Tuesday, 12 June 2012

Αμπελοβλάσταρα τουρσί

Πριν λίγες μέρες επέστρεψε ο άνδρας μου από το χωριό και έφερε μαζί του ένα μεγάλο δεμάτι φρέσκες κληματσίδες, από την κληματαριά μας στον κήπο.
Τα βλαστάρια ήταν πολύ τρυφερά, τόσο που μπορούσαν να φαγωθούν και άβραστα με λίγο λεμόνι και λάδι, σαν σαλάτα φρέσκια.
Έχουν μια ωραία, ξινούτσικη γεύση.
Επειδή ήταν αρκετά, αποφάσισα να τα φτιάξω τουρσί.
Αφαίρεσα τα φύλλα και τα κράτησα για ντολμαδάκια.
Έγιναν ένα βάζο του κιλού αμπελοβλάσταρα τουρσί και η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι γι' αυτήν την ποσότητα.
Εσείς θα προσαρμόσετε τις αναλογίες των υλικών, ανάλογα με την ποσότητα των αμπελοβλάσταρων που έχετε.
Πάμε να σας πω πως θα τα φτιάξουμε!Υλικά για ένα βάζο του κιλού
αμπελοβλάσταρα φρέσκα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο σε φέτες
2 μικρές καυτερές πιπερίτσες peperoncino, ή 1/3 κουταλάκι μπούκοβο χονδροτριμμένο, όχι σκόνη.
1,5 κουταλιά αλάτι
4 κουταλιές ξύδι
νερό
λίγο ελαιόλαδο
Για το βράσιμο.
νερό και μισό φλιτζανάκι ξύδι
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα αμπελοβλάσταρα από το σκληρό μέρος του κοτσανιού, δηλαδή στο σημείο που όταν το λυγίζουμε κόβεται το κοτσάνι μόνο του και τα πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό μέχρι την μέση και ρίχνουμε μέσα το μισό φλιτζανάκι ξύδι.
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε μέσα τα αμπελοβλάσταρα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12΄-15΄ και να μαλακώσουν.
Προσοχή, δεν θέλουμε να λιώσουν!!
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα αμπελοβλάσταρα από το νερό και γεμίζουμε το βάζο μέχρι τη μέση.
Βάζουμε από πάνω 1-2 φέτες από το σκόρδο και τη μία πιπερίτσα ή την μισή ποσότητα από το μπούκοβο.
Γεμίζουμε το βάζο με τα υπόλοιπα βλαστάρια και βάζουμε το υπόλοιπο σκόρδο και την άλλη πιπερίτσα ή την υπόλοιπη ποσότητα του μπούκοβου.
Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και το ξύδι.
Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται να καλυφθούν καλά τα βλαστάρια. Προσθέτουμε τέλος λίγο ελαιόλαδο και καλύπτουμε το νερό.
Κλείνουμε πολύ καλά το βάζο και το ανακινούμε δυνατά, να διαλυθεί το αλάτι.
Το αφήνουμε σε σκοτεινό, δροσερό μέρος ή στο ψυγείο, για τουλάχιστον δέκα πέντε ημέρες.
Τα αμπελοβλάσταρα σερβίρονται ως μεζές με λαδάκι, ρίγανη ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας, μέσα σε σαλάτες, ή όπως αλλιώς τα προτιμάμε.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.

46 comments:

Λίλα said...

Τι ωραία ιδέα....τρέχω στον κήπο να δω τα δικά μου αν είναι ακόμη τρυφερά!

grEAT said...

θα με κανεις να παω σαββατοκυριακο στα περιχωρα της παβιας που ειναι ολο αμπελωνες!!!! )

καλη σου μερα

ειρηνη

ΕΛΕΝΗ said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!Πολύ νόστιμα πρέπει να είναι, μπράβο ωραία ιδέα!!!
Φιλιά πολλά!!!

Effie's Sweet Home Designs said...

ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑ...
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!!
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!

tanyadmin said...

καλημεραααααααααα..τί ωραία ιδέα μας έδοσες...ούτε που το είχα σκεφτεί ότι τρώγονται έτσι....

ΕΛΕΝΑ said...

