Friday 6 July 2012

Ρυζοκεφτέδες

Σας περίσσεψε ρυζάκι??
Μην το πετάξετε βέβαια!
Αναμείξτε το με τυριά και μυρωδικά και φτιάξτε πεντανόστιμους αφράτους ρυζοκεφτέδες!
Απολαύστε τους ζεστούς, είτε σαν μεζεδάκι είτε σαν συμπλήρωμα με ένα λαδερό ή όσπριο, ακόμα και σαν συνοδευτικό με ένα κρεατικό ή ψαρικό.
Κι αν νομίζετε ότι θέλουν τηγάνι, χάσατε!!!
Στον φούρνο τους ψήνουμε, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, για να μην έχουμε να πλένουμε και ταψιά στο τέλος!!!
Εύκολα πράγματα δηλαδή!!!
Πάμε να δούμε πως τους φτιάχνουμε!Τα υλικά μας:
200 γρ. ρύζι καρολίνα
2 κουταλιές βούτυρο
1 κρόκο αυγού
200 γρ. γκούντα ή άλλο κίτρινο τυρί τριμμένο
2-3 φέτες καπνιστό ζαμπόν ή γαλοπούλα
1 κουταλάκι ρίγανη
αρκετά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
1-2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο (όχι τα κοτσανάκια)
λίγη πάπρικα
αλάτι (με προσοχή)
πιπέρι
3 γεμάτες κουταλιές γαλέτα
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο
γαλέτα για το πανάρισμα
Στην πράξη:
Βράζουμε το ρύζι, το σουρώνουμε και το αναμειγνύουμε με 2 κουταλιές βούτυρο.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ο φρέσκος δυόσμος ταιριάζει πολύ όμορφα σε αυτούς τους κεφτέδες, γι αυτό ψιλοκόψτε αρκετά φρέσκα φυλλαράκια και προσθέστε στο μείγμα του ρυζιού.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για αρκετές ώρες, να σφίξει (συνήθως το βάζω από το προηγούμενο βράδυ).
Όταν είναι έτοιμο, πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος καρυδιού.
Τα περνάμε από χτυπημένο αυγό και μετά από τριμμένη φρυγανιά.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 40-45 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι χρυσίσανε!
Γίνονται περίπου 25 ρυζοκεφτέδες.
Καλή επιτυχία!

44 comments:

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, νοστιμιές έφτιαξες πάλι βλέπω! Στα γρήγορα, ένα ωραίο συνοδευτικό-μεζεδάκι! Ανακυκλώνουμε και τυχόν ρύζι που μας περίσσεψε από κάποιο πιλάφι και έχουμε έναι καινούργιο, νόστιμο φαγάκι. Ούτε τηγάνι, ούτε τίποτα.
Μου αρέσει που χρησιμοποιείς δυόσμο, είναι από τα αγαπημένα μου μυριστικά και πάει τόσο με τους κεφτέδες!!
Να έχουμε μια καλή ημέρα.

Selcouth said...

Αχ πρωί πρωί τί βλέπουν τα όμορφά μου μάτια! :P
Μου αρέσει που είναι φούρνου και όχι τηγανιτοί.
Δεν μπορώ να φάω εδώ και μέρες. Αλλά όταν θα μπορέσω... Κόλαση θα γίνει!

Πολύ νόστιμοι φαίνονται Έλενά μου! Για άλλη μια φορά γειά στα χεράκια σου!
Πολλές καλημέρες και πολλά φιλιά!

Maria B. said...

Ελενάκι μου ζωγράφισες πάλι !!!!!!! πως καταφέρνεις και φτιάχνεις τέτοιες νοστιμιές εύκολα και γρήγορα !! πραγματικά είναι πολύ καλή πρόταση για το ρύζι που μας περισσεύει !!!!! Θεωρώ ότι είναι άριστο συνοδευτικό πολλών φαγητών !

γεια στα χεράκια σου !!!


φιλια πολλά πολλά πολλά πολλά και καλό και δροσερό σαββατοκύριακο!!

Irene said...

υπεροχα. μπραβο.
εδω συνηθιζονται πολυ και αλλαζουν ονομα και γεμιση απο περιοχη σε περιοχη.
καλη σου μερα

ειρηνη

simonmad said...

Ωραιότατη ιδέα κι αυτό που με δελεάζει περισσότερο, είναι που ψήνονται στο φούρνο! Το τηγάνι είναι ο λόγος που αποφεύγω ό,τι τελειώνει σε -κεφτέδες!
Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

Vasia b. said...

