Friday 5 July 2013

Παγωτό με καραμελωμένα αμύγδαλα


Παγωτάκι με καραμέλα, σίγουρα θα έχετε δει και πολλοί θα έχετε δοκιμάσει.
Παγωτάκι με καραμελωμένα αμύγδαλα και μέλι όμως;
Το παγωτό αυτό προέκυψε εντελώς τυχαία. Θέλοντας προ ημερών να φτιάξω ένα λίγο διαφορετικό παγωτό, η ματιά μου έπεσε πάνω στον πάγκο της κουζίνας, όπου υπήρχε ένα βάζο με μέλι. Μου άρεσε σαν ιδέα, ένα παγωτό με μέλι. Όμως μόνο του ίσως να μην έδινε το αποτέλεσμα που είχα κατά νου.
Έφτιαξα λοιπόν μια ωραία καραμέλα, στην οποία πρόσθεσα ολόκληρα αμύγδαλα με την φλούδα τους. Πήραν και αυτά την θέση τους μέσα στο παγωτάκι μου.
Η τελική γεύση μου θύμισε αρκετά το Ζακυνθινό μαντολάτο με το καβουρδισμένο αμύγδαλο, που τόσο απολαμβάνω κάθε φορά που πηγαίνουμε στην Ζάκυνθο.
Το άρωμα του μελιού είναι διακριτό, όμως οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της γεύσης είναι τελικά η καραμέλα και το αμύγδαλο!
Αυτό το κριτς κριτς από τα κομματάκια του καραμελωμένου αμύγδαλου σε συνδυασμό με το κρεμώδες του παγωτού, είναι απίθανο!
Άρεσε σε όλους μας και μας δρόσισε εκείνη την ζεστή, καλοκαιρινή ημέρα.

Τα υλικά μας:
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
65 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα
200 γρ. ζάχαρη απλή
3 κουταλιές νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Για το παγωτό
500 ml. φυτική κρέμα, ψυγείου
1 κουτί εβαπορέ πλήρες
1 φάκελο κρέμα βανίλια στιγμής
1 κουταλιά μέλι
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Πάμε να το φτιάξουμε:
Σε μεγάλο μπολ, που χωρά στον καταψύκτη μας, βάζουμε την φυτική κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός ν΄αφρατέψει.
Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία.
Αφού ενσωματωθεί το γάλα, προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και το μέλι.
Ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα την σκόνη κρέμας βανίλια στιγμής.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα δύο λεπτά ακόμη.
Το μείγμα μας θα είναι αφράτο και θα έχει πήξει λίγο. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη για δύο ώρες περίπου.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
Σε ένα μετρίου μεγέθους τηγάνι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το μείγμα, ως να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
Το μείγμα θα αρχίσει να γίνεται διαυγές. Τότε προσθέτουμε και τα αμύγδαλα ολόκληρα, μαζί με την μαλακή τους φλούδα. Ανακινούμε το τηγάνι, να καλυφθούν τα αμύγδαλα γύρω γύρω με καραμέλα. Δεν ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Όταν η καραμέλα αποκτήσει βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, την αποσύρουμε αμέσως από την φωτιά.
Ρίχνουμε την καραμέλα με τα αμύγδαλα επάνω σε αλουμινόχαρτο το οποίο έχουμε λαδώσει. Με ένα καθαρό κουταλάκι απλώνουμε τα αμύγδαλα, ώστε να κατανεμηθούν ισομερώς, σε όλη την καραμέλα. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και μετά τα σπάμε σε κομμάτια. Κόβουμε τα κομμάτια αυτά σε πιο μικρά, έτσι ώστε το κάθε αμύγδαλο να χωριστεί στα δύο. Ένα μεγάλο μαχαίρι και ένα ξύλο κοπής, θα μας φανούν χρήσιμα για αυτήν την δουλειά.

