Wednesday 14 March 2012

Κοτόπουλο τουρλού

Εάν νομίσατε ότι τα πορτοκαλί λαχανικά της φωτογραφίας είναι καρότα, χάσατε!
Είναι γλυκοπατάτες!!
Το σημερινό φαγάκι μας είναι ένα πιάτο που θα σας γοητεύσει με τα αρώματά του αλλά και με τις γεύσεις που συνδυάζει.
Το κοτόπουλο συνδύασα με πατάτες, σελονόριζες και γλυκοπατάτες, αλλά μπορείτε να προσθέσετε κυδώνια, κίτρινη κολοκύθα σε κύβους και όποιο άλλο λαχανικό προτιμάτε.
Το άρωμα έδωσε ο χυμός αλλά και οι φλούδες πορτοκαλιού και μανταρινιού, μπορείτε όμως να προσθέσετε και όποια άλλα εσπεριδοειδή αγαπάτε, όπως νεράντζι, λεμόνι, περγαμόντο.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό και νόστιμο πιάτο.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
1300-1400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο ή στήθος κομμένο σε κυβάκια
5-6 γλυκοπατάτες
5-6 πατάτες
2 μέτριες σελινόριζες
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 πορτοκάλια
2 μανταρίνια
2 κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλιές σκόνη τζίντζερ
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες και τις σελινόριζες (αυτές έχουν έναν μεγαλύτερο κόπο, θέλουν αρκετά κοφτερό μαχαίρι)
Τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε στην γάστρα ή σε σκεπαστό σκεύος το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το προσθέτουμε και αυτό στην γάστρα.
Προσθέτουμε και την φλούδα από το ένα πορτοκάλι, την οποία έχουμε κόψει σε λωρίδες.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τζίντζερ.
Αναμειγνύουμε τον χυμό των πορτοκαλιών, των μανταρινιών και την μουστάρδα και περιχύνουμε με το μείγμα όλα τα υλικά στην γάστρα.
Τα ανακατεύουμε όλα καλά.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε και λίγο νεράκι αν χρειάζεται.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο κοτόπουλο με λαχανικά, περιχύνουμε με μια-δυο κουταλιές από το αρωματισμένο λαδάκι και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο πιάτο.
Καλή επιτυχία!!

Με την πιάτο αυτό, στο οποίο κυριαρχούν τα αρώματα από το πορτοκάλι και το μανταρίνι, και το οποίο περιέχει και φλούδες των εσπεριδοειδών, οι οποίες τρώγονται ακόμα κι αυτές ευχάριστα, συμμετέχω στα Παιχνίδια Κουζίνας και στου Μάρτη το παζάρι, που αυτον τον μήνα έχει τίτλο "Πρωτότυπες Κουζινοδημιουργίες με Λεμόνι ή Πορτοκάλι ή Μανταρίνι ή και τα τρία μαζί"

54 comments:

...irida... said...

καλημεραααα!!!!!χιχι!!χασαμε!χασαμεεεεεεε!!μπραβο!!!πολυ καλη η συνταγη!!καλη επιτυχια!!!

Summertime Blues said...

ηλιάκος.
καλημέρα, φιλιά!

EVAGELIA VRETTOU said...

καλημέρα Έλενα! Πολύ πρωτότυπος ο συνδυασμός! Θα δοκιμαστεί και αυτός! Φιλιά και καλημέρα

Lila Xagorari said...

Τουρλού, τουρλού τρελλαίνομαι για τουρλουυυυυυυύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!

tanyadmin said...

Καλημέρα Έλενα...υπέροχο το τουρλού σου...με τα λαχανικά του και το κρεατάκι του...αχχχ...μοσχομύρισε άνοιξη!!!φιλια πολλαααααααα

Eleni said...

Καλημέρα Ελενάκι μου!!!Υπέροχος συνδυασμός μπράβο, φοβερό χρώμα!!!Έλα και απο το σπιτάκι μου να παραλάβεις ένα νέο βραβείο!!!Φιλιάκια πολλά!!!

Ειρήνη από Πειραιά said...

