Monday 8 July 2013

Χορτόπιτα σε φόρμα


Οι πίτες σε φόρμα, τις οποίες όπως ξέρετε συνηθίζω, εκτός από νόστιμες που είναι, δίνουν και ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα, όπου κι αν σερβιριστούν.
Έχουν μόνο ένα μυστικό. Θα πρέπει να τις αφήσουμε να κρυώσουν καλά, πριν τις κόψουμε σε κομμάτια και τις σερβίρουμε.
Αν βιαστούμε και τις κόψουμε ζεστές, το πιο και πιθανόν είναι να μας διαλυθούν τα κομμάτια.
Αφού κρυώσουν δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, ακόμα και αν ξαναζεσταθούν.
Η σημερινή πίτα είναι μια πολύ γευστική χορτόπιτα, στην οποία την έξτρα πινελιά δίνει το τυρί κρέμα ανάμεσα στα χορταρικά.
Πάμε να την φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
2 φύλλα σφολιάτας κουρού
3 μικρά κολοκυθάκια
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρες
350 γρ σπανάκι κατεψυγμένο (ή 500 γρ. φρέσκο)
250-300 γρ. τυρί κρέμα (έβαλα Φιλαδέλφεια)
150 γρ. φέτα
2 αυγά
Στην πράξη:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό του τρίφτη, και τα στύβουμε πολύ καλά, να αποβάλλουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται.
Πλένουμε καλά τα χορταρικά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τυχόν σκληρά κοτσανάκια.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Αν το σπανάκι μας είναι φρέσκο, το ζεματίζουμε για λίγα λεπτά και το στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα χορταρικά, ελάχιστο νεράκι, και τα αφήνουμε όλα μαζί να μαλακώσουν για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και αφήνουμε το περιεχόμενο της στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Κατόπιν προσθέτουμε το τυρί κρέμα, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθεί με τα χορταρικά, και στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και την φέτα χοντροτριμμένη.
Παίρνουμε μια φόρμα για κέικ, με δαχτυλίδι. Την λαδώνουμε πολύ καλά.
Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στην φόρμα, κάνοντας μια μικρή τρυπούλα στο κέντρο ώστε να περάσει στο δαχτυλίδι. Φροντίζουμε η σφολιάτα να καλύψει την βάση και τα πλαϊνά την φόρμας.
Με τα περισσεύματα της σφολιάτας, καλύπτουμε περιμετρικά το δαχτυλίδι.
Αδειάζουμε την γέμιση στην φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, στο οποίο επίσης κάνουμε μια τρύπα στην μέση για να περάσει από το δαχτυλίδι.
Αφαιρούμε όση σφολιάτα περισσεύει.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 50-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας, και μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και η βάση.
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Κατόπιν αφήνουμε να κρυώσει κι άλλο, πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία, καλή και όμορφη εβδομάδα να έχετε!

25 comments:

gwgw said...

Γεια στα χερακια σου Ελενα,και νοστιμη και εμφανισιμη στη φορμα..κι εγω αρκετες φορες φτιαχνω πιτουλες σε φορμα..
Καλημερα και καλη εβδομαδα,φιλια!!!

Silena said...

Μυρωδάτα υλικά και καταπληκτική εμφάνιση συνθέτουν την πίτα σου Έλενά μου!!!!
Έκπληξη αποτελεί το τυρί κρέμα το οποίο φαντάζομαι δένει τα υλικά και τους δίνει έξτρα γεύση!!!!
Καλή εβδομάδα! Πολλά φιλιά!

Unknown said...

Kαλημέρα Έλενα!
Και εγώ αγαπώ αυτού του είδους τις πίτες!Εκτός από ευπαρουσίαστες,είναι και ιδιαίτερα νόστιμες ,αφού ένα και μόνο κομμάτι ,περιέχει συμπυκνωμένη νοστιμιά!!!
Η συγκεκριμένη φαίνεται να κερδίζει πολλούς πόντους στον πλούτο της γεύσης,μιας και τα συστατικά της είναι ποικίλα και άφθονα!
Συγχαρητήρια Έλενα!Εύχομαι καλή εβδομάδα!

purpleleath said...

Καλημέρα Έλενα με τις ομορφιές σου!!! Πίνακες ζωγραφικής είναι τα φαγητά σου!!! Αχ, να είναι ένα κομματάκι τώρα!!! Γουργούρισε η κοιλίτσα μου!!! Πολλά φιλάκια!!!

SpIrToKoYto said...

Καλημέρααααααααααααα...
Το έχουμε ξαναπεί ξανθό συνμέλος Ελενα...Είσαι μάστορας...!!!

φιλιά και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:))))

Eleni said...

Ελενάκι καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Πολύ εντυπωσιακή η πίτα σου αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που κόβεται σε κομμάτια και σερβίρεται!Τέλεια, γεια στα χέρια σου!Όσο για τη νοστιμιά της είμαι σίγουρη πως δε παίζεται!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!

syros2js said...

