Friday, 6 February 2015

Πατατοκεφτέδες με καρότο


Εύκολο και νόστιμο το σημερινό μας μεζεδάκι!
Θα μπορούσαμε να το πούμε και μεζεδάκι της ανακύκλωσης, εφ' όσον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πουρέ πατάτας που μας έχει περισσέψει και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε.
Πατατοκεφτέδες σκορδάτοι με τριμμένο καροτάκι που τους αφρατεύει και τους νοστιμίζει παράλληλα! Με μπόλικη παρμεζάνα, αυτό το σούπερ νόστιμο ιταλικό τυρί, που έχουμε αγαπήσει κι εμείς πολύ!
Δεν λείπουν φυσικά τα απαραίτητα μυρωδικά! 
Κεφτές χωρίς μυρωδικά γίνεται;; Δεν γίνεται!!!
Ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός και λίγη πάπρικα γλυκιά που αρέσει στον καλό μου, αρωματίζουν τους πατατοκεφτέδες μας.
Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ζεστοί, χλιαροί ή ακόμα και κρύοι.
Ιδανικοί για μπουφέ, μην ξεχνάμε ότι έρχονται και οι Απόκριες, αλλά και σαν ένα συμπληρωματικό έδεσμα που θα συνοδεύσει το καθημερινό ή το κυριακάτικο φαγάκι μας.
Ετοιμάστε διπλή δόση καλύτερα, γιατί θα γίνουν ανάρπαστοι από μικρούς και μεγάλους!!
Ας δούμε πως θα τους φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
2 γεμάτα φλιτζάνια πουρέ πατάτας
1 μεγάλο αυγό
1 μέτριο καρότο τριμμένο
3 γεμάτες κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
3/4 - 1 κουταλάκι αποξηραμένο σκόρδο
μισό κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι δυόσμο
μισό κουταλάκι βασιλικό
3-4 κλωναράκια μαϊντανό, τα φυλλαράκια
λίγη γλυκιά πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
Για το πανάρισμα
1 μέτριο αυγό
1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ
2 κουταλιές παρμεζάνα
Στην πράξη:
Σε ευρύχωρο μπολ βάζουμε τον πουρέ πατάτας.
Τρίβουμε το καρότο στον ψιλό τρίφτη τυριού και το προσθέτουμε στον πουρέ.
Ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του μαϊντανού και τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ.
Ρίχνουμε στο μείγμα την τριμμένη παρμεζάνα και κατόπιν το ξερό σκόρδο και τα μυρωδικά.
Αν δεν μας αρέσει η παρμεζάνα την αντικαθιστούμε με ένα πικάντικο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα.
Ανακατεύουμε καλά δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέτουμε και το αυγό. Ανακατεύουμε και πάλι να ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Εγώ επειδή βιαζόμουν το έβαλα στην κατάψυξη για 25 περίπου.
Χρειαζόμαστε τρία βαθιά πιάτα.
Στο πρώτο θα βάλουμε την μισή ποσότητα του αλευριού. Στο δεύτερο θα βάλουμε το μέτριο αυγό το οποίο θα χτυπήσουμε καλά με ένα πιρούνι. Στο τρίτο πιάτο θα βάλουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με τις δύο κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα.
Σε μέτριο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε μια ποσότητα σπορέλαιου και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βγάζουμε το μπολ με το μείγμα της πατάτας από το ψυγείο. Πλάθουμε μέτριους στρογγυλούς πατατοκεφτέδες. Βρέχουμε με νερό που και που τα χέρια μας, για να μην κολλάει επάνω τους το μείγμα των κεφτέδων.
Το μείγμα των πατατοκεφτέδων θα πρέπει να είναι αφράτο για παραμείνουν αφράτοι και όταν τηγανιστούν. Αν παρ' όλα αυτά το μείγμα μας βγαίνει πιο αραιό ή πιο σφιχτό από ότι πρέπει, θα προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό αντίστοιχα.
Πανάρουμε τους κεφτέδες πρώτα στο πιάτο με το σκέτο αλεύρι. Κατόπιν τους περνάμε από το χτυπημένο αυγό και τέλος τους πανάρουμε και πάλι στο αλεύρι με την τριμμένη παρμεζάνα.
Βάζουμε τους κεφτέδες στο τηγάνι με το ζεστό λάδι και τους τηγανίζουμε να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλλιώς θα πάρουν γρήγορα χρώμα απ' έξω και από μέσα θα μείνουν άψητοι.
Βγάζουμε τους πατατοκεφτέδες από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε πιατέλα που έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ως να τελειώσουμε όλους κεφτέδες που έχουμε πλάσει.
Σερβίρουμε τους πατατοκεφτέδες ζεστούς ή χλιαρούς.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

13 comments:

Christina Andromeda said...

πωπω! Αγαπημένος μεζές! Μιαμ μιαμ!
καλημέρα!

Δέσποινα Δεσποινάκι said...

Νοστιμοτατοι!!! Καλημερα!!!

mia maria said...

Αρωματικό και νοστιμότατο μεζεδάκι!

Μυρωδία said...

Ό,τι τελειώνει σε -κεφτέδες, είναι σίγουρα αγαπημένο μου!!! Ενδιαφέρουσα η προσθήκη του καρότου!!

Beauty Follower said...

Εξαιρετικοι! Ευγε! Μπραβο!

Μάχη Μ said...

Πάρα πολύ ωραίο συνοδευτικό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!!
Η προσθήκη του καρότου υπέροχη και υγιεινή!Καλή σου ημέρα Ειρήνη!

kikitchen and the chef said...

Ειρηνη το μεζεδακι σου ειναι τελειοοοοο και λαχταριστοο!!!!
καλο σουκου,φιλακια!!!!!

- spoonstories- said...

Ειρήνη μου πολύ ωραίο μεζεδάκι!!Και τώρα για Απόκριες είναι ότι πρέπει για να γεμίσει το μπουφέ μας!

SpIrToKoYto said...

Μπα που να μην σου πω...Με ξελίγωσες...
Καλό μεσημέρι και φιλιά σε όλες σας...<3

Silena said...

Τα μεζεδάκια της ανακύκλωσης είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικά σε γεύση!!!! Καταπληκτικός μεζές, θα τον απολαύσουμε όλοι μας!!! Καλό μεσημέρι!

DIMI said...

Τί υπέροχη συνταγή Ειρηνη μου!!Πολύ νόστιμο τό μεζεδάκι σου!!Μπάίνη στήν λίστα μου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!

Δημιουργία said...

Μικροί πειρασμοί τα κεφτεδάκια σου Ειρήνη μου έτσι που τα κοιτάω .Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

ΕΛΕΝΑ said...

Μα τι σπέσιαλ μεζεδάκι είναι αυτό!!!!
Σκέτος πειρασμός!
Καλό Σαββατοκύριακο Ειρήνη μου, φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...