Thursday 24 March 2016

Μπακαλιάρος πλακί με σπανάκι


Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου θα πρωταγωνιστήσει και φέτος ο μπακαλιάρος με την σκορδαλιά, αλλά και οι νόστιμες παντζαροσαλάτες.
Οι προτάσεις μας πολλές για το τραπέζι αυτής της μέρας, και μπορείτε να τις δείτε όλες συγκεντρωμένες σε αυτήν την ανάρτησή μας.
Άλλη μια πρόταση σήμερα, για πεντανόστιμο μπακαλιάρο πλακί μαγειρεμένο με σπανάκι και ντοματίνια.
Μια διαφορετική πρόταση για τον πρωταγωνιστή του τραπεζιού αυτής της ημέρας!
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
600 γρ. μπακαλιάρο
400 γρ. σπανάκι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα (τα φύλλα μόνο)
μισό ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδου
8-10 ντοματίνια (ολόκληρα)
2 γεμάτες κουταλιές πελτέ ντομάτας
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Στην πράξη:
Αν αγοράσουμε παστό μπακαλιάρο, θα τον ξαρμυρίσουμε για τουλάχιστον 12 ώρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές.
Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο και ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο, που θα βρούμε σε πολλά Σ/Μ. Στην περίπτωση αυτή θα φροντίσουμε να έχει ξεπαγώσει καλά πριν τον μαγειρέψουμε.
Επίσης αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι, θα το χοντροκόψουμε, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο, θα το ξεπαγώσουμε καλά και θα το στραγγίσουμε καλά από τα νερά του.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό.
Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες και το σκόρδο σε λεπτά φετάκια.
Τοποθετούμε το κομμάτι του μπακαλιάρου στο κέντρο του ταψιού ολόκληρο.
Μπορούμε αν προτιμάμε, να τον κόψουμε σε μικρότερες μερίδες και να τις τοποθετήσουμε στο ταψί μας.
Ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια με το σπανάκι και τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο ταψί.
Πάνω απ’ όλα τοποθετούμε τα ντοματίνια και τα φετάκια σκόρδου και κρεμμυδιού.

Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας σε μια κούπα νερό και περιχύνουμε το φαγητό στο ταψί.

Πάνω απ’ όλα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 200 βαθμούς, για 45-50 λεπτά περίπου.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε λίγο νεράκι ακόμη.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά περίπου, να πάρει χρώμα το φαγητό.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...