Έλενα καλημέρα. Ωραία τα χρώματα του φαγητού. Το περγαμόντο, που αναφέρεις στη συνταγή, είναι από τα πιο αγαπημένα μου εσπεριδοειδη. Κάθε χρόνο το φτιάχνω γλυκό του κουταλιού, μέχρι και βάμμα περγαμόντου και σαπούνι μ' αυτό έχω φτιάξει. Το έχω και σε δένδρο στην ταράτσα μου.
Μια και λες ότι προσθέτουμε στο φαγητό φλούδες και χυμό των εσπεριδοειδών, μήπως θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και 1 κ.γλ. από το σιρόπι του περγαμόντου; Έχω γι΄αυτό ρωτώ. Έτσι, να δώσουμε λίγη γλύκα. Όταν το φτιάξω, αρέσει στην κόρη μου πολύ το κοτόπουλο, θα το πασπαλίσω με λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.
Καλοφάγωτο!!!

Effie's Sweet Home Designs said...

ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΣΚΑΣΕΣ!!!!!!!
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΠΟΛΥ.....ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ....ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Selcouth said...

Πολύ πρωτότυπη συνταγή! Πώς βγαίνει γευστικά; Γλυκίζει; Σπάνια φτιάχνω φαγητά με εσπεριδοειδή και δεν μπορώ να φανταστώ πώς βγαίνει! Τις δε γλυκοπατάτες... σκέτες τις έχω δοκιμάσει, σε φαγητό όχι.

Βλέπω συχνά παιχνίδια στο blogspot. Εχθές μου έστειλαν κι εμένα ένα. Όποτε μπορέσεις δες το χώρο μου Έλενα.

Πολλές καλημέρες!

paraxeno pirouni said...

Πολύ ωραία ιδέα, αυτές τις πορτοκαλί γλυκοπατάτες το πιστεύεις ότι δεν τις έχω δοκιμάσει ποτέ?
Θα είναι όντως πολύ ωραίο και με κολοκύθα, και αυτές οι πορτοκαλένιες γεύσεις και τα αρώματα ταιριάζουν και δένουν και με την εποχή!

Η αγαπητή μας Μωβ έχει κάνει θραύση στην κουζινο-blogo-χώρα με τα παιχνίδια της! Άντε να δω πότε θα αξιωθώ κι εγώ να παίξω!
Φιλιά!

Katrina said...

Πρωτοτυπη συνταγη με ομορφα χρωματα!!!!!Καλη επιτυχια Ελενακι!!!!

Ερμιόνη said...

Ίσως το πιο ωραίο και νόστιμο τουρλού που έχω δει ποτέ! Πραγματικά εμπνευσμένο πιάτο!
Μ' αρέσει που είναι φουλ σε άρωμα και φαντάζομαι και σε γεύση!
Πολύ καλή συμμετοχή Ελενάκι, εύγε!!!

eleni said...

Εγώ πάλι θα πω... ότι είναι ΤΟ καλύτερο τουρλού που έχω δει και θα το δοκιμάσω πολύ σύντομα!!!!
Μπράβο!!!!!!!!!!!!!!
Πολλά φιλιά!!!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Μα και δίχως το κοτόπουλο καλό μου φαίνεται!
Η φαντασία σας οργιάζει!
Ελενα δώσε φιλιά στα κορίτσια μας!

Conna said...

Τι έφτιαξες βρε Ελενα ... θεσπέσιο !!!

Να πω την αλήθεια μου ... για καροτάκια πέρασα τις γλυκοπατάτες !!

Φιλάκια

thalassamov said...

Έλενα μου, πεντανόστιμο φαίνεται.
Κι αν και δεν είμαι φίλη της γλυκοπατάτας μάλλον ισορροπεί η γεύση τόσο με τους χυμούς όσο και με τη σελινόριζα!
Τέλειο,ανυπομονώ να το φτιάξω!
πολλά φιλιά

mm_skg said...

Καλημερα Ελενακι! Υπεροχο το πιατο σου τοσο οπτικα οσο και γευστικα! Ο συσδυασμος των υλικων απλα απαιχτος!
Φιλακια!

eleni said...

