λατρεία! Από τα απόλυτα χειμωνιάτικα φαγητά! Φιλιά!

mari beika said...

Κλασικό παραδοσιακό φαγητό και πολύ πολύ αγαπημένο, καλοφάγωτο.
Φιλιά καλό Σ/Κ

Effie's Sweet Home Designs said...

ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΤΙ ΦΑΙ!!!!!!!!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΟΠΟΤΕ ΦΤΙΑΧΝΕΙ. ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΡΑΣΟ!!!!!!!!
ΑΧ ΜΑΣ ΛΙΓΟΥΡΕΨΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΑΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!

T.A.G said...

Έλενα καλημέρα:-) Απίθανο φαγητό μας έφτιαξες σήμερα! Κλασσικό και αγαπημένο και όμορφα ξινούτσικο!:-) Πολύ εποχιακό αλλά και ταιριαστό και στο εορταστικό τραπέζι. Μου αρέσει πολύ, να' σαι καλά! Φιλιά:-))

Katrina said...

Ελενα μου καλημερα και καλο μηνα!!!!Ωραιο πιατο αγαπημενο!!!!!Φιλια!!

Katrina said...

Να που καταφερα να αφησω σχολιο δεν ξερω γιατι δεν μπορω!!!!!!

eleni said...

Μέχρις εδώ έφτασε το άρωμα,για τη γεύση,δεν το συζητώ,από τις αγαπημένες.
Ελενάκι,μας κάνεις και ζηλεύουμε,καιρός να το μαγειρέψουμε!
Φιλιά!

SpIrToKoYto said...

εγώ πάλι,θα περιμένω να καρδαμώσουν τα πράσα και τα σέλινά μου στον
" ταρατσολαχανόκηπο " και θα ακολουθήσω τη μέθοδο της Λίλας...
φιλιά σε όλες σας...

Χρυσαυγή said...

Από τα ποιο αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά!!! Ωραιότατη επιλογή έκανες!

Εφη said...

Ούτε εσύ τα ζεματίζεις τα πράσα βλέπω και χαίρομαι γιατί νόμιζα ότι κάνω λάθος τόσο καιρό...παντού ακούω για ζεμάτισμα αλλά εμένα μου αρέσουν έτσι!
Καλά που το θύμισες γιατί είναι αγαπημένο μας! Φιλιά!

*Φυσικά και θα βάλουμε και σελινόριζα...άκου λέει!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Δεν το έχω φτιάξει ποτέ αυτό το φαγητό γιατί ο άντρας μου δεν τα πάει καλά με το κρέας. Το έχω δοκιμάσει όμως και είναι τέλειο φαγητό!

Νίκη said...

Να έχουμε τόσα πράσα στον κήπο μας κάθε χρόνο και να μην τα έχω κάνει ποτέ με χοιρινό; Δεν πάει άλλο ,φέτος θα το φτιάξω!
Φιλιά κορίτσια, καλό μήνα!

Rena said...

Το φτιάχνω μόνο με σέλινο,θα το δοκιμάσω έτσι την επόμενη φορά που θα το μαγειρέψω.

Helen Gr said...

Καλησπέρα Ελενάκι. Υπέροχο κι αγαπημένο αυτό το φαγάκι με τα χορταρικά και αυγολέμονο. Εμείς το μαγειρεύουμε τα Χριστούγεννα, αν δεν θέλουμε το φρικασέ.
Καλό μήνα, καλές γιορτές να έχουμε, φιλιά πολλά.

ΕΛΕΝΑ said...

Λίλα, αν υποψιαστώ ότι ο κήπος σου διαθέτει και σελινόριζες, θα καταφθάσω αύριο κιόλας, τάχα για καφέ χα χα χαα!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Γωγούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
Καλό μήνα και σε σένα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι μου δένουν πολύ νόστιμα τα πράσα με το σέλινο, δοκίμασέ τα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλό μήνα και σε σένα Ιριδά μου!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ξανθή μου σ'εμάς ευτυχώς είναι φαγάκι που αρέσει σε όλους!
Καλό Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι μου σε ευχαριστώ!!!
Φιλάκια, καλό μήνα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιόνη μου συμφωνώ!!!
Κι εγώ με χειμώνα το χω συνδυάσει αυτό το φαγάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου από τα πιο αγαπημένα μας κλασικά φαγάκια!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφη μου τι πρόβλημα να μην συμφωνούν όλοι στο φαγητό, διαθέτω κι εγώ κάτι σκασμένα στο σπίτι, αλλά ευτυχώς αυτό τους αρέσει πολύ!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλό μήνα Katrina μου!
Σοβαρά δεν μπορούσες να αφήσεις σχόλιο??
Δεν μου ανέφερε κανείς άλλος παρόμοιο πρόβλημα!
Αχ αυτός ο παλιοblogger!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Aννα μου σε ευχαριστώ πολύ!
Είναι ένα φαγάκι που συνήθως το κάνω τέτοιαν εποχή!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι τώρα είναι η πιο κατάλληλη εποχή να το μαγειρέψεις!
Φτιάξτο να το ευχαριστηθείτε!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Βιβίκα ξέχασα ότι διαθέτεις ταρατσόκηπο σπέσιαλ χα χα χααα!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Χρυσαυγή μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά, καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι γιατί να τα ζεματίσω??
Μια χαρά μαγειρεύονται έτσι.
Με σελινόριζα γίνεται ακόμα πιο νόστιμο το φαγάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Βάσω μου εμείς πάλι έχουμε το αντίθετο πρόβλημα, όλοι οι άντρες μου είναι κρεατοφάγοι.
Γι αυτό προσπαθώ να συνδυάσω το κρέας με λαχανικά τουλάχιστον!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη τυχερή, έχεις κήπο με πράσα???
Φτιάξε οπωσδήποτε πρασοσέλινο, πρασόπιτες και ένα σωρό άλλες πρασονοστιμιές!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρένα μου και με σκέτο σέλινι πεντανόστιμο είναι, και με σελινόριζες το κάτι άλλο, αλλά και με συνδυασμό τους μας αρέσει πάρα πολύ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου εγώ τα Χριστούγεννα να σου πω την αλήθεια χοιρινό με σελινόριζες τους φτιάχνω, το έχουμε καθιερώσει.
Αλλά το πρασοσέλινο το φτιάχνω αρκετά συχνά κάθε χειμώνα!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Tante Kiki said...

Ωωωωχ Έλενά μου, παραλίγο να βάλουμε το ίδιο φαγητόοοο! Είναι υπέροχοοοο! Εμείς το τρώμε όλο τον χρόνο αλλά πάντα τη δεύτερη μέρα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς.
Πολλά φιλιά!!!

Asteri (Maria) said...

ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ φαγητό!!!!!!!!!!!!!!
Ένα μεγάλοοοοοοοοο πιάτο για μένα παρακαλώωωωωωωωω

Πολλά φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου εμείς πρέπει να συνενοούμαστε τι θα βάζουμε χα χα χαα!!!
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αστερακι μου έφτασεεεεεεεε!!
Πολλά φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...