Φοβερό μεζεδάκι, είτε σκέτο είτε μέσα στην σαλάτα μας στην οποία θα δίνει έξτρα γεύση και νοστιμιά!!!
Λατρεύω τέτοιου είδους τουρσάκια!!
Καλή σου μέρα Ειρήνη μου, φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, η κληματαριά μας στο χωριό, πετάει βλαστάρια ακόμα και τον Αύγουστο, οπότε μην αγχώνεσαι!! Έχεις χρόνο να φτιάξεις το ωραίο τουρσάκι με τα αμπελοβλάσταρα!!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Ειρήνη, μια βόλτα στους όμορφους αμπελώνες της Παβία, θα σε εφοδιάσει με φρέσκα, νόστιμα αμπελοβλάσταρα. Θα φτιάξεις καταπληκτικό τουρσάκι. Καλή επιτυχία.
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, είναι νόστιμος μεζές που τον φτιάχνουμε στην οικογένεια, ειδικά η θεία μου, χρόνια, γιατί υπήρχαν τα κρασάμπελα. Εγώ προμηθεύομαι τα δικά μου αμπελοβλάσταρα, από το χωριό του πεθερού μου. Θαυμάσιος μεζές!! Θα ενθουσιαστείς!!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, είναι ένα ιδιαίτερο τουρσί, πεντανόστιμο!!!
Ταιριάζει και με κρασάκι και με ούζο ή τσίπουρο!! Και για μπύρες δεν θα έλεγα όχι. Αλλά σε αυτά είναι ειδική η Dark Chef, για να μας διαφωτίσει.
Αν μπορείς να βρείς αμπελοβλάσταρα δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς!!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Τάνια, τρώγονται και συντηρημένα με αυτόν τον τρόπο. Έτσι μπορούμε να έχουμε και τον χειμώνα αυτόν τον ωραίο μεζέ στο ντουλαπι μας, να τον απολαμβάνουμε όπως μας αρέσει.
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, η νοστιμιά των αμπελοβλάσταρων είναι φανταστική και ιδιαίτερη. Αρκετοί δεν γνωρίζουν την χρήση τους στην κουζίνα, παρότι θεωρείται παραδοσιακός μεζές. Στις σαλάτες δε, δίνει φοβερή γεύση.
Προτιμώ να τα αφήσω να ωριμάσουν στην ξυδάλμη 20-30 μέρες στο βάζο, πριν το ανοίξω. Έτσι τα αρώματα αναμιγνύονται και αναδεικνύονται καλύτερα μέσα στο τουρσί.
Καταπληκτικό τουρσάκι.
Καλό μεσημέρι.

eleni said...

Ειρήνη,είδα και στην Κική παρόμοια συνταγή-στο φόρτε τους τα αμπελοβλάσταρα.
Είπα να κόψω,τα δικά μου ήταν λίγα και τα κλωνάρια από το γείτονα δεν τα πρόλαβα,τα ράντισε.
Θυμάμαι μικρά,που τα τρώγαμε ωμά και μας άρεσε η ξινή γεύση τους.
Φιλιά!

Vasia b. said...

Τουρσάκι με αμπελοβλάσταρα δεν έχω φτιάξει αλλά και δεν έχω δοκιμάσει!!!
Χρησιμοποιώ πολύ το τουρσάκι της κάπαρης το οποίο και λατρεύω!!!!
Επειδή τα τουρσάκια μας αρέσουν πολύ θα το φτιάξω και αυτό με την πρώτη ευκαιρία!!!!
Ωραία η ιδέα σου Ειρήνη μου!!!
Καλό σου μεσημέρι!!!!

Ειρήνη Ε. said...

