Thursday 20 December 2012

Φραγκόκοτα με λευκή σάλτσα

Την φραγκόκοτα (φαραόνι), την έχω συνδυάσει με μέρες γιορτινές και τραπέζια στολισμένα.
Φαγάκι επίσημο και περιποιημένο!!
Που έχει φροντιστεί, από την μαρινάδα μέσα στην οποία θα μπει για να μαλακώσει και να νοστιμίσει, ως το σερβίρισμά του στην πιατέλα και από εκεί στα πιάτα μας.
Η καλύτερη στιγμή είναι όταν οι συνδαιτυμόνες του τραπεζιού μας, λένε: Μμμμ! Λουκούμι έγινε!! Λιώνει στο στόμα!!! Και του χρόνου!!!
Αυτό σημαίνει πως όλη η αγάπη και φροντίδα που χρειάστηκε για να μαγειρευτεί το φαγητό, έφτασε μέχρι τον ουρανίσκο μας.
Για την φραγκόκοτα ή αλλιώς φαραόνι, έχουμε δώσει πληροφορίες στην συνταγή "φαραόνι στιφάδο στην γάστρα" που θα βρείτε εδώ, μια επίσης νόστιμη, γιορτινή συνταγή.
Σήμερα θα την μαγειρέψουμε με λευκή σάλτσα, που θα της δώσει λίγο πιο έντονη γεύση, προσθέτοντας καβουρδισμένο κουκουνάρι.
Την φραγκόκοτα την σερβίρω συνήθως με χωριάτικες, λεπτές ταλιατέλες. Αρέσουν σε όλους μας στο σπίτι. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε το συνοδευτικό που προτιμάτε.
Ας στολίσει λοιπόν, αυτό το νόστιμο φαγητό το κέντρο του φετινού Χριστουγεννιάτικου ή Πρωτοχρονιάτικου δείπνου μας!
Ας γεμίσουμε τα ποτήρια μας με καλό, λευκό κρασί και ας ευχηθούμε: Καλές Γιορτές και του Χρόνου!!!!
Για να δούμε πως θα το μαγειρέψουμε!
Χρειαζόμαστε:
1 φραγκόκοτα, ένα κιλό περίπου
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 μέτριες σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλα καρότα
μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
15 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλάκι πιπέρι πολύχρωμο σε κόκκους
2 μεγάλα φύλλα δάφνης
2 κάψουλες κάρδαμου
1 ξυλάκι κανέλας
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού κουκουνάρι καβουρδισμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
ελαιόλαδο
Για την μαρινάδα
1 λίτρο λευκό κρασί
2 καρότα
2 μέτρια κρεμμύδια
2 μεγάλα φύλλα δάφνης
10 κόκκους μπαχάρι
8 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλας
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Καθαρίζουμε την φραγκόκοτα από τα φτεράκια και τα εντόσθια.
Την πλένουμε καλά και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι είναι και μια μερίδα.
Βάζουμε τα κομμάτια του πουλερικού σε μπολ που να τα χωράει μαζί με την μαρινάδα.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια.
Κόβουμε τα καρότα στα δύο κατά μήκος.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα, χωρίς να χωρίσουμε εντελώς. Πάνω σε κάθε τέταρτο, καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο.
Τα βάζουμε μέσα στο μπολ με τη φαραγκόκοτα, καθώς και τα καρότα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Αφήνουμε την φραγκόκοτα στην μαρινάδα, τουλάχιστον 24 ώρες. Ανά έξι ώρες γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος μέσα στο μπολ, να μαριναριστούν καλά.
Στην σημερινή συνταγή, μαρινάρισα την φραγκόκοτα 3 ημέρες.
Βγάζουμε τα κομμάτια του πουλιού από την μαρινάδα και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Στραγγίζουμε τα υγρά της μαρινάδας και τα κρατάμε στην άκρη. Τα υπόλοιπα υλικά, τα πετάμε.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του πουλιού, τινάζοντας το περίσσιο αλεύρι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, περίπου τα 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού. Αφού ζεσταθεί καλά, βάζουμε τα κομμάτια της φραγκόκοτας και τα ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές. Τα βάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια, τα σκόρδα ολόκληρα, τα καρότα κομμένα στα δύο κατά μήκος, τις κάψουλες κάρδαμου ολόκληρες, τα πιπέρια, τα μπαχάρια και την κανέλα.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα να σοταριστούν καλά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος.
Σβήνουμε με τα υγρά της μαρινάδας.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και ένα μεγάλο ποτήρι, ζεστό νερό.
Αφού πάρουν βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει και να μαλακώσει καλά το κρέας. Ανακατεύουμε που και που με ξύλινη κουτάλα, να μην κολλήσει το φαγητό μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό.
Πέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμο και η σάλτσα μας κοντεύει να δέσει, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα κουκουνάρια και την κρέμα γάλακτος. Η κρέμα γάλακτος, πρέπει να είναι εκτός ψυγείου για μισή ώρα τουλάχιστον, για να μη μας κόψει.
Κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά, να πάει παντού η κρέμα και να ενσωματωθεί με την σάλτσα του φαγητού.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Τοποθετούμε τα κομμάτια της φραγκόκοτας στο κέντρο μιας πιατέλας σερβιρίσματος και γύρω γύρω, απλώνουμε το συνοδευτικό της.
Αν πρόκειται να σερβίρουμε το φαγητό με ζυμαρικά, όπως έκανα εγώ, μπορούμε να βάλουμε τα ζυμαρικά από κάτω και επάνω τα κομμάτια του πουλιού.
Φυσικά, γαρνίρουμε το φαγητό μας με την υπέροχη σάλτσα του και αν θέλουμε με φρεσκοτριμμένο τυρί.
Μπορούμε να κρατήσουμε λίγα καβουρδισμένα κουκουνάρια και να στολίσουμε με αυτά το φαγητό μας, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Καλή επιτυχία, καλές γιορτές να έχουμε!
Ειρήνη Ε.

