Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!!
Αγαπημένη εορτή, ίσως η πιο αγαπημένη όλου του χρόνου για τους περισσότερους από εμάς.
Την ονομάζουν εορτή των παιδιών, αλλά εγώ ξέρω πολλούς "μεγάλους" που την περιμένουν με λαχτάρα κάθε χρόνο, και ας μην το λένε.
Ανάμεσα σε αυτούς είμαι και εγώ, σας το ομολογώ!!
Είναι η ατμόσφαιρα γύρω μας, οι στολισμένοι δρόμοι και τα μαγαζιά.
Το σπίτι μας που "έχει βάλει τα καλά του", όπως διάβαζα παλαιότερα σε κάποιο χριστουγεννιάτικο διήγημα, από αυτά που αγαπούσα σαν παιδί.
Είναι η χαρούμενη διάθεση και το καλοστρωμένο τραπέζι της ημέρας των Χριστουγέννων.
Τα φροντισμένα και μαγειρεμένα με αγάπη εδέσματα που γεύεται η οικογένεια συγκεντρωμένη γύρω από το γιορτινό τραπέζι.
Μια εορτή που φωτίζει και ζεσταίνει τις ψυχές των ανθρώπων, στο μέσον του παγωμένου χειμώνα, που χαρίζει την θαλπωρή της χαράς στις καρδιές μας.
Μας φέρνει πιο κοντά, αφήνοντας στην άκρη ότι ίσως να μας απομάκρυνε στην διάρκεια του χρόνου.
Θέλοντας να συμβαδίσουμε και εμείς με το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, θα σας δείξουμε σήμερα ένα υπέροχο, γιορτινό κέικ, με αλεύρι κάστανου και μαρμελάδα, παρουσιασμένο με ανάλογη διακόσμηση.
Το συγκεκριμένο αλεύρι ήρθε από την Ιταλία.
Πιστεύω όμως ότι τις γιορτινές ημέρες, θα πρέπει να πωλείται σε delicatessen ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αξίζει τον κόπο να ψάξετε και να το προμηθευτείτε.
Ας δούμε πως θα ετοιμάσουμε αυτό το ιδιαίτερο γλυκάκι.
Θα χρειαστούμε:
200 γρ. αλεύρι κάστανου
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
70 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα σε σκόνη
250 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδας
200 γρ. ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά, χωρισμένα
130 γρ. γάλα φρέσκο, χλιαρό
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
170 γρ. μαρμελάδα φράουλα
4 κουταλιές λικέρ της αρεσκείας μας ή 4 κουταλιές κονιάκ
λευκή και μαύρη κουβερτούρα
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε τα δύο άλευρα μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Βάζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ, μαζί με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάνε κατά το δυνατόν από το αμυγδαλέλαιο που θα βγάλουν κατά το τρίψιμο.
Τα αλέθουμε όσο γίνεται πιο ψιλά.
Αν δούμε ότι γίνονται γρήγορα μάζα που κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
Ανακατεύουμε την σκόνη των αμυγδάλων με τα δύο άλευρα.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στην μέση.
Χωρίζουμε τα αυγά, τα οποία είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε κρόκους και ασπράδια.
Βάζουμε σε βαθύ μπολ, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη.
Τα χτυπάμε με το μίξερ, ως να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε τους κρόκους, έναν έναν, να ενωθούν με το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό γάλα και την υγρή βανίλια.
Χτυπάμε τα ασπράδια, μαζί με λίγη ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε εναλλάξ, το μείγμα των αλεύρων και την μαρέγκα, στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης.
Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα και με κυκλικές κινήσεις, ως να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ανακατεύουμε την μαρμελάδα με το λικέρ ή το κονιάκ, να γίνουν ενιαίο μείγμα.
Βάζουμε στην φόρμα του κέικ το ένα τρίτο του μείγματος ζύμης κέικ.
Απλώνουμε επάνω την μισή μαρμελάδα.
Προσθέτουμε άλλο ένα τρίτο από την ζύμη του κέικ.
Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μαρμελάδα.
Την καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη κέικ.
Βάζουμε την φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθ. Κελσίου, στην μεσαία θέση.
Ψήνουμε για μία ώρα περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ μέσα για πέντε λεπτά. Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Μεταφέρουμε το κέικ στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε.
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μπαιν μαρί, την λευκή και σε άλλο την μαύρη κουβερτούρα.