Έλενα,χρώματα κι αρώματα κυρίαρχα στο πιάτο!
Αυτά τα πρωτότυπα πολύ μου αρέσουν,να αλλάζουμε λιγάκι από τα συνηθισμένα.
Καλή επιτυχία-φιλιά!

mari beika said...

Εγώ τι να πω; με κάλυψαν οι προλαλήσαντες!! το μόνο που θα πω...θεσπέσιο!!
Φιλιά πολλά.

Amali said...

Μμμμμμ τώρα εγώ με τη γνώμη μου θα είμαι σαν την καλαμιά στον κάμπο!!!!
Το μόνο που μπορώ να θαυμάσω είναι τα χρώματα, τα υπόλοιπα τα αφήνω σε εσάς

πολλά φιλιά
από το σκασμένο του μπλογκ

** Μετά τη Μαρία μας που είναι εκτός συναγωνισμού!!!!

Vassi said...

Φαινεται τελειο,Ελενα.Η γλυκοπατατα αρεσει πολυ στο μικρο μου γιο.Την προσθετω συχνα στα φαγητα,ειναι το λαχανικο με τις περισσοτερες βιταμινες(συμφωνα με επιστημονικες ερευνες).Καλη επιτυχια!!!Φιλια!!!

Vassi said...

Ειρηνη,πολυ ωραια ιδεα το σουσαμι πανω στο κοτοπουλο.θα το δοκιμασω σιγουρα.Τρελαινομαι επισης για περγαμοντο!!!

Maria B. said...

τςςςςςςςςς!!!!!!!!! Τι να πω βρε Λενάκι? πόσο φαντασία έχεις στην κουζίνα ????????

Πρέπει να κάνουμε μια ξεχωριστή κατηγορία με τον τίτλο ''η εφανταστη κουζίνα της Ελενας''.

παίρνω το πιάτο μου για δοκιμή !!!!

φιλια πολλά πολλά πολλά

Eri said...

Πολύ ωραία συνταγή Έλενα! Ειναι ότι πρέπει και για μικρά παιδιά!
Φιλιά πολλά!

Ξανθή said...

