Wednesday 28 March 2012

Μαγιονέζα νηστίσιμη (χωρίς αυγά)

Η «κανονική» μαγιονέζα ως γνωστόν θέλει αυγά!
Και μάλιστα θέλει φρέσκα αυγά, δεδομένου ότι προστίθενται ωμά κατά την παρασκευή της.
Αν πετύχω φρέσκα αυγουλάκια μια μαγιονέζα θα την φτιάξω, δεδομένου ότι άλλη νοστιμιά έχει η σπιτική.
Εδώ και χρόνια όμως έχω βρει μια συνταγή για μαγιονέζα χωρίς αυγά, που δεν υστερεί σε τίποτα από νοστιμιά, χώρια που στους γιους μου αρέσει περισσότερο γιατί λένε η γεύση της τους θυμίζει μια σάλτσα για πατάτες, που βρίσκουν μόνο στα McDonald’s.
Η μαγιονέζα αυτή αντί για αυγά έχει κρέμα γάλακτος, εγώ την έκανα τελείως νηστίσιμη αυτή τη φορά, βάζοντας φυτική κρέμα γάλακτος.
Η παρασκευή της είναι απλή, απλούστατη!!
Χρειαζόμαστε:
300 ml φυτική κρέμα γάλακτος (κρετόρε)
300 ml ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι αλάτι
1,5 κουταλιά μουστάρδα δυνατή
Τι κάνουμε:
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι, και τα χτυπάμε να γίνουν αλοιφή.
Αρχίζουμε σταδιακά να προσθέτουμε το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, κι αν θέλουμε λίγο ακόμη προσθέτουμε και ξαναχτυπάμε.
Η μαγιονέζα μας είναι έτοιμη!!
Την βάζουμε σε γυάλινα βαζάκια και την φυλάμε στο ψυγείο, το πολύ για μια βδομάδα (οι σπιτικές μαγιονέζες δεν έχουν ως γνωστόν μεγάλη διάρκεια ζωής, πρέπει να καταναλώνονται σε διάστημα 5-7 ημερών από την ημερομηνία που τις φτιάξαμε)
Παρατήρηση:
Η μαγιονέζα αυτή καμιά φορά, όσο μένει στο ψυγείο, μπορεί να γίνει «βουτυράτη», σε τέτοια περίπτωση λίγο πριν την χρησιμοποιήσετε, της προσθέτετε λίγο ηλιέλαιο και την ανακατεύετε καλά με κυκλικές κινήσεις.
Έτσι αποκτά και πάλι την «κρεμώδη» υφή της.
Που και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε:
Αν νηστεύετε….
- είναι η τέλεια sauce για να βουτήξετε απολαυστικά τηγανιτές πατατούλες
- ψήστε πατάτες με την φλούδα και γεμίστε τες με μαγιονέζα και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- νοστιμίστε όλες τις πράσινες σαλάτες σας
- φτιάξτε νόστιμες πατατοσαλάτες με ψιλοκομμένο φρέσκο και ξερό κρεμμυδάκι, αγγουράκια πίκλες, λίγο μαϊντανό και καλύψτε τες με μαγιονέζα
- προσθέστε λίγο κέτσαπ και ελάχιστο κονιάκ και φτιάξτε μια κοκτέιλ sauce για τα θαλασσινά σας
- ταιριάζει υπέροχα σε κρύες μακαρονοσαλάτες ή ρυζοσαλάτες ανάμεικτες με διάφορα βραστά λαχανικά
- συνοδεύει γευστικά και τα τηγανιτά καλαμαράκια
Είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να σκεφτείτε ένα σωρό τρόπους για να αξιοποιήσετε την νόστιμη αυτή μαγιονέζα και να δώσετε γεύση και νοστιμιά στις μέρες της νηστείας.
Αν πάλι δεν νηστεύετε….
..... μπορείτε εκτός από τα παραπάνω να την χρησιμοποιήσετε σε πολλές σαλάτες (κοτοσαλάτες, ρώσσικες κλπ) , σε σάντουιτς αλλά και να συνοδεύσετε το ψαράκι ή το κοτόπουλό σας!
Δοκιμάστε την ακόμα παρέα με chicken nuggets ……. σούπερ!!!
Οπως και να την δοκιμάσετε, πιστεύω θα σας καταπλήξει!
Καλή επιτυχία!!