Ραντίζουμε το κέικ μας, πρώτα με την μαύρη κουβερτούρα και μετά με την λευκή, κάνοντας σχέδια.
Αφήνουμε τις σοκολάτες να σταθεροποιηθούν.
Μπορούμε να κάνουμε και κάποιο επιπλέον χριστουγεννιάτικο στόλισμα αν θέλουμε.
Σερβίρουμε και χρόνια μας πολλά!!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
62 comments:
Poli prototypo!!!!
M 'aresei!!!!
Αλεύρι κάστανου;;; Πρώτη φορά το ακούω! Κερνάς ένα κομματάκι για να το δοκιμάσω; :)
Πάντως από εμφάνιση σκίζει! Γιορτινό και εντυπωσιακό!
Καλή σου μέρα Ειρήνη μου. Καλό Σαββατοκύριακο!
πολυ πρωτοτυπο και χριστουγεννιατικο!τελειο!
Ειρήνη μου καλή σου μέρα!
Πόσο χάρηκα όταν αντίκρυσα την ωραία συνταγή σου σήμερα το πρωί!!!Εδώ και έναν μήνα,έχοντας αγοράσει από το Τορίνο αλεύρι κάστανου,έψαχνα μια ωραία συνταγή να το αξιοποιήσω!Η υπέροχη συνταγή που μας πρότείνεις θα την κάνω εις διπλούν ,αφού η συσκευασία που έχω είναι των 500γρ.,και το δεύτερο κέικ θα δωριστεί στην βαφτισιμιά μου που λατεύει,όπως και η νονά της εξάλλου ,τα κάστανα.Η μόνη αλλαγή που θα κάνω, είναι η χρήση της μαρμελάδας κάστανου αντί για φράουλας που εσύ χρησιμοποίησες.Έτσι το εορταστικό κέικ θα είναι του απόλυτου γευστικού μου γούστου!!!Θαυμάσια συνταγή Ειρήνη μου,με πολύ ωραίο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα,εμφάνισης αλλά και γεύσης ..είμαι σίγουρη !!!Καλό Σαββατοκύριακο!!Φιλιά πολλά,πολλά.
Ειρήνη μου καλή σου μέρα!
Πόσο χάρηκα όταν αντίκρυσα την ωραία συνταγή σου σήμερα το πρωί!!!Εδώ και έναν μήνα,έχοντας αγοράσει από το Τορίνο αλεύρι κάστανου,έψαχνα μια ωραία συνταγή να το αξιοποιήσω!Η υπέροχη συνταγή που μας πρότείνεις θα την κάνω εις διπλούν ,αφού η συσκευασία που έχω είναι των 500γρ.,και το δεύτερο κέικ θα δωριστεί στην βαφτισιμιά μου που λατεύει,όπως και η νονά της εξάλλου ,τα κάστανα.Η μόνη αλλαγή που θα κάνω, είναι η χρήση της μαρμελάδας κάστανου αντί για φράουλας που εσύ χρησιμοποίησες.Έτσι το εορταστικό κέικ θα είναι του απόλυτου γευστικού μου γούστου!!!Θαυμάσια συνταγή Ειρήνη μου,με πολύ ωραίο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα,εμφάνισης αλλά και γεύσης ..είμαι σίγουρη !!!Καλό Σαββατοκύριακο!!Φιλιά πολλά,πολλά.
Ω, το απόλυτο γιορτινό κέικ!! Το φαντάζομαι μαζί με μια κούπα καυτή σοκολάτα το πρωινό των Χριστουγέννων!
Αλεύρι κάστανου με λίγο ψάξιμο θα υπάρχει όντως σε κάποιο deli και πιστεύω πως σε κάτι τέτοιες συνταγές θα τα σπάει!
Μπράβο και πάλι μπράβο για το σούπερ αυτό κέικ που θα ήθελα εννοείται σαν τρελή να δοκιμάσω!
Πάρα πολύ ωραία ιδέα και πρωτότυπη! Θα τη δοκιμάσουμε!:)
θέλω να το φάω τώρα!!!! Λαχταριστό, λαχταριστό φαίνεται!!! Θα προμηθευτώ το αλεύρι και θα το φτιάξω τα Χριστούγεννα!!! Ευχαριστούμεεεεεεεεε!!!
Πολλά φιλιά!!!!
Καλημερα Ειρηνη!
Πολυ ωραιο το γιορτινο κεικ σου! Δυστυχως το αλευρι καστανου δεν υπαρχει στην Ελλαδα, δεν γνωριζουν καν την υπαρξη του, κριμα γιατι ειναι πολυ ενδιαφερον υλικο...
