Friday, 12 June 2009

Πανακότα σοκολάτας

Πιστεύω ότι οι σοκολατομανείς θα την αγαπήσουν, γιατί είναι πολύ, αλλά πολύ σοκολατένια!!! Ένα γλυκό που θα σας ξετρελάνει!!
Για να την φτιάξουμε θα χρειαστούμε
175 γρ κουβερτούρα
600 ml κρέμα γάλακτος
1/4 κούπας γάλα εβαπορέ
1/4 κούπας νερό
2 βανίλιες άρωμα
1/2 κούπας ζαχαρη
10 γρ ζελατίνα σκόνη
1-2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
Πάμε να την φτιάξουμε:
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από την ζελατίνα και το κονιάκ. Τα ζεσταίνουμε και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε ν’ ανακατεύουμε για 1-2 λεπτάκια ακόμα.
Διαλύουμε την ζελατίνα σε 6 κουταλιές νερό, αφήνουμε μερικά λεπτά να φουσκώσει και μετά την ζεσταίνουμε σ΄ ένα κατσαρολάκι ή στον μικροκυμάτων μέχρι να διαυγάσει.
Την προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο πάντα σε χαμηλή φωτιά για λίγο ακόμη.
Τέλος ρίχνουμε το ποτό.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα και αφού κρυώσει λίγο, βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει (τουλάχιστον 4-5 ώρες)..
Ξεφορμάρουμε βουτώντας τον πάτο της φόρμας σε καυτό νερό για λίγο.
Έτσι η πανακότα αποκολλάται εύκολα.
Γαρνίρουμε αν θέλουμε με διάφορες σάλτσες φρούτων, με γλυκό κουταλιού φράουλα ή ακόμα με σάλτσα άσπρης σοκολάτας την οποία έχουμε λιώσει με λίγη κρέμα γάλακτος.
Καλή επιτυχία!!

Thursday, 11 June 2009

Γαύρος .... πίτα!!

Μια διαφορετική και πρωτότυπη συνταγή για να απολαύσουμε ένα από τα πιο νόστιμα ψαράκια, τον γαύρο.
Χρειαζόμαστε:
1 kg γαύρο (καθαρισμένος μένει περίπου στα 700 γρ)
250 gr μανιτάρια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
2 - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ πιπεριά πράσινη
½ πιπεριά κίτρινη
2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα (370 περίπου gr)
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 - 3 σφηνάκια τσίπουρο ή ούζο (ανάλογα με την προτίμηση)
μαϊντανό,
ρίγανη
σκόρδο
αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι
Ας το φτιάξουμε:
Κόβουμε τα κρεμμύδια, τις χρωματιστές πιπεριές και τα μανιτάρια σε φέτες, και τις πιπεριές Φλωρίνης κατά μήκος. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Καθαρίζουμε το γαύρο, αφαιρούμε το μεσαίο κόκαλο και κρατάμε το φιλέτο του.
Σε βαθύ αντικολητικό τηγάνι αφυδατώνουμε τα μανιτάρια και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια ξερά και φρέσκα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να απορροφηθούν τα υγρά τους.
Όταν πια κοντεύουν να απορροφηθούν, ρίχνουμε το λάδι, σκόρδο και μαϊντανό και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα ντοματάκια, ανακατεύουμε και μετά από περίπου 5 λεπτά αφού θα έχει πάρει μία βράση κλείνουμε τη φωτιά.
Στρώνουμε λίγο περισσότερο από το μισό γαύρο στη βάση της γάστρας μας όπως φαίνεται στη φωτογραφία και από πάνω απλώνουμε τις λωρίδες από τη μία από τις δυο πιπεριές Φλωρίνης.Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια που ετοιμάσαμε και πάνω από αυτά απλώνουμε την δεύτερη πιπεριά όπως βλέπετε παρακάτω.Με ένα μαχαιράκι αποκολλάμε το γαύρο από τα τοιχώματα της γάστρας και τον γυρίζουμε να καλύψει το μείγμα.Καλύπτουμε την επιφάνεια που έμεινε κενή με τον υπόλοιπο γαύρο. Πάνω από το γαύρο ρίχνουμε τις ωμές πιπεριές.Σε ένα βαζάκι ή σε ένα σέικερ ρίχνουμε το υπόλοιπο ντοματάκι, τη μουστάρδα, το τσίπουρο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο λάδι, ανακινούμε με προσοχή πολύ καλά και αδειάζουμε το περιεχόμενο πάνω από το φαγητό μας. Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ωρίτσα.
Σβήνουμε τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε το φαγητό μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα να εξατμιστούν κάποια από τα υγρά του.
Καλή μας όρεξη.
Αμαλία

