Monday 10 December 2012

Σάμαλι

Το σημερινό γλυκό είναι αφιερωμένο σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα, που έφυγε πριν λίγες μέρες και δεν είναι πια δίπλα μου.
Στα πλαίσια των εθίμων μας, είθισται να φτιάχνουμε ένα γλυκό στο σπίτι λίγες μέρες μετά την απώλεια του αγαπημένου μας προσώπου.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω ένα από τα πιο αγαπημένα του γλυκά, που δεν είναι άλλο από το σάμαλι.
Αφιερωμένο λοιπόν μαζί με ένα τριαντάφυλλο από το κήπο μας στον γλυκατζή πατερούλη μου, που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μου.
Υλικά
(Οι δοσολογίες για το κλασσικό ταψί του φούρνου μας και βγαίνουν περίπου 32 τριγωνικά κομμάτια)
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες, 200γρ.
μισό κιλό σιμιγδάλι ψιλό
μισό κιλό σιμιγδάλι χοντρό
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
2 βανίλιες
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ (20 γρ το κάθε ένα)
2,5 ποτήρια νερό ελαφρά ζεστό (χλιαρό)
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
Εκτέλεση
Μετράμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαστίχα και την βάζουμε σ’ ένα μικρό γουδάκι ή στο μπλεντερ.
Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και σπάμε την μαστίχα μέχρι να γίνει σκόνη.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα σιμιγδάλια, τις βανίλιες, το περιεχόμενο από το γουδί και το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε το γιαούρτι ακριβώς πάνω στο μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, λίγο λίγο κάθε φορά πάνω στο γιαούρτι, προσπαθώντας με το άλλο χέρι να διαλύσουμε το γιαούρτι με το νερό, το μπέικιν, τις βανίλιες και τη μαστίχα προσέχοντας να μην' ανακατευτεί πάρα πολύ το από κάτω μείγμα με το σιμιγδάλι και την ζάχαρη.
Το γιαούρτι με το χλιαρό νερό αφρίζει στην επαφή του με το μπέικιν πάουντερ.
Όταν ρίξουμε όλο το νερό, ανακατεύουμε προσεκτικά και τα άλλα υλικά που είναι από κάτω μέχρι να ενωθούν (ένα-δύο λεπτά).
Βάζουμε το μείγμα στο τετράγωνο ταψί της κουζίνας χωρίς να το λαδώσουμε και το στρώνουμε με ένα κουτάλι.
Κτυπάμε μερικές φορές το ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας, μέχρι να γίνει λεία η επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού το ψήσουμε για 15-20 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο και το κόβουμε σε κομμάτια.
Το ξαναβάζουμε στον φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφο-κίτρινο χρώμα.
Στον δικό μου φούρνο το σύνολο ψησίματος ήταν 50 λεπτά.
Όταν κόψουμε το σάμαλι και το βάλουμε ξανά στο φούρνο, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε για 5-6 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει η βράση.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, ρίχνουμε και το σιρόπι όπως είναι ζεστό προσέχοντας να πάει παντού.
Η αναλογία του σιροπιού θα σκεπάσει όλο το γλυκό και θα βγει στην επιφάνεια, μην σας φανεί υπερβολική, μετά από μερικές ώρες θα το έχει πιεί όλο και θα έχει σιροπιαστεί τέλεια!
Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η φάση κόβουμε ξανά τα κομμάτια για να μπορούμε να τα σερβίρουμε εύκολα.
Το τελικό ύψος του σάμαλι εάν το ψήσετε στο ταψί του φούρνου θα είναι 3 πόντοι.
Αν θέλετε να είναι πιο ψηλό, θα το βάλετε σε λίγο πιο στενό ταψί.
Τα κομμάτια που βγήκαν ήταν 32.
Τα έκοψα πρώτα σε μεγαλούτσικα τετράγωνα και μετά το κάθε τετράγωνο το χώρισα διαγώνια.
Λίγα λόγια για την προέλευση της συνταγής:
Έψαχνα πολλά χρόνια να βρω μια συνταγή για σάμαλι, με τη μαστιχωτή γεύση που θυμόμουνα από τα παιδικά μου χρόνια, αυτό το σάμαλι που πουλούσαν οι πλανόδιοι πωλητές στα γήπεδα και σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Όσες προσπάθειες και να είχα κάνει ποτέ δεν είχα βρει την αυθεντική συνταγή.
Τυχαία ξαναέψαξα τις προάλλες στο ιντερνέτ και έπεσα πάνω σ’ αυτό.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ζαχαροπλάστη Παναγιώτη Μπάκουλη από την Κόρινθο, που το μοιράστηκε μαζί μας!
Είναι ακριβώς, μα ακριβώς αυτό το σάμαλι, που πάντα αναπολούσα !!!!!
Φτιάξτε το άφοβα, είναι πανεύκολο, είναι οικονομικό και φυσικά είναι ΤΕΛΕΙΟ !!

