Wednesday 23 March 2016

Φακές με πιπεριές Φλωρίνης


Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ένα όσπριο θα υπάρχει στο τραπέζι μας.
Τις περισσότερες φορές είναι φακές με κόκκινη σάλτσα.
Όλοι μας συμφωνούμε ότι, είναι η πιο νόστιμη εκδοχή, όσον αφορά το μαγείρεμά τους.
Την τελευταία φορά αποφάσισα να τις αλλάξω λιγάκι, κάνοντας κάποιες μικρούλες μαγειρικές..... τσαχπινιές!
Τις χρωμάτισα οπτικά και γευστικά με φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης.
Οι πιπερίτσες έδωσαν χρώμα και φρεσκάδα στα πιάτα μας και το γευστικό αποτέλεσμα μας άρεσε τόσο πολύ που πλέον το καθιέρωσα κάθε φορά που φτιάχνω φακές.
Πάμε να τις μαγειρέψουμε και παρέα!

Χρειαζόμαστε:
1 γεμάτο φλιτζάνι φακές μέτριες
μισή μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 καλά γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα μπούκοβο
1 φύλλο δάφνης
μισό κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι μαντζουράνα
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
Προαιρετικά
ξύδι καλής ποιότητας
κομμάτια πιπεριάς για γαρνιτούρα
Στην πράξη:
Πλένουμε τις φακές 2-3 νερά και τις βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με κρύο νερό που θα τις καλύπτει.
Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και τις σιγοβράζουμε ως να μαλακώσουν αρκετά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε χωριστή κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγανάκι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με την ρίγανη, την δάφνη, την μαντζουράνα και το μπούκοβο.
Αν θέλουμε πιο έντονο το άρωμα του μπούκοβου, το τρίβουμε λίγο ανάμεσα στις παλάμες μας και μετά, το προσθέτουμε μαζί με τα άλλα μυρωδικά.
Πλένουμε τα χέρια μας, για να φύγει το κάψιμο του μπούκοβου.
Μόλις δούμε το κρεμμύδι να ροδίζει, προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας και τον σοτάρουμε και αυτόν, ένα δύο λεπτά.
Ρίχνουμε ένα μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό στην κατσαρολίτσα μας, προσθέτουμε και μια πρέζα ζάχαρη αν θέλουμε και αφήνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, να σιγοβράσουν 5 λεπτά.
Όταν οι φακές έχουν μαλακώσει αρκετά, τις κατεβάζουμε από την φωτιά.
Συνήθως πετώ το μισό νερό, στο οποίο έβρασαν, γιατί είναι βαρύ για το στομάχι. Βέβαια ένα μέρος των θρεπτικών ουσιών πετιέται και αυτό. Γι αυτό, αν δεν έχουμε πρόβλημα με το στομάχι μας, μπορούμε να κρατήσουμε όλο το νερό από τις φακές.
Προσθέτουμε στις φακές και την σάλτσα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρολίτσα στην φωτιά και στο σημείο αυτό προσθέτουμε την μισή πιπεριά Φλωρίνης, που έχουμε ήδη κόψει σε κομμάτια 1εκΧ1εκ. περίπου.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει ως να μαλακώσουν εντελώς οι φακές.
Το πόσο νερουλό το θέλουμε, εμείς θα το αποφασίσουμε. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, αυτό πρέπει να είναι ζεστό, για να μην σταματήσει ο βρασμός.
Όταν ετοιμαστεί το φαγητό, σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με κομματάκια φρέσκιας πιπεριάς Φλωρίνης, για να δώσουμε χρώμα και φρεσκάδα στο πιάτο μας.
Αν μας αρέσει το ξύδι, προσθέτουμε λίγο στο πιάτο μας. Εγώ το κάνω σχεδόν πάντα. Θεωρώ ότι βελτιώνει κατά πολύ την γεύση αυτού του φαγητού.
Τις φακές μας συνοδεύσαμε με μικρά παξιμαδάκια ντομάτας-ρίγανης, που βρήκαμε στην αγορά. Άλειψα λίγο πελτέ ντομάτας στο καθένα, τα πασπάλισα με ρίγανη και τέλος τα ράντισα με λίγο ελαιόλαδο. Ήταν πολύ νόστιμο συνοδευτικό και κάλλιστα μπορούμε να το προσφέρουμε και μόνο του ή με άλλα μεζεδάκια για ούζο, ρακί, κρασί, τσίπουρο.
Σημειώσεις:
Το νερό που προσθέτουμε στα όσπρια που βράζουν, πρέπει πάντα να είναι ζεστό. Αν προσθέσουμε κρύο, τα όσπρια πολλές φορές "σφίγγουν", όπως λέει και η μητέρα μου από την οποία έμαθα αυτό το μυστικό. Σκληραίνουν δηλαδή και δεν βράζουν.
Το αλάτι επίσης, προστίθεται προς το τέλος του βρασίματος. Και αυτό μπορεί να σκληρύνει τα όσπρια, αν προστεθεί από την αρχή.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...