69 comments:

tanyadmin said...

καλημεραααα...άκρως ενδιαφέρουσα η συνταγή αυτή...τη δοκιμάζω άμεσααα!!!

...irida... said...

kαλημεραααααααα!ευχαριστουμε !υπεροχηηηη!!!

Vita said...

Έχω κόψει εδώ και χρόνια τα ωμά αυγά, οπότε η σαλτσούλα σου Έλενα καταγράφεται και για εποχές μη νηστείας!

Stella's Κουζινομπερδέματα said...

Όντως η τέλεια σαλτσούλα.
Και αφού εγκρίνουν τα παιδάκια σου, θα την φτιάξω σίγουρα για τα δικά μου.
Την καλημέρα μου.

paraxeno pirouni said...

Λοιπόν, επειδή η κανονική μαγιονέζα (με αβγά) δε μου αρέσει καθόλου και επειδή αυτή τη φυτική κρέμα γάλακτος δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, από περιέργεια θα ήθελα να δοκιμάσω αυτή την εκδοχή μαγιονέζας!

Αυτή η φυτική κρέμα - κρετόρε είναι ένα μεταλλικό κουτί στο Σ/Μ που μοιάζει με γάλα εβαπορέ?

Lila Xagorari said...

Λενάκι μου είναι απίθανη η σαλτσούλα σου! Δυστυχώς η Κρετόρε που βρίσκω εδώ είναι γλυκιά, άγλυκη δεν έχω δει.

Effie's Sweet Home Designs said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Ελενα καλή σου μέρα!
Δεν είναι η συνταγές που δίνεις αλλά και πόσοι τρόποι να τις χρησιμοποιούμε!
Γηράσκω αεί διδασκόμενη!
Πολλά πολλά φιλιά!

Μη ξεχνάς και στα τα κορίτσια μας!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Τάνια μου!!
Αξίζει πιστεύω να την δοκιμάσεις, μπορείς να την αξιοποιήσεις με πολλούς τρόπους!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Ιριδάκι!
Σε ευχαριστώ:))

ΕΛΕΝΑ said...

Vita μου κι εγώ τα ωμά αυγά τα φοβάμαι λίγο (έως πολύ θα λεγα) γιατί την έχει πατήσει ο γιος μου!
Αυτή η μαγιονέζα πάντως δεν έχει κανένα φόβο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Στελίτσα τους αρέσει πολύ!
Αν έχεις δοκιμάσει την sour cream των McDonald's, είναι σχεδόν παρόμοιες στην γεύση.
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σκοτεινούλα, όχι!
Η φυτική κρέμα γάλακτος δεν είναι σε μεταλλικό κουτί, αυτό που λες πρέπει να είναι η morfat, που είναι φυτική σαντιγί.
Την φυτική κρέμα γάλακτος θα την βρεις στα ψυγεία, εκεί που είναι και οι κανονικές κρέμες γάλακτος.
Συνήθως είναι σε ένα πράσινο χάρτινο κουτί.
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Λιλάκι το ξέρω, κάποιες έχουν ζάχαρη.
Ομως πιστεύω δεν θα υπάρχει πρόβλημα, γιατί όταν στην μαγιονέζα αυτή χρησιμοποιώ κανονική κρέμα γάλακτος, βάζω και λίγη ζάχαρη.
Αν δεν νηστεύεις, φτιάξτην με κανονική κρέμα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Εφάκι!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αντιγονάκι μου είμαι σίγουρη ότι εσείς έχετε όλοι πολύ περισσότερες ιδέες, εγώ απλά μερικές προτάσεις έκανα;-)
Σε φιλώ πολύ!

Magia da Inês said...

Receita fácil.
Adorei as dicas de como usar a maionese.
Boa quarta-feira cheia de coisas boas: saúde, paz e muitas alegrias.
Beijinhos.
Brasil

¸.•✿⊱╮
(✿◠‿◠)
¸.•°`♥✿⊱╮

ΕΛΕΝΑ said...

Ηolla Magia!
This is a very easy recipe and a very tasty too!
Have a nice day:)

ElenaG said...

καλημέρα...Αχ που ήσουνα προχθές!!! είχα τραπέζι...αγόρασα έτοιμη νηστίσιμη! :-(

Helen Gr said...

