Friday, 2 November 2012

Γλυκάκια με σοκολάτα και καρύδα

Σήμερα έχουμε την χαρά η συνταγή μας να φιλοξενείται στο blog της φίλης μας Ερης, το Captain Cook!
Ένα πολύ όμορφο blog, με νοστιμιές τις οποίες η Ερη μαγειρεύει και παρουσιάζει με ιδιαίτερη φροντίδα και τέχνη!
Αξίζει όχι μόνο να το επισκεφτείτε, αλλά και να μαγειρέψετε τις γλυκές και αλμυρές δημιουργίες της!
Η Ερη ως μικρομανούλα, δίνει ιδιαίτερη σημασία σε φαγητά κατάλληλα για μικρά παιδάκια, χωρίς να παραλείπει να φροντίζει και τα μεγαλύτερα παιδάκια, δηλαδή όλους εμάς ;-)
Της αφιερώνουμε το γλυκάκι μας, και της ευχόμαστε να είναι η ζωή της πάντα γλυκιά, να χαίρεται και να καμαρώνει την οικογένειά της και να περιποιείται πάντα όμορφα τους αγαπημένους της, όπως τόσο καλά ξέρει να κάνει.
Δείτε την συνταγή σήμερα στο Captain Cook και σε 2 μέρες θα την συμπληρώσουμε και εδώ.

UPDATE:
Τα γλυκάκια αυτά, τα πρωτοδοκίμασα πριν μερικά χρόνια, μέσω μιας φίλης. Μου τα συνέστησε σαν συνταγή που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική.
Είναι από τα γλυκά που τα ερωτεύεται κανείς με την πρώτη μπουκιά. Το ίδιο συνέβη και σε μένα. Τα λάτρεψα με την πρώτη δαγκωνιά!!!!
Η υφή τους είναι μαστιχωτή και η γεύση τους, το κάτι άλλο!
Σοκολάτα, καρύδα, καρύδια, ζαχαρούχο γάλα, όλα δένουν υπέροχα μεταξύ τους!
Το έχω φτιάξει αρκετές φορές από τότε.
Το μόνο πρόβλημα που είχα ήταν στην βάση τους.
Νόστιμη μεν, αλλά όταν έκοβα το γλυκό, τριβόταν πολύ εύκολα και έπεφτε στο πιάτο.
Σκεφτόμουν ότι κάτι άλλο θα έπρεπε να βρω για να την βελτιώσω ή να την αντικαταστήσω.
Την λύση μου την έδωσε το site της Martha Stweart, όπου το έφτιαχναν με την ίδια επικάλυψη που έκανα και εγώ αλλά με άλλη, σταθερή βάση.
Την δοκίμασα λοιπόν, κάνοντας κάποιες αλλαγές και προσθήκες.
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήθελα. Τα κομμάτια του γλυκού βγαίνουν ενιαία και είναι ακόμα πιο νόστιμα.
Τώρα πλέον απολαμβάνουμε το γλυκάκι, χωρίς απώλειες!
Ας δούμε πως θα τα φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για τη βάση
2 και 1/4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 φλιτζανιού μαργαρίνη ή βούτυρο
μισό φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
μισό κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
1 φλιτζάνι ψηφίδες σοκολάτας κουβερτούρα
1 φλιτζάνι καρύδια κομμένα μέτρια
μισό φλιτζάνι σταφίδες ξανθές ή ράσμπερις
2 φλιτζάνια καρύδα τριμμένη
1 και 1/3 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Στην πράξη:
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μέτριο ταψάκι ή πυρέξ και το με ένα πινέλο το λαδώνουμε ελαφρά με καλαμποκέλαιο.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175 βαθ. Κελσίου.
Σε μπολ βάζουμε την μαργαρίνη ή το βούτυρο, που θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με την άχνη ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας.
Τα χτυπάμε με το μίξερ πέντε λεπτά να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Ενώνουμε σταδιακά το μείγμα της μαργαρίνης με το αλεύρι.
Ζυμώνουμε με το χέρι μας ως να ενωθούν τα υλικά και να πετύχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Δεν ζυμώνουμε παραπάνω.
Απλώνουμε τη ζύμη επάνω στην λαδόκολλα, φτιάχνοντας μια βάση για το γλυκό μας.
Την τρυπάμε με το πιρούνι σε αρκετά σημεία, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για είκοσι λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε την επικάλυψη επάνω στην βάση, τοποθετώντας τα υλικά ως εξής:
Σκορπίζουμε πρώτα τις ψηφίδες σοκολάτας, να πάνε παντού επάνω στην βάση.
Κατόπιν κάνουμε το ίδιο με τα καρύδια και μετά με τις σταφίδες ή τα ράσμπερις.
Μοιράζουμε την τριμμένη καρύδα από πάνω, να καλύψει όσο γίνεται καλύτερα την επιφάνεια του γλυκού.
Ραντίζουμε με το ζαχαρούχο γάλα την καρύδα σε όλη της την επιφάνεια.
Ξαναβάζουμε το γλυκό στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα είκοσι λεπτά περίπου, ως να ροδίσει καλά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
Κόβουμε σε τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια και σερβίρουμε.
Επειδή το γλυκό είναι χορταστικό, καλύτερα να το κόψουμε σε μέτρια ή μικρά κομμάτια.
Απολαμβάνουμε ένα γλυκάκι, που θα μας μείνει αξέχαστο!!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