28 comments:

ΑΧΤΙΔΑ said...

Καλημέρα!Τι σύμπτωση, χθες αγόρασε ο άνδρας μου γιατί την φτιάχνει στιφάδο και μας αρέσει.

Tante Kiki said...

Καλή σου μέρα Ειρήνη μου... τέλειο έγινε το φαγητό σου... φαντάζομαι ότι δεν πειράζει να το κάνω με κοτόπουλο γιατί φραγκόκοτα δεν έχω φτιάξει ούτε φάει ποτέ! Γεια στα χέρια σου!

sundayspoon said...

Περιττό να πω ότι μου τρέχουν τα σάλια (και είναι πρωί ακόμα...)!
Μπράβο Ειρήνη μου για την υπέροχη συνταγή και την άψογη εκτέλεση!
Φιλάκια!

mia maria said...

Πολύ γιορτινή η συνταγή σου σήμερα Ειρήνη! Δεν έχω φάει ποτέ αλλά τη λαχταράω μόνο που τη βλέπω!

Unknown said...

Πολύ ιδιαίτερη η συνταγή που μας προτείνεις σήμερα Ειρήνη.Δεν έτυχε να δοκιμάσω φραγκόκοτα,παρ΄όλο που στο χωριό της πεθεράς μου υπήρχαν.Στις επίμονες και πολλές φορές ικετευτικές προτάσεις της να μας μαγειρέψει στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων,αντιμετώπιζε την σθεναρή,σχεδόν εγωϊστική άρνησή μου.Το μόνο που δεχόμουν ήταν το Πάσχα να κρατώ ένα αυγό φραγκόκοτας ,γιατί ,όπως με είχαν ενημερώσει,είναι πολύ γερό!!!Λυπάμαι που δεν της είχα κάνει το χατήρι..τώρα που δεν υπάρχει πια,νοσταλγώ με αγάπη τις δελεαστικές προτάσεις της,ξέροντας φυσικά ότι μάλλον δύσκολα θα βρω την ευκαιρία να δοκιμάσω το φαγητό αυτό.
Θαυμάσιο ακούγεται και πολύ νόστιμο φαίνεται Ειρήνη μου!Με την υπέροχη μαρινάδα να βοηθά το μάλλον σκληρό κρέας της να μαλακώσει,τα αρωματικά μπαχάρια και την απαλή σάλτσα,είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για μία συνταγή-αποκάλυψη!Συγχαρητήρια Ειρήνη μας πρότεινες μία πολύ γιορτινή και μοναδική συνταγή!Φιλιά πολλά,πολλά.