Μπράβο Έλενα, αξαιρετική πρόταση! Πριν χρόνια διάβασα τι περιέχει ή τι δεν λένε ότι περιέχει η έτοιμη μαγιονέζα δεν τη χρησιμοποιώ αλλά ούτε μου αρέσει. Τα ωμά αυγά δεν τα χρησιμοποιώ, τα φοβάμαι.

Ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια και μια υπέροχη μέρα!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ελενάκι!! Σωτήρια πραγματικά η συνταγή σου! Αποφεύγω τη μαγιονέζα ακριβώς λόγω των ωμών αυγών που περιέχει, οπότε αρκετές συνταγές έχουν κοπεί από την κουζίνα μου! Τούτη δω η μαγιονέζα είναι υπέροχη όμως και θα δοκιμαστεί!
Μ' αρέσουν πολύ και οι προτάσεις σου σχετικά με το πώς μπορούμε να την "εκμεταλλευτούμε"!!
Φιλάκια πολλά, καλή συνέχεια!

Ειρήνη Ε. said...

Καλημέρα Έλενα. Ιδανική συνταγή για όσους έχουν χοληστερίνη αλλά αγαπούν τις λιχουδιές, για όσους δεν θέλουν τα ωμά αυγά, για όσους νηστεύουν. Φυσικά όχι μόνο για αυτούς, αλλά και για μας που ζητάμε μια εναλλακτική πρόταση. Θα την έχω υπ' όψιν μου για το ψητό ψάρι που τρώμε, σύμφωνα με το έθιμο των Βαίων.

Selcouth said...

Αααα! Τέλεια! Μ'αρέσει η μαγιονέζα. Δεν νομίζω ότι θα προλάβει να μείνει μια εβδομάδα στο ψυγείο...!!!!

Πολύ ωραία η συνταγή! Να είσαι καλά Έλενά μου! Πολλά φιλιά!

eleni said...

Τέλεια συνταγή! Μπράβο!!!!!
Φιλιά!!!!!!!!!!!!

Maria B. said...

Ελενάκι μου γλυκό, εγώ ξέρεις ότι ΔΕΝ τα πάω καλά με τα αλοιφοειδή, οπότε παίρνω την μεριδούλα μου για τον Φώτη !!! οφείλω όμως να ομολογήσω οτι η παρουσίασή της είναι ΤΕΛΕΙΑ και θεωρώ ότι είναι πολύ καλή λύση αυτή η συνταγή που δεν έχει ωμά αυγά !!!!!

γεια στα χεράκια σου μικρούλι !!!

καλό μεσημέρι

Maria B. said...

@ Αντιγονάκι μου γλυκό - σμαααατς σμουτςςςςςςςςςς΄. πολλά πολλά φιλάκια στα όμορφα μαγουλάκια σου !!!!

Vasia b. said...

Ελενάκι μου εξαιρετική η νηστίσιμη μαγιονέζα σου!!!
Νομίζω ότι θα την καθιερώσω έτσι νηστίσιμη...είναι σαφώς καλύτερη για λόγους υγείας!!!!!!
Και επειδή τα αλοιφοειδή όπως τα λέει η Μαρία μας, εμάς μας αρέσουν θα φτιαχτεί άμεσα!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Πρώτη φορά το ακούω θα το δοκιμάσω για τη κόρη μου που νηστεύει..

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Πολύ ωραία η μαγιονέζα σου!!! Οπωσδήποτε θα την δοκιμάσω!

Eri said...

Και εγώ δεν ειμαι τοσο φίλη με την μαγιονέζα αλλά φαινεται λαχταριστή!
καλό απόγευμα!

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος said...

Τσουπ! να μαι κι εγώ!! με πεθύμησες? εγώ πολύ! πολύ ενδιαφέρουσα η μαγιονέζα σου, θα τη δοκιμάσω!! φιλάκια πολλά πολλά πολλά!

Anonymous said...

Ελενα σε αυτη τη σαρακοστη δεν εχω παραπονο με γεμισες νηστισιμες και απο οτι φαινεται τελειες συνταγες πολλα πολλα φιλια.Ποπη

ΕΛΕΝΑ said...

