Η φίλη μας Ειρήνη, μας στέλνει συνταγή για ένα από τα αγαπημένα της φαγητά.
Απλό αλλά υπέροχα νόστιμο!!
Το φαγητό αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα της οικογένειας.
Το ζυμαρικό στην αυθεντική του μορφή είναι χειροποίητο και μάλιστα με αλεύρι ολικής άλεσης.
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή τη θεία Αταλάντη, ν' ανοίγει φύλλο και να φτιάχνει μακαρούνες εν ριπή οφθαλμού.
Σήμερα για ευκολία, το φτιάχνω με πένες του εμπορίου.
Υλικά για 4 άτομα:
500 γρ. ζυμαρικό πένες ή σέλινο
5 μέτρια κρεμμύδια ή 3 μεγάλα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο ή φυτίνη
τριμμένο τυρί για το πασπάλισμα (κεφαλοτύρι και ξερή μυζήθρα)
Πάμε να το φτιάξουμε:
Βράζουμε τα ζυμαρικά με το γνωστό τρόπο, να "κρατάνε".
Συγχρόνως καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια ψιλά στο μούλτι, όχι όμως να λιώσουν.
Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και αν θέλουμε, ελάχιστη ζάχαρη.
Αφήνουμε τα κρεμμύδια να ψηθούν και να ροδίσουν καλά.
Ανακατεύουμε συχνά και προσέχουμε να μην κολλήσουν.
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί, την πιατέλα που θα σερβίρουμε το φαγητό.
Μόλις τα ζυμαρικά βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στην πιατέλα.
Ρίχνουμε από πάνω τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια καυτά.
Τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.
Είναι ένα απλό και γρήγορο φαγητό, όμως εξαιρετικά γευστικό.
Συχνά το σερβίρω και ως συνοδευτικό, με κρέας σε μπουκιές λεμονάτο κατσαρόλας ή κοκκινιστό.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη E.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
53 comments:
Τα παραδοσιακά φαγητά πάντα με ενδιαφέρουν.
Οι μακαρούνες μοιάζουν με τις πένες;) Γίνονται με φύλλο;)
Το φαγητό δείχνει νόστιμο με τα κρεμμύδια!
Αναστασία
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!
ΠΩΠΩ!!!!!!!! ΤΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ!!!!!
ΩΧ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΝΕΣ!!!!!
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ......
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!
ΒΡΕ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΡΙΓΑΤΟΝΙ....ΜΜΜ ΩΡΑΙΑ ΚΙ ΑΥΤΑ!!!!!!!!!!
Καλημέρα!!!Μου αρέσει πολύ αυτό το φαγητό απλό και πεντανόστιμοοοοο!!!Θα το δοκιμάσω, λατρεύουμε τα ζυμαρικά!!!Φιλιά πολλά!!!
Μμμμ,έχω φάει κάτι ανάλογο με χειροποίητες μακαρούνες καρπαθουσιες. Πολύ ωραίο φαγητο
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑ....πωπωπωπ.πόσο μ αρέσει αυτό το μακαρόνι...απορροφά όλη τη σάλτσα και το γεύεσαι ευχαριστα το φαγητό!!!μμμιαμ...φιλιαααα
Καλώς το Ρηνάκι το πατριωτάκι μου !!!!!!!! πιστεύω Ειρηνούλα να έχεις κρατήσει την συνταγή της θείας Αταλαντης και κάποια στιγμή να μπορέσεις να μας την παρουσιάσεις. Άυτήν την εκδοχή με τα καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω οφείλω να ομολογήσω ότι δεν την είχα ξανακούσει.
Παίρνω λοιπόν το πιατάκι μου και πάω να δοκιμάσω !!!!!!!
φιλια πολλά πολλά πολλά απο τον δικό μας συννεφιασμένο Πειραιά !!!
Καλημέρα Αναστασία. Τα παραδοσιακά φαγητά αξίζουν πράγματι τον κόπο και δεν πρέπει να ξεχνιούνται, δεν αφορούν μόνο την παράδοση, αλλά και τα προιόντα που παράγει κάθε τόπος. Οι μακαρούνες δεν μοιάζουν με τις, πένες, τις χρησιμοποιούμε στην οικογένεια για ευκολία. Όταν λέω φύλλο, εννοώ ότι, φτίαχνουμε ζυμάρι, που το ανοίγουμε σε φύλλο. Καλή επιτυχία, αν φτιάξεις τη συνταγή, είναι άλλωστε τόσο εύκολη!
