Friday, 13 February 2015

Φρουτένιο κέικ σοκολάτας


Αφράτο και λαχταριστό!
Σούπερ σοκολατένιο και ζουμερό!
Φρουτώδες και μοσχομυριστό!
Αυτό είναι το σημερινό μας κέικ!
Είναι επίσης και η πρότασή μας για το γλυκάκι που θα προσφέρουμε στον καλό ή την καλή μας, για να μην ξεχνάμε και τους κυρίους γιατί και αυτοί μπορούν να μαγειρεύουν, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Στο συγκεκριμένο κέικ δεν ήθελα τα φρούτα σε κομμάτια, γι αυτό τα πρόσθεσα στην ζύμη του σε μορφή πολτού, δίνοντας έτσι στο γλυκό μας τρυφερή υφή και την δυνατότητα να παραμένει ζουμερό και να μην στεγνώνει εύκολα.
Και για επικάλυψη τι άλλο; Φυσικά σοκολάτα!! Πλούσιο γλάσο σοκολάτας γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο και καβουρδισμένο αμυγδαλάκι!
Και στο κέντρο μια κατακόκκινη, φλογερή καρδιά όπως το απαιτεί η μέρα, φτιαγμένη με κερασάκια γλασέ!!
Πάμε να το φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
Για το κέικ
160 γρ. καθαρισμένο μήλο
90 γρ. καθαρισμένη μπανάνα
200 ml. χυμό πορτοκαλιού
50 ml. ελαιόλαδο
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
30 γρ. κακάο σκόνη
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/8 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
4 μέτρια αυγά
250 γρ. ζάχαρη
Για το γλάσο σοκολάτας
250 γρ. σκούρα κουβερτούρα
100 ml. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι μέλι
Για το στόλισμα
αμύγδαλα ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα
κερασάκια γλασέ
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. και με ψηλά τοιχώματα. Κόβουμε στην ίδια διάμετρο ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετούμε στην βάση του ταψιού. Το βουτυρώνουμε και αυτό. Αλευρώνουμε το ταψάκι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και το αφήνουμε την άκρη.
Βάζουμε το καθαρισμένο μήλο και την μπανάνα μαζί με τον μισό χυμό πορτοκαλιού, στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, το μπαίκιν πάουντερ και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αυγά και την ζάχαρη. Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και αμέσως μετά την σόδα. Αφού ανακατευτούν καλά σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε τον πολτό των φρούτων και το μείγμα των στερεών υλικών εναλλάξ. Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι ή πλαστική σπάτουλα, με κίνηση από κάτω προς τα πάνω ως να επιτύχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για μία ώρα και δέκα λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Ο δικός μου φούρνος που είναι μέτριας έντασης, χρειάστηκε μια ώρα και δέκα πέντε λεπτά.
Στο τέλος του ψησίματος το κέικ μας παραμένει ζουμερό αλλά όχι άψητο.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφού βγάλουμε το γλυκό μας από τον φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα στο ταψάκι και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί. Τυλίγουμε το κέικ με πλαστική μεμβράνη ή το φυλάμε σε κουτί.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε το γλυκό μας ως το σημείο αυτό, από την προηγούμενη ημέρα.
Φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας.
Βάζουμε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ επάνω σε μπαιν μαρί που σιγοβράζει.
Ρίχνουμε στο μπολ την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε την σκούρα κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια και το μέλι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης ως να επιτύχουμε ομοιογενές γλάσο.
Αδειάζουμε το γλάσο στο κέντρο του κέικ. Απλώνουμε με σπάτουλα το σοκολατένιο γλάσο καλύπτοντας την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ.
Αφήνουμε να στερεοποιηθεί λίγο και κατόπιν τοποθετούμε ένα κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς στο κέντρο του κέικ.
Πασπαλίζουμε με το αμυγδαλάκι όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ, εκτός από το σημείο που βρίσκεται το κουπ πατ. 
Μέσα στο κουπ πατ καρδιά τοποθετούμε ομοιόμορφα, κερασάκια γλασέ.
Αφού το γλάσο σοκολάτας κρυώσει και στερεοποιηθεί εντελώς, αφαιρούμε προσεκτικά το κουπ πατ.
Μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

15 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου! Πολύ λαχταριστό το κέικ που έφτιαξες και σίγουρα με υπέροχη ζουμερή υφή. Το σοκολατένιο γλάσο με το αμυγδαλάκι και τα κερασάκια το απογειώνουν. Τέλειο γλυκό!! Και του χρόνου!!

mia maria said...

