Wednesday, 13 January 2016
Σουτζουκάκια με πατάτες φούρνου
Τα σουτζουκάκια είναι αγαπημένο φαγάκι για τους περισσότερους πιστεύω.
Δεν έχω ιδέα ποια είναι τα αυθεντικά σμυρναϊκά και μεταξύ μας δεν με απασχολεί καθόλου.
Θεωρώ ότι 2 υλικά τα χαρακτηρίζουν, το κύμινο και το σκορδάκι, και αυτά δεν παραλείπω ποτέ από τα σουτζουκάκια μου.
Κατά τ’ άλλα όπως θα διαπιστώσετε και από τις συνταγές μας, τα μαγειρεύω με διάφορους τρόπους.
Αυτή τη φορά τα μαγείρεψα στον φούρνο με πατατούλες, ιδέα που προέκυψε φυσικά από την γνωστή τεμπελιά μου, έτσι ώστε να μην χρειάζεται μετά να φτιάξω κάποιο συνοδευτικό, πουρέ, ρύζι ή πατάτες.
Όλα μαζί στο ταψί και ξεμπερδεύουμε, απλά πράγματα δηλαδή!
Για να δούμε πως τα φτιάχνουμε!
Χρειαζόμαστε:
Για τα σουτζουκάκια
3/4 κιμά βοδινό (ή και μισό μισό με χοιρινό)
1 αυγό
1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι
3-4 κλαράκια μαϊντανό
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 γεμάτο κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι ρίγανη
1-2 κουταλάκια πατέ ελιάς
1/4 κουταλάκι μπαχάρι σκόνη
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά γάλα
μισό φλιτζανάκι κρασί κόκκινο
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι-πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
Για την σάλτσα
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
μισό φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο
Επιπλέον
7-8 πατάτες
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το πατέ ελιάς, το λάδι, το ξύδι, το κρασί και το γάλα.
Βάζουμε σε ένα λεκανάκι τον κιμά και του προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια.
Τελευταία προσθέτουμε τόση γαλέτα (ή και ψωμί βρεγμένο και καλά στυμμένο) ώστε το μείγμα του κιμά να πλάθεται εύκολα σε μακρόστενα σουτζουκάκια.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες ελάχιστα πιο χοντρές από όταν τις κόβουμε για τηγανιτές. Τις βάζουμε στο ταψί μας και τις αλατοπιπερώνουμε.
Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά για την σάλτσα.
Τα αδειάζουμε σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε.
Πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί με τις πατάτες.
Τα περιχύνουμε όλα με την σάλτσα ντομάτας και με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας, και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή ως να δούμε ότι το φαγάκι μας είναι έτοιμο.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε να πάρουν χρώμα οι πατάτες και τα σουτζουκάκια και να μελώσει όμορφα η σαλτσούλα.
Καλή επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
κρεατικά-κιμάδες