Λάτρης των παραδοσιακών φαγητών κι εγώ! Υποθέτω ότι με χειροποίητες μακαρούνες θα είναι άπαιχτο φαγάκι!
Επίσης τι υπέροχο όνομα το Αταλάντη!
Φιλιά, καλημέρα!
Effie, αυτά είναι πράγματι πένες ριγατόνι, τις έχω πρόχειρες στο ντουλάπι και τις χρησιμοποιώ, για να γίνει το φαγητό στα γρήγορα. Μπορείς να βάλεις και απλές πένες και αν βρεις παρόμοιο, φρέσκο ζυμαρικό, ακόμα καλύτερα.
Ελένη, καλημέρα. Είμαι σίγουρη, ότι οι λάτρεις των ζυμαρικών, θα λατρέψουν το φαγητό, για την απλότητα και τη νοστιμιά του. Μην ξεχάσεις να βάλεις όλο το λάδι από το τσιγάρισμα των κρεμμυδιών, πάνω στα ζυμαρικά, το χρειάζονται και για τη γεύση, αλλά και για να μην κολλούν μεταξύ τους. Στην αυθεντική συνταγή, η λιπαρή ουσία είναι πολύ περισσότερη, αλλά και οι θερμίδες επίσης. Εδώ την έχω μειώσει.
Ευγενία καλημέρα. Εφόσον έχεις ίδια εμπειρία από τις Καρπάθικες μακαρούνες, ξέρεις και τι ωραία γεύση έχουν. Εδώ η συνταγή είναι απλοποιημένη με τα έτοιμα ζυμαρικά, με τα χειροποίητα είναι απίθανη.
Tanyadmin, καλημέρα και σε σένα. Η σάλτσα απορροφάται και τα δύο τριμμένα τυριά από πάνω, "ανεβάζουν" τη γεύση.
Μαρία Β. καλώς να σε ΄βρω πατριώτισσα. Τα κρεμμύδια καραμελώνουν από το αρκετό τσιγάρισμα που τους γίνεται. Αυτό τα νοστιμίζει.
Ν΄ανταμώσουμε, να φτιάξουμε Καρπάθικο μπακλάβά, εκεί κι αν χρειάζεται μαστοριά, να τρελάνουμε όσους δεν τον ξέρουν.
Με συννεφιά και λασποβροχή ο Πειραιας, σήμερα. Καλή σου ημέρα.
Ερμιόνη, καλημέρα. Είναι όντως άπαιχτο. Η θεία Αταλάντη, ήταν εξαίρετη μαγείρισσα. Ο λαγός στιφάδο, ήταν το φόρτε της, όποτε πήγαινα στο νησί το έφτιαχνε, δεν έχω δοκιμάσει καλύτερο. Είχε αυτό που λέμε, "χέρι" στην μαγειρική.Τώρα "μαγειρεύει" για τους αγγέλους.
Έλενα, καλημέρα. Σου στέλνω ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την φιλοξενία που μου πρόσφερες στο μπλογκόσπιτο των Συνταγών της Καρδιάς. Ελπίζω να σε αποζημιώσω γι΄ αυτό, με καλές συνταγές, που θα αρέσουν στους αναγνώστες του μπλογκ.
Σου έστειλα e-mail, χθες βράδυ. Δεν ξέρω αν το πήρες, γιατί δεν εμφανίζεται.
Ευχαριστώ και πάλι.
Ειρηνάκι το Λενάκι μας εχει βγεί για εξωτερικές δουλειές και θ'αργήσει λίγο. Οπως καταλαβαίνεις δεν έχει προσβαση σε υπολογιστή, μετά το μεσημέρι όμως θα σου απαντήσει.
φιλια πολλά πολλά
Ειρήνη από τον Πειραιά, απλό και πολύ νόστιμο το φαγάκι που μας κερνάς σήμερα!!!!Το ότι είναι παραδοσιακό το κάνει ακόμα ποιο λαχταριστό!!!!
Ως λάτρης το ζυμαρικών θα το φτιάξω άμεσα!!!!
Πολλά φιλιά από τα βροχερά και ανεμοδαρμένα Χανιά!!!!
Μαρία, θα περιμένω, ούτως ή άλλως αυτή η ίωση, που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο τελευταία, με έχει καθηλώσει στο σπίτι.
Καλημέρα!!!!!!!!!!! Πολύ ωραίο πιάτο, εύκολο και σίγουρα, νόστιμο! Μου αρέσει πολύ!!!