Selcouth said...

Πουλερικό είναι, θα μοιάζει λίγο με κοτόπουλο ή γαλοπούλα, οπότε μάλλον θα μου αρέσει! Όπως κατάλαβες δεν έχω δοκιμάσει και δεν έχω ιδέα πώς είναι.
Πάντως φαίνεται εντυπωσιακό πιάτο και με ωραία υλικά!
Καλό μεσημέρι Ειρήνη μου!

mm_skg said...

Πολυ ωραια συνταγη Ειρηνη μου!
Ειναι βεβαια λιγο δυσκολο να βρεις φραγκοκοτα εδω, αλλα οχι και αδυνατο! Καποτε που ειχαμε παρε δωσε με χασαπη σε χωριο βρισκαμε, αλλα τωρα εχω πολλα χρονια να φαω.
Εξαιρετικη προταση για το χριστουγεννιατικο τραπεζι!

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ ιδιαίτερη και γιορτινή η σημερινή σου πρόταση Ειρήνη μου, ένα πιάτο που θα στολίσει μοναδικά το τραπέζι μας και θα μας μείνει αξέχαστο με την νοστιμιά του!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!!

paraxeno pirouni said...

Φοβερή συνταγή, φαντάζομαι πόσο αρωματική θα γίνεται η σάλτσα! Το κάρδαμο φαντάζομαι είναι αυτό που λέμε κακουλέ, μέχρι τώρα το έχω χρησιμοποιήσει μόνο σε γλυκά αλλά θα πηγαίνει ωραία σ' αυτό εδώ το πιάτο!

Χε χε, σκέφτομαι όμως πως αν κάνεις το τραπέζι σε μικρές ηλικίες / παιδιά πόλης, θα τρώνε κάτι που δεν θα το έχουν ξαναδεί! :))

Μπράβο σου Ειρήνη, καλές γιορτές με ακόμα πιο υπέροχες γεύσεις!

Μαριλένα said...

πολύ πολύ νόστιμη φαίνεται η συνταγή σου Ειρήνη!!
άσε που έμαθα πως φαραόνι και φραγκόκοτα ειναι το ίδιο και το αυτό :D
νόστιμη και γιορτινή!!
εύχομαι χαρούμενες γιορτές να έχουμε -όσο αυτό ειναι δυνατό τις εποχές που ζούμε- με υγεία πάνω απ' όλα!!
:) :)

Katrina said...

ΠΩ ΠΩ ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΑΚΙ!!!!

DIMI said...

Δέν έτυχα νά δοκιμάσω φραγκόκοτα,αλλά θά τήν φτιάξω μέ κοτόπουλο!Τέλεια συνταγή!Μπράβο Ειρήνη!!Καλές εορτές εύχομαι!Φιλιά!

Unknown said...

πολύ νόστιμο!μπράβο σου!

Ειρήνη Ε. said...