28 comments:

Stella's Κουζινομπερδέματα said...

Μαράκι, τα θερμά μου συλληπητήρια!
Με νόστιμο γλυκό τον 'ξεπροβόδισες'.
Καλό κατευόδιο στον πατερούλη σου!
Τα φιλιά μου.

Helen Gr said...

Μαρία μου, συλλυπητήρια, να ζήσεις και να θυμάσαι με αγάπη τον πατέρα σου. Να θυμάσαι όλες τις όμορφες και γλυκές στιγμές που είχατε μαζί.
Πολύ γλυκά και με ευαισθησία τον αποχαιρετάς!
Φιλάκια πολλά.

...irida... said...

συλληπητηρια..γλυκια μου!!οι ανθρωποι πεθαινουν μονο οταν τους ξεχναμε....
...πολυ αγαπημενο γλυκο!

Irene said...

συλληπητηρια. τι λογια να χρησιμοποιησουμε.... να ζησετε να τον θυμοσαστε. και αυτο το απλο λιτο και παραδοσιακο γλυκο ειναι το καλυτερο.

ειρηνη

Lila Xagorari said...

Μαρία μου εμείς τα έχουμε πει, στέκομαι στο γλυκό που είναι υπέροχο σαν τα χεράκια σου που φτιάχνουν θαύματα!!!

Tante Kiki said...

Μαρία μου γλυκιά, θερμά συλληπητήρια!!! Να είστε καλά να τον θυμάστε!!! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι ευτυχισμένος εκεί που είναι για το γλυκό σου που πράγματι είναι υπέροχο!!!!
Φιλιά!

sundayspoon said...

Μαρία μου λυπάμαι για την απώλειά σου και εύχομαι να σε συντροφεύει πάντα η γλυκιά θύμηση του πατερούλη σου! Η ψυχούλα του σίγουρα ευφραίνεται με το υπέροχο σάμαλι που ετοίμασες στη μνήμη του!
Πολλά φιλιά!

SpIrToKoYto said...

Εγώ θα σου πω οτι νομίζεις πως δεν είναι κοντά σου...Είναι και παραείναι και πάντα θα είναι....
Και μόνο που τον αναφέρεις τόσο "γλυκά " δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από δίπλα σου...-:))

------ said...

θερμα συλλυπητηρια Μαρια μου....να ζησετε να τον θυμοσαστε .....ειναι μεγαλη απωλεια να χανουμε το μπαμπακα μας....μεγαλο το κενο...ιδιαιτερα αν ειναι κανεις σε μικρη ηλικια οπως ημουν εγω τοτε....τελος παντων....το σαμαλι θα το διαβασω στην αποψινη εκπομπή και θα το αφιερωσω στη μνημη των μπαμπαδων μας....γιατι ο πατερας ειτε ζει ειτε οχι παντα θα ειναι ο μπαμπας.....φιλια

eleni said...

Mαράκι,συλληπητήρια για τον μπαμπά σου-είναι μεγάλη η απώλεια.Πάντα θα είναι κοντά σου,θα ζει στη σκέψη σου όλο και περισσότερο,όσο περνά ο καιρός.
Το αφιέρωμά σου στη μνήμη του πολύ γλυκό.
Φιλιά!

