Saturday 21 July 2012

Γλυκό κουταλιού βύσσινο

Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού, είναι το βύσσινο.
Είναι το πρώτο γλυκό κουταλιού που έφτιαξα και το φτιάχνω από τότε σχεδόν κάθε χρόνο.
Φτιάχνω πάντα επιπλέον ποσότητα, για να έχω να φιλεύω την οικογένεια και τους φίλους μας.
Περιττό να σας πω πως το περιμένουν κάθε χρόνο, ειδικά ο ανδρας μου και ο μικρός μου αδελφός, που λατρεύουν τη γεύση του!! Το απολαμβάνουμε σκέτο, με ένα ποτήρι κρύο νερό ή επάνω στα παγωτά μας.
Βάζω λίγο γλυκό βύσσινο πάνω σε κέικ ή σαν στόλισμα πάνω σε τούρτες, για να δώσω ωραία εμφάνιση και ακόμα καλύτερη γεύση.
Όπου και αν προστεθεί, στην κατάλληλη αναλογία φυσικά, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αρκετά γλυκό, δίνει μια ξεχωριστή νότα. Είναι άλλωστε, από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού στην χώρα μας.
Αυτήν την περίοδο είναι στην εποχή του και υπάρχει άφθονο στην αγορά. Να θυμάστε όμως ότι δεν διαρκεί για πολύ η περίοδος που πωλείται, γι' αυτό σπεύστε να αγοράσετε και να φτιάξετε το δικό σας γλυκό βύσσινο.
Αν ως τώρα δεν το έχετε φτιάξει ποτέ, δοκιμάστε την συνταγή μας και να είστε σίγουροι ότι από εδώ και εμπρός θα το φτιάχνετε κάθε χρόνο.
Πάμε να δούμε τα υλικά που χρειαζόμαστε και πως θα το φτιάξουμε.
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό βύσσινα
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτηράκι του κρασιού νερό
1 μασουράκι βανίλια άρωμα
1 γεμάτη κουταλιά γλυκόζη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
γυάλινα βάζα.
Προαιρετικά
λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
Στην πράξη:
Πλένουμε τα βάζα που θα βάλουμε το γλυκό και τα μεταλλικά καπάκια τους και τα βράζουμε για δέκα λεπτά σε νερό με λίγο ξύδι. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε καθαρή πετσέτα.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα φύλλα από τα βύσσινα και τα πλένουμε πολύ καλά. Με το ειδικό εργαλείο που λέγεται "βυσσινοκαθαριστής", αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα βύσσινα.
Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει κατά το καθάρισμα.
Ρίχνουμε επάνω τους την ζάχαρη και το νερό.
Τα αφήνουμε 2-3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη.
Αυτήν την προετοιμασία μπορούμε να την κάνουμε και από το προηγούμενο βράδυ και να αφήσουμε τα βύσσινα με την ζάχαρη και το νερό μέσα στην κατσαρόλα όλη την νύχτα σκεπασμένα.
Το πρωί θα έχει διαλυθεί το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης και το γλυκό μας θα χρειαστεί λιγότερο βράσιμο.
Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί η ζάχαρη και να μην καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας και καεί.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το γλυκό μας θα μυρίζει καμένο και θα είναι για πέταμα. Μόλις αρχίσει να βράζει και διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για δέκα λεπτά.
Εν τω μεταξύ παίρνουμε το σουρωτήρι των μακαρονιών και μια λεκανίτσα που να το χωράει και το βάζουμε μέσα.
Μόλις περάσουν τα δέκα λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε ο βρασμός του γλυκού, με τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τα βύσσινα από το σιρόπι και τα βάζουμε στο σουρωτήρι.
Με τον τρόπο αυτό δεν θα διαλυθούν τα φρούτα ώσπου να δέσει το σιρόπι.
Δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα μας, γιατί υπάρχει περίπτωση το γλυκό να "φουσκώσει" και να χυθεί από την κατσαρόλα.
Μόλις το δούμε να φουσκώνει, πρέπει να τραβήξουμε εγκαίρως την κατσαρόλα από την φωτιά και να το αφήσουμε να καθίσει.
Χαμηλώνουμε και άλλο την θερμοκρασία, πριν ξαναβάλουμε το γλυκό στην φωτιά.
Αφήνουμε το σιρόπι μας να δέσει, προσθέτοντας όσο υγρό στραγγίζει από τα βύσσινα που βρίσκονται στο σουρωτήρι και πέφτει μέσα στην λεκανίτσα.
Μόλις δούμε ότι έδεσε, ρίχνουμε μέσα τα βύσσινα, την γλυκόζη και το λεμόνι. Αφήνουμε το γλυκό να δέσει και πάλι.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο ως εξής: Με ένα κουτάλι, παίρνουμε μικρή ποσότητα του σιροπιού και την βάζουμε σε πιατάκι.
Μετά από δύο τρία λεπτά με το κουτάλι κάνουμε μια γραμμή στην μέση του σιροπιού και αν η γραμμή αυτή δεν "κλείσει" , τότε είναι εντάξει.
Αν "κλείσει" αμέσως, δεν είναι ακόμα έτοιμο.
Μόλις δέσει το γλυκό, το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας.
Μόλις σταματήσει εντελώς ο βρασμός, είναι η ώρα να ξαφρίσουμε το γλυκό.
Δεν το κάνουμε νωρίτερα, γιατί μαζί με τον αφρό θα πετάξουμε και ποσότητα του σιροπιού που την χρειαζόμαστε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, ώστε με τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν, να διαλυθούν τυχόν κρύσταλλοι ζάχαρης που μπορεί να βρίσκονται στα τοιχώματα της κατσαρόλας και θα κάνουν το γλυκό μας να ζαχαρώσει, αν πέσουν μέσα.
Αφήνουμε το γλυκό βύσσινο να μισοκρυώσει.
Κατά διαστήματα κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά.
Με τον τρόπο αυτό το σιρόπι εισχωρεί μέσα στα βύσσινα, τα φουσκώνει, και αυτά κατανέμονται ομοιόμορφα μέσα στο γλυκό και δεν μαζεύονται στην επιφάνεια του σιροπιού.
Βάζουμε το γλυκό βύσσινο στα βάζα μας και αν θέλουμε σε κάθε βάζο του κιλού βάζουμε μια κουταλιά λικέρ βύσσινο ή κονιάκ και με καθαρό κουτάλι ανακατεύουμε να διαλυθεί μέσα στο γλυκό.
Κλείνουμε καλά τα βάζα μας και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τα φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Χαρείτε το, κεράστε τους αγαπημένους σας και γλυκάνετε τους καλούς σας φίλους.
Η γεύση του θα τους μείνει αξέχαστη!!
Καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