Wednesday, 10 June 2009

Μπανόφι

Για σήμερα σας έχω ένα πολύ πολύ αγαπημένο μας γλυκάκι!
Ενα γλυκό που όποτε το φτιάχνω, δεύτερη μέρα δεν έχει μείνει τίποτε.
Ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό, που γίνεται με καραμελωμένο γάλα.
Το καραμέλωμα του γάλακτος δεν παρουσιάζει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία, τα δε κουτιά με το καραμελωμένο γάλα μπορείτε να τα φυλάξετε σε κάποιο ντουλάπι σας, σε σκιερό μέρος, μέχρι και 2-3 μήνες, κι έτσι να φτιάξετε μπανόφι όποτε θελήσετε ή ακόμα να το χρησιμοποιήσετε σε τούρτες ή τάρτες σας.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως γίνεται το μπανόφι.
Θα χρειαστούμε
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ ή σαβαγιάρ (225 γρ)
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
500 μλ κρέμα γάλακτος
2-3 μπανάνες
τριμμένη σοκολάτα ή νιφάδες σοκολάτας
Επιπλέον
λίγο γάλα για να βρέξουμε τα μπισκότα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το καραμέλωμα του γάλακτος.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 κουτιά με το ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε αρκετό νερό, ώστε να τα σκεπάζει τελείως.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και τα ξεχνάμε για 2 ώρες. Τα αφήνουμε δηλαδή να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες. Σε 2ώρες το γάλα είναι έτοιμο, καραμελωμένο.
Διευκρινίζω για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, βράζουμε τα κουτιά με το ζαχαρούχο κλειστά, δεν αδειάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα.
Αυτή τη διαδικασία, όπως είπα και πιο πάνω, μπορείτε να την κάνετε μέρες νωρίτερα, αφού το γάλα διατηρείται 2-3 μήνες, φυλαγμένο σε σκιερό μέρος.
Τώρα που έχουμε έτοιμο το γάλα, ας συναρμολογήσουμε το μπανόφι.
Στρώνουμε σε πυρέξ τα μπισκότα, αφού πρώτα τα έχουμε βουτήξει σε λίγο φρέσκο γάλα, για πολύ λίγο, ώστε να μην μας διαλυθούν.
Πάνω από τα μπισκότα αδειάζουμε το καραμελωμένο γάλα και ισιώνουμε με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα την επιφάνεια.
Πάνω από το γάλα αραδιάζουμε τις μπανάνες κομμένες σε λεπτές ροδέλες.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί (ή χρησιμοποιούμε έτοιμη σαντιγί) και την απλώνουμε πάνω από όλα τα υλικά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένη σοκολάτα ή νιφάδες σοκολάτας.
Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία.

Tuesday, 9 June 2009

Ντιπ γιαουρτιού με καρότο

Η Έλενα μου έχει δώσει σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες.
Τα πιάτα που θα φτιάχνω εκτός από φαντασία στη γεύση πρέπει να έχουν και φαντασία στην παρουσίαση.
Έτσι και εγώ έφτιαξα την ερωτοχτυπημένη καροτογιαουρτοσαλάτα και σας την παρουσιάζω.
Χρειαζόμαστε:
1 καρότο τριμμένο
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (200gr έκαστο)
2 κουταλιές της σούπας κοφτές μαγιονέζα
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι
Ξύδι
Φέτα (προαιρετικά)
-ποσότητα ίση με ½ πακέτο τσιγάρα κομμένο σε κυβάκια –
Ας την φτιάξουμε
Τρίβουμε το καρότο σε ένα βαθύ πιάτο.
Προσθέτουμε το ξύδι και περιμένουμε λίγο να απορροφηθεί από το καρότο.
Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το γιαούρτι και τη μαγιονέζα ώστε να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Στραγγίζουμε καλά το καρότο και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ με το γιαούρτι και την μαγιονέζα, προσθέτουμε το ξύδι που έμεινε στο πιάτο μαζί με το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τελευταίο προσθέτουμε το καρότο, καλά στραγγισμένο από τα υγρά του όπως είπαμε, και ξανα-ανακατεύουμε το μείγμα.
Στο σημείο αυτό, εγώ χώρισα το μείγμα στα δύο.
Στο ένα μέρος πρόσθεσα τριμμένη φέτα, ενώ το άλλο το άφησα χωρίς φέτα.
Και τα 2 έγιναν εξίσου ωραία, για να συνοδεύσουν τα κρεατικά μας.
Καλή όρεξη (όχι ότι δεν την έχουμε δηλαδή!!)
Αμαλία