Elena G. κυκλοφορεί νηστίσιμη και στο εμπόριο??
Δεν το ήξερα!
Ομως είναι πανεύκολο να φτιάξεις μια σπιτική αν νηστεύεις!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου κι εγώ τα φοβάμαι, γιατί την έχουμε πατήσει και ξέρω!
Οσο για τις έτοιμες μαγιονέζες, μπορώ να φανταστώ τι περιέχουν.
Φιλάκια, καλό απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιονάκι μου είναι πολύ πιο νόστιμη πιστεύω από τις μαγιονέζες του εμπορίου και σίγουρα πιο αγνή.
Εδωσα και διάφορες προτάσεις για όσους ενδιαφέρονται, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε πολύ περισσότερες για να την αξιοποιήσουμε!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι και με κανονική κρέμα που την φτιάχνω όταν δεν νηστεύουμε, μου αρέσει πολύ περισσότερο από τις μαγιονέζες του εμπορίου.
Δοκίμασέ την, πιστεύω θα σου αρέσει πολύ!
Των Βαϊων καλά να μαστε, το ψαράκι με μαγιονέζα θα το τιμήσουμε!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Selcouth πραγματικά δεν προλαβαίνει χα χα χαα!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου ευτυχώς που ο Φώτης έχει εμένα για καμιά αλοιφούλα χα χα χαα!!!!
Και την Βάσια βεβαίως!!
Σ' ευχαριστώ φιλεναδίτσα!
Πολλά φιλιά!

Tante Kiki said...

Καλησπέρα Έλενά μου...υπέροχη η μαγιονέζα και πολύ πιο υγιεινή απ' αυτή με τα αβγά. Μια παρόμοια συνταγή δοκίμασα κι εγώ εδώ κι έναν μήνα αλλά δεν ξέρω γιατί ...δεν μου βγήκε!!!! Μου έγινε νερουλή αλλά θα ξαναπροσπαθήσω με τις οδηγίες σου!!! Πολλά πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι μου αυτό της έλεγα, μα ούτε τα αλοιφοειδή της αρέσουν??
Τι θα κάνουμε με τα σκασμένα της παρέας??
Ενώ είδες τι βολικές είμαστε εμείς??
Και τι καλά κορίτσια??
Φιλιά πολλά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αχτιδούλα μου να ην φτιάξεις της κορούλας, γίνεται πολύ πολύ νόστιμη!
Φιλάκια!

Tante Kiki said...

Ουπσσσσσσσ! Μόλις συνειδητοποίησα γιατί... εκείνη είχε γάλα κι όχι κρέμα γάλακτος!!!!!!!!!!!!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασούλα μου να την δοκιμάσεις, γίνεται πολύ καλή!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερη μου είναι πιο νόστιμη από τις μαγιονέζες που κυκλοφορούν πιστεύω!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Pelaaaaaaaaa!!!
Οτι ετοιμαζόμουν να στείλω την Νικολούλη να σε αναζητήσει χα χα χαα!!!!
Εννοείται μας έλειψες πολύ!!!
Ολα καλά??
Φιλάκιαααα!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ποπάκι μου και ακόμα έχουμε κι άλλες πολλές πολλές νηστίσμες και νόστιμες συνταγούλες!!
Για να μην μας παραπονιέσαι και μας στεναχωριέσαι!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου απαντάω και στα 2 σχόλιά σου!!
Αυτή η μαγιονέα γίνεται και με αδιάλυτο εβαπορέ, αλλά παγωμένο, από το ψυγείο ή την κατάψυξη.
Αρα μάλλον το γάλα δεν ήταν εβαπορέ.
Με την κρέμα γάλακτος όχι μόνο δεν γίνεται νερουλή, αλλά όπως γράφω στην συνταγή κάποιες φορές σφίγγει τόσο, που πριν την χρησιμοποιήσουμε την αραιώνουμε με λίγο (αλλά πολύ λίγο) ελαφρύ λάδι.
Δοκίμασέ την έτσι να δεις τι νόστιμη γίνεται!
Πολλά φιλιά!

Pansofix said...

Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα...πραγματικά θα την κρατήσω για να τη δοκιμάσω!!!

Rena said...