Anonymous said...

Τα θερμά μου συλλυπητήρια Ελένη! Μεγάλη απώλεια, με την αγάπη σας όμως θα ζει όμως για πάντα στις καρδιές σας... Πολύ ωραίο γλυκό κι έψαχνα καιρό την αυθεντική συνταγή, γιατί όλοι "σάμαλι" λένε αλλά ραβανί περιγράφουν :( Φιλιά!

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος said...

Κουράγιο! ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός!

Ξανθή said...

Με το που είδα τον τίτλο ήμουν έτοιμη να σε πειράξω αλλά μετά πάγωσα. Χτες έμαθα και για το άντρα φίλης.
Μαρία μου τα θερμέ συλλυπητήρια μου.
Εύχομαι να έχετε πάντα στη μνήμη σας όλα τα όμορφα που ζήσατε μαζί του.

Unknown said...

Μαράκι μου θα συμφωνήσω με την Βιβή. Όλοι οι αγαπημένοι μας είναι εκεί δίπλα μας και μας προστατεύουν...
Χίλια καλά να έχεις και εσύ και η οικογένειά σου....φιλάκια πολλά...

Paraskevi Lamprini M. said...

ωραίο το γλυκό... δυσάρεστο το γεγονός... τι να πεις... ζωή σε σας!!

gwgw said...

Μαρακι μου μπορει να λειπει η μορφη τους -παρουσια απο διπλα μας,αλλα να εισαι σιγουρη οτι ειναι παντα κοντα μας διπλα μας μας καμαρωνουν μας χαιδευουν χωρις ομως να μπορουμε να τους δουμε..
Ο πονος ο καημος και η λυπη που αισθανεσαι ακομα γιατι ειναι νωπος ο χαμος ο χρονος θα τον γιατρεψει,πιστεψε με...
Οσο γλυκο ειναι το σαμαλι που εφτιαξες για τον πατερουλη ετσι να τον θυμασαι..τις γλυκιες ομορφες αναμνησεις-στιγμες που εχετε περασει-ζησει...
Πολλα φιλια και μια μεγαλη αγκαλια!!!

Mary said...

Να ζήσεις πολλά πολλά χρόνια, να τον θυμάσαι και ν' αναπαύεις την ψυχούλα του με όποιο τρόπο πιστεύεις εσύ Μαράκι μου.

Υπέροχη η συνταγή σου, τέλεια η εμφάνιση!

Φιλάκια πολλά και την αγάπη μου σου στέλνω!

Unknown said...

Μαρία μου
Όταν πριν χρόνια έχασα τον πατέρα μου,εκτός από τη βαθιά στενοχώρια ,ένιωσα και μία μεγάλη αγωνία.Φοβόμουν ότι δεν θα ήμουν σε θέση να διαχειριστώ τον πόνο μου..Η απώλεια των πολύ κοντινών μας προσώπων μας,εκτός από απόγνωση, μας αφήνει και πολλές ανασφάλειες.Σχετικά γρήγορα διαπίστωσα πως ο χρόνος γλύκαινε τον πόνο και η οι γλυκιές αναμνήσεις και οι συχνές αναφορές στο όνομά του και την κοινή μας ζωή,μου έφερνε και χαμόγελα!Για πρώτη φορά βίωνα αυτό που λένε χαρμολύπη!Έτσι είναι Μαρία μου με τις ψυχές που φεύγουν..πολλές φορές η θύμησή τους εκτός από νοσταλγία μας φέρνει και ανάμεικτα συναισθήματα.Μοιράσου τα και μη ντρέπεσαι να τα εκφράζεις,όποια και αν είναι αυτά!!Και μη ξεχνάς ότι τα πολυαγαπημένα μας πρόσωπα δεν θα ήθελαν ποτέ να μας βλέπουν θλιμμένους!
Έκανες ένα γλυκό που στο μυαλό σου τον χαρακτήριζε!Τι πιο ωραίο να θυμάσαι τον πατέρα σου έτσι!!Με το φίνο,σιροπιαστό,γλυκό που αρωμάτιζε τις μέρες του και γλύκαινε τις στιγμές του!Υπέροχο δημιούργημα για έναν αξέχαστο πατέρα!Φιλια πολλά,πολλά,

Eleni said...