Monday, 8 June 2009

Στο πανηγύρι του Αϊ Συμιού

Σήμερα δεν θα σας δώσω συνταγή.
Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω όσο πιο πιστά μπορώ ένα ενδιαφέρον έθιμο που επικρατεί στο Μεσολόγγι το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος
Στο Μεσολόγγι βρέθηκα πέρυσι τέτοια εποχή, φιλοξενούμενη από φίλους αγαπητούς, για να παρακολουθήσω το πανηγύρι του Αι Συμιού (Αγίου Συμεών).
Τις ημέρες αυτές γιορτάζεται στο Μεσολόγγι η συνέχεια της Εξόδου των Πολιορκημένων(η Έξοδος γιορτάζεται την Κυριακή των Βαΐων).
Είναι ένα μοναδικό πανηγύρι, με θρησκευτικό και κυρίως ιστορικό χαρακτήρα, στο οποίο σημαντικό ρόλο έχουν οι τσιγγάνοι, που τις ημέρες αυτές κατακλύζουν το Μεσολόγγι.Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, κάποιοι Μεσολογγίτες κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τους Τούρκους κατά την Έξοδο. Σ’ αυτό τους βοήθησαν οι τσιγγάνοι, τους οποίους επειδή ήταν μαυριδεροί, οι Τούρκοι δεν τους υποψιάζονταν θεωρώντας τους ως "δικούς" τους. Έτσι οι τσιγγάνοι μπορούσαν να μεταφέρουν μηνύματα ανάμεσα στους Πολιορκημένους και στους "Ελεύθερους". Όσοι Πολιορκημένοι κατάφεραν να ξεφύγουν, έδωσαν ραντεβού στο μοναστήρι του Αι Συμιού.
Αυτά για το ιστορικό μέρος, είναι όσα στοιχεία κατάφερα να συγκεντρώσω.
Κι ας έλθουμε στο ίδιο το πανηγύρι.
Πρωταγωνιστές στο πανηγύρι αυτό, είναι οι "παρέες". Οι παρέες αποτελούνται από 10-20 άτομα. Αρχηγός τους είναι ο καπετάνιος, που συνήθως είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της παρέας.
Αυτός θα ρυθμίσει πόσα χρήματα θα πρέπει να προσφέρει το κάθε μέλος, τα οποία δεν είναι και λίγα, γύρω στις 2000-2500 ευρώ ο καθένας άκουσα να λέγεται!!Οι παρέες χωρίζονται στους αρματωμένους και στους αλογάρηδες.
Οι αρματωμένοι φορούν τοπικές ενδυμασίες, τους ντουλαμάδες, και φυσικά είναι ζωσμένοι με άρματα.Οι αλογάρηδες, συνήθως οι νεότεροι σε ηλικία, φορούν χακί ή μπλε παντελόνι και πουκάμισο.Όλοι έχουν στην πλάτη τους μια λαμπάδα, που είναι το τάμα τους, που θα αφήσουν την τελευταία μέρα του πανηγυριού στο μοναστήρι του Αι Συμιού.Σήμα κατατεθέν όλων, η γαρδένια. 2-3 γαρδένιες έχουν καρφιτσωμένες πάνω τους ο καθένας. Γι αυτό και σε κάθε κήπο αυτή την εποχή, βλέπει κανείς τεράστια βαρέλια με γαρδένιες.