Καλησπέρα Έλενα, ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι.
Μου έχουν χαρίσει μαι μεγάλη γλυκοπατάτα κι είναι ευκαιρία να την αξιοποιήσω με την ιδέα σου!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ιριδα, είδες που χάσατε?? χα χα χαα!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, αλλά δεν είναι διαγωνισμός, παιχνιδάκι είναι!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Blues, που τον είδες??
Εγώ ακόμη κρυώνω!
Θέλω καλοκαιράκι λέμε!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ευαγγελία μου σε ευχαριστώ πολύ!!
Πως τα πας με την εγκυμοσύνη?? Ολα καλά??
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Λιλούκα μου, πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Τάνια μου Ανοιξη ακούω και άνοιξη δεν βλέπω!
Εναν ήλιο με δόντια βλέπω;-)
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου έρχομαι και σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου έχεις και δέντρο περγαμόντο???
Μα τι είσαι εσύ!!!
Και βέβαια μπορείς να προσθέσεις σιρόπι, όμορφα θα του ταιριάζει!
Και το σουσάμι θα του πηγαίνει πολύ όμορφα!
Το φαγάκι αυτό είναι απίστευτα αρωματικό, και με αυτά που θα προσθέσεις θα γίνει ακόμα πιο σούπερ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι, η σελινόριζα του πηγαίνει απίστευτα, μετάνοιωσα που δεν έβαλα 1-2 ακόμα!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Selcouth μου όχι, δεν γλυκίζει καθόλου!
Και μάλιστα αυτές οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες είναι πολύ λιγότερο γλυκές από τις άσπρες.
Είναι ένα φαγάκι πολύ, αλλά πολύ αρωματικό, αλλά όχι ιδιαίτερα γλυκό!
Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Dark Chef είναι πολύ καλές αυτές οι πορτοκαλί!
Να σου πω την αλήθεια, εμένα μου αρέσουν περισσότερο από τις άσπρες!
Αξίζει να τις δοκιμάσεις!!!
Εννοείται περιμένω να δω και την δική σου συμμετοχή στα Παιχνίδια Κουζίνας!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατρινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιόνη μου σε ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να αρέσει η συμμετοχή μου!
Το φαγάκι γίνεται απίστευτα αρωματικό, είναι και αρκετά υγιεινό, αλλά σε προσιαθέτει και ευχάριστα οπτικά!
Μου είπαν ότι πολύ τους άρεσε!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου να το δοκιμάσεις, γίνεται πολύ νόστιμο!
Το ονόμασα τουρλού, γιατί με την μάνα του και τον πατέρα του που έβαλα μέσα, δεν ήξερα πως αλλιώς να το πω χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Αντιγονάκι μου και δίχως κοτόπουλο τέλειο γίνεται!
Κάνω και σκέτα τα λαχανικά πολλές φορές, είναι απόλαυση!
Το κοτόπουλο μπαίνει για να μην έχω γκρίνιες από τον δύσκολο γιο, τι να κάνω η έρμη μάνα??
Φιλιά πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Conna μου γι αυτό το διευκρίνησα, γιατί κι εγώ όταν είδα την φωτογραφία είπα "μα εγώ καρότα δεν έβαλα" χα χα χαα!!!
Γλυκοπατάτες είναι, που πήγαιναν πολύ όμορφα στο φαγάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μωβούλα μου αν δεν σου αρέσουν οι γλυκοπατάτες μην τις βάλεις!
Εμείς τις αγαπάμε πολύ, γι αυτό τις βάζω!
Δοκίμασες τις πορτοκαλί!!!
Τις βρήκα ακόμη καλύτερες από τις άσπρες!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαρινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια, καλό σου απόγεμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου ήταν πραγματικά ένα διαφορετικό πιάτο!
Να σου πω την αλήθεια κατά καιρούς επινοώ διάφορα για να τρώει ο μεγάλος μου και κανένα λαχανικό μαζί με το κρέας!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου, να σαι καλά!
Πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα ναι, είσαι μια παραφωνία και μάλιστα μια σκασμένη παραφωνία χα χα χααα!!!!
Μα βρε σκασμένο ούτε τα λαχανικά δεν τρως???
Δεν θα σε πρήξει ο γιόκας σου?? Θα σε πρήξει!!!
Αν και οι σκασμένες μανούλες συνήθως έχουν βολικά παιδάκια!!!!
Φιλιά Αμαλίτσα!

ΕΛΕΝΑ said...

Vassi μου καλά κάνεις και τις προσθέτεις, κι εμείς τις αγαπάμε πολύ τις γλυκοπατάτες!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου, μην με κάνεις βρε να πάω να ξεπαρκάρω το καλάμι μου! χα χα χααα!!!
Φιλεναδίτσα σε ευχαριστώ πολύ, με αγαπάς γι αυτό τα λες αυτά, δεν τα αξίζω!
Πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερη μου κι εγώ θεωρώ ότι είναι ένα πολύ υγιεινό πιάτο!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ξανθή μου το ξέρεις ότι αυτές τις συμμετοχές τις απολαμβάνω πολύ!!
Φιλιά!

Anonymous said...

φοβερη πρόταση.....παρα πολύ καλή..να σαι καλά

ΕΛΕΝΑ said...

Παναγιώτη μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!

thumbelina said...

γεια σου ελενα μου..τι πρωτοτυπη συνταγη ειναι αυτη!!!!!!!!!!!!!
τι ομορφα χρωματα και αρωματα.....με βαζεις σε πειρασμο να τολμησω να το φτιαξω.....φιλια!!!!!!

Tante Kiki said...

Καλησπέρα Έλενα!! Τί υπέροχη και πρωτότυπη συνταγή είναι αυτή;;; Λατρεύω τα εσπεριδοειδή και ο συνδυασμός με γλυκοπατάτες φαίνεται μοναδικά αρωματικός και πρέπει να έχει εκείνη την απίστευτη γλυκόξινη γεύση που λατρεύω!!! Μια μερίδα θα έτρωγα ευχαρίστως. Γεια στα χεράκια σου!!! Πολλά φιλιά!

Thanos Zervakis said...

Ελενά μου σε ευχαριστώ πολλή αχχχ καλοκαιράκι πότε..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...