Καλή συνέχεια!!!!
μακαρούνες δεν έχω,αλλά πριν μία εβδομάδα έφτιαξα σπιτικά τορτελίνια και φιογκάκια...
θα δοκιμάσω τη συνταγή σου Ειρήνη μου με τα κρεμμυδάκια...
και ναι...οι συνταγές οι παραδοσιακές πρέπει να διασώζονται και να διαδίδονται...
σ' ευχαριστούμε για την ιδέα...-:))
Μπράβο βρε Ειρήνη...
πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για ζυμαρικά, αν και όπως λέει και η Μαρία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα -για εμένα τουλάχιστον- η παρασκευή των μακαρουνιών...
θα το φτιάξω και εγώ μία από αυτές τις μέρες...
πολλά φιλιά
** όταν διάβαζα το όνομα της θείας κατάλαβα ότι ήταν από την Αταλάντη και προσπαθούσα να κάνω τον συνδυασμό του Πειραιά της Αταλάντης και της καρπάθου!!!!! Άργησα αλλά τα κατάφερα..
Vassia b., η ελληνική κουζίνα, είναι η αγαπημένη μου, δεν λέω όμως όχι, σε καλές συνταγές, από άλλους τόπους. Άλλωστε, πιστεύω, ότι το καλό φαγητό, δεν έχει σύνορα.
Χανιά, ε; Είναι από τους πολύ αγαπημένους μου προορισμούς, μαζί την Βυτίνα Αρκαδίας, που λατρεύω, γειά σου Νίκη, και το Ναύπλιο. Χορτόπιτα από την αγορά των Χανίων, λατρεμένη, την φτιάχνουν ακόμα άραγε;
Μμμμμμ! Νόστιμο πιάτο!!!
Eleni, καλό μεσημέρι.
Δοκίμασέ την και θα την ξαναφτιάξεις στα σίγουρα!!
Spirtokouto, ώρα σου καλή. Είμαι μακαρονού πως να το κάνουμε, δεν λέω όχι ούτε στα φιογκάκια ούτε στα τορτελίνια. Δοκίμασε και τα ζυμαρικά με τα κρεμμύδια. Εγώ σας ευχαριστώ, που δείχνετε ότι σας αρέσουν.
Amali, καλό σου μεσημέρι.
Αν έχεις κάποια, από τις μηχανές ζυμαρικών θα σε βολέψει πολύ, νομίζω.
Κάποια στιγμή, θα πρέπει να κατεβάσω και τη δική από το ντουλάπι, που την έχω καταχωνιάσει. Έχω βλέπεις τη συνήθεια, ν' ανοίγω τα φύλλα σε όποιο φαγητό χρειάζονται, με το χέρι και τον πλάστη.
Η θεία, δεν ήταν από την Αταλάντη,
από την Κάρπαθο ήταν.
Tante Kiki,γειά σου.
Νοστιμότατο, βεβαίως - βεβαίως!!
Έλενα,μέσα από την απλότητα αναδύεται η νοστιμιά!
Παλιά θυμάμαι ότι φτιάχναμε τα μακαρόνια ρίχνοντάς τους το λάδι.
Φιλιά!
Μου τρέχουν τα σάλια!!!Τέλεια συνταγή!Thanks
@ Vassia B. καλέ που είσαι εσύ??? ακόμα στα Χανιά είσαι????? μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε και μαύρα αυτιά να σε ακούσουμε!!!! μου έλειψες βρε μικρούλι μου!! αντε να έρθεις να αρχίσουμε τις συναντήσεις μας!!!
φιλια στο λεβέντη μας και καλή επιτυχία στις εξετάσεις του.
Συγνωμη Ειρηνη αλλα πρωτα θα πω ενα γεια στη ΜΑΡΙΑ και αυτο γιατι χαιρομαι που την βλεπω να κελαηδαει και παλι και χαιρομαι πολυ για αυτο φιλακια Μαρια μου. Ειρηνη η συνταγη σου μου αρεσει και θα την δοκιμασω βεβαια χωρις τυρι γιατι νηστευω.Ποπη
Τι ωραία συνταγή! ειμαι σιγουρη οτι με τις αυθεντικές μακαρουνες θα απογειώνεται το πιάτο!
Φιλιά πολλά!
Ποίημα!!!!!!!!
Μπράβο στην Ειρήνη που σας την έστειλε, μπράβο και στις συνταγές τις καρδιάς που έχουν χώρο για όλους!! (όλοι οι καλοί χωράνε!!)
