Monday 8 June 2009

Στο πανηγύρι του Αϊ Συμιού

Σήμερα δεν θα σας δώσω συνταγή.
Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω όσο πιο πιστά μπορώ ένα ενδιαφέρον έθιμο που επικρατεί στο Μεσολόγγι το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος
Στο Μεσολόγγι βρέθηκα πέρυσι τέτοια εποχή, φιλοξενούμενη από φίλους αγαπητούς, για να παρακολουθήσω το πανηγύρι του Αι Συμιού (Αγίου Συμεών).
Τις ημέρες αυτές γιορτάζεται στο Μεσολόγγι η συνέχεια της Εξόδου των Πολιορκημένων(η Έξοδος γιορτάζεται την Κυριακή των Βαΐων).
Είναι ένα μοναδικό πανηγύρι, με θρησκευτικό και κυρίως ιστορικό χαρακτήρα, στο οποίο σημαντικό ρόλο έχουν οι τσιγγάνοι, που τις ημέρες αυτές κατακλύζουν το Μεσολόγγι.Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, κάποιοι Μεσολογγίτες κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τους Τούρκους κατά την Έξοδο. Σ’ αυτό τους βοήθησαν οι τσιγγάνοι, τους οποίους επειδή ήταν μαυριδεροί, οι Τούρκοι δεν τους υποψιάζονταν θεωρώντας τους ως "δικούς" τους. Έτσι οι τσιγγάνοι μπορούσαν να μεταφέρουν μηνύματα ανάμεσα στους Πολιορκημένους και στους "Ελεύθερους". Όσοι Πολιορκημένοι κατάφεραν να ξεφύγουν, έδωσαν ραντεβού στο μοναστήρι του Αι Συμιού.
Αυτά για το ιστορικό μέρος, είναι όσα στοιχεία κατάφερα να συγκεντρώσω.
Κι ας έλθουμε στο ίδιο το πανηγύρι.
Πρωταγωνιστές στο πανηγύρι αυτό, είναι οι "παρέες". Οι παρέες αποτελούνται από 10-20 άτομα. Αρχηγός τους είναι ο καπετάνιος, που συνήθως είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της παρέας.
Αυτός θα ρυθμίσει πόσα χρήματα θα πρέπει να προσφέρει το κάθε μέλος, τα οποία δεν είναι και λίγα, γύρω στις 2000-2500 ευρώ ο καθένας άκουσα να λέγεται!!Οι παρέες χωρίζονται στους αρματωμένους και στους αλογάρηδες.
Οι αρματωμένοι φορούν τοπικές ενδυμασίες, τους ντουλαμάδες, και φυσικά είναι ζωσμένοι με άρματα.Οι αλογάρηδες, συνήθως οι νεότεροι σε ηλικία, φορούν χακί ή μπλε παντελόνι και πουκάμισο.Όλοι έχουν στην πλάτη τους μια λαμπάδα, που είναι το τάμα τους, που θα αφήσουν την τελευταία μέρα του πανηγυριού στο μοναστήρι του Αι Συμιού.Σήμα κατατεθέν όλων, η γαρδένια. 2-3 γαρδένιες έχουν καρφιτσωμένες πάνω τους ο καθένας. Γι αυτό και σε κάθε κήπο αυτή την εποχή, βλέπει κανείς τεράστια βαρέλια με γαρδένιες.
