Wednesday, 30 March 2016
Η τραχανόπιτα της γιαγιάς
Η ο τραχανάς αλλιώς!!!
Αν νομίζετε ότι κάθε χρόνο κάνω τόσο κόπο να φτιάχνω - και κυρίως να απλώνω - τραχανά μόνο και μόνο για να τον τρώω σαν σούπα, πλανάστε πλάνη οικτρά.
Ο τραχανάς- μία από τις πιο θρεπτικές τροφές, που μεγάλωσε γενιές και γενιές - τρώγεται και σαν...στερεό. Δηλαδή σαν μία πεντανόστιμη και του πανευκόλου να γίνει τραχανόπιτα!
Η συνταγή - σιγά την συνταγή δηλαδή - βρίσκεται στα κιτάπια της γιαγιάς Ιουλίας, από το Αϊβαλί ως γνωστόν, καλή της ώρα!
ΥΛΙΚΑ
- τραχανάς (γλυκός, ξινός, σταρένιος, ότι σας βρίσκεται)
- γάλα
- αυγά
- φέτα ( αν έχετε και άλλα τυριά στο ψυγείο, βάλτε τα... δεν θα παρεξηγηθεί η τραχανόπιτα, σας το ορκίζομαι )
- ελαιόλαδο
- λίγο φρέσκο βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι (προσθέστε αν θέλετε και πάπρικα, επίσης δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης)
- τριμμένη φρυγανιά
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον τραχανά, τον περιχύνουμε με το γάλα να σκεπαστεί καλά.
Τον αφήνουμε στην ησυχία του να ρουφήξει το γαλατάκι του (μετά θα ρουφήξει και τα αυγά του).
Όταν το γάλα έχει σχεδόν απορροφηθεί - δεν θα πάρει περισσότερο από μισή ώρα - προσθέτουμε τα αυγά, την φέτα χοντροτριμμένη και τα άλλα τυριά αν θέλουμε (που σας συμβουλεύω να θέλουμε), το ελαιόλαδο, το πιπέρι και την πάπρικα ,δοκιμάζουμε για το αλάτι και προσθέτουμε αν χρειαστεί.
Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και αδειάζουμε το μείγμα του τραχανά.
Σκορπίζουμε κομματάκια φρέσκο βούτυρο στην επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Τόσο απλά...τόσο νόστιμα...!!!
ΤΙΡάκια:
* Δοσολογία δεν βάζω, έτσι κι έτσι κι εγώ με το μάτι την κάνω, σιγά μην κάθομαι να ζυγίζω.
Απλά υπολογίστε στα 200 γρ. τραχανά 3 αυγά.
* Το κολπάκι με την τριμμένη φρυγανιά το εφαρμόζω πάντα όταν φτιάχνω τέτοια φαγητά... μουσακά, παστίτσιο, πίτες χωρίς φύλλο κλπ.
Και αυτό γιατί προστατεύει από εκείνο το καψάλισμα που προσωπικά δεν μου αρέσει, δίνοντας υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα και τραγανιστή γεύση.
* Ο τραχανάς είναι δικής μου παρασκευής, εσείς βάλτε όποιον τραχανά έχετε.
Οι προκομμένες όμως που θα θελήσουν να φτιάξουν τον δικό τους τραχανά - αλλά και χυλοπίτες - ας ρίξουν μια ματιά εδώ πώς να το κάνουν (όχι τώρα χρυσές μου, το καλοκαίρι που είναι ο ήλιος ντάλα, για να στεγνώσουν).
Πάω τώρα να τσακίσω το υπόλοιπο ταψί που μου κλείνει το μάτι, μη το προσβάλλω!
Ασπασμούς από ένα
SpIrToKoYto
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.