Πολλά φιλιά σε όλες σας
Αχ Ποπάκι μου γλυκό σ'ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ για την αγάπη και την συμπαραστασή σου. Εσύ μαζί με το Κατερινάκι, μου δώσατε όλες τις θετικές σας σκέψεις όλον αυτόν τον καιρό που τα πράγματα δεν ήταν τόσο καλά στο σπίτι μας και τώρα είμαστε λιιιιγο καλύτερα και γιαυτό αρχισα όπως ακριβώς το είπες-να κελαηδάω!!!!!!!
σας φιλώ πολύ πολύ
Σου ευχομαι και εγω τα καλυτερα Μαρια.Οι θετικες σκεψεις των ανθρωπων που μας αγαπουν φερνουν παντα το καλυτερο αποτελεσμα.
Ειρηνη,πολυ ωραια καιευκολη συνταγη.Ευχαριστω που τη μοιραζεσαι και μαλιστα δινεις ευκολη εκδοχη γιατι εδω στον Καναδα δεν υπαρχει περιπτωση να βρω μακαρουνες.Εχω μια φιλη ομως εδω τη Μαρια που ειναι απο Καρπαθο και παντα μου μιλαει για τα καταπληκτικα φαγητα του τοπου σας.Φιλια!!!
@ Vassi, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ. Βρε κοριτσάκια γλυκά με κάνετε και βουρκώνω.
σε φιλώ πολύ πολύ πολύ
Ειρηνάκι μου σε ευχαριστούμε για την νόστιμη συνταγή που μοιράστηκες μαζί μας!
Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσουμε πολλές νοστιμιές από τα χεράκια σου στο μέλλον!!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Φαγητό για καλοφαγάδες που αρέσει σε όλη την οικογένεια,το φτιάχνω συχνά γιατί είναι και εύκολο φυσικά με αγοραστά ζυμαρικά αν και είμαι σίγουρη πως με τα χειροποίητα θα έχει άλλη νοστιμιά!!!
ε λοιπόν, απίστευτο!
αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου να κάνω για το βράδυ.
έχω έτοιμο σπαγγέτι και σκέφτηκα να το ζεστάνω με τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι,χι χι!
φιλάκια!!
Πόπη καλησπέρα. Σ΄ευχαριστώ πολύ. Αν το φτιάξεις θα ήθελα να μάθω πως σου φάνηκε.
Eri, γειά σου. Έχεις δίκιο, Άλλη γεύση.
Gvarvakis, καλησπέρα. Καλό φαί και καλή καρδιά δε λένε;
Vassi, γειά σου. Σ΄ευχαριστώ που εκτιμάς τις νοστιμιές του τόπου μου. Προφανώς με την Μαρία έχουμε γαλουχηθεί στην ίδια κουλτούρα, πολιτιστική και γευστική. Αγαπάμε το νησί μας.
Έλενα, εγώ σ΄ ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες.
Rena, καλησπέρα. Η καλή πρώτη ύλη είναι αυτή που μπορεί ένα απλό φαγητό, να το μετατρέψει σε έδεσμα υψηλών αξιώσεων. Και μιλώ γενικά φυσικά, για όλες τις συνταγές. Να εισαι καλά.
Summertime Blues, γειά σου. Ολοταχώς στην κουζίνα λοιπόν και καλή όρεξη.
Κορίτσια γευστικότατο πιάτο και κυρίως εύκολο για μας που τρέχουμε όλη μέρα. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα αρέσει στο σύζυγο κι έτσι θα φανεί ιδιαίτερα βολικό και συγχρόνως απείρως γευστικό.
Φιλιά πολλά
Eιρηνη μου εγω ειμαι δηλωμενη μακαρονου αρα η συνταγη θα δοκιμαστει αμεσα!!!!!
Φιλακια , καλημερα!!!!!
* τι ακουσα για καρπάθικο μπακλαβά?
ποτε θα τον φτιαξουμε?
πωπω τι είναι αυτό το πιάτο!!!!!!!!!!!!μου τρέχουν τα σάλια!!!!!!!!αχχ τι μου έκανες βραδιάτικα!!πεινάω!!!!!!!!!!!!
Ειρήνη μου όμορφο και εύκολο!
Ειρηνη,τα εφτιαξα πριν μερικες μερες.Ειναι τελεια συνταγη και γινεται σε 15-20 λεπτα.Ευχαριστω πολυ.Περιμενω και αλλες νοστιμιες.
Post a Comment