Όλες οι παρέες συνοδεύονται από 2-3 τσιγγάνους η κάθε μία, που επί 3 μέρες παίζουν ασταμάτητα με νταούλια και ζουρνάδες. Έτσι σε όλο το Μεσολόγγι ακούγεται επί 3 συνεχώς μέρες ο ίδιος ήχος.Το πανηγύρι ξεκινά το βράδυ του Σαββάτου, όπου οι "παρέες", συγκεντρώνονται στα στενά σοκάκια τη πόλης. Κάθονται στις ταβέρνες, όπου η κάθε παρέα επί 3 μέρες θα έχει το δικό της τραπέζι. Τρώνε, πίνουν, τραγουδούν, ενώ οι τσιγγάνοι δεν σταματούν να παίζουν μουσική όπως είπαμε. Για την προσφορά τους αυτή, οι παρέες τους ραίνουν ακατάπαυστα με ..... χαρτονομίσματα. Μπορείτε να φανταστείτε στο τέλος του τριήμερου τι χαρτονομίσματα έχουν συγκεντρώσει οι τσιγγάνοι.
Το πρωί της Κυριακής, ο πρώτος της παρέας, μαζί με τους τσιγγάνους που δεν σταματάν να παίζουν, θα πάει να πάρει από το σπίτι του τον δεύτερο της παρέας.Μετά και οι δυο μαζί τον τρίτο της παρέας και πάει λέγοντας. Τελευταίο θα πάνε να πάρουν τον καπετάνιο. Σε κάθε σπίτι η νοικοκυρά πρέπει απαραιτήτως να τρατάρει πίτες, κρέας, ουζομεζέδες, ποτά, κρασιά, ούζα και το τοπικό γλυκό τους, το ραβανί, που δεν έχει καμιά σχέση με το ραβανί που ξέρουμε όμως. Τελείως διαφορετικό!Αφού συγκεντρωθούν όλοι, συνεχίζεται το φαγοπότι και το γλέντι στις ταβέρνες, στα γνωστά τραπέζια της κάθε παρέας (είπαμε - 3 μέρες τα κρατάει η κάθε παρέα), τα όργανα δεν σταματάν να παίζουν, ο γνωστός ήχος από νταούλια και ζουρνάδες ίδιος και απαράλλαχτος, αφού όταν έφυγα από το Μεσολόγγι ένοιωθα ότι κάτι μου λειπε!!
Το απόγευμα της Κυριακής όλες οι παρέες θα συγκεντρωθούν στην Μητρόπολη, τον Άγιο Σπυρίδωνα, θα προσκυνήσουν και θα πάρουν την Σημαία τους, την σημαία των Εξοδιτών όπως την λένε. Κατόπιν πηγαίνουν στον Κήπο των Ηρώων, όπου και γίνεται η επιμνημόσυνη δέηση.Μετά ξεκινά η παρέλαση αρματωμένων και αλογάρηδων.Όλοι κατευθύνονται προς το μοναστήρι του Αι Συμιού, το οποίο βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία, με νερά και πλατάνια. Εκεί το γλέντι, στο οποίο συμμετέχουν πλέον όλοι, παρέες, ντόπιοι, επισκέπτες, θα συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.Το πρωί της Δευτέρας, του Αγ. Πνεύματος δηλαδή, στο μοναστήρι γίνεται Λειτουργία, μέσα σε πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα. Τιμούν τους Εξοδίτες που κατέφυγαν στον περίβολο του μοναστηριού, αλλά που οι εχθροί το είχαν πληροφορηθεί κι έτσι τους ανακάλυψαν και τους εκτέλεσαν. Στην μνήμη τους έχει υψωθεί ένας μεγάλος άσπρος σταυρός.
Μετά οι παρέες, επιστρέφουν στα τραπέζια τους, κάτω από τα πλατάνια και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το βράδυ, οπότε και επιστρέφουν στην πόλη και τελειώνει το τριήμερο γλέντι τους.

