Wednesday, 22 April 2015

Πίτα με κιμά και χορταρικά


Είχα δεν είχα την σκάρωσα την πιτούλα μου πάλι!
Μια αλλαγή την θέλουμε που και που, προτίμησα λοιπόν αυτή την φορά να μην δώσω στην πίτα μου την συνήθη της μορφή αλλά να την τυλίξω σε ρολά.
Αρχικά είχα σκεφθεί να την φτιάξω με βάση τα χορταρικά, μιας και είχα μπόλικα. Επειδή όμως μου είχε περισσέψει ψημένος κιμάς για μακαρόνια στο ψυγείο από την προηγούμενη ημέρα, είπα να τον προσθέσω και αυτόν στην γέμιση. Τον αξιοποίησα λοιπόν κατ' αυτόν τον τρόπο κάνοντας τα ρολά πιο πλούσια, χορταστικά και ακόμα πιο νόστιμα.
Βγαίνουν τέσσερα ρολά και αρκετές μερίδες. Γι' αυτό έψησα μόνο τα δύο. Τα άλλα δύο τα τύλιξα, ξεχωριστά το καθένα, πρώτα σε πλαστική μεμβράνη μετά σε αλουμινόχαρτο και τα φύλαξα στην κατάψυξη για άλλη φορά. Κάτι που με βόλεψε σε ξαφνική επίσκεψη φίλων στο σπίτι. Τα έβγαλα από την κατάψυξη, τα άφησα μισή ώρα στην άκρη και κατόπιν τα έψησα σε μέτριο φούρνο.

Γι' αυτό θεωρώ ιδανική αυτήν την συνταγή για ένα τραπέζι ή για μπουφέ, καθώς μπορούμε να ετοιμάσουμε τα ρολά δύο τρεις ημέρες πριν. Το μόνο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να τα ψήσουμε λίγο πριν τα σερβίρουμε, κερδίζοντας έτσι χρόνο.
Εναλλακτικά αν δεν έχετε έτοιμο κιμά, σας δίνω την δόση για να τον προετοιμάσετε και κατόπιν να τον αναμίξετε με την υπόλοιπη γέμιση.
Ας δούμε τώρα πως θα ετοιμάσουμε την συνταγή μας.

Θα χρειαστούμε:
12 φύλλα κρούστας
ελαιόλαδο ή λιωμένη μαργαρίνη για το άλειμμα
Για την γέμιση
1,7 kgr. διάφορα χόρτα για πίτα
2 αυγά
3 κουταλιές σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά
10 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
300 γρ. τυρί φέτα σε τρίμματα
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Για τον κιμά
350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
μισό φλιτζάνι πουμαρό
5-6 κόκκους μπαχάρι
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε κατσαρολίτσα. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε και αυτόν. Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά στον κιμά και όσο νερό χρειάζεται για να τον καλύψει. Αφήνουμε να βράσει, να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του. Αφαιρούμε τους κόκκους του μπαχαριού.
Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε πολύ καλά. Τα στραγγίζουμε επίσης πολύ καλά και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά των χορταρικών. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να χλιάνει.
Ρίχνουμε τον ψημένο κιμά μέσα στην κατσαρόλα με τα χορταρικά. Προσθέτουμε την ρίγανη, την φέτα σε τρίμματα καθώς και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται.
Ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεμένα λίγο με ένα πιρούνι καθώς και το ψιλό σιμιγδάλι ή την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε και πάλι να ενωθούν τα υλικά της γέμισης.
Αν χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη για να αλείψουμε τα φύλλα κρούστας, θα την λιώσουμε σε ένα κατσαρολάκι και θα την αφήσουμε να χλιάνει. Αν προτιμήσουμε το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται ζέσταμα.
Για κάθε μία πίτα-ρολό χρειαζόμαστε τρία φύλλα κρούστας. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με την λιωμένη μαργαρίνη ή το λάδι.
Βάζουμε το ένα τέταρτο της γέμισης στην άκρη των φύλλων, γυρίζουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.

Βάζουμε τα ρολά σε ταψί το οποίο προηγουμένως θα έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε και πάλι τα ρολά με λάδι ή μαργαρίνη και χαράζουμε σε μερίδες. Εγώ σε κάθε ρολό χάραξα εφτά μερίδες. Μπορούμε να χαράξουμε μικρότερες ή μεγαλύτερες μερίδες.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε ήδη προθερμάνει στους 175 βαθμούς, ως να ροδίσουν.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να χλιάνουν και κατόπιν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!!Τέλεια τά ρολάκια σου!!Καταπληκτική ιδέα νά συνδυάσεις τά χόρτα μέ τόν κιμά,στήν γέμιση!!Ενα νόστιμο μεζεδάκι πού τρώγεται ευχάριστα από όλους!!Μπράβο χρυσοχέρα μου!!Πολλά φιλιά!!!

Ξανθή said...

Ειρήνη όπου δω πίτα τρέχω!!

Vasia b. said...

Η ιδέα να ανακυκλώνουμε ότι περισσεύει από φαγητό σε άλλες νοστιμιές με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!!
Εξαιρετική η πιτούλα που μας κερνάς σήμερα Ειρήνη μου, και ο συνδυασμός χορταρικών με κιμά ιδιαίτερος!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!

The Dark Chef said...

Τι ωραία ιδέα, κιμαδοχορτόπιτα γιατί όχι? Σίγουρα θα είναι και νόστιμη και χορταστική!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κιμαδοχορτόπιτα όπως λέει η Σκοτεινούλα και ως φανατική πιτού εγώ, στρώνομαι να σερβιριστώ!
Ωραία ιδέα να αξιοποιήσουμε και τον κιμά που μας περίσσεψε!
Καλό απόγευμα Ειρήνη μου, φιλιά!

- spoonstories- said...

Άκουσα για μια καταπληκτική πίτα και ήρθα!!! Κομματάκι εγώ?

Aleka Craftaholic said...

Πολύ πρωτοτυπία με το πάντρεμα των υλικών.Μπράβο,δείχνει λαχταριστή η πιτούλα σου.

Ερμιόνη said...

Μ' αρέσει που είναι τόσο πλούσια σε χορταρικά και μυρωδικά αλλά που έχει και τον κιμά της!
Σίγουρα θα είναι πάρα πολύ πλούσια σε γεύση!
Και μ' αρέσει που είναι ρολό, έχει μια παραπάνω κομψότητα έτσι!
Φιλιά

Iris mama goes vintage said...

Πίτα δώσε μου και κάνε με ότι θες.... !!! Τέλεια συνταγή!!!

nieneke nia said...

πρεπει να είναι πολύ νόστιμη πίτα !!!!

ΜΕΤΗ said...

Εξαιρετική η πρότασή σου για πιτούλα Ειρήνη μου!!! Φαίνεται νοστιμότατη & λαχταριστή!!!
Φιλιά!!!

Maria B. said...

χρυσοχέρα μου εσύ !!!! τελεια πρόταση!!! θα την παρουμε μαζί μας στην εκδρομή μας !!!! χιχιχι


φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

Ariadni St. said...

Με κρατσανιστό φυλλο κρούστας!!!!!!!!!! Μμμμμ

Mary said...

Ειρηνάκι γεια στα χεράκια σου!
Λατρεμένες γενικά οι πίτες, η συγκεκριμένη σκίζει από γεύση και εμφάνιση!

Φιλάκια πολλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...