Όλες οι παρέες συνοδεύονται από 2-3 τσιγγάνους η κάθε μία, που επί 3 μέρες παίζουν ασταμάτητα με νταούλια και ζουρνάδες. Έτσι σε όλο το Μεσολόγγι ακούγεται επί 3 συνεχώς μέρες ο ίδιος ήχος.Το πανηγύρι ξεκινά το βράδυ του Σαββάτου, όπου οι "παρέες", συγκεντρώνονται στα στενά σοκάκια τη πόλης. Κάθονται στις ταβέρνες, όπου η κάθε παρέα επί 3 μέρες θα έχει το δικό της τραπέζι. Τρώνε, πίνουν, τραγουδούν, ενώ οι τσιγγάνοι δεν σταματούν να παίζουν μουσική όπως είπαμε. Για την προσφορά τους αυτή, οι παρέες τους ραίνουν ακατάπαυστα με ..... χαρτονομίσματα. Μπορείτε να φανταστείτε στο τέλος του τριήμερου τι χαρτονομίσματα έχουν συγκεντρώσει οι τσιγγάνοι.
Το πρωί της Κυριακής, ο πρώτος της παρέας, μαζί με τους τσιγγάνους που δεν σταματάν να παίζουν, θα πάει να πάρει από το σπίτι του τον δεύτερο της παρέας.Μετά και οι δυο μαζί τον τρίτο της παρέας και πάει λέγοντας. Τελευταίο θα πάνε να πάρουν τον καπετάνιο. Σε κάθε σπίτι η νοικοκυρά πρέπει απαραιτήτως να τρατάρει πίτες, κρέας, ουζομεζέδες, ποτά, κρασιά, ούζα και το τοπικό γλυκό τους, το ραβανί, που δεν έχει καμιά σχέση με το ραβανί που ξέρουμε όμως. Τελείως διαφορετικό!Αφού συγκεντρωθούν όλοι, συνεχίζεται το φαγοπότι και το γλέντι στις ταβέρνες, στα γνωστά τραπέζια της κάθε παρέας (είπαμε - 3 μέρες τα κρατάει η κάθε παρέα), τα όργανα δεν σταματάν να παίζουν, ο γνωστός ήχος από νταούλια και ζουρνάδες ίδιος και απαράλλαχτος, αφού όταν έφυγα από το Μεσολόγγι ένοιωθα ότι κάτι μου λειπε!!
Το απόγευμα της Κυριακής όλες οι παρέες θα συγκεντρωθούν στην Μητρόπολη, τον Άγιο Σπυρίδωνα, θα προσκυνήσουν και θα πάρουν την Σημαία τους, την σημαία των Εξοδιτών όπως την λένε. Κατόπιν πηγαίνουν στον Κήπο των Ηρώων, όπου και γίνεται η επιμνημόσυνη δέηση.Μετά ξεκινά η παρέλαση αρματωμένων και αλογάρηδων.Όλοι κατευθύνονται προς το μοναστήρι του Αι Συμιού, το οποίο βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία, με νερά και πλατάνια. Εκεί το γλέντι, στο οποίο συμμετέχουν πλέον όλοι, παρέες, ντόπιοι, επισκέπτες, θα συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.Το πρωί της Δευτέρας, του Αγ. Πνεύματος δηλαδή, στο μοναστήρι γίνεται Λειτουργία, μέσα σε πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα. Τιμούν τους Εξοδίτες που κατέφυγαν στον περίβολο του μοναστηριού, αλλά που οι εχθροί το είχαν πληροφορηθεί κι έτσι τους ανακάλυψαν και τους εκτέλεσαν. Στην μνήμη τους έχει υψωθεί ένας μεγάλος άσπρος σταυρός.
Μετά οι παρέες, επιστρέφουν στα τραπέζια τους, κάτω από τα πλατάνια και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το βράδυ, οπότε και επιστρέφουν στην πόλη και τελειώνει το τριήμερο γλέντι τους.