eleni, δεν είναι πολύ ωραία και φρέσκα; Μου αρέσει να τα μασουλάω!! Εχω δει την ανάρτηση της Κικής, είναι στην εποχή τους ακόμα τα βλαστάρια. Άλλωστε εμείς που τα γνωρίζουμε, σπεύδουμε να τα φτιάξουμε για να έχουμε προμήθειες το χειμώνα για τα μεζεδάκια μας!!! Χαχαχα!!!
Αν βρεις αράντιστα μόνο, να φτιάξεις, όχι ραντισμένα. Τα λίγα βλασταράκια που έχεις, βράσε τα και ρίξε πάνω, λιγο ξυδάκι ή λεμονάκι, λίγο ελαιόλαδο και αν σου αρέσει λίγο καυτερό πιπέρι. Τέλεια σαλατούλα!!
Καλό σου μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Vassia, αν υπάρχει κληματαριά στο εξοχικό και έχει φρέσκα βλασταράκια, δοκίμασέ τα. Όχι μόνο σαν τουρσί, αλλά και σαν σαλατούλα όπως λέω στην eleni, πιο πάνω ή βάλε τα μέσα σε άλλη σαλάτα σε συνδυασμό και με την κάπαρη αν θέλεις. Είναι απίθανα.
Καλό μεσημέρι να έχουμε.

SpIrToKoYto said...

λοιπόν αν σου πω οτι κι εμένα μ' αρέσει να τα μασουλάω...???
αλλά και το τουρσί σου είναι όνειρο...
εγώ ένα κληματάκι έχω στη βεράντα,αλλά το λυπάμαι να το ξεγυμνώσω το μικρούλι μου...
( θα πάω να κλέψω από της Λίλας )
φιλιά και μας άνοιξες την όρεξη να ξέρεις...-:))

Ερμιόνη said...

Πολύ πρωτότυπη ιδέα! Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο! Ωραιότατα τα αξιοποίησες τα βλασταράκια Ειρήνη μου!
Φιλιά!

simonmad said...

Λαχταριστό μεζεδάκι, κι όταν είναι από κήπο Ειρήνη μου, ακόμα καλύτερα! Το μόνο που δεν μου αρέσει στο τουρσί, είναι ότι σχεδόν όλες οι συνταγές έχουν σκόρδο. Έχω ένα θέμα με τη μυρωδιά του...

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αμπελοβλασταρα! Του άντρα μου του αρέσουν τα τουρσια οπότε θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή!

Μαριλένα said...

άσε Ειρήνη, άσε.. πριν κάνα μήνα, έφτιαξα ένα τουρσί, το οποίο το "εγχείρησα" ήτοι τ' άλλαξα όπως μου 'ρθε κι έκανα μια λύσσα!! να τρως και να θες να δαγκάσεις τον απέναντι!!!

ε, πέρασε ο μήνας, άνοιξα το βάζο, εγώ δεν δοκίμασα καθότι διαβητική από πέρσυ, παίρνω τις προφυλαξεις μου, το 'βαλα όμως στον Χ. με καμάρι: φάε!!
έβαλε λίγο ο άνθρωπος στο στόμα του κόντεψε να πνιγεί κι ήπιε ένα λαγήνι νερό..

τώρα, σκέφτομαι να το βράσω με ρύζι και να του το σερβίρω, μπας και σπάσει η αρμύρα..

το δικό σου πάντως φαίνεται, τέλειοοοο!!

Νίκη said...

Να ένας πρωτότυπος μεζές που δεν έχω δοκιμάσει ποτε! Όλα τα τουρσιά μου αρέσουν και τα δυο τελευταία χρόνια έχω φτιάξει πιπερίτσες τουρσί και ανάμεικτα λαχανικά. Μάλλον ήρθε η ωρα για μια ακόμα δοκιμη!
Καλό απόγευμα Ειρήνη μου!

Στέλλας Κουζινομπερδέματα said...

Να τα τρως κατευθείαν από το βαζάκι!!!

Ειρήνη Ε. said...

Βιβή, πήγαινε καλύτερα στης Λίλας. Μην το κουρέψεις το καημένο και κατσιάσει, σαν κάτι κουρέματα που έχουν γίνει τελευταία!!!
Είδες τα αμπελοβλάσταρα, πως ανοίγουν την όρεξη;; Αν και θα προτιμούσα όχι την δική μου γιατί από τότε που έμπλεξα με κάτι καλές παρέες, ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε, βουλιάζουν τα μάρμαρα και μένουν τα αποτυπώματα από τις πατούσες μου!!! Χιχιχιχί!!
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, και όμως είναι από τους παραδοσιακούς μεζέδες, που τους θυμάμαι από την μητέρα και τις θείες μου!! Είναι πολύ νόστιμα!
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

simonmad, η γεύση του σκόρδου, πηγαίνει πολύ με τα τουρσιά, γι' αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή τους. Αν όμως δεν σου αρέσει, μην το βάλεις. Πρόσθεσε ότι μυρωδικά αρέσουν σε σένα. Καλή επιτυχία αν φτιάξεις τα αμπελοβλάσταρα.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Βάσω, αν στον άνδρα σου αρέσουν τα τουρσιά, σίγουρα θα τα λατρέψει τα αμπελοβλάσταρα. Ευκαιρία να του παρουσιάσεις ένα καινούργιο, νόστιμο τουρσάκι.
Καλό απόγευμα.

para-kelsoscooks said...