Μ' αρέσει πολύ η μαγιονέζα αλλά μερικές φορές με ενοχλεί η μυρωδιά του αυγού.Μ' αυτή τη συνταγή το σίγουρο είναι ότι θα αποφύγω την αυγουλίλα,Ελενα είσαι θησαυρός!!!!

mia said...

Kαλησπέρα Έλενα ...ωραία ιδέα για κάποια φαγητά που δεν πάνε κάτω...χαχα φιλάκια

ΕΛΕΝΑ said...

Pansofix είναι μια μαγιονέζα εύκολη και απίστευτα νόστιμη!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι μου δεν έχει καμιά μυρωδιά αυγού, γιατί απλούστατα δεν έχει κανένα αυγό χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Mia μου γλυκιά, από ιδέες δόξα τω Θεώ, όρεξη να χουμε που δυστυχώς δεν μας λείπει!
Φιλιά πολλά!

Anonymous said...

Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε! Εγώ την κάνω με αυγό.
Έχεις βραβειάκι από μένα!
http://beautystr.blogspot.com/p/awards-tag.html
Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Beauty str σε ευχαριστούμε πολύ για το βραβειάκι!
Φιλιά, καλό βράδυ!

Ζουζού said...

Μπράβο Ελενα μια ακόμη υπέροχη συνταγή γειά στα χεράκια σου!

mari beika said...

Τέλεια!! θα την χρησιμοποιήσω οπωσδήποτε!! οπουδήποτε κι αν μπει θα δώσει παραπάνω νοστιμιά.
Φιλάκια πολλά.

Μarion, said...

οπως λές τα αυγά πρέπει να είναι πολύ φρέσκα, οπότε θα προτιμήσω αυτή την εκδοχή της μαγιονέζας.
Κι αν κρίνω από την φωτογραφία η υφή της είναι φανταστική.

Φιλιά

Μarion, said...

οπως λές τα αυγά πρέπει να είναι πολύ φρέσκα, οπότε θα προτιμήσω αυτή την εκδοχή της μαγιονέζας.
Κι αν κρίνω από την φωτογραφία η υφή της είναι φανταστική.

Φιλιά

Anonymous said...

Την έφτιαξα και είναι..σούύύπερρ!

ΕΛΕΝΑ said...

Ζουζού μου σε ευχαριστώ πολύ!!!!
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαρί μου δίνει νοστιμιά σε ένα σωρό φαγητά, γι αυτό έβαλα και τις προτάσεις!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μarion δοκίμασέ την!
Η υφή της είναι φανταστική.
Στο ψυγείο όπως λέω και στην ανάρτηση συνήθως "παγώνει", αλλά μόλις την ξαναχτυπήσεις λίγο, γίνεται και πάλι κρεμώδης!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Χρυσούλα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
Φιλάκια!

mikaryatis said...

Εγώ την έκανα με κρέμα σόγιας και έγινε πολύ καλή. Ευχαριστώ για την πρωτότυπη ιδέα!

ΕΛΕΝΑ said...

Milaryatis χαίρομαι που την ευχαριστήθηκες!
Καλό απόγευμα!

μαράκι said...

θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που μοιράζεσαι με τις απανταχού ελληνίδες νοικοκυρές-τέτοιες συνταγές. Τυχαία βρήκα το blog σου & έχω γίνει καθημερινή επισκέπτρια. Η μαγιονέζα είναι άπαιχτη!!! τρώγεται ανετότατα & αρτήσιμες περιόδους. Αλεύρωσα ελαφρά φιλέτο πέρκας, το άλειψα με μαγιονέζα & το πέρασα από φρυγανιά τριμμένη. Το έβαλα σε ταψάκι με λαδόκολλα, έριξα ελάχιστο λάδι & έψησα στο φούρνο. Το συνόδεψα με την υπόλοιπη μαγιονέζα & πατατούλες φούρνου. Νόοοστιμο ήταν!!! Γι άλλη μια φορά σ΄ ευχαριστώ.

ΕΛΕΝΑ said...

Χαίρομαι πάρα πολύ Μαράκι που την ευχαριστήθηκες την μαγιονέζα.
Το φαγάκι που έφτιαξες ακούγεται πεντανόστιμο και θέλω να το φτιάξω κάποια στιγμή!!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Καλό βράδυ, καλό Σαββατοκύριακο!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...