Tuesday, 21 April 2015

Ψωμάκια για burgers


Θα έχετε ίσως καταλάβει, ότι μιαν αδυναμία στα διάφορα burgers την έχουμε στο σπίτι μας.
Κατά καιρούς φτιάχνω διάφορα burgers, που τα απολαμβάνουμε οικογενειακώς ή με φίλους.
Για τα burgers μου ετοιμάζω αφράτα σπιτικά ψωμάκια, τα οποία έχουν πολύ ωραία υφή, κόβονται εύκολα και δεν τρίβονται.
Την συνταγή μου για τα λαχταριστά αυτά ψωμάκια που μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι τραβάει η όρεξή μας, θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας!

Υλικά για 6 ψωμάκια:
3 -3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά στιγμής (σκόνη)
μισό φλιτζάνι ζεστό νερό
μισό φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
1 αυγό
2 κουταλάκια βούτυρο
Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά γάλα
Για το πασπάλισμα:
σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή μαυροκούκι
Τι κάνουμε:
Ζεσταίνουμε σε ένα μπρικάκι το βούτυρο, ώστε να λιώσει. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το γάλα, το νερό, το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τα ενώνουμε με το περιεχόμενο του πρώτου μπολ.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι, ως να πετύχουμε μια ζύμη που θα είναι μαλακή και εύπλαστη.
Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και πλάθουμε 6 μπαλίτσες.
Τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
Αν η ζύμη κολλάει την ώρα που πλάθουμε τα ζυμαράκια, παίρνουμε στα χέρια μας λίγο αλεύρι.
Πατάμε τις μπαλίτσες με το χέρι μας, έτσι ώστε να έχουμε στρογγυλά ζυμαράκια διαμέτρου 7εκ. περίπου.
Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά περίπου.
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 165 βαθμούς, στον αέρα.
Αφού φουσκώσουν τα ζυμαράκια μας, με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον κρόκο αυγού ανακατεμένο με το γάλα.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα βάζουμε στον φούρνο. Σε 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμα.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

UPDATE:
Η φίλη μας η Νίκη έφτιαξε τα ψωμάκια και όπως μας είπε τα βρήκε υπέροχα!
Μας έστειλε και φωτογραφία για να τα θαυμάσουμε!
Καλοφάγωτα Νίκη!

18 comments:

Betty's Cuisine said...

Καλημέρα!
Λαχταριστά φαίνονται!
Θα τα δοκιμάσω αντικαθιστώντας το μισό αλεύρι με ολικής και θα επανέλθω με εντυπώσεις! :)

mylittlecosyworld said...

Γιατί να αγοράζουμε τα έτοιμα αν μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε μόνοι μας??? Ευχαριστούσε για την χρήσιμη συνταγή! Καλημέρα!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Πολύ χρήσιμη η σημερινή συνταγή. Πάνε χρόνια που ζυμώνουμε το καθημερινό ψωμί μας, αλλά δεν είχα πειραματιστεί ποτέ σε τέτοια λιχουδιά!!

Maria B. said...

Καλημέρα !!! πραγματι φανταζει υπέροχη λιχουδιά που λέει και η Ευγενία !!!! Μα τι χρυσοχέρα είσαι μικρούλι μου ???? Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή !!!


φιλια πολλά πολλά πολλά

Zina Z said...

με όλες αυτες τις συνταγες, απλα θα τρωμε υγιεινα μπεργκερ! τελεια!!!!!!

SpIrToKoYto said...

Πωπω Ελενάκι μου...μοσχομύρισαν...!!!
Τροφαντά τροφαντά σου έγιναν...

Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...♥ ♥ ♥

syros2js said...

Αχ, ήδη τα φαντάζομαι και με την... κατάλληλη γέμιση!!!
;-)
Πολλά γλυκά ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

Μάχη Μ said...

Φανταστικά τα ψωμάκια για σάντουιτς
το αυγό και το γάλα τους δίνουν τέλεια
γεύση, είναι τόσο γρήγορα που πρέπει να τα φτιάχνουμε όταν μπορούμε!
Καλημέρα Ελένη καλή εβδομάδα!

Neanikon Pastry Blog said...

Καλημέρα
Πολύ όμορφα !! Το μαυροκούκι τι είναι ?? Το μαύρο σουσάμι ??

- spoonstories- said...

Φουσκωτά, φουσκωτά Ελενίτσα! Με ενδιαφέρουν τα ψωμάκια γιατί μου αρέσουν και τα burger γενικά και δεν θέλω να παίρνω έτοιμα!Τέλεια είναι!

Vasia b. said...

Τα burger αρέσουν σε όλους μας πολύ!!!
Με τα ψωμάκια που μας έφτιαξες Ελενάκι μου θα γίνουν πολύ πιο νόστιμα και υγιεινά!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!!

DIMI said...

Είναι τέλεια τά ψωμάκια σου Ελένη μου!!Δέν τό συζητώ!!!Πολύ υγεινά καί θρεπτικά γιά τά μικρά μας!!Θά δοκιμαστούν πολύ σύντομα!!!Καλό απόγευμα!!Φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Σε ποιον δεν αρέσουν τα χάμπουγκερς, Ελένη μου! Και γιατί να μην φτιάχνουμε μόνοι μας και τα ψωμάκια;;
Μιας και μου αρέσει πολύ να καταπιάνομαι με ζύμες, ευκαιρία να δοκιμάσω και την δική σου συνταγή για τα σπιτικά μας χάμπουγκερς!!
Καλό βράδυ.

Ερμιόνη said...

Δείχνουν φοβερά αφράτα!
Με τόσο προσεγμένα και νόστιμα σπιτικά ψωμάκια, ότι και να βάλουμε μέσα θα είναι πραγματικά υπέροχο!
Φιλιά

Σμαραγδένια Ρούλα said...

Και σε ποιον δεν αρεσουν τα σπιτικα ψωμακια.. Ελενα μου και τα δικα σου φαινονται αφρατα και νοστιμα... δεν στελνεις κατα δω μερικα...!! φιλακιαααα!!

Μαρία Έλενα said...

Φαίνονται πεντανόστιμα.
Φιλάκια ...

Mary said...

Μμμμμμμμμμμμμμ!!!Τέλεια!!!
Θα φτιάξω πενταπλή δόση γιατί προβλέπεται πανικούλης Ελενάκι μου!

Σε φιλώ πολύ!

Mary said...

Μμμμμμμμμμμμμμ!!!Τέλεια!!!
Θα φτιάξω πενταπλή δόση γιατί προβλέπεται πανικούλης Ελενάκι μου!

Σε φιλώ πολύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...