Μόλις περσι ανακάλυψα την συνταγή και ενθουσιάστηκα.Πράγματι πολύ νόστιμος μεζές.Καλό βράδυ να έχεις.

Ειρήνη Ε. said...

Αχ βρε Μαριλένα τι έπαθες!! Έφτιαξες πολύ βαριά άλμη. Κάνε το εξής, μήπως και τα σώσουμε. Ξέπλυνε τα πολύ καλά και βάλε τα είκοσι τέσσερις ώρες στο νερό σε μια λεκανίτσα. Άλλαξε το νερό τέσσερις πέντε φορές, πετώντας το προηγούμενο. Τέλος, στράγγισέ τα και βάλε τα σε ένα βάζο ή κουτί που σφραγίζει και κάλυψέ τα με ελαιόλαδο. Άφησέ τα καμιά δεκαπενταριά μέρες, μήπως γλυκάνουν. Αν παρ' όλα αυτά, μάταιος ο κόπος, πετάς τα αμπελοβλάσταρα, αλλά το ελαιόλαδο το κρατάς. Ότι πρέπει για τις σαλάτες σου!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Νίκη, ότι πρέπει το μεζεδάκι-τουρσάκι, για σένα που σου αρέσουν, αλλά και για τα κρύα της Βυτίνας!! Αλλά βέβαια και το καλοκαίρι, μια χαρά τρώγεται!! Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Στέλλα και από το βαζάκι και από το πιατάκι, την ίδια νοστιμιά έχει!!
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Σωσώ, έχεις ίδια γνώμη και ξέρεις πόσο νόστιμα είναι. Είναι ένα είδος τουρσιού που δεν το συναντάς συχνά και ξεχωρίζει από τα άλλα. Μου αρέσει η ιδιαίτερη, ξινούτσικη γεύση του.
Καλό σου βράδυ.

rena said...

Οταν ήμουν μικρή και πήγαινα διακοπές στην Κρήτη όλα τέτοια μασούλαγα!!!!

Ειρήνη Ε. said...

rena και εμείς κάτι τέτοια κάναμε όταν ήμασταν μικρά. Τέτοιες λιχουδιές δεν τις χάναμε!!!
Καλό σου βράδυ.

Μαριλένα said...

Ειρήνη, αμ θα το κάνω!! "άκου" και το άλλο που 'χω: φαγητό δεν πετάω!
δε με νοιάζει να πετάξω λεφτά, που λεει ο λόγος, αλλά φαγητό, με τόση πείνα στον κοσμο, με πιάνει το ενοχικό μου και το κρατάω αμανάτι στο ψυγείο,μέχρι να ψήσω κάποιον να το ..τιμήσει χαχχχ

καλό βράδυ κι ευχαριστώ για την ιδέα!!

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα και εγώ συνηθίζω να ανακυκλώνω τα φαγητά, όσα φυσικά είναι κατάλληλα και να τα παρουσιάζω με νέα εμφάνιση. Κάποιες φορές αν δεν τους το πω, νομίζουν στο σπίτι ότι το μαγείρεψα την ίδια ημέρα. Δεν πετάμε χωρίς λόγο και ανακυκλώνουμε ότι είναι δυνατόν. Τέτοιες εποχές άλλωστε τα περιθώρια στενεύουν για πολύ κόσμο!!
Καλό βράδυ.

Taelia said...

Υπέροχη ιδέα!! Δεν έχω ξαναδεί τα βλασταράκια του αμπελιού, τουρσί και μου αρέσει πολύ σαν ιδέα!!! Καλό βράδυ να έχεις, φιλιά!!

Ειρήνη Ε. said...