Εξαιρετικό μεζεδάκι Ελενάκι μου!!!!
Το υπέροχο δε είναι ότι δεν τηγανίζεται και είναι πανεύκολο!!!!!!
Γεια στα χεράκια σου!!!
Πολλά φιλάκια!!!!

mari beika said...

Δεν έχω φτιάξει ποτέ Έλενα αλλά φαίνονται νοστιμότατοι!!κυρίως δεν θέλουν και τηγάνι, βασικό αυτό.
Φιλιά πολλά.

KANTHAR0S said...

Πάω να τσακίσω γιουβέτσι και έρχομαι για το επιδόρπιο. Τους ρυζοκεφτέδες εννοώ.

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου δεν μπορείς να φανταστείς τι όμορφα τους ταιριάζει ο δυόσμος!!
Και σε συνδυασμό με τα τυράκια που λιώνουν όμορφο, έχουμε ένα λαχταριστό μεζεδάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Selcouth μου τα διάβασα!!
Καλό κουράγιο, εύχομαι σύντομα να γιάννει το δοντάκι!!!
Και να μπορέσεις να απολαύσεις και πάλι τις αγαπημένες σου γεύσεις!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου κι εγώ να σου πω την αλήθεια, συνήθως ως συνοδευτικό τους φτιάχνω.
Συνοδεύουν πολύ νόστιμα κρεατικά, αλλά και ψαρικά.
Στα ψαρικά αφαιρώ το καπνιστό ζαμπόν και προσθέτω διάφορα μυρωδικά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου φαντάζομαι τι νόστιμοι συνδυασμοί θα υπάρχουν εκεί!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Simonmad τώρα πλέον σχεδόν όλοι οι -κεφτέδες μπορούν να γίνουν και στον φούρνο.
Μάλιστα πολλοί γίνονται και στο μαφινοταψακι και εκτός από νόστιμοι, είναι και πολύ εμφανίσιμοι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Vasia μου, αφού τις ξέρεις τις τεμπελιές μου χα χα χαα
Φιλιά, καλά να περάσεις στις διακοπές σου!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου γίνονται πεντανόστιμοι!
Δοκίμασέ τους, είναι άλλωστε τόσο εύκολο να γίνουν!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κανθαράκο, σου φυλάω το .... επιδόρπιό σου χα χα χααα!
Και το γιουβετσάκι εννοείται να το τσακίσεις, αφήνουν τέτοια φαγάκια??
Φιλιά!

censurasigloXXI said...

Ελένα! Όμορφη ιδέα μου έδωσες... τα παιδιά μου -κινέζινα, ξέρεις- τρελαίνοντε για τις κεφτέδες!!! Και αν έχουν ρύζι θα πεθαίνουν.

Φιλιά και ευχαριστώ!

Σε περιμένω το Λογοτεχνικό Σάββατο;

Εδώ!

http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/

Elena said...

Γεια στα χεράκια σου Ελενάκι μου! Υπέροχο το μεζεδάκι που έφτιαξες σήμερα.... είναι εύκολο, νοστιμότατο και ευτυχώς δεν θέλει τηγάνι!!! Πολλά φιλάκια! :-)

Ozlemaki said...

Poly yummy fenontai! Stin anatoli, ftiaxnoune me pligouri & kima. Alla ta dika sas prepi na einai pio elafri.

Ροδανθη said...

Αχ βρε Έλενα τι μου κάνεις ευτυχώς που έφαγα δηλαδή.Αύριο βράδυ που θα μαζευτούμε με φίλους για να ψήσουμε,ευκαιρία είναι να τους φτιάξω για μαζεδάκι,να είσαι καλά καλό σ/κ φιλιάαααα!!!!!

Villy @ For the love of Feeding said...

'Ελενα τι ωραία πρόταση είναι αυτή!! Πάντα μου περισσεύει λίγο ρύζι! Τέλεια ιδέα!!

Peter M said...

Elena, megali epitixia ta rizokeftedes pou thimizoun Arancini (Sicilia). Psso kairo ekanan na ksefanisoun apo to piato? ;)

donkey and the carrot said...

Πω πω... τι ωραία ιδέα! Και εννοείται φούρνο για λιγότερες θερμίδες και με αντικολλητικό χαρτί για να γλυτώνουμε λάτζα!!!!

Μarion, said...

Ελενα να σου πω την αλήθεια σε εμάς δεν μας μένει και πολύ ρύζι. Ουτε στην Κίνα να είμαστε..χιχι.

Πάντως πολύ ωραίοι οι ρυζοκεφτέδες σου. Και το ότι τους κάνεις στο φούρνο ειναι στα υπέρ τους.