Μαράκι μου τα θερμά μου συλληπητήρια, να ζησετε να τον θυμόσαστε αν και αυτούς που αγαπάμε τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας, δε φεύγουνε ποτέ (στο ξαναείπα αυτό).Το γλυκό που έφτιαξες είναι καταπληκτικό, μπράβο, έτσι γλυκά να τον θυμάσαι!
Φιλιά πολλά!

ΑΧΤΙΔΑ said...

ΛΟΙΠΟΝ...είναι το αγαπημένο γλυκό του άνδρα μου..δεν το πετυχαίνω όμως..χθες του έκανα ραβανί όμως εκείνος μου είπε ότι θα το προτιμούσε..Σάμαλι ( το τέρας), του είπα να πας να σου το κάνει η κόρη σου!!!Γι' αυτό..στείλε μισό ταψί για μία καθισιά του!

Vita said...

Μαρία να είστε καλά και να τον θυμάστε. Πολύ γλυκό που έφτιαξες το αγαπημένο του γλυκό για μας. Μπροστά του να βρεθεί! (Αυτή τη ευχή δίνουν σε μια περιοχή της Θεσσαλονίκης όταν ετοιμάζεται κάποιο φαγητό ή γλυκό για τους νεκρούς και την ξέρω από την πεθερά μου).

Notoula said...

Συλληπητήρια μέσα από την καρδιά μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον πόνο σου. Να είσαι καλά να τον θυμάσαι.

mari beika said...

Μαρία τα συλληπτήρια μου, πόσο σε καταλαβαίνω!! Θέλω να πιστεύω ότι είναι πάντα εδώ κοντά μας.
Το σάμαλι πρέπει να είναι υπέροχο, θα το δοκιμάσω.
Φιλιά πολλά

Maria B. said...

Καλημέρα,

σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά και γλυκά σας λόγια ! Εύχομαι καλές γιορτές και να να είσαστε πάντα καλά !!

Το σάμαλι είναι όντως υπέροχο και δεν θυμίζει ραβανί όπως είναι μερικές αλλες συνταγές, είναι αυτό που λέμε ΣΑΜΑΛΙ!!!

φιλια πολλά πολλά

peggy said...

Συγκινήθηκα παρά πολυ...το έθιμο αυτό πραγματικά να γλυκαινει τις καρδιές πονάνε από κάποια απώλεια...συλλυπητήρια κι απο μένα...σε φιλώ....

Anonymous said...

Κάτι ανάλογο είχα κάνει κι εγώ Μαράκι όταν έχασα τον δικό μου. Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου και να τον θυμάστε! Σε καταλαβαίνω. Φιλάκια
sgr

Anonymous said...

geia sas.ithela na sas rotiso pou tha vro mia suntagi gia nistisimo samali?to diko sas exei giaourti mesa.o pateras mou thimatai apo palia to samali nistisimo,para poli fouskoto kai thelo na vro mia tetoia suntagi.mporeite na me voithisete?euxaristo poli.yannis

Maria B. said...

Γεια σου Γιάννη! δεν εχω να σου προτείνω κάποια νηστίσιμη εκδοχή για σάμαλι αλλά αυτό που μπορώ να σου πω για την συγκεκριμένη συνταγή είναι ότι είναι πεντανόστιμη !!! όσο για το υψος που λες -και εμενα μου αρέσει χοντρούλι - μπορείς να χρησιμοποιήσεις μικρότερο σκεύος ώστε να γίνει πιο φουσκωτό. Εαν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις θα σου πρότεινα να το φτιάξεις και είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσεις.

Ευχαριστούμε για την επισκεψη και το σχόλιο, ότι χρειαστείς θα είμαστε εδώ. !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...