Monday, 18 January 2016

Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας


Θυμάστε το σοκολατένιο κέικ-παντεσπάνι, που σας είχαμε δείξει παλιότερα εδώ??
Είχα πει τότε ότι εκτός από παντεσπάνι, μπορεί να προσφερθεί και ως ένα πλούσιο, ζουμερό και αφράτο κέικ σοκολάτας.
Έτσι λοιπόν το έφτιαξα και το κόψαμε μαζί με την πίτα του blog μας.
Το γαρνίρισα με ένα γυαλιστερό και σχετικά ρευστό γλάσο σοκολάτας.
Συμπλήρωσα την ωραία του εμφάνιση με λουλούδια γλαδιόλας, από τις γλάστρες μου.
Άρεσε πολύ στα κορίτσια, που το τίμησαν ιδιαίτερα.
Πάμε να σας δείξω πως θα φτιάξουμε και θα παρουσιάσουμε το γλυκάκι μας, ενθουσιάζοντας όσους το δοκιμάσουν!

Θα χρειαστούμε:
μία δόση για κέικ παντεσπάνι σοκολάτας
ένα στρογγυλό ταψάκι 26 εκ.
αντικολλητικό χαρτί
Για το γλάσο σοκολάτας 
175 γρ. σκούρα κουβερτούρα
120 ml. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι κακάο σκόνη
1 κουταλάκι μαργαρίνη
1 κουταλιά κονιάκ
1 κουταλιά σιρόπι από γλυκό περγαμόντο ή λεμόνι ή νεράντζι
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί με την ίδια διάμετρο. Καλύπτουμε με το κομμάτι αυτό την βάση του ταψιού.
Βουτυρώνουμε και πάλι και αλευρώνουμε το ταψάκι. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το κέικ σοκολάτας, σύμφωνα με τις οδηγίες εδώ και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι που προετοιμάσαμε.
Ψήνουμε το κέικ μας, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 40-45 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας. Μετά 25-30 λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ελέγχουμε το κέικ αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.
Δεν παραψήνουμε το γλυκό μας γιατί θα στεγνώσει και δεν θα παραμείνει όσο αφράτο και ζουμερό θέλουμε.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για μπισκότα.
Με ένα μαχαιράκι, ανασηκώνουμε το αντικολλητικό χαρτί και το αφαιρούμε προσεκτικά. Η ως τώρα κάτω επιφάνεια του κέικ, θα γίνει η επάνω.
Αφήνουμε το κέικ μας να κρυώσει εντελώς και κατόπιν τοποθετούμε το κέικ όπως είναι επάνω στην σχάρα, μέσα σε ένα ταψάκι με μεγαλύτερη διάμετρο.
Φτιάχνουμε το σοκολατένιο γλάσο.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε σε πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ. Προσθέτουμε την μαργαρίνη, και το κονιάκ.
Σε κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος, μαζί με το κακάο και ανακατεύουμε να διαλυθεί το κακάο.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος επάνω στην κουβερτούρα.
Με ξύλινη κουτάλα ή με σπάτουλα από σιλικόνη ανακατεύουμε τα υλικά 5 λεπτά περίπου, ως να διαλυθεί η σοκολάτα και το γλάσο μας να γυαλίσει. Η υφή του είναι αρκετά ρευστή.
Αδειάζουμε το γλάσο στο κέντρο, επάνω στο κέικ. Το απλώνουμε με την βοήθεια της σπάτουλας, να καλύψει την επιφάνεια και τα πλαϊνά του γλυκού μας. Το γλάσο που περισσεύει, θα κυλίσει στο ταψάκι, κάτω από το κέικ. 
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κατόπιν το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Συμπληρώνουμε το στόλισμα όπως μας αρέσει.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...