13 comments:

Maria B. said...

Καλημέρα!! τι ωραίο γλυκάκι αφιερώσαμε στην Ερη μας !!!! μπραβο Ειρηνακι !!! πολύ ωραίο !
παω απο της Ερης να παρω την μεριδούλα μου !!! χιχιχιχι !

φιλια πολλά και καλό σ/κ



Ερμιόνη said...

Μπράβο κορίτσια!
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω δύο από τα πολύ πολύ αγαπημένα μου blogs να συνεργάζονται τόσο αρμονικά και να μας δίνουν ένα τόσο όμορφο γλυκό!
Έφυγα για τη συνταγή!
Φιλιά πολλά!

Pyroessa Handmade said...

Καλημέρα καλό μήνα
φαίνεται εξαιρετικό θα το δοκιμάσω
φιλιά

Conna said...

Πέρασα απο τη Ερη .. τελεια η συνταγή σας κορίτσια!

Φιλιά

Taste Advisor said...

Μπράβο σας κορίτσια! Τέλεια!

ΕΛΕΝΗ said...

Καλημέρα κορίτσια, κεράστηκα απο το blog της Έρης τώρα έρχομαι να κεραστώ και απο το δικό σας!Το γλυκάκι είναι φανταστικό, μπράβο Ειρήνη μου!Χαίρομαι για τη συνεργασία σας είστε απο τα αγαπημένα μου blog!!!
Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!!!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Ενα πέρασμα από την Ερη και ζήλεψα!
Ειρήνη μου να είσαι καλά και πάντα έτσι δοτικές!

Φιλιά σε ΟΛΑ τα κορίτσια μου!!!

Eri said...

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κορίτσια για το Guest post, τα γλυκάκια είναι υπέροχα και θα τα φτιάξω οπωσδήποτε.
Σας αγαπώ πολύ και πάλι ευχαριστώ!
Καλό Σαββατοκύριακο!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

μπράβο στην Ερη..ειναι καλό να στηρίζει το ένα το μπλογκ το άλλο..

DIMI said...

Καλησπέρα!Καλό μήνα!Μπράβο στήν Ερη μας!Πολύ όμορφη συνταγή!Καλό Σ/Κ!Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Mε μεγάλη μας χαρά συνεχίζουμε τα quest posts και ακόμα μεγαλύτερη είναι η χαρά μας που άρεσε στην Ερη το γλυκάκι της Ειρήνης μας!
Φιλιά σε όλους!

eleni said...

Από τη φωτογραφία είδα τι νόοοστιμο γλυκάκι έφτιαξες και πήγα στην Έρη για τη συνταγούλα!
Και απολαυστική και εύκολη-στα μέτρα μου,Ειρήνη.
Φιλιά!

Helen Gr said...

Εξαιρετική είναι η συνταγή, Ειρήνη μου, την είδα ήδη στην Έρη και μου άρεσε πολύ! Μπράβο σε όλες!
Γεια στα χέρια σου!
Καλή σου μέρα.
Φιλάκια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...