Friday, 12 June 2015
Λαζάνια με 3 είδη κιμά
Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα θα σας σερβίρω σήμερα!
Μπορεί να θυμίζει λίγο παστίτσιο, αλλά το ζυμαρικό που περιέχει είναι πολύ λιγότερο, έτσι ώστε να μην «βαραίνει» τόσο πολύ.
Στο φαγητό αυτό χρησιμοποιώ 3 διαφορετικά είδη κιμά που μπερδεύονται νόστιμα μέσα σε στρώσεις από λαζάνια και τυριά.
Στο τελείωμα, μια πλούσια μπεσαμέλ που θα απογειώσει την γεύση!
Πάμε να μαγειρέψουμε!
Θα χρειαστούμε:
18-20 λαζάνια με αυγό
Για την γέμιση:
250 γρ. κιμά χοιρινό
250 γρ. κιμά κοτόπουλο
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ κουταλάκι κανέλα σκόνη
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
1 δαφνόφυλλο
μισό κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον
350 γρ. τριμμένο τυρί γκούντα ή ένταμ
Για την μπεσαμέλ:
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
10 κουταλιές αλεύρι γ.ο.χ
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι και σοτάρουμε τα τρία είδη κιμά, το πολτοποιημένο σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης καθώς και 1 ½ κούπα τσαγιού νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, για μισή περίπου ώρα. Δεν θέλουμε να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά, ώστε τα λαζάνια μας να παραμείνουν μαλακά όταν θα τους προσθέσουμε τον κιμά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά το μείγμα.
Σε μιαν άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το αλεύρι με το βούτυρο, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ενωθεί με το αλεύρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ένα λεπτό ακόμη, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα το αλεύρι.
Στην συνέχεια αδειάζουμε όλο το ζεστό γάλα μέσα στη κατσαρόλα με το αλεύρι και δουλεύουμε ζωηρά και γρήγορα με ένα σύρμα για μη μας σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Μόλις δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά.
Συναρμολόγηση:
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (ορθογώνιο ή τετράγωνο).
Στην βάση του ρίχνουμε 3 κουταλιές από την σάλτσα του κιμά.
Από πάνω τοποθετούμε το 1/3 από τα λαζάνια (συνήθως το πακέτο περιέχει 18-20 λαζάνια).
Αφαιρούμε από τον κιμά το δαφνόφυλλο και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα επάνω από τα λαζάνια. Απλώνουμε να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με το 1/3 του τριμμένου τυριού.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, λαζάνια - κιμάς - τυρί και τέλος απλώνουμε τα τελευταία λαζάνια, περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει το φαγητό λιγάκι, για να μπορέσουμε να κόψουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια μας, χωρίς να διαλυθούν.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
Νοστιμότατα τα λαζάνια σου Ελένη μου!!! Τα τρία είδη κιμά δίνουν πάντα ωραιότατη γεύση, η δε μπεσαμέλ δείχνει πολύ αφράτη! Καλημέρα σε όλα τα κορίτσια, ΧΟΧΟ
Αχ και πεινάω τέτοιαν ώρα!!
Πόσο νόστιμο δείχνει Ελενάκι μου!
Φιλιά πολλά πολλά!
αγαπημενο φαγητο για Καλοκαιρι οταν γυρνας απο παραλια! ευχαριστω για τη συνταγη: )
Αχ... τι μας κανεις νυχτιατικα Ελενη μου καθότι μακαρονού δεν θα οχι σε ενα τέτοιο μακαρονοπειρασμό... σουρλπ.... καλο σου Σαββατοκυριακο φιλακιααααα!!
Σαν παστιτσιο, ένα πράμα!
Καλό Σαββατοκύριακο :)
Χορταστικό και πλούσιο φαγητό!Θα μπορούσα να πάρω ένα πιρούνι και να το αδειάσω μόνη μου και πάλι να μην μου φτάσει!! Κατάλαβες πόσο μου άρεσε ε??
Πολύ ωραίο, Κυριακάτικο θα έλεγα φαγητό τα λαζάνια σου, Ελένη μου! Θυμίζει παστίτσιο, αλλά δεν είναι! Έξτρα νοστιμιά τα τρία είδη κιμά! Φαντάζομαι την γκούντα να λιώνει στο φαγητό! Ωραία πρόταση και για μπουφέ!
Καλό Σαββατοκύριακο.
To Λενάκι μας με τις νοστιμιές του !!! γεια στα χεράκια σου μικρούλι μου !!!!
φιλια πολλά πολλά πολλά
Φοβερή νοστιμιά Ελένη μου... τέλεια συνταγή και θα δοκιμάσω να βάλω και χοιρινό κιμά αλλα και κοτόπουλου γιατί ποτέ δεν έχω κάνει αυτόν τον συνδυασμό!!!
Πολλά φιλιά!!!
Νομίζω ότι τα τρία είδη κιμά είναι το κλειδί για την επιτυχία της συγκεκριμένης συνταγής!
Είμαι πάρα πολύ περίεργη να δοκιμάσω το πιάτο σου Ελένη, δεν μπορώ να φανταστώ το συνδυασμό των κιμάδων ως γεύση!
Σε φιλώ
Post a Comment