Καλο σαββατοκυριακο!
Ειρήνη,η γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών όλους μας ανεβάζει και νοιώθουμε πάλι παιδιά!
Αυτά μας κάνεις με τις ξεχωριστές γεύσεις-πού να το βρούμε εδώ το αλευράκι,που θα έχει και αγαπημένη γεύση κάστανου;
Μένω απλά να φαντάζομαι τη γεύση και νοστιμιά του-να είσαι καλά για το γευστικό ταξίδι!
Καλό Σ/Κ-φιλιά!
Πολύ ιδιαίτερο κέικ Ειρήνη, εκλ\πληκτικό θα έλεγα!!!!
Καλησπέρα Ειρήνη! Πολύ πρωτότυπο κέικ και πολύ Χριστουγεννιάτικο! Χριστούγεννα χωρίς κάστανα δεν γίνονται :) Πού βρίσκει κανείς αλεύρι κάστανου στην Ελλάδα?
Λοιπόν το λέω χωρίς ντροπή ..πρώτη φορά το μαθαίνω ότι υπάρχει αλεύρι από το κάστανο!!!Θα ήθελα να δοκιμάσω αν και φοβάμαι ότι θα είναι υπερβολικά γλυκό..Πάντως φαίνεται υπέροχο και μην έχεις αμφιβολία ότι θα έτρωγα ολόκληρο κομμάτι.
★ ♫♫
O Natal é mágico mesmo!
O que mais gosto é da culinário de Natal... uma delícia!!!
Esse bolo é tudo de bom!!!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
❊..(
✿.(,)
❊|::::|.☆¸.¤ª“˜¨
✿|::::|)/¸.¤ª“˜¨˜“¨
❊|::¸.¤ª“˜¨¨˜“¨
✿%¤ª“˜¨¨☆☆☆☆
❊#ª“˜¨ ☆☆☆☆☆
Φαίνεται φανταστικό, μπράβο!Πόσο θα ήθελα να το δοκιμάσω!!!
Φιλιά πολλά!!!
Αχ Ειρήνη κι εγώ ψάχνω για αυτό το αλεύρι αν τυχόν μάθεις που υπάρχει πολύ θα το ήθελα.
Υπέροχο γιορτινό κέικ.
Peps, είναι ένα ιδιαίτερο κέικ!
Καλό βράδυ.
Sel, πάρε όσο κέικ θέλεις, το συζητάς! Δεν το συναντάμε εύκολα το αλεύρι κάστανου. Υπάρχει όμως και στην Αθήνα.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Ειρήνη, είναι ένα πρωτότυπο Χριστουγεννιάτικο κέικ!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Φωτεινή και εγώ σχεδόν το μισή συσκευασία χρησιμοποίησα, την υπόλοιπη την φύλαξα στο ψυγείο, σε σακουλάκι τροφίμων για άλλη παρασκευή. Προτίμησα την μαρμελάδα φράουλα, γιατί η μαρμελάδα κάστανου είναι αρκετά γλυκύτερη. Είναι θέμα προτίμησης, βέβαια. Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Dark chef, είναι το ιδανικό κέικ για την ημέρα των Χριστουγέννων. Για το Χριστουγεννιάτικο πρωινό καφέ ή την απογευματινή ζεστή σοκολάτα. Με ότι και αν το προτιμήσουμε, θα συνοδεύσει το ρόφημά μας με την ωραία του γεύση.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Μάριον, θα ενθουσιαστείς όταν το δοκιμάσεις!
Καλό βράδυ.