Φιλιά

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά είναι πολύ ωραία ιδέα!

ΕΛΕΝΑ said...

Βερονικούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλάκια, θα τα πούμε!!

ΕΛΕΝΑ said...

Elena μου μεζεδάκι στο τσάκα τσάκα!!!
Πολύ νόστιμο και εύκολο!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ozlemaki ναι, πιστεύω πως αυτό είναι πιο ελαφριά εκδοχή από την δική σου!
Δεν έχει κιμά καθόλου!
Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ροδάνθη μου φτιάξτο για τα φιλαράκια, είναι νόστιμο μεζεδάκι!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Villy αν σου περισσεύει ρυζάκι (εμένα σχεδόν πάντα μου περισσεύει), είναι μια καλή λύση για να το αξιοποιήσεις!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter, αν και 25 κομμάτια, εξαφανίστηκαν σχετικά γρήγορα χα χα χααα!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Φοίβη, οι γνωστές τεμπελιές μου δηλαδή, χα χα χαα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Marion μου, εμάς πάλι, πάντα μας περισσεύει!
Η κάνω εγώ περισσότερο ή η υπόλοιπη οικογένεια είναι πιο του κρέατος, θα σε γελάσω!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασούλα, ωραία αλλά και εύκολη ιδέα!
Φιλιά!

Rena said...

Για μένα είναι αυτά Ελενα;
Επειδή είμαι τεμπέλα στο μαγείρεμα είπες να βάλεις και κάτι εύκολο για μένα,μέχρι και αντικολλητικό χαρτί έστρωσες βλέπω χαχα άντε να τα δοκιμάσω και αυτά εύκολα φαίνονται.
Φιλιά!!!

Vita said...

Υπέροχη ιδέα ανακύκλωσης Έλενα! Εμείς εδώ με τα πιλάφια μας, όλο και έχουμε περισσεύματα ρυζιού :-)

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος said...

Καλησπέρα Ελενάκι μου! δεν έχω φάει ποτέ μου ρυζοκεφτέδες και μου φάνηκε πολύ πρωτότυπη ιδέα! και μια και είμαι "ρυζού" εννοείται ότι θα τη δοκιμάσω!! καλό σ/κ και φιλούρες!

Tante Kiki said...

Ελενάκι μου μοσχοβόλησες τον τόπο πάλι! Τί νόστιμοι μεζέδες είναι αυτοί;;; Πολύ ωραίοι και δεν τους έχω φτιάξει ποτέ... Θα τους τιμήσω συντόμως... πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ

Eri said...

Λοιπον κ εγώ έχω φάει μονο τα Ιταλικά Arancini τα οποία είναι και τηγανιτά, αυτά μου φαίνονται υπέροχα και στον φουρνο κιολας, η μάρκα μου!
Φιλάκια έλενα μου, καλό ΣΚ!

Eleni said...

Ελενάκι πρέπει να είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ και μόνο που τους βλέπω ΄μου ρχεται να απλώσω το χέρι στην οθόνη και να τσιμπήσω 3-4:)))Πάρα πολύ ωραία ιδέα μου αρέσει!
Φιλάκια!

Helen Gr said...

Πολύ ωραία η πρότασή σου, Ελενάκι!
Νόστιμη και αρωματική και όχι στο τηγάνι! Τέλεια! Εσύ έφτιασες 25-μην τους ξαναμετρήσεις- αλλά εγώ σου πήρα μερικούς!!!
Φιλάκια!

Φωτεινη Τ. said...

Καλησπερα Ελενα,καταπληκτικες οι ρυζοκροκετες που εφτιαξες!Σπουδαιο συνοδευτικο για καθε ειδους κρεατικο,αλλα και ενα εξυπνο συμπληρωμα για ενα λαχανικο.Η εκδοχη που μας παρουσιαζεις ειναι και υγιεινη ,μια που μαγειρευονται στον φουρνο!Λαχταριστη λιχουδια ειδικα για τα παιδια,ωραιος μεζες για οικογενειακες συγκεντρωσεις ,εγω θα τα ετρωγα και κρυα σ'ενα πικνικ.Μπραβο Ελενα για την ωραιοτατη συνταγη,την επιμελημενη παρουσιαση.Ευχομαι καλο ΣΚ και στελνω πολλα φιλια.

Magia da Inês said...

❤✿•.¸•.¸¸
Muito, muito bom!!!
♡ Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
✿•.¸¸✿⊱╮

Unknown said...

fainontai telioi kai i alitheia einai oti den exw dokimasei ksana!!
perna kai apo to blog mou an thes mia bolta
http://xouxounitsa.blogspot.com

filakia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...