Thursday, 26 February 2015

Μαρμελάδα με εξωτικά φρούτα


Οι σπιτικές μαρμελάδες είναι από τις παρασκευές που μου αρέσουν ιδιαίτερα.
Φρούτα λογής λογής, αρώματα και γεύσεις κλεισμένα σε γυάλινα βαζάκια, περιμένουν υπομονετικά στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, να συνοδεύσουν το καθημερινό μας πρόγευμα.
Πριν λίγο καιρό αγόρασα από το σ/μ της περιοχής μου κατεψυγμένα εξωτικά φρούτα σε κομματάκια.
Μια μικρή ποσότητα χρησιμοποίησε η κόρη μου και τα υπόλοιπα έμειναν στον καταψύκτη.
Δεν ήθελα όμως να παραμένουν για καιρό στην κατάψυξη κι έτσι αποφάσισα να τα φτιάξω μαρμελάδα. Έγινε μια πολύ νόστιμη μαρμελάδα με ιδιαίτερη γεύση τροπικών φρούτων.
Καθώς η πρώτη ύλης της μαρμελάδας αυτής βρίσκεται στους καταψύκτες των σ/μ, δεν υπάρχει εποχιακός περιορισμός για το πότε θα την φτιάξουμε. Κι εγώ θα την ξαναφτιάξω, γιατί βλέπω το βάζο στο ψυγείο να αδειάζει πολύ σύντομα!
Πάμε να δούμε την συνταγή!

Τα υλικά μας:
750 γρ. κατεψυγμένα κομμένα τροπικά φρούτα
600 γρ. ζάχαρη
μισό φασόλι βανίλιας
30 γρ. φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή λάιμ
1/8 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
Στην πράξη:
Βάζουμε σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα τα κομμένα τροπικά φρούτα και ρίχνουμε από επάνω την ζάχαρη.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το φασόλι της βανίλιας κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τις φλούδες του φασολιού της βανίλιας.
Καθαρίζουμε το φρέσκο τζίντζερ και το τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη, αφήνοντας τις ίνες του στην εξωτερική μεριά του τρίφτη. Ρίχνουμε το τρίμμα του τζίντζερ χωρίς τις ίνες και αυτό μέσα στην κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώνουμε την φωτιά στην χαμηλή θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Μόλις σταματήσει ο βρασμός, αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει δημιουργηθεί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και την αφήνουμε στην άκρη για 12 ώρες.
Με την βοήθεια ενός μίξερ με πόδι, πολτοποιούμε τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα.

Μπορούμε αν θέλουμε να αφήσουμε μικρά κομματάκια φρούτων αν μας αρέσουν στην μαρμελάδα μας.
Βάζουμε και πάλι το σκεύος στην φωτιά και σιγοβράζουμε. Αν η εστία της κουζίνας μας έχει διαβάθμιση από το 1 ως το 9, εμείς την ρυθμίζουμε στο 5. Αφήνουμε την μαρμελάδα να δέσει ανακατεύοντας πολύ συχνά για να μην κολλήσει και κατόπιν την αποσύρουμε από την φωτιά.
Μόλις πέσει ο βρασμός, αφαιρούμε και πάλι τυχόν αφρό που έχει δημιουργηθεί.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε την ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους.
Αφήνουμε τα βάζα στην άκρη χωρίς να τα κουνήσουμε καθόλου, ως να κρυώσουν. Ή τα γυρίζουμε όπως είναι ζεστά ανάποδα και τα αφήνουμε ως έχουν μέχρι να κρυώσουν.
Ελέγχουμε τα καπάκια των βάζων αν έχουν κλείσει καλά. Θα έχουν τραβηχτεί προς τα μέσα.
Αν κάποιο βάζο με μαρμελάδα δεν έχει σφραγίσει σωστά, το βάζουμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε το περιεχόμενό του, πρώτο.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε. 

18 comments:

Aleka Craftaholic said...