Μαρία, είναι πράγματι πρωτότυπη η προσθήκη του κάστανου σε ένα κέικ, για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον. Είναι πάντως ένα ωραιότατο, γιορτινό κέικ.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Μαρίνα, πράγματι δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα το κασταναλευρο, παρότι έχουμε τόσες καστανιές. Αυτό που χρησιμοποιώ, μου το έχουν φέρει από Ρώμη. Έχω όμως βρει ότι υπάρχει εισαγωγέας στην Αθήνα. Μπορείς να βρεις πληροφορίες στο: www.kamposbiomarket.gr.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Ελένη, πράγματι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μου φτιάχνουν την διάθεση. Αν θέλεις να βρεις αλεύρι κάστανου, κοίταξε την απάντησή μου στην Μαρίνα. Είναι ακριβούτσικο βέβαια κατά την γνώμη μου, αλλά αξίζει.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Λίλα, είναι εξαιρετικό σε γεύση!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Eleanna, το κέικ με αλεύρι κάστανου, είναι μια διαφορετκή πρόταση για ένα ωραίο Χριστουγεννιάτικο γλυκάκι. Κοίταξε την απάντησή μου στην Μαρίνα, για το που μπορείς να βρεις αλεύρι κάστανου στην Αθήνα.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Αχτίδα, από ότι ξέρω το αλεύρι κάστανου το αγαπούν στην Ιταλία και φτιάχνουν παραδοσιακά, κάποιες ωραίες παρασκευές. Αυτό μου το έφερε η ξαδέλφη από την Ιταλία, αλλά υπάρχει και εδώ. Το αναφέρω σε προηγούμενο σχόλιο. Σίγουρα ένα κομμάτι και μεγάλο μεγάλο, στο στέλνω με πολύ αγάπη.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Ines, definitivamente a culiária festiva do Natal, e as receitas sao os melhores¡
Bom fim de samana.
Ελένη, έλα να σε κεράσουμε καφεδάκι και ωραίο κέικ με καστανάλευρο, Χριστουγεννιάτικο και πεντανόστιμο!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Ξανθή, κοίταξε την απάντηση προς την Μαρίνα. Πιθανόν να βρεις καστανάλευρο, στην διεύθυνση που αναφέρω. Το κέικ είναι ιδιαίτερο στην γεύση του, λόγω του άλευρου του κάστανου, αλλά νοστιμότατο.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Πολύ όμορφο!Δέν ήξερα γιά αλεύρι κάστανο!!Θά ήθελα νά τό δοκιμάσω!!Μού αρέσουν πολύ τά κάστανα!Καλό Σ/Κ Ειρήνη!φιλάκια!!
Σας άκουσα στο ραδιόφωνο!! Καλή επιτυχία στον ραδιομαραθώνιο!!
Πολύ όμορφο αλλα και πολυ νόστιμο πρέπει να είναι αυτό το κέικ,καλό μας βράδυ.
Ειρήνη μου, καλημέρα!
Πολύ το ζήλεψα και μου αρέσει το κάστανο!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!
Αλεύρι από κάστανο,ε;;; Πολύ πρωτότυπο! Ειλικρινά και τι δεν θα 'δινα για να είχα ένα κομμάτι από το υπέροχο κέικ σου! Το γλάσο κόλαση... Αχ...
Ειρηνάκι πρέπει επειγόντως να μου στείλεις κομματάκι να δοκιμάσω, δεν νομίζω να έχω καμιά ελπίδα να βρω αλεύρι κάστανου, εκτός αν επιστρατεύσω τις γνωριμίες μου από Ιταλία!
Τι κέικ σου πολύ γιορτινό και όμορφο!
Φιλάκια, καλή Κυριακή!
λαχταριστό και γιορτινό!τι καλύτερο?
αχ Ειρήνη μου, ωραιότατο φαινεται! και με το ειδικό του αλεύρι, ό,τι πρέπει για τις γιορτές!!
καλή Κυριακή εύχομαι :)
To έχω ξανακούσει το αλεύρι κάστανου Ειρήνη. Πρέπει να το βρώ ..
Φαίνεται πολύ ωραίο το κεικ σου και μ αρέσουν και οι στρώσεις της μαρμελάδες.
Τέλειο!
Φιλιά
Θαυμάζω το κέικ σου, Ειρήνη μου, γιατί εδώ δεν υπάρχει τέτοιο αλεύρι.
Φαίνεται υπέροχο και ταιριάζει με τις γιορτές. Μπράβο!
Φιλιά.
Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα να έχουμε!
Φιλιά
po pooo! ti wraio pou einai! kai ti wraio decoration exei.
kales giortes =)
Υπέροχο Ειρήνη μου...μετά από ένα υπέρδραστήριο Σαββατοκύριακο μόλις κάθισα και είδα το καταπληκτικό σου κέικ... πρέπει να είναι νοστιμότατο. Θα ψάξω να βρω αλεύρι κάστανου!!!
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
Αυτο τοκεικ ειναι κόλαση!
H αλήθεια είναι Ειρηνάκι μου ότι συνήθως σπανια συνανταμε τετοια συνταγή με αλεύρι κάστανου, εγω δηλαδή κανα δυο φορές έχω δει όλες κι ολες !!! σιγουρα όμως θα είναι ένα ξεχωριστό κεικ που θα ήθελα να το δοκιμάσω κάποια στιγμή, όσο για το στολισμά του τι να πω !! υπερπαραγωγή όπως απαιτούν οι γιορτινές ημερες !!!!!!!!!