37 comments:

Roadartist said...

Πολύ ωραίο φωτορεπορτάζ.. ευχαριστούμε, πάντα καλά να περνάτε!

Benikos place said...

Καλημέρα! Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση με πολλές φωτογραφίες και κατατοπιστικό κείμενο. Να είστε πάντα καλά!

Betty's Cuisine said...

Καλημέρα Ελενα, πολύ ενδιαφέρουσα και λεπτομερής η διήγηση του εθίμου - πολύ καλές οι φωτό επίσης. Να περνάς υπέροχα!

Ξανθή said...

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.
Έλενα πολύ ωραία παρουσίαση.
Χρόνια τώρα προσπαθώ να πάω των Βαΐων αλλά δεν το έχω καταφέρει.
Τώρα που ξέρω κι αυτή τη γιορτή θα φροντίσω να το προγραμματίσω.
Σε ευχαριστούμε!!!

ΙΟΥΛΙΑ said...

Ελενα τι σύμπτωση!
Πέρισυ βρέθηκα κι εγώ στο Μεσολόγγι και παρακολούθησα το πανηγύρι, για φαντάσου!
Είναι πραγματικά ένα μοναδικό πανηγύρι, αξίζει να παραβρεθεί κάποιος έστω για μια φορά στο Μεσολόγγι τέτοια εποχή.
Καλή βδομάδα!

Μαριλένα said...

καλημέρα :)) και του χρονου, να ειστε καλα να ξαναπάτε Ελενα μου!

πολύ ενδιαφέροντα όλα μας τα έθιμα.
η καταγωγή μου ειναι απο το Μεσολόγγι, ο παππούς μου δηλαδή, πέρασε από την Κεφαλονιά στο Μεσολόγγι τω καιρώ εκείνω

φιλια
και καλη βδομάδα να 'χουμε :))

Anonymous said...

Καλημέρα και πολλά συγχαρητήρια για το blog σας, το οποίο παρακολουθώ καθημερινά.
Ελενα μάλιστα κάποια εποχή γράφαμε μαζί στο χάνγκρι, τότε που γινόταν ο μεγάλος χαμός από σχόλια, ίσως να με θυμάσαι.
Ο λόγος που γράφω σήμερα είναι για να σε συγχαρώ για την παρουσίαση του πανηγυριού μας (είμαι Μεσολογίτισσα).
Δεν περίμενα να δω το πραγματικά πολύ ενδιαφέρον πανηγύρι μας σε ένα blog και μάλιστα μαγειρικό, και χάρηκα στ' αλήθεια πολύ.
Να είσαι καλά!!!
Αννα

ΕΛΕΝΑ said...

Roadartist μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα!
Σε ευχαριστώ που κατάλαβες τι ακριβώς ήθελα να κάνω. Ενα "φωτορεπορτάζ", χωρίς βέβαια να είμαι δημοσιογράφος, ενός γεγονότος που έτυχε να παρακολουθήσω και με εντυπωσίασε!
Φιλιά:))

ΕΛΕΝΑ said...

Benikos καλώς όρισες:))
Σε ευχαριστούμε πολύ, να είσαι πάντα καλά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Betty μου καλή σου εβδομάδα!!
Σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Ξανθή μου αξίζει πραγματικά τον κόπο να παραβρεθείς μια φορά στο πανηγύρι του Αι Συμιού.
Αν μάλιστα έχεις γνωστούς "ντόπιους", θα το απολαύσεις ακόμα περισσότερο, γνωρίζοντάς το εκ των "έσω".
Αλλά και μόνη σου να πας, θα το βρεις πολύ ενδιαφέρον!

Σταυρούλα said...

Συγχαρητήρια για την υπέροχη ανάρτηση(πλήρες φωτορεπορτάζ)!Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνει ο κόσμος τις γιορτές,τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα.

ΕΛΕΝΑ said...

Ιουλία, καλά σοβαρά μιλάς??
Είμασταν την ίδια εποχή στο Μεσολόγγι?? χα χα χα!!
Απίστευτο, έτσι??
Πιστεύω θα σου άρεσε το πανηγύρι τους, είναι πραγματικά μοναδικό!
Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου έχεις καταγωγή από Μεσολόγγι??
Εχεις βρεθεί ποτέ στο πανηγύρι τους?? Αξίζει να βρεθείς κάποια φορά!
Πέρισυ του Αγ. Πνεύματος ήταν μετά το κλείσιμο των σχολείων, κι έτσι τα καταφέραμε να πάμε.
Φέτος ... αδύνατον!
Πολλά φιλιά, καλή βδομάδα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αννούλα μου καλώς όρισες:))
Συγχώρεσέ με που δεν μπορώ να θυμηθώ ποια είσαι, νομίζω είχαμε 2-3 Αννούλες τότε.
Η εποχή του Hungry.gr ήταν μια πολύ σημαντική εποχή βέβαια, γιατί μέσα από το site γνώρισα πολύ αγαπημένα άτομα, όπως την Ζαμπία, την Μαρία Β., την Κικίτσα, την Αγγελικούλα Ν. κι ένα σωρό άλλους!!
Εποχή που έκλεισε όμως πλέον οριστικά!!
Το blog μας είναι όπως έχω πει "κατά βάση" μαγειρικό. Ομως εδώ θα βρεις κι ένα σωρό άλλα θέματα εκτός από συνταγές.
Πολύ σύντομα θα βάλω και ένα ποστ για την πόλη σου, το όμορφο Μεσολόγγι. Το οποίο πρώτη φορά το επισκέφτηκα και ένοιωσα αυτή την μελαγχολία που όλοι λένε ότι κρύβει, αλλά και την ιδιαίτερη ομορφιά του!
Να περνάς πάντα καλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Σταυρούλα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Ναι, είναι όμορφο και ενδιαφέρον νομίζω να μαθαίνουμε για τα έθιμα του κάθε τόπου, γι αυτό και τα μοιράστηκα μαζί σας!
Καλή σου εβδομάδα!!