Κρατάμε δυο τρία κομμάτια καραμέλας με ολόκληρα αμύγδαλα για διακόσμηση, αν θέλουμε.
Βγάζουμε το παγωτό από το ψυγείο. Με το χτυπητήρι των αυγών το χτυπάμε λίγο να διαλυθούν τυχόν κρύσταλλοι.
Ρίχνουμε μέσα τα κομμένα, καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα να πάνε παντού μέσα στο παγωτό.
Τοποθετούμε με το παγωτό μας σε δοχείο φύλαξης και το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει εντελώς.
Πριν σερβίρουμε το παγωτό μας, το αφήνουμε μερικά λεπτά εκτός ψυγείου.
Στολίζουμε με κομμάτια καραμέλας με αμύγδαλα και αν θέλουμε με σος καραμέλας σπιτική ή του εμπορίου.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

15 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα, καλημέρα!!!! Με τί γλυκιά πρόταση ανοίγει η μέρα μας! Ευχαριστούμε!!!

nikiad.blogspot.gr said...

Καλώς σε βρήκα Έλενα !!!!Είδα συνταγή παγωτού και.....ήρθα τρέχοντας !!!!!Διάβασα τη συνταγη και νομίζω ότι είναι υπέροχη !!Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε !!!!

cook said...

τελεια γευση!

syros2js said...

ΠΩΠΩ! Τί μου κάνεις πρωί-πρωί!!!
;-)
Μια γλυκιά καλημέρα!
Καλό Σαββατοκύριακο, κορίτσια μου, σε όλες σας!
Φιλάκια πολλά-πολλά!!!

purpleleath said...

Καλημέρα!!! Σλούρπππππππ... Τέλειο φαίνεται!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Maria B. said...

ΟΥΑΟΥ !! ΟΥΑΟΥ!! φαίνεται απίθανο Ειρηνακι μου !! αυτην την εβδομάδα που θα είμαι σε αδεια θα το φτιάξω σίγουρα, μου άρεσαν πολύ όλα τα υλικά που χρησιμοποιείς και θεωρώ ότι θα είναι τέλειο !!! !! θα γλύφουμε και τα κουτάλια !!!

φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

DIMI said...

Κόλαση τό καραμελωμένο σου παγωτό Ειρήνη μου!!!Καταπληκτική ιδέα,αλλά καί συνταγή!!!Ακουσα Ζάκυνθο!!!Είσαι από εκεί?Η μητέρα μου ήταν!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

SpIrToKoYto said...

Παγωτό έχω κάνει,πάω να φτιάξω και τη καραμέλα...
Θα μας καταστρέψεις κοπελίτσα μου...

Φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου τι υπέροχο διαφορετικό παγωτάκι είναι αυτό!!!
Μ' αρέσει που λες ότι σου θυμίζει στην γεύση ζακυνθινό μαντολάτο, οπότε φαντάζομαι πόσο νόστιμο θα γίνεται!
Φιλιά!

Tante Kiki said...

Ειρήνη μου πολύ λαχταριστό το παγωτό σου... κι αυτή η καραμέλα και τα καραμελωμένα ξηροκάρπια πάντα δίνουν στο παγωτό μια ιδιαίτερη γεύση!
Να είσαι καλά!
Καλό ΣΚ!

κορδονέτο said...

Τέλειο το παγωτάκι! Φιλάκια και καλό βράδυ!

Eleni said...

Ειρήνη μου φοβερό, μπράβο!!!Λατρεύω ότι έχει να κάνει με καραμέλα!Θα γίνει το αγαπημένο μου παγωτό είμαι σίγουρη!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Unknown said...

Εξαιρετικό παγωτό με τα καραμελωμένα αμύγδαλα...μμμμ τέλειο φαίνεται...τις ωραίες εμπνεύσεις!!!! Γεια στα χερια σου Ειρήνη μου...Καλό Σ/Κ να έχεις

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Καλημέρα Ειρήνη και Έλενα
μου αρέσουν τα παγωτά, ειδικά τα σοκολατένια, αλλά και τουτο δω μιαμ μιαμ :))

Ερμιόνη said...

Πολύ κομψό παγωτάκι!
Οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί πάντα μου αρέσουν όταν προστίθενται στο παγωτό. Όσο για το μέλι, είναι αγαπημένο υλικό με ωραία γεύση, όπου και αν μπαίνει!
Φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...