Φαντάζομαι τις μυρωδιές και τη γεύση αυτής της μαρμελάδας.Γεια στα χέρια σου!

mia maria said...

Πολύ ωραία η εξωτική μαρμελάδα σου! Αρωματική και λαμπερή!

Zina Z said...

prepei na einai kataplhktikh kai me fobero arvma! εις τα υποψην λοιπον!

καλημερα

Cookika said...

Μου αρέσουν τόσο οι μαρμελάδες και αυτή σίγουρα τόσο αρωματική!!

kikitchen and the chef said...

μμμμμ δεν εχω δοκιμασει ποτε μαρμελαδα με τετοια φτουτα,καλη ιδεα και ευκολη!!!!
σε φιλω!!

- spoonstories- said...

Νομίζω πως είναι υπέροχη!!Μπράβο Ειρήνη!

Iris mama goes vintage said...

Η αγαπημένη μου μαρμελάδα!!! Τόσο εύκολη να τη φτιάξεις.. που πραγματικά δεν αξίζει να αγοράσεις καμιά τυποποιημένη. Γιαμι γιάμιιι!!!

DIMI said...

Υπέροχη η εξωτική μαρμελάδα σου Ειρήνη μου!!Καί πολύ εύκολη συνταγή!!Μπράβο Ειρήνη!!Φιλάκια!!

Ξανθή said...

Πολύ πρωτότυπη μαρμελάδα, ετοιμάζομαι κι εγώ για μια ιδιαίτερη την επόμενη εβδομάδα.
Ευχαριστούμε Ειρήνη

Αθηνά said...

Πρέπει να έχει εκπλητικό άρωμα!! Τέλεια φαίνεται !! Πολλά φιλιά!!

Elenis Cooking said...

Φαντάζομαι το άρωμα αλλά και τη γεύση αυτής της μαρμελάδας. Τέλεια δείχνει Ειρήνη μου, γίνεται και πολύ εύκολα. Φιλιά πολλά!

mookies • Mina Limnioudi said...

Καταπληκτικός συνδυασμός το τζίντζερ και το λαιμ με τα εξωτικά φρούτα! Θα ταιριάζει υπέροχα με ένα απλό κέικ.

Μάχη Μ said...

Ωραία ιδέα τα κατεψυγμένα φρούτα, πολύ λαχταριστή η μαρμελάδα σου!!

Maria B. said...

Σίγουρα πολύ ξεχωριστή συνταγή ! μ'άρέσει πολύ η πολυχρωμία της !!!!!! Τόσα διαφορετικά φρούτα θα δίνουν σίγουρα υπέροχη γεύση και άρωμα !! γεια στα χεράκια σου Ειρηνάκι !!!

φιλια πολλά και καλό σ/κ

ΕΛΕΝΑ said...

Έχω προμηθευτεί κατεψυγμένα εξωτικά φρούτα, τα οποία σκεφτόμουν να τα κάνω παγωτάκι, μιας και στο σπίτι μας το παγωτό δεν έχει εποχή!
Ένα μέρος θα το αξιοποιήσω για μαρμελαδίτσα, με ξεσήκωσες!
Φιλιά!

evi@thehealthycook said...

φαντάζομαι πως θα μοσχομύρισε το σπίτι!!
ο συνδυασμός εξωτικών φρούτων, λάιμ και τζίντζερ είναι φανταστικός!
καλό σ/κ!!

Ερμιόνη said...

Ωραία ιδέα για μαρμελάδα!
Και σαν γέμιση για κέικ θα είναι φανταστική νομίζω!
Όχι ότι δεν τρώγεται πολύ ευχάριστα και με το κουταλάκι!!
Φιλιά

Mary said...

Ειρηνάκι μου φαντάζομαι τη γεύση της!
Θα κάνω ντου κι εγώ εκεί που μάλλον πας κι εσύ να πάρω εξωτικά φρούτα!

Φιλάκια λιχούδικα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...