eirini said...

Δεν το γνώριζα αυτό το πανηγύρι και φυσικά ούτε την ιστορία του! Πολύ εντυπωσιακές οι φωτογραφίες και πραγματικά μπράβο σε όλους αυτούς που έχουν την διάθεση να συνεχίζουν όλα αυτά τα έθιμα μέχρι σήμερα! Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τέτοιες παραδόσεις.

Έλανα πολύ όμορφη ανάρτηση! Καλημέρα και πολλά φιλιά!!!!

γαστεροπλήξ said...

ωραίο έθιμο, υπέροχες οι φωτογραφίες, ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που συνεχίζουν την παράδοση, μπράβο ΕΛΕΝΑ, και ως ρεπόρτερ είσαι άψογη,
(ένα λουκουμάκι στην κυρία για την προσφορά της!!!!!χεχεχε)
άντε και σε ζωντανή αναμετάδοση....

Maria B. said...

Eλενάκι είμαι σίγουρη οτι η δημοσιογραφία έχασε ένα λαμπρό ταλέντο!!!!! επρεπε να είχες γίνει δημοσιογραφος όπως ήταν το όνειρό σου! υπεροχο το ''φωτορεπορτάζ'' όπως υπέροχο είναι και το επόμενο ποστ που εχεις για το Μεσολόγγι.

πως πάει το διάβασμα ? φιλούπες!!!

Νίκη said...

Απλά υπέροχο.. ταξιδιάρικο και καλογραμμένο!!!

despoina said...

Μπράβο, Έλενα. Συμφωνώ με τη Μαρία. Μάλλον δημοσιογράφος έπρεπε να είχες γίνει. Είναι σπάνιο ταλέντο να μπορείς να μεταφέρεις ένα γεγονός στο γραπτό λόγο και να κερδίζεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη, κάνοντάς τον να νομίζει πως είναι αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος αυτού. Όσο για το blog σας, εγώ που είμαι καινούρια αναγνώστρια, έχω ξετρελαθεί. Το έχω πιάσει από την αρχή και προχωρώ... Φιλάκια και καλά διαβάσματα.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου είναι ένα έθιμο που διατηρούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια!
Συμφωνώ κι εγώ, τα έθιμα και οι παραδόσεις πρέπει να διατηρούνται.
Και όπως βλέπεις στις φωτός, συμμετέχουν και πάρα πολλά παιδάκια, που με τη σειρά τους όταν μεγαλώσουν θα συνεχίσουν το έθιμο.
Φιλιά, είδα ότι πέρασες σούπερ και πολύ χάρηκα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Γαστεροπλήξ μου παίρνω το λουκουμάκι βεβαίως και σε ευχαριστώ:))

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου είναι σίγουρο ότι η δημοσιογραφία έχασε ένα λαμπρό ταλέντο, δηλαδή εμένα, μια νέα Οριάνα Φαλάτσι να με πω?? άσε μην με πω καλύτερα τίποτα χα χα χα!!!
Το διάβασμα πάει καλά, εγώ δεν νομίζω να συνεχίσω να πηγαίνω για πολύ καλά.
Θέλω θάλασσα λέμεεεεε!!!
Φιλάκια!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μama μου, σε ευχαριστώ, να σαι καλά!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Δεσποινάκι μου, ευτυχώς που είμαι σεμνή και ταπεινή και δεν μοιάζω στην Μαρία, που είναι μονίμως ανεβασμένη σε ένα καλάμι χα χα χαα!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Να περνάς πολύ όμορφα!!!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα Σκρουτζάκo μου, να είσαι καλά:)))

Teteel said...