51 comments:

gwgw said...

Τα λογια ειναι περιττα Ειρηνη μου!!!
Το λατρευουμε το αγαπαμε και θελουμεεεεε..!!!
Γεια στα χερια σου και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις,καλη σου μερα και καλο Σ/Κ,φιλακια!!!

Ροδανθη said...

Καλημέρα Ειρήνη μου τέλειο το γλυκό σου(αν δεν το έλεγα εγω ποιος θα το έλεγε άλλωστε αφού απο βύσσινο προέρχομαι χιχιχι!!!).Αλλά αυ΄το που μου αρέσει περισσότερο είναι και η βυσσινάδα.Να είσαι καλά φιλιά!!!!

Ειρήνη Ε. said...

Γωγούλα, να είσαι καλά. Αγαπημένο το γλυκό βύσσινο, ελάχιστους έχω δει να μην τους αρέσει. Οι περισσότεροι δεν λένε όχι για το γλυκάκι αυτό, μαζί με κρύο κρύο νεράκι. Και του χρόνου να είμαστε καλά, να το ξαναφτιάξουμε!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Ροδάνθη, ήμουν σίγουρη ότι θα σου άρεσε!! Τι "βυσσινούλα" θα ήσουν άλλωστε; Συνήθως φτιάχνουμε την βυσσινάδα μαζί με το γλυκό, βάζοντας παραπάνω νερό και ζάχαρη. Αλλά και όταν περισσέψει σιρόπι από το γλυκό, δεν πετιέται βέβαια. Το χρησιμοποιώ σαν σιρόπι για γλυκά ή παγωτά, αλλά και για βυσσινάδα. Η βυσσινάδα ήταν απαραίτητη, κάθε καλοκαίρι, όλα τα καλοκαίρια που θυμάμαι από παιδί!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Summertime Blues said...

