Monday, 25 January 2016

Κουλουράκια αμυγδάλου


Από καιρό ήθελα να φτιάξω κουλουράκια με αμύγδαλο, σαν αυτά που αγόραζα από τον φούρνο της γειτονιάς μου! Κι επειδή μας αρέσουν πολύ, αποφάσισα να επιχειρήσω να τα φτιάξω με δική μου συνταγή!
Εμφανισιακά θυμίζουν λίγο cookies, είναι όμως κουλουράκια. Πανεύκολα και πεντανόστιμα!
Το βούτυρο γάλακτος και τα αμυγδαλάκια μοσχοβολούν και μας δελεάζουν να δοκιμάσουμε δεύτερο και τρίτο κουλουράκι! Παρ' όλα αυτά, προσέξετε πόσα θα φάτε, γιατί δεν είναι.....διαίτης!
Μην παραλείψετε τα μισά αμύγδαλα που έχω βάλει στην κορυφή τους, γιατί δίνουν ωραία εμφάνιση στα κουλουράκια μας και εντείνουν το άρωμα αυτού του ωραίου ξηρού καρπού.
Η ετοιμασία τους είναι εύκολη και δεν χρειάζεται να πλάθουμε με τις ώρες κουλουράκια με τα δυο χεράκια, όπως λέει και το γνωστό τραγουδάκι των παιδικών μας χρόνων!!
Πάμε να φτιάξουμε κουλουράκια αμυγδάλου και να τα απολαύσουμε με τον καφέ ή τα ροφήματά μας!!

Τα υλικά μας:
300 γρ. βούτυρο γάλακτος
350 γρ. ζάχαρη
130 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλιά μπαίικιν πάουντερ
1 κουταλιά αμμωνία
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
ελάχιστο αλάτι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
το ξύσμα από ένα λεμόνι
3 κρόκοι από μεγάλα αυγά
1 ολόκληρο αυγό
7 κουταλιές γάλα φρέσκο, χλιαρό
μερικά ολόκληρα αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο με λίγο φρέσκο γάλα
Τι κάνουμε:
Χωρίζουμε τα ολόκληρα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα στα δύο κατά μήκος και τα αφήνουμε στην άκρη. Θα χρειαστούμε από μισό αμύγδαλο για κάθε κουλουράκι.
Σε μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για 10 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε λίγη λίγη την ζάχαρη, τα δύο μασουράκια άρωμα βανίλιας και χτυπάμε ως να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και το ολόκληρο αυγό και χτυπάμε ως να ενοποιηθούν εντελώς με το υπόλοιπο μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίικιν πάουντερ και το αλάτι.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Τα αμύγδαλα που πρόσθεσα στην ζύμη, δεν τα ξεφλούδισα από το μαλακό τους φλούδι. Τα ψιλόκοψα στο μούλτι και τα σοτάρισα σε αντικολλητικό τηγανάκι. Αν δεν θέλετε το φλούδι, ξεφλουδίστε τα, ψιλοκόψτε τα και κατόπιν θα τα σοτάρετε στο τηγανάκι.
Σε μπολάκι βάζουμε την αμμωνία με 1-2 κουταλιές γάλα και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί όσο γίνεται η αμμωνία.
Προσθέτουμε το μείγμα της αμμωνίας στο μείγμα του βουτύρου, καθώς και το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου.
Ανακατεύουμε στην αρχή με το κουτάλι και κατόπιν με τα χέρια μας. Θέλουμε να επιτύχουμε μια ζύμη μαλακή, σχετικά τριφτή.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη παίρνοντας μια ποσότητα ζύμης όσο ένα μικρό καρύδι στα χέρια μας. Πλάθοντάς την ελαφρά πρέπει να ενώνεται σε μία μπαλίτσα. Τότε σταματάμε την προσθήκη του αλευριού. Γι' αυτό δεν ρίχνουμε από την αρχή όλο το μείγμα του αλευριού, στο μείγμα του βουτύρου. 
Αφήνουμε την ζύμη μας για μισή ώρα στην άκρη σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του στο μεσαίο ράφι.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί το ρηχό ταψί του φούρνου μας.
Πλάθουμε μπαλίτσες με την ζύμη μας, σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Τις πατάμε ελαφρά στην κορυφή και τοποθετούμε από μισό ξεφλουδισμένο αμύγδαλο.
Βάζουμε τα κουλουράκια μας στο ταψί, σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.
Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό με το γάλα.
Ψήνουμε για 20΄- 25 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και κατόπιν τα βάζουμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν εντελώς.
Φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...