Στο Μεσολόγγι είχα βρεθεί για λίγο γιατί εκεί παρουσιάστηκε ο γιός μου το 05. Όμορφη πολη, αν και δεν την γύρισαμε πολύ, είχαμε έννοια τον κανακάρη μας που έφευγε πρώτη φορά απ'το σπίτι και το πως ένιωθε. Θυμάμαι οτι είχε πολλά ποδήλατα,όμορφα δρομάκια, και το τείχος στην είσοδο της πόλης. Αυτό το έθιμο δεν το είχα ξανακούσει, με το κείμενο και τις φωτογραφίες σου με έκανες να βρεθώ εκεί. Επαγγελματική δουλειά, αλλο ένα μπράβο και απο εμένα. Να είσαι καλά, και του χρόνου!

marian said...

Κορίτσια καλησπέρα χρόνια πολλά και του χρόνου!!!
Το Άγιο Πνεύμα να ... μας φωτίζει όλους!!!!!

Ελενάκι μου πραγματικά έπαθα με το ρεπορτάζ σου!!!
Κάτι είχα ακούσει γι΄αυτό το πανηγύρι,όμως τόσες ... ανατριχιαστικές λεπτομέρειες με τίποτε!!!!
Εχει δίκιο η Μαρία, η δημοσιογραφία έχασε ένα λαμπρό της μέλος!!!!!(χαχαχα!!!!)
Υπέροχες και οι περιγραφές σου και οι φωτογραφίες σου!!!
Είμαστε σε αναμονή επόμενου ρεπορτάζ!!!!!

Πολλά πολλά φιλάκια!!!
Και καλή εβδομάδα!!!!

Matriga said...

Εύγε Έλενα μου! Εγώ το μυαλό μου το έχασα και θέλω φώτιση, γιατί μου το πήρε το αγόρι μου και λέω ζαβομάρες στο blog μου... Αντίθετα εσύ είσαι για αριστεία!
Φιλάκια πολλά xxx

Phivos Nicolaides said...

Μπράβο, για το εξαιρετικό κείμενο και τις όμορφες φωτογραφίες. Τα ήθη και τα έθιμα μας, δεν πρέπει μόνο να τα ακολουθούμε, αλλά και να τα γνωρίζουμε!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελευθερία μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, εγώ απλά μετέφερα το έθιμο όπως είπα!
Το Μεσολόγγι είναι όμορφη πόλη, κρύβει μια μελαγχολία ίσως, όπως συνηθίζουν να λένε οι Μεσολογγίτες.
Δεν μείναμε πολύ, 3 μέρες μόνο, όμως όσα πρόλαβα να δω, χάρη στους φίλους που μας φιλοξενήσανε, θα σας τα δείξω και το επόμενο Σάββατο σε ένα ποστάκι που θα βάλω.
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Marian μου τι κάνεις??
Πρόλαβες να ξεκουραστείς καθόλου από τα τρεξίματα??
Το επόμενο Σαββάτο θα βάλω και την συνέχεια, όπως είπα στην Ελευθερία.
Φιλάκια φιλενάδα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Μatrigaki μου χα χα χαα!!!
Καλό είναι βρε να χάνουμε το μυαλό μας που και που;-)
Περνάς πολύ ωραία φάση στη ζωή σου, απόλαυσέ την όσο μπορείς περισσότερο!
Φιλάκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Φοίβο μου σε ευχαριστώ πολύ!!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
Αν σε ενδιαφέρει το ποστάκι με το πανηγύρι ή και το επόμενο που θα βάλω για το Μεσολόγγι για τον Ταξιδιάρη, με μεγάλη μου χαρά να το πάρεις!
Φιλιά!

Phivos Nicolaides said...

Με μεγάλη μου χαρά θα το κάνω. Δώσε μου μόνο λίγο χρόνο. Την καλημέρα μου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...