καλό ΣΚ!!
αχ, για κουζίνες είμαστε;
δεν θα πρεπε ν απλώνουμε τα κορμιά μας στις παραλίες;
φιλιά!

Selcouth said...

Γλυκό βύσσινο πάνω σε παγωτό βανίλια, όλα τα λεφτά! Εγώ Ειρήνη μου όπως κατάλαβες βάζω όλο το γλυκό, όχι μόνο το σιροπάκι! Χε,χε,χε!
Πολύ ωραίο είναι, γειά στα χέρια σου!

Καλή σου μέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

Unknown said...

Πολύ ωραίο και πολύ αγαπημένο γλυκό!:)

Anonymous said...

ηρθα στην καταληλη στιγμή...πολυ καλή πρόταση έκανες.....

ενα βαζάκι θα το πάρω..ε.....ναστε καλά...ευχαριστω πολύ...

σορρυ προηγουνται οι επισκέπτες..ε....

Anonymous said...

Xμμμ, να πάρει η οργή, απ' τον καιρό που αρρώστησα με διαβήτη, πάνε τα γλυκά. Και κυριολεκτικά λατρεύω και το σταφύλι... Άραγε γίνεται με φρουκτόζη; Και ποια η αναλογία;; Δηλαδή 1 κιλό ζάχαρη,πόση φρουκτόζη;;; Μάλλον θα περιμένω να δοκιμάσω το σταφύλι, όταν είναι ο καιρός του και βλέπουμε. Μπας και φάω κανένα γλυκάκι... Μιαμ το βύσινο - Σοφία

Elena said...

Ειρήνη μου, γεια στα χέρια σου... αγαπημένο γλυκό του κουταλιού το βύσσινο! Και μένα μ'αρέσει πολύ ιδιαίτερα πάνω σε παγωτό ή σε γιαούρτι!! Και του χρόνου να'σαι γερή να το ξαναφτιάξεις! Να περάσεις ένα πανέμορφο σ/κ, φιλάκια!

Φωτεινη Τ. said...

Ειρηνη μου καλησπερα
Ειπαμε και ξαναειπαμε πολλες φορες και δεν θα κουραστουμε να λεμε για την ποιοτητα των γλυκων αυτων,για την απολυτη γλυκα του φρουτου που λιωνει στο στομα,για τους συναισθηματικους δεσμους με προσωπα και καταστασεις,για την απλη διαδικασια παρασκευης,για το τελετουργικο σχεδον κλεισιμο του καπακιου-αλλα και της ανειπωτης νοστιμιας -στο γυαλινο βαζο,για την τελευταια πινελια διακοσμησης με την καρω κορδελλα και την εκθεση του βαζου στο ραφι της κουζινας ,απτη αποδειξη της επιδεξιοτητας και καμαρι της νοικοκυρας!!Ειρηνη μου να εισαι καλα!Φιλια πολλα,πολλα.

Ειρήνη Ε. said...

Summertime Blues, ψηφίζω τα κορμιά στην παραλία, κατ' αρχήν. Έλα όμως που κάποια ωραία γλυκάκια, μαρμελάδες και κάποιες άλλες ακόμα παρασκευές, αν θέλουμε να τις χαιρόμαστε όλο τον χρόνο και από τα χεράκια μας μάλιστα, πρέπει να τις φτιάξουμε τώρα; Έχουμε και το αιρ κοντίσιον να μας συνδράμει με την δροσιά του! Η περισσότερη δουλειά είναι στην αφαίρεση των κουκουτσιών, τα υπόλοιπα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν η κατσαρόλα και το μάτι της κουζίνας μας!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Selcouth, γλυκό βύσσινο πάνω σε παγωτάκι, η απίστευτη απόλαυση!! Φρόντισε για αρκετό απόθεμα γλυκού βύσσινου, γιατί βλέπω να σου τελειώνει γρήγορα, με τέτοια ζήτηση που έχει!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

Το γλυκό βύσινο ειναι απο τα αγαπημενα μου όπως και το γλυκό κεράσι.... αλλα και το πορτοκάλι που το φιαχνω συχνά...το λεμόνο... και ότι γλυκά του κουταλιού υπάρχουν μου αρέσουν μονο τέτοια τρώω αν θελω μια γλυκασιά ..λέμε.. ωραία η συνταγή σου ....θα την δοκιμάσω.....φιλακια...