Από την εμφάνιση και μόνο... μας αποτελείωσες!!!
Σκέψου να τη δοκιμάσουμε κιόλας!!!
Φιλιά πολλά-πολλά!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

nikiad.blogspot.gr said...

Πολύ ωραία ιδέα και το αποτέλεσμα
πολύ εντυπωσιακό !!Η επόμενή μου
πίτα θα μοιάζει με κέικ !!!

Ξανθή said...

Εντυπωσιακή!!
Καλή εβδομάδα.

paraxeno pirouni said...

Πω πω, φαίνεται άψογη! Κατάλληλη και για επίσημα γεύματα φτιαγμένη έτσι!
Μπράβο σου Έλενα, φιλιά και πολύ καλή εβδομάδα να έχεις!

Ερμιόνη said...

Μου αρέσει πάρα πολύ η εμφάνιση της! Είναι πολύ καλή ιδέα για μπουφέ νομίζω!
Οι χορτόπιτες είναι οι αγαπημένες μου πίτες, μιας που είναι πεντανόστιμες και με σημαντικά λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλες, πιο σύνθετες.
Μου αρέσει που έβαλες τυρί κρέμα, Θα δίνει πολύ ωραία υφή και γεύση!
Φιλιά πολλά!

κορδονέτο said...

Υπέροχη και πολύ εντυπωσιακή,σίγουρα θα'ναι πεντανόστιμη! Φιλάκια!

peps said...

Κέικ- χορτόπιτα!!χαχα
καλό!!!

DIMI said...

Καλησπέρα Ελενά μου!!Καλή εβδομάδα!!!Φοβερή ιδέα καί καταπληκτική η συνταγή σου!!!Φαντάζομαι τήν γεύση της!!!Θά την δοκιμάσω,αρέσουν πολύ οι πίτες στήν,κορούλα μου!!!Φιλάκια!!!!

mookies said...

Είμαι οπαδός του "πίτα να είναι και ότι νά΄ναι". Τόσο πολύ μου αρέσουν οι πίτες. Η δική σου είναι μια εντυπωσιακή πίτα και θα δοκιμαστεί σίγουρα!
Φιλιά

mia maria said...

Πολύ όμορφη και πολύ εμφανίσιμη! Γεια στα χέρια σου Ελενάκι:)

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

καλησπέρα ,καλή εβδομάδα
χορτόπιτα την κάνουμε τη τρώμε , ειναι ωραίο φαγητό και γεμάτο βιταμίνες από τόσα χόρτα
ατομικές μικρές κάνουμε
σε φόρμα πρώτη φορα το ακούω και βλέπω
ωραία η εμφάνιση της

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι, ξέρεις τι αδυναμία έχω στις πίτες και ιδιαίτερα στις χορτόπιτες! Κράτησέ μου λοιπόν δυο, τρία, πέντε κομμάτια και έρχομαι να τα πάρω!!! Δεν τις χάνω τέτοιες νοστιμιές!
Καλή μας εβδομάδα.

Kate'sCakeBox said...

Καλησπέρα Έλενά μου...συναρπαστικά γοητευτική η χορτόπιτα και σε γεύση που φαίνεται απο τα συστατικά και grant εμφάνιση με τη σφολιάτα κουρού!συγχαρητήρια πολλά !!άψογη ανάρτηση όπως πάντα και το ζελέ μπανάνας-σοκολάτας απλά magic!!!άπειρα φιλάκια!

Chrisi said...

Πολύ εντυπωσιακή!!!!! και πεντανόστιμη πρέπει να έγινε,καλοφάγωτη,φιλάκια και καλό βράδυ.

cook said...

ομολογώ,πρωτη φορα βλέπω τέτοια χορτοπιτα,εντυπωσιακή,από αρχή έως τέλους!

Roula Tofea said...

Υπέροχη χορτόπιτα, είναι όντως πολύ εντυπωσιακή!!!
Μπράβο σου κορίτσι μου.
Φιλάκια.

Beauty Follower said...

Τρελαινομαι για χορτοπιτες.
Αραγε πως να ειναι απο φόρμα???

http://beautyfollower.blogspot.gr/

ΕΛΕΝΑ said...

Κοριτσάκια μου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλες!!
Σας φιλώ πολύ πολύ και σας εύχομαι καλή βδομάδα!!

Maria B. said...

Για πες μου φιλεναδίτσα, τι άλλο θα σκεφτεί το όμορφο ξανθο κεφαλάκι σου ???? ζωγράφισες πάλι με την ιδέα σου !!!!!!!!!! τςςςς !!! δεν σε πιάνει κανείς !!!!!!!
χαίρομαι πολύ που είμαι φίλη σου και ετσι σίγουρα θα απολαύσω τη νοστιμιά της και την εμφανισή της !!!!

καλό βραδυ ζουζου μου !!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...