Thursday, 16 April 2015

Πατατόπιτες με σπιτικό φύλλο


Τις πατατόπιτές μου τις έφτιαξα ατομικές, σε μέγεθος μερίδας, με σπιτικό φύλλο το οποίο έγινε ένα ωραίο περίβλημα στην γέμιση που έφτιαξα.
Η γέμιση με τα ωραία μυρωδικά της, έδωσε στις πίτες μου μεγάλη νοστιμιά!
Μια προσθήκη που δεν συνηθίζω να κάνω στις πίτες είναι ο κουρκουμάς. Αν και η ποσότητα που χρησιμοποιώ εδώ είναι πολύ μικρή, έδεσε πολύ ωραία με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και την χρωμάτισε ελαφρά.
Το λίγο παραπάνω πιπεράκι που έβαλα έκανε τις πιτούλες πιο πικάντικες.
Οι πατατόπιτες ψήθηκαν, έγιναν φουσκωτές και πέρασαν το τεστ με άριστα έχοντας ως «βαθμολογητές» τα μέλη της οικογένειας!
Ένα από τα ατού τους είναι το τραγανό τους φύλλο αλλά και το ωραίο τους σχήμα!
Ίσως έπρεπε να είχα φτιάξει λίγες περισσότερες. Ίσα που πρόλαβαν να φωτογραφηθούν στα πιάτα, πριν εξαφανιστούν από αυτά. Η μικρή μάλιστα, προτίμησε να φάει την πατατόπιτά της σαν κύριο φαγητό μαζί με σαλάτα!
Δεν είναι μια καλή ιδέα για ένα ελαφρύ, χορτοφαγικό γεύμα;;
Πάμε να δούμε την συνταγή και μαζί!


Θα χρειαστούμε:
Για τα φύλλα
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξύδι
3/4 κουταλάκι αλάτι
νερό
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Για την γέμιση
600 γρ. πατάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
άνηθο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
τριμμένη ρίγανη
ελάχιστο κουρκουμά
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Το ανακατεύουμε με το αλάτι. Κάνουμε μια γουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό ενώ συγχρόνως ζυμώνουμε. Θα πρέπει να επιτύχουμε μια ζύμη μάλλον μαλακή.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό ως να μαλακώσουν καλά. Βάζουμε τις βρασμένες πατάτες σε μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδελίτσες.
Βάζουμε το λάδι σε τηγανάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις ροδελίτσες από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις σοτάρουμε να ροδίσουν. Αδειάζουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια μαζί με το λάδι στο μπολ με τον πουρέ της πατάτας. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την τριμμένη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και τον κουρκουμά. Προσθέτουμε επίσης όσο ψιλοκομμένο άνηθο θέλουμε και όσο αλάτι χρειάζεται. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν μας αρέσει το πιπεράκι, μπορούμε να βάλουμε λίγο παραπάνω κάνοντάς τες πιο πικάντικες.
Ανακατεύουμε καλά την γέμιση και την αφήνουμε στην άκρη.
Στρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα κομμάτια.
Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι το χωρίζουμε εκ νέου σε τέσσερα μικρότερα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
Ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο τις τέσσερις μπαλίτσες ζύμης σε μικρά φυλλαράκια, με διάμετρο 5-6 εκ. . Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντάς τα ανάμεσα με ένα πινέλο. Το τελευταίο φυλλαράκι δεν το λαδώνουμε.
Αλευρώνουμε και πάλι τον πάγκο μας και ανοίγουμε μαζί τα τέσσερα μικρά φυλλαράκια σε ένα μεγαλύτερο, με διάμετρο περίπου 23 εκ.
Απλώνουμε το 1/4 της γέμισης επάνω στο φύλλο που ανοίξαμε και την απλώνουμε αφήνοντας δύο εκατοστά από τις άκρες. Βρέχουμε καλά τις άκρες του φύλλου.

Διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Στρίβουμε τις άκρες σε σχήμα κορδονιού κλείνοντας μέσα την γέμιση.
Βάζουμε την πατατόπιτα στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα τρία κομμάτια της ζύμης, φτιάχνοντας έτσι άλλες τρεις πατατόπιτες. Τις βάζουμε και αυτές στο ταψί.

Με ένα πινέλο τις λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο.
Τρυπάμε τις πατατόπιτες με ένα πιρούνι σε 3-4 σημεία.
Βάζουμε το ταψί στο κέντρο του φούρνου μας τον οποίο έχουμε ήδη προθερμάνει στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου. Ή ως να ροδίσει η επιφάνεια των πατατόπιτων.
Αν χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο ταψί θα πρέπει να το βάλουμε στο τελευταίο ράφι του φούρνου μας, για να ψηθούν οι πιτούλες καλά και από κάτω.
Σερβίρουμε τις πατατόπιτες ζεστές ή χλιαρές. Τρώγονται όμως ωραιότατα και κρύες.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

19 comments:

Zina Z said...