ΑΧΤΙΔΑ said...

Είναι από τα γλυκά που αγαπώ και το φρούτο που τρώω όταν βγαίνει..ξετρελλάθηκα με τα τηγανόψωμα!!

Unknown said...

κόλασηηηηηηηηηη!!!!

Μαριλένα said...

εξαιρετικό!
αν και απαγορευμένο..

καλό Σαββατοκύριακο :)

mia maria said...

Πολύ καλό! Γεια στα χέρια σου Ειρήνη:)

simonmad said...

Τέλεια η φωτο Ειρήνη, τέλεια κι η συνταγή! Εμείς το απολαμβάνουμε και πάνω στο γιαουρτάκι μας...μμμμμ!!!
Φιλιά και καλό Σ/Κ!

Effie's Sweet Home Designs said...

Ειρήνη μου το βύσσινο σου είναι καταπληκτικο!!!!!!!!!
Καλό ΣΒΚ!!!!!!!!!!!!!!!

Eri said...

Αχ Ειρήνη μου ακριβώς το ίδιο ισχύει και για μένα, πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερο γλυκό. Το συνδέω και με τα παιδικά μου χρόνια μια και στο σπιτι δυο πράγματα θα είχαμε πάντα μα πάντα, το γλυκό βύσσινο και το λικέρ βύσσινο. Είχαμε στην αυλή μας 5 βυσσινιές. Τι μου θύμισες!
Θα το κεραστώ το γλυκάκι σου, γεια στα χέρια σου φίλη μου, φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

Ειρήνη Ε. said...

Cinemarion, αχ!! Αγαπημένο!! Αγαπημένο!! Πολύ αγαπημένο!!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Homemade, Παναγιώτη, πράγματι ήρθες στην κατάλληλη ώρα, να σε κεράσουμε το καλύτερο γλυκάκι!! Πάρε και το βάζο ολόκληρο, να το ευχαριστηθείς!
Γλυκάκι, έχει για όλους!!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Σοφία, δεν το έχω φτιάξει ποτέ με φρουκτόζη. Τα γλυκά του κουταλιού τα φτιάχνω πάντα με την απλή ζάχαρη. Πράγματι το γλυκό βύσσινο, είναι από τα ωραιότερα γλυκά. Το σημαντικότερο όμως είναι η υγεία μας. Υπάρχουν αρκετά γλυκά που φτιάχνονται με φρουκτόζη, για να μπορείς να τρως και κανένα γλυκάκι που και που!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Elena, να είμαστε καλά, να το φτιάχνουμε κάθε χρόνο, να το απολαμβάνουμε και εμείς και οι αγαπημένοι μας!! Και στο παγωτάκι και στο γιαουρτάκι ταιριάζει καταπληκτικά!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Φωτεινή, λέμε και ξαναλέμε για την αξία των σπιτικών γλυκών και την ποιότητά τους. Φτιάχνουμε και ξαναφτιάχνουμε τα σπιτικά γλυκάκια μας, το βύσσινο και τόσα άλλα, ανάλογα με την εποχή, γιατί εμείς αυτά που λέμε, τα εφαρμόζουμε κιόλας!! Το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες μας καθώς και τα ευχαριστημένα πρόσωπα όσων γεύονται γλυκά φτιαγμένα από τα χεράκια μας!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Tante Kiki said...

Εξαιρετικό, υπέροχα αρωματικό και υγιεινό...γεια στα χέρια σου Ειρήνη μου! Λατρεύω τα γλυκά του κουταλιού!

ΝΑΣΙΑ Σ. said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΙΚΟ ΓΛΥΚΑΚΙ!!ΥΠΕΡΟΧΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ ΚΑΙ ΣΚΕΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ .ΕΓΩ ΤΙΣ ΒΓΑΖΩ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΚΙΑ ΜΟΝΟ..
ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!

Ειρήνη Ε. said...

Ρούλα, έχουμε τόσα νόστιμα φρούτα αλλά και λαχανικά, που μας δίνουν νοστιμότατα γλυκά του κουταλιού. Έχουμε την ευκαιρία με αυτόν τον τρόπο συντήρησης, να τα γευόμαστε όλες τις εποχές του χρόνου, επωφελούμενοι συγχρόνως και από τις εξαιρετικές τους ιδιότητες. Γι' αυτό και αγαπάμε τα γλυκά κουταλιού!
Καλή Κυριακή.