Υπέροχο κέικ! Το αντιγράφω και ελπίζω να το φτιάξω το ΣΚ!

Αθηνά said...

Καλημέρα !! Πολύ αφράτο φαίνεται το κέικ και αυτή η σοκολάτα από πάνω ....όλα τα λεφτά!! Ευχές για καλό ΣΚ!

SpIrToKoYto said...

Και του χρόνου,αγαπησιάρικο συνμέλος μας..Ζωγράφισες...!!!

Καλημέρες,Χρόνια Πολλά σε ΒαλεντινοΒαλεντίνες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...♥ ♥ ♥

Maria B. said...

Πολύ πολύ ωραίο και υπέροχη παρουσίαση !!!!!!!

Να ζήσουν ολοι οι Βαλεντινοί !!!


και του χρόνου Ρηνάκι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kikitchen and the chef said...

ειναι απο τα πιο αγαπησιαρικα κεικ!!!!πολυ ομορφο και νοστιμο ειρηνη μου!!!!
καλο σου κου και φιλακιαααα

- spoonstories- said...

Το καλύτερο μας άφησες για την παραμονή! Βέβαια εγώ θα το φτιάξω εκτός Βαλεντίνου αλλά το μήνυμα που θα λάβει η οικογένεια μου, που θα το φάει, θα είναι και πάλι μήνυμα αγάπης!Μπράβο και του χρόνου!

mookies said...

Πολύ έξυπνη ιδέα ο πολτός φρούτων στη ζύμη του κέικ, πρέπει να έγινε υπέροχα ζουμερό, ακριβώς όπως μου αρέσει. Και φυσικά με το ιδανικό συμπλήρωμα του γλάσου σοκολάτας!
Καλή συνέχεια

lenia said...

Πλούσιο κ άκρως απολαυστικό το κέικ με το γλάσο του, με τα φρούτα του! ΜΟυ τρέχουν τα σάλια!
Τα φιλιά μας!

DIMI said...

Wow!!Πολύ νόστιμο καί λαχταριστό κέικ,Ειρήνη μου!!!Οτι πρέπει γιά τήν γιορτή τών ερωτευμένων!!Τό γλάσο καί η φρουτένια γεύση τό απογείωσαν!!Happy Valentine'd Day!!
Φιλάκια!!

Ερμιόνη said...

Πάρα πολύ εντυπωσιακό κέικ Ειρήνη!
Τόσο εμφανισιακά όσο και από γεύση!
Η κόκκινη καρδιά σίγουρα κλέβει την παράσταση.
Μου αρέσει πολύ που έχεις προσθέσει τα φρούτα με τη μορφή πολτού και όχι σε κομματάκια. Έτσι η γεύση και το άρωμα τους θα είναι εμφανή παντού!
Φιλιά

Katrina said...

Ε τωρα τι να πω πρεπει να είναι υπεροχο και του χρονου!!!!!

nieneke nia said...

Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο το
κέικ ... η εμφάνιση παντός είναι τελεια
Happy Valentine Ειρήνη !!και καλο Σαββατοκυριακο

Elenis Cooking said...

Καλημέρα Ειρήνη μου και χρόνια πολλά!Καταπληκτικό το κέικ που έφτιαξες, πολύ εντυπωσιακό πραγματικά!
Καλό Σαββατοκύριακο, να περάσετε όμορφα!
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μα τι πανέμορφο αγαπησιάρικο κεκάκι!!!
Το στόλισες πολύ όμορφα Ειρήνη μου και η κατακόκκινη καρδούλα το έκανε πολύ εντυπωσιακό!
Χρόνια Πολλά, να περάσεις πολύ όμορφα με τον καλό σου!
Φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...