καλα ποσο τελειες? με κουρκουμα δεν το εχω δοκιμασει ποτε. και ειναι και υπεροχο σνακ για το γραφειο, οποτε θα δοκιμαστει. PIN λοιπον για να μη γραφω κιολας :)

καλη μερα!!!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη... ωραιότατες έγιναν οι πατατόπιτές σου και ο κουρκουμάς πρέπει να τους ταίριαξε τέλεια! Πάντως κι εγώ συμφωνώ με την κόρη σου ...θα τις έτρωγα άνετα σαν κυρίως γεύμα με μια σαλάτα!!!
Γεια στα χέρια σου!!
Καλή συνέχεια!! :)

thegreenmixer.com said...

Πατατόπιτα δεν έχω φάει ποτέ και να σου πω την αλήθεια με ξενίζει λίγο η προσθήκη πατάτες σε φύλλο (υδατάνθρακας και υδατάνθρακας) αλλά φαντάζομαι θα είναι ωραίος ο συνδυασμός και θα μου αρέσει γιατί λατρέυω πάσης φύσεως πίτες. Ο κουρκουμάς προσθετει και χρωματάκι αλλά και διακριτικό άρωμα (κάνει και καλό γενικότερα).

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Ω πω πω!!! Τί καταπληκτική ιδέα είναι αυτή! Χορταστικότατες και λαχταριστές όπως τους αξίζει! Καλημέρα.

Μάχη Μ said...

Τέλεια συνταγή, πολύ λαχταριστή, την έκανα και εγώ αλλά με έτοιμο φύλλο,
η δική σου είναι ανώτερη με το σπιτικό!!
Χρόνια πολλά Ειρήνη!

kikitchen and the chef said...

χρονια πολλα ειρηνη!!!!με υγεια!
ειναι φοβερες οι πιτες σου,εμεις συνηθιζουμε να τρωμε πατατοπισία(κατι ανάλογο με τις πατατόπιτες σου) και είναι απο τα αγαπημένα μου!!!
πολλα φιλια σου στελνω!!!

DIMI said...

Ειρήνη μου,κόλαση οι πατατόπιτές σου!!Φαίνονται τόσο λαχταριστές!!!
Χρόνια πολλά!!!Φιλιά!!

Ερμιόνη said...

Σε συνδυασμό με πράσινη σαλάτα είναι πράγματι ένα ωραιότατο γεύμα!
Μου αρέσει η ιδέα του τραγανού φύλλου, όπως επίσης και το γεγονός ότι περιέχουν τόσα μυρωδικά!
Και σου έγιναν και φοβερά φουσκωτές, μπράβο βρε Ειρήνη!
Φιλιά

Ξανθή said...

Τελευταία βάζω κουρκουμά παντού!!
Ωραίες πίτες Ειρήνη να ξεφύγουμε από το κρέας.

Katrina said...

Τελειες πιτουλες!!!!!

Ela said...

Yummm ! It looks very tasty !
Greetings

Δημιουργία said...

Χριστός Ανέστη Ειρήνη μου, χρόνια πολλά με υγεία . Πατατοπιτακια τα αγαπημένα της κόρης μου, τα έφτιαξα και εγώ αλλά αντί κουρκουμα και μοσχοκάρυδο έβαλα λίγο βεγγετα και λίγο καρινο.Θα δοκιμάσω και τα δικά σου.

ΕΛΕΝΑ said...

Σίγουρα έπρεπε να φτιάξεις περισσότερες Ειρήνη μου, δείχνουν σούπερ νόστιμες οι πιτούλες σου!
Και με το τραγανό σπιτικό φύλλο, θα είναι εξαιρετικές!
Φιλάκια!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Maria B. said...

Καλημερούδια !!! αχ και να είχα μια πιτούλα, ζεστή - ζεστή !!! φαντάζομαι θα είναι πεντανόσιμες, το φύλλο φαίνεται πολύ καλοφτιαγμένο.

Γεια στα χεράκια σου Ειρηνακι μου !!!!!!

φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

- spoonstories- said...

Μου αρέσουν τόσο οι πατατόπιτες!Και αυτή η σπιτική ζύμη απόλαυση!Δεν θα προλάβαιναν να κρυώσουν αν ήμουν εκεί, θα τις έτρωγα με τη μια.

Vasia b. said...

Πω πω υπέροχες έγιναν οι πατατόπιτες σου Ειρήνη μου!!! Το σπιτικό φύλλο δε νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο !!!
Με μια τέτοια πιτούλα και σαλάτα δεν θες τίποτε άλλο για φαγητό!!!
Φιλιά πολλά!!!

Neanikon Pastry Blog said...

Τέλεια πρόταση ! Όλα τα υλικά της γέμισης είναι εξαιρετικά.

Θα προσπαθήσω να το φτιάξω και με αλεύρι ολικής, ξέρω όμως πως είναι δύσκολο να ανοίξει τόσο καλά.

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου τι τέλειες πιτούλες είναι αυτές? Φαίνονται πεντανόστιμες, το σπιτικό φύλλο το λατρεύω, γειά στα χέρια σου. Φιλάκια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...