καλοφάγωτο !!!
φιλια πολλά πολλά πολλά
Dimi, να το δοκιμάσεις. Οδηγίες για το που θα βρεις αλεύρι κάστανου, θα βρεις σε προηγούμενο σχόλιο.
Καλό βράδυ.
Κατερίνα, ο ραδιομαραθώνιος είχε επιτυχία. Σε ευχαριστούμε πολύ, που τον παρακολούθησες, αλλά και που μας άκουσες.
Καλό βράδυ.
Νέλη, πρόκειται για νόστιμο και εμφανίσιμο, γιορτινό κέικ. Ιδιαίτερο στην γεύση.
Καλό βράδυ.
Έφη και ποιος δεν αγαπά τά κάστανα; Το καστανάλευρο είναι ένα ιδιαίτερο, γευστικό αλεύρι, που δυστυχώς δεν το γνωρίζουν στην χώρα μας. Αξίζει όμως.
Καλό βράδυ.
sundayspoon, πράγματι είναι ένα ιδιαίτερο αλεύρι αυτό του κάστανου, που δίνει ωραίες παρασκευές, όπου χρησιμοποιείται. Το κομμάτι σου από το κέικ μας, σε περιμένει.
Καλό βράδυ.
Ελενάκι, επειγόντως θα σου στείλω όλο το κέικ, αλλά δεν θα χρειαστεί να πάμε στην Ιταλία για να φέρουμε το καστανάλευρο. Μπορούμε να το βρούμε και εδώ πλέον. Για το γιορτινό μας κέικ, και για ότι άλλο θελήσουμε να φτιάξουμε. Φαντασία έχουμε μπόλικη άλλωστε!! Χαχαχά!!
Καλό βράδυ.
Λίλα, το καλύτερο και πιο πρωτότυπο κέικ, σας ετοιμάσαμε για τις γιορτές! Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε!!
Καλό βράδυ.
Μαριλένα, είναι φανταστικό αυτό το αλεύρι!! Ιδιαίτερο και ιδιαίτερα νόστιμο. Κάτι ξέρουν οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, και οι Γάλλοι ενδεχομένως, που το χρησιμοποιούν!! Τώρα τις γιορτές έχει την τιμητική του!
Καλό βράδυ.
Μάριον, με την μαρμελάδα είναι απίθανο! Μπορείς να το βρεις αυτό το αλεύρι και να φτιάξεις ότι θέλεις. Μια ωραία ιδέα, είναι το κέικ που προτείνουμε, σε αυτήν την ανάρτηση!
Καλό βράδυ.
Ελενη, μπορείς να το βρεις, μέσω ίντερνετ. Ίσως μπορούν να σου το στείλουν. Αξίζει πάντως να το ψάξεις, αν θέλεις. Το κέικ με το αλεύρι του κάστανου και την μαρμελάδα, είναι ιδανικό για τις γιορτές!
Καλό βράδυ.
Χρόνια πολλά Δήμητρα. Καλές γιορτές σε σένα και την οικογένειά σου!
Καλό βράδυ.
Ozlemaki, σε ευχαριστούμε πολύ, για τις ευχές σου. Το κέικ είναι από τα ωραιότερα για να συνοδεύσουν το τσάι ή τον καφέ μας.
Καλό βράδυ.
Κική, αξίζει να ψάξεις να το βρεις αυτό το ιδιαίτερο αλεύρι. Θα αποτελέσει την βάση, για νόστιμιές και λιχουδιές!
Καλό βράδυ.
Beauty follower, αυτό το νόστιμο κέικ για τις γιορτές αλλά και για όποτε μας αρέσει, είναι η πρότασή μας. Δοκίμασέ το!
Καλό βράδυ.
Μαρία, είναι περίεργο με τόσες καστανιές που έχουμε στην χώρα μας, πως δεν έχουμε εκμεταλλευτεί αυτόν το νόστιμο καρπό, παράγοντάς τον σε μορφή άλευρου, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Ίσως κάποια μέρα, ποιος ξέρει! Πάντως το κέικ είναι εξαιρετικό και διατηρεί την υγρασία του. Το κομμάτι σου σε περιμένει, φυσικά.
Καλό βράδυ.
Post a Comment