Taelia, νομίζω ότι είναι από τα πιο ωραία τουρσάκια, τα αμπελοβλάσταρα. Δοκίμασέ τα.
Καλό σου βράδυ.

Elena said...

Η καλύτερη συνταγή για μεζεδάκι!! Σ'ευχαριστούμε Ειρήνη... πάω να βρω αμπελοβλάσταρα!!! Φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Elena, ελπίζω να βρεις μπόλικα αμπελοβλάσταρα και να φτιάξεις ένα νόστιμο τουρσί. Θα γίνουν από τους καλύτερους μεζέδες για την οικογένεια και τους φίλους!!
Καλό μεσημέρι.

The Dark Chef said...

Γειά σου Ειρήνη, δεν ξέρω αν θα δεις το σχόλιό μου, πάντως σε σχέση με την ερώτησή σου ποια μπύρα θα πήγαινε με τα πολύ νόστιμα αμπελοβλάσταρα τουρσί που ετοίμασες, σου απάντησα στο blog μου.
Εδώ πάντως έχω ακούσει ότι τα θεωρούν πολύ καλό μεζέ για τσίπουρο!
Καλή μας όρεξη :)

Ειρήνη Ε. said...

Dark Chef,σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα κοιτάξω στο μπλογκ σου.
Εκτός από τσιπουράκι, ταιριάζει και με ούζο και με κρασί. Για μπυρα δεν ήξερα ακριβώς.
Καλό μεσημέρι.

SpIrToKoYto said...

Η συνταγή σου μόλις εξετελέσθει...
βαζάκι αναπαύεται στο ψυγείο περιμένοντας τις 15 ημέρες για να κάνει παρέα στα ουζάκια μας...
αααα...επειδή η παραγωγή στη βεράντα μου απο καρότα,εκτός από τα μεγάλα-λέμε τώρα- έβγαλε και κάτι τοσοδούλια που λυπήθηκα να τα πετάξω,τα στρίμωξα ανάμεσα στα αμπελοβλάσταρα...
κερνάμε ούζο μόλις ετοιμαστούν...
φιλί...-:))

Ειρήνη Ε. said...

Βιβή, δεν τα βάζω στο ψυγείο. Δεν χρειάζεται πριν ανοιχτεί το βάζο. Τα συντηρεί η ξυδάλμη. Με τα καροτάκια, θα κάνουν χρωματική αντίθεση. Φέτος έβγαλα αρκετά καρότα από τις γλάστρες στην ταράτσα, χειμωνιάτικα. Πολύ γλυκά.
Καλό απόγευμα.

SpIrToKoYto said...

ααααα μικρή μου...κι εσύ μπαχτσέ στη βεράντα έχεις...???
κι εγώ ...έχω βάλει τα πάντα όλα...
τα καροτάκια πραγματικά είναι σαν να τρως καρότο γλυκό...άλλη γεύση...
( για την ιστορία,σου λέω οτι δεν κούρεψα το δικό μου κληματάκι,ούτε της Λίλας έκλεψα...
χθες που πήγαμε για μπάνιο,βρήκα μιά κληματαριά που της ξέφευγαν τα βλαστάρια έξω και έκλεψα αφού τους ζήτησα την άδεια και τους έδωσα και τη συνταγή σου όταν με ρώτησαν τί θα τα κάνω...λολ )

Ειρήνη Ε. said...

Βιβή, φέτος τον χειμώνα, ελάχιστα λαχανικά αγόρασα. Είχα τα δικά μου. Μέχρι και ρέβες είχα βάλει!! Μπορεί να μην φθάνουν όλα σε μέγεθος αυτά του εμπορίου, αν και αρκετά φθάνουν, αλλά δεν υπάρχει σύγκριση στο θέμα της νοστιμιάς!!! Χρησιμοποιώ οργανικά λιπάσματα. Σήμερα έκοψα τις πρώτες πιπεριές της σεζόν.
Πως μπορούσαν να αρνηθούν μερικά βλασταράκια οι ιδιοκτήτες της κληματαριάς, σε μια κυρία που το ζητά ευγενικά;; Άλλωστε η κληματαριά πετάει αμέσως άλλα. Όπως και να έχει καλή επιτυχία με το τουρσάκι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...