Αχτίδα, την φτιάχνω και στιφάδο, είναι ωραιότατη! Την έχουμε ήδη αυτή την συνταγή. Όπως και να μαγειρέψουμε αυτό το πουλερικό, είναι νοστιμότατο!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Κική, ασφαλώς μπορείς να μαγειρέψεις αυτή την συνταγή με κοτόπουλο. Όμως θα σου πρότεινα, αν βρεις φραγκόκοτα στην αγορά, αυτήν την εποχή φέρνουν, να την προτιμήσεις. Έχει καταπληκτική γεύση!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Sundayspoon, με ένα τέτοιο νόστιμο φαγάκι, πως να μην μας τρέξουν τα σάλια;; Δύσκολο να του αντισταθούμε!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρία, όταν δοκιμάσεις την φραγκόκοτα, θα σου αρέσει πολύ. Έχει πολύ νόστιμο κρέας. Σε γιορτινό τραπέζι, είναι κάτι το ιδιαίτερο!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Φωτεινή, μήπως ήρθε η ώρα να κάμψεις τις αντιστάσεις σου απέναντι στο νόστιμο κρέας της φραγκόκοτας και να την μαγειρέψεις; Με την συνταγή μας και φτιαγμένη από τα χεράκια σου, θα τους ξετρελάνεις όλους! Δοκίμασέ την!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Sel, αν σου αρέσουν τα πουλερικά και βρεις φραγκόκοτα, μην διστάσεις! Μαγείρεψέ την όπως προτείνουμε και θα με θυμηθείς. Είναι πουλερικό με εξαιρετικό κρέας! Αυτές τις ημέρες, είναι πιο εύκολο να βρεθεί στην αγορά. Έχει την διαδικασία του, αλλά όλη αυτή η προετοιμασία, είναι που του δίνει παραπάνω νοστιμιά.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρίνα, την περιόδο αυτή, είναι πιο εύκολο να βρούμε στην αγορά φραγκόκοτα ή να την παραγγείλουμε στο κρεοπωλείο της γειτονιάς μας. Ταιριάζει πολύ στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας, αυτό το πουλερικό. Η αναζήτησή του αξίζει τον κόπο.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, είναι τοσο νόστιμο φαγητό, πραγματικά θα μας μείνει αξέχαστο. Η φραγκόκοτα είναι ένα πουλερικό, που ταιριάζει άψογα στο γιορτινό μας τραπέζι!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Dark chef, η σάλτσα του φαγητού είναι πεντανόστιμη, όπως και το ίδιο το πουλερικό. Το κάρδαμο το έχω συναντήσει και ως κακουλέ. Δίνει το ιδιαίτερο άρωμά του, στο πιάτο αυτό και του ταιριάζει πολύ. Τα παιδιά της πόλης δεν θα αναγνωρίσουν εύκολα την φραγκόκοτα. Πιο εύκολα θα καταλάβουν την νερόκοτα που εμφανίζεται σε ετικέτα γνωστής μάρκας ουίσκυ. Παρόλα αυτά, αυτές τις ημέρες, μπορεί να βρεθεί στην αγορά ή μετά από παραγγελία στο κρεοπωλείο μας. Είναι από τα πιο νόστιμα πουλερικά που έχω δοκιμάσει. Αν το βρεις, δοκιμάσέ το!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα, αυτό είναι που λένε "όσο ζει κανείς, μαθαίνει"!!! Χαχα. Πάντως είτε το πούμε φραγκόκοτα, είτε φαραόνι, η νοστιμιά του δεν αλλάζει!
Καλές γιορτές να έχουμε!

Ειρήνη Ε. said...

Κατρίνα, είναι από τα ωραιότερα, νόστιμα, γιορτινά φαγάκια!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

DIMI, η συνταγή γίνεται και με κότα ή κόκκορα. Αλλά δεν θα φθάσουν την νοστιμιά της φραγκόκοτας! Πάντως ότι και να επιλέξεις για να φτιάξεις αυτό το φαγητό, σου εύχομαι καλή επιτυχία!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, σε ευχαριστώ!
Καλό βράδυ.

Eleni said...

Ειρήνη μου υπέροχη πρόταση, πάρα πολύ νόστιμο φαγητό!Και με κοτοπουλάκι σούπερ θα είναι!!!
Φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη και με το κοτόπουλο γίνεται ωραιότατη αυτή η συνταγή. Αλλά με την φραγκόκοτα είναι το κάτι άλλο!!
Καλό βράδυ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...