Ειρήνη Ε. said...

Αχτίδα, καλώς επιστρέψατε στην βάση σας. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού. Για το καλοσώρισμα, σε κερνάμε γλυκό βύσσινο που τόσο σου αρέσει, αλλά και νόστιμα τηγανόψωμα.
Το Κλωντίνι εντάξει;
Καλή Κυριακή.

Ειρήνη Ε. said...

Guru, η κόλαση των γλυκών του κουταλιού, το βυσσινάκι!! Ώρα να σε κεράσουμε μαζί με ένα δροσερό ποτήρι νεράκι!! Στην υγειά σου!!
Καλή Κυριακή.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα, μια κουταλίτσα βυσσινάκι, πόσο απαγορευμένο μπορεί να είναι;
Καλή Κυριακή.

Ειρήνη Ε. said...

mia maria, σε ευχαριστώ. Σου στέλνω ένα γλυκό, καλοκαιρινό κέρασμα!!
Καλή Κυριακή.

Ειρήνη Ε. said...

simonmad, το βυσσινάκι από μόνο του, είναι καταπληκτικό....μοντέλο για φωτογράφιση!!! Δεν με δυσκόλεψε καθόλου!! Χαχαχά.
Όπου και αν το προσθέσουμε, δίνει ξεχωριστή γεύση και γλύκα.
Καλή Κυριακή.

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, σε ευχαριστώ. Από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού, είναι το βύσσινο!!
Καλή Κυριακή.

Ειρήνη Ε. said...

Eri, το ίδιο συνέβαινε και στην δική μου οικογένεια στο παρελθόν, αλλά συμβαίνει και τώρα. Η παράδοση συνεχίζεται!! Και όχι μόνο με το βύσσινο, αλλά και μέ άλλα φρούτα ή και λαχανικά που αξιοποιώ με παρόμοιες διαδικασίες.
Κεράσου να γλυκαθείς από το γλυκό βύσσινο, πάρε και το βάζο όλο αν θέλεις!!
Καλή Κυριακή.

Ειρήνη Ε. said...

Κική, μοσχοβολάει το σπίτι, όταν το φτιάχνω!! Ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις αυτό το γλυκό, γι' αυτό το αγαπάμε πολύ και επαναλαμβάνουμε την παρασκευή του κάθε χρόνο. Πάλι και πάλι.
Καλή Κυριακή.

Ειρήνη Ε. said...

Νάσια, έχεις κάνει ήδη καλή αρχή, αναλαμβάνοντας την πιο δύσκολη δουλειά, όσον αφορά την παρασκευή αυτού του γλυκού. Βγάζεις τα κουκουτσάκια!! Νομίζω ότι πολύ σύνταμα θα προχωρήσεις και στο υπόλοιπο της διαδικασίας, που είναι και το πιο έυκολο. Τότε το γλυκάκι ίσως σου φανεί διπλονόστιμο, γιατί θα είναι από τα χεράκια σου και θα έχει την δική σου πινελιά!! Όχι βέβαια ότι της μανούλας σου πάει πίσω!!
Καλή Κυριακή.

Beauty Follower said...

Μμμμμ με γιαουρτακι ή παγωτάκι!

Ειρήνη Ε. said...

Beauty follower, είναι απίθανο το βυσσινάκι, επάνω στο γιαούρτι ή στο παγωτό!!!
Καλό απόγευμα.

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου ήρθαααααα!!!
Επιτέλους γρήγορη σύνδεση χα χα χαα!!!
Λοιπόν, αυτό που θα ήθελα αυτήν την στιγμή, είναι ένα μέτριο ελληνικό καφεδάκι, ένα βυσσινάκι φτιαγμένο από τα χεράκια σου και ένα παγωμένο κρύο νεράκι!!
Η τέλεια απόλαυση!!!
Φιλιά πολλά!

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι μας, καλώς ήλθες στην Αθήνα, που για άλλη μια φορά είναι καμίνι!! Υπάρχει καμιά σύγκριση με το ωραίο σου χωριουδάκι;;!! Για να σε γλυκάνω, σου στέλνω ένα ωραίο πιατάκι με γλυκό βύσσινο, ελληνικό καφεδάκι που το λαχταράς και κρύο νεράκι, να δροσιστείς. Απολαυσέ τα!!
Καλό απόγευμα.

eleni said...