Saturday, 6 June 2009

Συγκομιδή αμπελοφύλλων

Από τα μέσα Μάιου μέχρι το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, επιβάλετε να κάνουμε ορισμένες εργασίες στα κλήματα που έχουμε στο κτήμα, στον κήπο ή στην κληματαριά μας.
Εκτός από τα δύο – τρία ραντίσματα που θα κάνουμε, πρέπει να αφαιρέσουμε τα περιττά βλαστάριακαι να βγάλουμε τα πολλά φύλλα που σκεπάζουν τα τσαμπιά, το λεγόμενο ξεφύλλισμα.
Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να γίνεται καλός αερισμός στον καρπό επιτρέποντας συγχρόνως να περνάει στο φυτό η γύρη που μεταφέρει ο αέρας ώστε να γίνεται η γονιμοποίηση και να δένουν σωστά τα τσαμπιά.Λίγο αργότερα θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα τσαμπιά που έχουν αδύνατες ρώγες για να αφήσουμε τα υπόλοιπα να αναπτυχθούν καλύτερα.
Εμείς έχουμε 2-3 ριζούλες μαύρο νυχάτο και άλλες 2-3 ριζούλες σαββατιανό. Τα έχουμε βάλει στον φράχτη μας για να κάνουν παρέα με το αγιόκλημα και το γιασεμί !!!δηλαδή εκεί που βλέπεις ένα τσαμπάκι....... τσουπ και λίγα λουλούδια από το αγιόκλημα!!!Όταν κάνω το ξεφύλλισμα και κόβω τα βλαστάρια είναι η ώρα που θα μαζέψω και τα φύλλα για τους ντολμάδες μας. Συνήθως παίρνω τα βλαστάρια και τα κομμένα φύλλα αγκαλιά, σιγά μην στέκομαι όρθια και να μαζεύω εκείνη την ώρα, τα ακουμπάω στο τραπέζι της βεράντας, φτιάχνω ένα καφεδάκι και αρχίζω να ξεδιαλέγω ποιά φύλλα θέλω να κρατήσω.
Τα κόβω μ’ ένα κλαδευτήρι ή ένα ψαλίδι την άκρη τους ώστε να μην μείνει το σκληρό επάνω στο φύλλο και να χρειάζεται να το κόψω την ώρα που θα τα έχω βράσει.Δεν πρέπει να είναι πολύ μικρά, ούτε πολύ σκληράΜερικοί κάνουν τουρσί και την κορυφή από τα βλασταράκια.Όταν τελειώσω τα μετράω και τα χωρίζω σε πακετάκια βάζοντας μέσα ένα χαρτάκι που γράφει πόσα φύλλα έχει μέσα, συνήθως κάνω των 50 και των 100.
Κλείνω καλά το πολυμπάκ και το βάζω όπως είναι στην κατάψυξη – δεν χρειάζονται ούτε βράσιμο αλλά ούτε και πλύσιμο.
Εάν έχετε χώρο στο καταψύκτη σας βάλτε τα σακουλάκια σ’ ένα πλαστικό μπολάκι για να μην σπάνε οι άκρες τους όταν τραβάμε κάτι άλλο απότομα.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φτιάχνουμε όλο το χειμώνα τους αμπελο-ντολμάδες που τόσο λατρεύουμε και θα τους βρείτε ΕΔΩ!!!!!

Friday, 5 June 2009

Μεζέδες με τόνο

Σήμερα θα σας δώσω δυο πολύ εύκολα μεζεδάκια με τόνο. Γίνονται στα γρήγορα και είναι και τα δύο πάρα πολύ νόστιμα.
Τονοσαλάτα με γιαούρτι
(συνταγή από Γερμανίδα φίλη, δεν ξέρω όμως αν είναι γερμανική συνταγή)Την αφιερώνω στην φιλενάδα μου την Αγγελική, που την δοκίμασε πέρυσι το καλοκαίρι στο … summer house μας, στο χωριό και της άρεσε πάρα πολύ! Τελείως διαφορετική από όσες τονοσαλάτες έχετε δοκιμάσει, με πραγματικά πολύ ιδιαίτερη γεύση!
Υλικά
1 κονσέρβα τόνος σε νερό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
4-5 αγγουράκια τουρσί επίσης ψιλοκομμένα
τριμμένη φέτα (βάλτε αρκετή, του πάει)
5-6 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι ζάχαρη (μην την παραλείψετε)
ξύδι μπαλσάμικο λευκό
Την φτιάχνουμε
Στραγγίζουμε καλά τον τόνο από το νερό. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Τελευταίο το γιαούρτι και το μπαλσάμικο (τόσο όσο να μας αρέσει στη γεύση). Διατηρούμε τη σαλάτα στο ψυγείο.

