Tuesday, 2 July 2013
Πικάντικες και αρωματικές μπουκιές κοτόπουλου
Αυτό το αρωματικό κοτοπουλάκι, προέκυψε εντελώς τυχαία.
Τα φιλετάκια κοτόπουλου προορίζονταν για άλλη συνταγή. Δεν είχα όμως τον χρόνο που υπολόγιζα αρχικά, οπότε έπρεπε να αυτοσχεδιάσω με κάτι γρήγορο, αλλά νόστιμο.
Αποφάσισα λοιπόν να το μαγειρέψω απλά μεν, αλλά εμπλουτισμένο με ωραία μπαχαρικά δε.
Στα μπαχαρικά έχω ιδιαίτερη αδυναμία, αλλά τα χρησιμοποιώ πάντα με μέτρο. Τα ανανεώνω συχνά, για να μπορώ να έχω το άρωμα και την γεύση τους σε όλη τους την ένταση.
Στις επισκέψεις μου στα μπαχαράδικα της αγοράς της Αθήνας και του Πειραιά, πάντα ψάχνω να βρω κάτι καινούργιο. Κάποιο εξαιρετικό μπαχαρικό, που θα πάρει την θέση του ανάμεσα στα όσα ήδη υπάρχουν στην κουζίνα μου και θα νοστιμίσει τα φαγάκια της οικογένειας.
Κάποιες φορές συνδυάζω αρκετά μαζί, προσπαθώντας βέβαια να χρησιμοποιώ αυτά που ταιριάζουν μεταξύ τους.
Έτσι έγινε και εδώ. Προέκυψε ένα φαγάκι λίγο ανατολίτικο, λίγο πικάντικο, όχι όμως καυτερό, σκέτη νοστιμιά!!
Έφτιαξα και ένα ωραίο, άσπρο πιλαφάκι, κατά απαίτηση της οικογένειας, η οποία παραδόξως δεν ήθελε τηγανητές πατάτες, όπως συνήθως.
Έγινε ένα υπέροχο φαγάκι, που το ευχαριστηθήκαμε όλοι μας πολύ!!
Ας δούμε πως θα το μαγειρέψουμε!
Θα χρειαστούμε:
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλου στήθος ή μπούτι
1 κούπα καλαμπόκι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 γεμάτη κουταλιά φυστικοβούτυρο
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
μισό κουταλάκι πάπρικα
1/4 κουταλάκι σουμάκι
1 κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι κύμινο τριμμένο
μισό κουταλάκι μείγμα για κεμπάπ
μισό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
μισό κουταλάκι λεμονοπίπερο
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι
χυμό από μισό μέτριο λεμόνι
Τι κάνουμε:
Πλένουμε το κοτόπουλο, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε μπουκιές.
Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί με την ζάχαρη, σε ένα μπολάκι.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο σκόρδο, το φυστικοβούτυρο και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα τρία τέσσερα λεπτά, να σοταριστεί το σκόρδο και να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τις μπουκιές κοτόπουλου. Τις σοτάρουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τόσο ζεστό νερό, όσο χρειάζεται να σκεπάζει τις μπουκιές του κοτόπουλου.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο ζεστό νερό.
Δέκα λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό, προσθέτουμε το καλαμπόκι και όσο αλάτι χρειάζεται.
Όταν το καλαμπόκι έχει μαλακώσει καλά και το φαγητό έχει μείνει με την σάλτσα του, κατεβάζουμε το κοτόπουλο από την φωτιά.
Σερβίρουμε το αρωματικό μας κοτόπουλο, με τσιγαριαστό ή λευκό πιλάφι όπως έκανα εγώ, πουρέ πατάτας, τηγανητές πατάτες ή ότι άλλο μας αρέσει.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
23 comments:
Καλημέρα Ειρήνη, ωραία πρόταση!
Πολυ ωραια μπαχαρικα εχεις χρησιμοποιησει!
Πωπω! Φαντάζομαι άρωμα που θα έχει!
Φιλάκια πολλά-πολλά!!!
Καλημέραααααα!!!
Θέλω πολλές τέτοιες μπουκίτσες!!!
Υπέροχο φαγάκι Ειρήνη μου.
Φιλιά, καλημέρα.
ωραίος συνδυασμός Ειρηνάκι...
( κι εσείς στα μπαχαρατζίδικα ε..???...Να οργανωθούμε,την επόμενη συνάντηση να την κάνουμε έξω από μπαχαράδικο,να μας μάθουν κι εκεί...)
Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:)))
ΒΟΗΘΕΙΑ, σουμακε ελπίζω να βρω αλλά "μίγμα για κεμπάπ" αποκλείεται. Δώστε μου εναλλακτική ή τουλάχιστον τι περίπου περιέχει ένα τέτοιο μίγμα, σας παρακαλώ γλυκά κορίτσια.
Mary-Ginger, το μείγμα το αγοράζω έτοιμο από τα μπαχαράδικα του Πειραιά. Από ότι έχω δει, υπάρχουν διάφορα μείγματα μπαχαρικών για κεμπάπ. Ένα μείγμα για κεμπαπ μπορεί να περιέχει, κύμινο, τούρμερικ, κόλιαντρο, τσίλι, γαρύφαλλο, κανέλλα, μαύρο πιπέρι, σουμάκι, μέντα, καπνιστή πάπρικα κ.α., σε μορφή σκόνης. Αν δεν βρεις έτοιμο μείγμα μπαχαρικών, διάλεξε τα μπαχαρικά που σου αρέσουν και φτιάξε το δικό σου.
Καλή επιτυχία.
το σούμακ είναι ιδανικό γι το κοτόπουλο,το χρησιμοποιώ και σε κεμπαπ,μαζί με τουρμερικ και καγιέν....
Καλημέρα Ειρήνη!!!Καλό μήνα!!!
Ωραία συνταγή μέ γεύση ανατολής!Φαντάζομαι τήν γεύση του!!!Σίγουρα υπέροχη!!!!Καλή συνέχεια!!!Φιλάκια!!!!
καλημέρα.
τι είναι το σουμάκ; πού θα το βρω;
Summertime Blus, σουμάκ ή σουμάκι, είναι μπαχαρικό, με ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις χώρες της ανατολής. Μπορείς να το βρεις σε μπαχαράδικα.
Καλό μεσημέρι.
Ωραίο είναι το φαγάκι σου Ειρήνη και νόστιμο. Με αφού το κοτόπουλο το εκτιμώ ιδιαίτερα και το τιμώ συχνά θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε...
Όσο για την πρόταση του συνμέλους που λέει να βρεθούμε στα μπαχαράδικα συμφωνώ απόλυτα αλλά όχι του Πειραιά γιατί εκεί μας μάθανε πια ας πάμε και στην Αθήνα για μια γνωριμία και εκεί...χαχαχαχα
Και αφού ήθελα να γράψω αλλά τέλος πάντων
Μου αρέσουν οι αυτοσχεδιασμοί! Δίνουν αναπάντεχα αποτελέσματα που συνήθως είναι πολύ αξιόλογα! Μπορώ να πω ότι είχες αρκετή έμπνευση Ειρήνη μου όταν έφτιαχνες αυτό το πιάτο!
Φουλ σε γεύσεις και αρώματα!
Φιλιά πολλά!
Ωραίο και μοσχομυριστό φαγάκι! Φιλάκια πολλά!
Νοστιμάκι μου ακούγεται και με τα μπαχαρικούλια αυτά πως να μην είναι! Το φυστικοβούτυρο μου κέντρισε το ενδιαφέρον πολύ, δεν το είχα έτσι στο μυαλό μου!
Καλό απόγευμα κορίτσια!
Πολυ νοστιμο μου ακουγεται το κοτοπουλακι σου Ειρηνη μου! Αγαπω ιδιαιτερα τα μπαχαρικα και κανω κι εγω διαφορους συνδυασμους...
Πολλα φιλια!
Ειρηνάκι με όλα αυτά τα υπέροχα μπαχαρικά που πρόσθεσες, φαντάζομαι την μοναδική νοστιμιά που θα είχε το κοτοπουλάκι σου!
Φιλιά!
πολύ ωραία συνταγή....να σαι καλά
Μιαμ μιαμ!!!!Ειρήνη μου έρχομαι!!!!Τέλειο το κοτοπουλάκι σου!!!!
Φιλάκια!!!!
Εγώ τί να πω τώρα... το κοτόπουλο το λατρεύω και η συνταγή σου είναι μοναδικής νοστιμιάς... απλά θα την υιοθετήσω συντόμως!!!
Καλό βράδυ!
Καλό μήνα..Μιαμ,μιαμ, νόστιμο :)
Ειρήνη μου τέλειο φαίνεται το κοτοπουλάκι σου!!!!!!Με τόσα μυρωδικά φαντάζομαι η γεύση του θα απογειώνεται!!!!!!
Ο αυτοσχεδιασμός τις περισσότερες φορές οδηγεί σε μαγικά αποτελέσματα!!!!
Φιλιά!!!!
Post a Comment