Ειρήνη μου,όπως είπα ήδη,έφτιαξα το γλυκάκι μου από τις βυσσινιές της αυλής.Φέτος μας έριξε ο δυνατός αέρας τη μεγαλύτερη κι έτσι η σοδειά δεν ήταν πλούσια.Πάντως ένα μεγάλο βάζο γέμισε.
Φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

eleni, Ελένη είχαμε και εμείς βυσσινιές στο εξοχικό, στην Ηλεία, και ως παντρεμένη, εφτιαχνα εκείνα τα βύσσινα. Μεγάλα σαν κεράσια. Κάποια χρονιά, μια κακοκαιρία με ανεμοστρόβιλο, δυστυχώς τις κατάστρεψε. Έχουμε τώρα μια μικρούλα, που περιμένω να μεγαλώσει!! Προς το παρόν αγοράζω από την λαϊκή αγορά.
Καλοφάγωτο το βύσσινο, που δεν βλέπω να κρατάει πολύ, ένα μόνο βάζο!!
Καλό μεσημέρι.

kiki said...

Αχ με τον πόνο του βύσσινου θα μείνω... Εδώ τίποτα...Και του χρόνου!

Ειρήνη Ε. said...

Kiki, ευτυχώς πρόλαβα βύσσινα για λικέρ και γλυκό. Έχω την εντύπωση ότι, εφέτος η περίοδος που παρέμεινε στην αγορά ήταν μικρότερη από άλλες χρονιές. Θα κοιτάξω μήπως βρω στην Άνδραβίδα που θα κατέβω τις επόμενες ημέρες. Όποιος βρει πάντως ας σπεύσει να αγοράσει, πριν τελειώσουν.
Καλό απόγευμα.

Anonymous said...

Καλημερα!Χθες εφτιαξα βυσσινο γλυκο συμφωνα με τις οδηγιες σου και εγινε υπεροχο!!!Θα σταθω ιδιαιτερα στις επισημανσεις σου,ειναι σαφεις και κανουν ολη την διαφορα του κοσμου!Ειχα ξανακανει βυσσινακι πριν 2 χρονια ομως το φρουτο εβραζε στο σιροπι για πανω απο 30 λεπτα με αποτελεσμα να μου βγει απο μαραμενο εως λιωμενο και βεβαια ξαφριζα απο την αρχη οποτε το σιροπι μειωθηκε κατα πολυ!!!Χθες ακολουθησα την εκτελεση που προτεινεις κατα γραμμα και το γλυκο μου εχει το βυσσινακι ζωντανο και ενα σιροπακι ονειρο!!!
Σ ευχαριστω πολυ πολυ!!!
Καλο καλοκαιρι σε σενα και την οικογενεια σου!
Φιλια,
Μαργαριτα

Ειρήνη Ε. said...

Σ΄ ευχαριστούμε πολύ Μαργαρίτα, για τα καλά σου λόγια. Καλοφάγωτο το γλυκό βύσσινο. Να είσαι καλά, να το ξαναφτιάξεις και του χρόνου!
Καλό καλοκαίρι και σε σένα.
Καλή σου ημέρα.

Anonymous said...

Χιλια ευχαριστω για τις τοσο πολυτιμες συμβουλες και οδηγιες!! Τις ακολουθησα κατα γραμμα και εφτιαξα το καλυτερο βυσσινο γλυκο, στην ερασιτεχνικη μου καριερα!!! Τετοιο υπεροχο και ιδανικο χρωμα και δεσιμο, δεν ειχα καταφερει ποτε ως τωρα!!! Με εκτιμηση, Μαρια Ν. Χατζησιμου.

Maria B. said...

Ευχαριστούμε πολύ Μαράκι για τα καλά σου λόγια !!!! πάντα να έχεις επιτυχία σε ότι φτιάχνεις. Μόλις μπορέσει θα μπει και το Ειρηνάκι που είναι η.... αυτουργός της συνταγής !!! χιχι!!

φιλια πολλά πολλά και καλοφάγωτο !

Ειρήνη Ε. said...

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, Μαρία! Καλοφάγωτο το γλυκό βύσσινο. Να είσαι καλά να το φτιάχνεις, να γλυκαίνεις την οικογένειά σου! Καλό καλοκαίρι!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...