Ντάκος με τόνοΔοκιμάστε ένα ντάκο διαφορετικό από ότι ξέρετε.
Υλικά
Κριθαροκούλουρα
1 κονσέρβα τόνος σε νερό
1 κρεμμύδι
1-2 πιπερίτσες πράσινες (κέρατα)
10 ελιές μαύρες (χωρίς τα κουκούτσια)
1-2 λιαστές ντοματούλες
Φέτα
Ρίγανη
Το φτιάχνουμε
Μουσκεύουμε ελαφρά τα κριθαροκούλουρα και τα περιχύνουμε με λάδι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις πιπερίτσες και τη λιαστή ντομάτα. Τα ανακατεύουμε με τον τόνο, τον οποίο έχουμε στραγγίξει καλά από το νερό της κονσέρβας και τις ελιές. Μοιράζουμε το μείγμα πάνω στα κριθαροκούλουρα. Από πάνω τρίβουμε φέτα και πασπαλίζουμε με φρέσκια ή ξερή ρίγανη.
Καλή επιτυχία.

UPDATE:Ενθουσιασμένη από την ιδέα, η Αμαλία έφτιαξε τον δικό της ντάκο με τόνο, στον οποίο έβαλε:
1 τόνο σε νερό καλά στραγγισμένο
ντομάτες σε κυβάκια
αγγουράκι σε μπαστουνάκια
πιπεριά
ντομάτα λιαστή
γιαουρτοκαρότο
και .... 1 ολόκληρη ελιά!!!!!!!!!!!!!
Ας τον θαυμάσουμε!!

Thursday, 4 June 2009

Πίτσα στα γρήγορα

Έχει βραδιά champions league ή Eurovision ή εκεί που δεν το περιμένετε ο καλός σας, σας αιφνιδιάζει λέγοντας ότι έρχεται φέρνοντας μαζί του μερικούς φίλους.
Που να παραγγέλνετε τώρα? Θα κάνουν τουλάχιστον 50 λεπτά μέχρι να σας τα φέρουν!!!!! Χώρια που δεν ξέρετε τι υλικά χρησιμοποιούν οι διάφοροι αγνώστου ταυτότητος!!!
Να λοιπόν μια εύκολη και βολική λύση.
Χρειαζόμαστε:
Για τη βάση:
Πίτες για γύρο τις μεγάλες (διαμέτρου περίπου 20cm)
Ντοματάκια ψιλοκομμένα
Λάδι
Ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Από πάνω μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε βάζοντας ότι μας αρέσει
Εγώ έβαλα:
Τυρί κίτρινο τριμμένο
Cottage cheese
Γαλοπούλα
Πιπεριά
Κρεμμύδι
Μανιτάρια
Ας τις φτιάξουμε:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα ντοματάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (όσο αυτό είναι δυνατόν).
Βάζουμε τις πίτες πάνω σε μία λαδόκολλα, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα σε κάθε πίτα και απλώνουμε τη σάλτσα ώστε να πάει παντού.
Από πάνω απλώνουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.Tip:
Τη λαδόκολλα την βάζω απευθείας στη σχάρα του φούρνου χωρίς ταψί για να παίρνει η πίτα όλη τη θερμότητα του φούρνου.
Καλή μας όρεξη…
Αμαλία

Wednesday, 3 June 2009

Ζελέ φράουλα με γιαούρτι


Όσο υπάρχουν ακόμα φράουλες, ας φτιάξουμε ένα πολύ δροσιστικό και εύκολο γλυκάκι.
Για την Κατερίνα Κ. που μας ζήτησε την συνταγή και για όλους όσους αγαπάτε τα φραουλογλυκάκια.
Χρειαζόμαστε:
3 κουτιά ζελέ φράουλα
300 γρ. γιαούρτι
300 γρ. φράουλες (ζυγισμένες καθαρισμένες)
3/4 κούπας ζάχαρη
800 ml νερό
2 κουταλιές κονιάκ
Το φτιάχνουμε:
Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και διαλύουμε σε αυτό τα 3 ζελέ.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, να είμαστε σίγουροι ότι διαλύθηκε το ζελέ τελείως. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το μεταφέρουμε στο ψυγείο, όπου το ξεχνάμε για 1 ώρα.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και το βάζουμε στο δοχείο του μπλέντερ, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα χτυπάμε όλα μαζί σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό.
Προσοχή, η ποσότητα είναι αρκετή, γι αυτό το δοχείο του μπλέντερ πρέπει να είναι αρκετά βαθύ
Αδειάζουμε το μείγμα σε βαθιά φόρμα κέικ και την βάζουμε στο ψυγείο να πήξει το ζελέ.
Όταν είναι πλέον έτοιμο, ξεφορμάρουμε με τον γνωστό τρόπο, βυθίζοντας δηλαδή την βάση της φόρμας για λίγα λεπτά σε πολύ ζεστό νερό και κουνώντας με τα χέρια μας την φόρμα, ώστε το ζελέ να αποκολληθεί.
Σερβίρουμε αν θέλουμε με σάλτσα φράουλας.
Καλή επιτυχία!!

Tuesday, 2 June 2009

Βραβείο Φαντασίας

Το βραβείο Φαντασίας πήραμε σήμερα κι εμείς και μάλιστα από δυο φίλες.
Την Lila και την Αγγελική.
Τις ευχαριστούμε και τις δυο από καρδιάς και τους ευχόμαστε να είναι πάντα τόσο δημιουργικές και δραστήριες όσο είναι!!
Το βραβείο λέει:
Γράψε 5 πράγματα που σου αρέσουν σε ό,τι καλλιτεχνικό/δημιουργικό κάνεις. Τι σε εμπνέει να φτιάχνεις χειροποίητα δώρα;
Στείλε το βραβείο σε 5 bloggers
.
5 λόγους λοιπόν για τους οποίους μας αρέσει η μαγειρική
1) Η μαγειρική για μας είναι τέχνη, φαντασία, μεράκι, και ποτέ αγγαρεία!
2) Η μαγειρική είναι αγάπη για τους δικούς μας ανθρώπους, την οικογένεια αλλά και τους φίλους μας.
3) Η μαγειρική είναι η χαρά του να βλέπεις το δημιούργημά σου ολοκληρωμένο και πετυχημένο.
4) Η μαγειρική είναι αγχολυτική….. ναι … ναι… σας διαβεβαιώνουμε!!
5) Η μαγειρική είναι η χαρά του να ανακαλύπτεις νέες συνταγές ή να αυτοσχεδιάζεις δημιουργώντας νέες δικές σου.
6) Η μαγειρική είναι …… μόνο 5 έχουμε?? Θα μπορούσαμε να σας πούμε άλλους 55 λόγους, αλλά σταματάμε.
Τώρα πρέπει να δώσουμε σε άλλους 5 το βραβείο αυτό.
Δύσκολη η επιλογή και πάρα πολλοί οι «δημιουργικοί» φίλοι μας.
Ευτυχώς οι περισσότεροι έχουν πάρει το βραβείο ήδη, οπότε το δίνουμε σε ......
2 δασκάλους, γιατί τι πιο δημιουργικό από το να διαπλάθεις και μάλιστα σωστά παιδικές ψυχές?? Στην φίλη μας την Marian λοιπόν και στον Ματζίρη Κώστα
2 μαγειρισσούλες «νόστιμες» και δημιουργικές, την Elen και την Betty
και τέλος στην φίλη μας την Μαριλένα που ξέρει να δημιουργεί αγάπη και φροντίδα για τους αγαπημένους της, με άπειρη φαντασία.
UPDATE 1:Η φίλη μας η Betty μας ανταπέδωσε το βραβείο. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή που μας έκανε!!
UPDATE 2: Και η φίλη μας η Marian μας ανταπέδωσε το βραβείο!! Τι να πούμε?? Ευχαριστούμε πολύ και την γλυκιά Marian για την τιμή!
UPDATE 3: Το ίδιο βραβείο μας δίνει και ο Σκρουτζάκος μας!! Τον ευχαριστούμε πολύ πολύ!
UPDATE 4: Το βραβείο μας έδωσε και το Matrigaki μας!! Ευχαριστούμε το Μαράκι μας από καρδιάς!!

Ρολό κιμά γεμιστό

Το ρολό κιμά μπορούμε να το γεμίσουμε με διάφορα. Αυγά βραστά, καροτάκια ή άλλα λαχανικά, τυριά διάφορα ….φαντασία και όρεξη να’ χουμε.
Καιρό τώρα, ανακάλυψα την γέμιση που αρέσει στα παιδιά μου.
Τυρί-ζαμπόν-μανιτάρια.
Το έφτιαξα ως εξής.
Χρησιμοποίησα ένα κιλό κιμά που τον ζύμωσα όπως ακριβώς τον κάνω για μπιφτέκια (δεν δίνω κάτι ιδιαίτερο, κάθε μία έχει την δική της συνταγή για τα μπιφτεκάκια της).
Να πω μόνο πως πάντα προσθέτω στον κιμά κατά το ζύμωμα 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μουστάρδα.
Στο ταψί που θα έψηνα το ρολό, άνοιξα τον κιμά σε ορθογώνιο φύλλο. Αυτό το έκανα μέσα στο ταψί, ώστε να μην χρειαστεί να μεταφέρω το ρολό μου και χαλάσει το σχήμα του κατά την μεταφορά. Προσοχή, στο ταψί δεν έχω βάλει ακόμα λάδι..
Πάνω στο ορθογώνιο φύλλο του κιμά, άπλωσα 6 φέτες τυρί και 6 φέτες ζαμπόν, όπως βλέπετε παρακάτω. Στην μέση και κατά μήκος άπλωσα μανιτάρια κομμένα σε φετάκια και σοταρισμένα με λίγο βούτυρο.Με προσοχή ανασήκωσα τα πλαϊνά και έκλεισα την γέμιση μέσα στον κιμά, βρέχοντας τα χέρια μου κατά διαστήματα, ώστε να δώσω κατά το δυνατόν καλύτερο σχήμα στο ρολό. Έριξα λαδάκι στο ταψί και έψησα το ρολό.
Δοκιμάστε το, είναι ένα διαφορετικό ρολό και αρέσει πολύ στα πιτσιρίκια – και όχι μόνο!!
Καλή επιτυχία.

Monday, 1 June 2009

Vanilla ice-cream

Το παγωτό αυτό το έταξα στην Ιουλία, που ζήτησε συνταγή παγωτού με αυγά.
Η αλήθεια είναι ότι τα παγωτά με αυγά έχουν καλύτερη υφή από τα «εύκολα» παγωτάκια. Δεν κρυσταλλιάζουν εύκολα , δεν χρειάζονται κτύπημα στο ενδιάμεσο παρά ένα απλό ανακάτεμα μετά από 2-3 ώρες από την ώρα που θα το βάλουμε στην κατάψυξη, για να ενσωματωθούν καλά τα συστατικά του.
Το παγωτό αυτό είναι το αγαπημένο του καλού μου. Είναι από τα πιο νόστιμα παγωτά που φτιάχνω, με εξαιρετική γεύση και καθόλου μα καθόλου δύσκολο στην παρασκευή του. Η συνταγή είναι από το βιβλίο συνταγών του αγαπημένου μου Thermomix, που την έχω διασκευάσει κατάλληλα για να την μοιραστώ μαζί σας.
Χρειαζόμαστε:
300 γρ ζάχαρη άχνη
3 πολύ φρέσκα αυγά
3 βανίλιες άρωμα
200 γρ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
500 ml κρέμα γάλακτος
Πάμε να το φτιάξουμε:
Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ την ζάχαρη με τους 3 κρόκους και αφήνουμε να χτυπηθούν σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το εβαπορέ, τις βανίλιες και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να χτυπηθούν όλα μαζί για λίγο ακόμα σε μέτρια ταχύτητα.
Τελευταία προσθέτουμε την μαρέγκα και αφήνουμε να χτυπηθούν όλα μαζί, πάντα σε μέτρια ταχύτητα και να ενωθούν καλά όλα τα υλικά (ελέγξτε το με μία σπάτουλα).
Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ ή δοχείο παγωτού και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Μετά από 2 ώρες απλά ανακατεύουμε το παγωτό μας πολύ καλά, δεν χρειάζεται άλλο χτύπημα.
Σερβίρουμε γενναίες μερίδες σε μπολ παγωτού, περιχύνουμε με το αγαπημένο μας σιρόπι και διακοσμούμε όπως μας αρέσει.
Καλό μήνα εύχομαι σε όλους!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...